Αλεξάνδρα μου, για τους πραγματικά μέσους έλληνες όλα αυτά είναι αμερικάνικα σχολεία, χωρίς διάκριση.
Αυτοί που επιμένουν ότι το Χ είναι "μεσοαστικό σχολείο" ή το Υ "σχολείο του λαού" είναι συνήθως απόφοιτοί τους που με τίποτα δεν θα τους έλεγα μεσοαστούς.
Εννοείται ότι τα δίδακτρα δεν έχουν καμιά σχέση με το ποιούς έλκει το κάθε σχολείο. Στο ΗΒ τα δίδακτρα του Ήτον δεν είναι τα πιο ακριβά της αγοράς.
Στην Ελλάδα κι ο μαθητής του Σωτηρχόπουλου (ιδιωτικό σχολείο των Πατρών που κάποτε ήταν το σχολείο των χαζών μαθητών, αλλά τώρα έχει αναβαθμιστεί), και ο μαθητής του Αρσακείου, κι ο μαθητής του Αμερικανικού Κολλεγίου (κάποιου απ' όλα) έχουν ένα κοινό: ότι οι γονείς τους δεν πιστεύουν στη δημόσια εκπαίδευση. Και επιπλέον, οι περισσότεροι έχουν καβαλλήσει ένα μικρό καλάμι ότι είναι ανώτεροι από τους άλλους γιατί πληρώνουν για ιδιωτικό σχολείο.
Και ενώ θα δεχόμουν το να υπάρχει ένα σχολείο για τους λεφτάδες που θέλουν να κάνουν τη φιγούρα τους μεταξύ τους, περισσότερο με ενοχλούν τα "μεσοαστικά" σχολεία κι η αναβάθμισή τους τα τελευταία χρόνια, που γίνεται φυσικά εις βάρος των δημοσίων σχολείων.
Η κατάσταση εδώ, που δεν θα ήθελα να δω και στην Ελλάδα, είναι η εξής: Μένω σε μεσο-μεγαλο-αστική γειτονιά του Λονδίνου, το δημόσιο σχολείο της περιοχής το έχουν εγκαταλείψει εντελώς οι γονείς, εκεί πηγαίνουν μόνο παιδιά από την διπλανή φτωχογειτονιά και παιδιά παλιών κατοίκων της περιοχής,που δεν έφυγαν όταν η περιοχή ανέβηκε. Στην αυλή του σχολείου μια μέρα που πέρασα, το 90% των μαθητών ήταν μαύροι, Ινδοί κλπ, το 75% των μαθητριών φόραγε φερετζέ. Η γειτονιά μας δεν είναι κατά 90% μαύρη και κατά 75% μουσουλμανική. Το σχολείο δηλαδή αντί να είναι αντιπροσωπευτικό της περιοχής και να συνυπάρχουν όλες οι ομάδες της περιοχής έχει εγκαταλειφθεί από τους λευκούς που στέλνουν τα παιδιά τους σε κάποιο τεχνητό περιβάλλον, ενισχύοντας το χάσμα ανάμεσα στις κοινότητες της χώρας.
Η κατάσταση δύσκολα ανατρέπεται γιατί ποιος γονιός θα πάει να βάλει παιδί του σε τάξη που θα είναι το μόνο που μιλάει αγγλικά σα μητρική γλώσσα; Ενώ αν δεν είχαν εγκαταλείψει το δημόσιο σχολείο, θα ήταν ένα- δύο τα παιδιά που ΔΕΝ μιλάνε αγγλικά και η κατάσταση θα ήταν πιο λογική.
Και φυσικά πάνω στην κουβέντα για το νέο ιδιωτικό σχολείο του βαφτιστηριού μου, ρώτησα "έχει μειονότητες;", μου είπαν ήρθε τώρα ένα μαυράκι. Και ρώτησα "πόσοι γονείς άλλαξαν σχολείο;". Η απάντηση ήταν όχι ακόμα, αλλά αν φύγουν οι "καλές" οικογένειες, θα φύγουν κι οι άλλοι. Εκτός αν το παιδάκι είναι π.χ του Νιγηριανού πρέσβη. Ναι, η κατάσταση είναι τραγική, αλλά καταλαβαίνω και τον γονιό που σκέφτεται ότι δεν βγάζεις εσύ το φίδι από την τρύπα άμα πρόκειται για το παιδί σου.
ΥΓ Ο Πολωνός υδραυλικός μας στέλνει την κόρη του σε ιδιωτικό σχολείο, γιατί δεν θέλει λέει να είναι με ξένα παιδιά.