Από τη προχθεσινή εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ :
"Καρκινογόνα χημικά σε έπιπλα και ρούχα μέρες μετά το σβήσιμο του τσιγάρου.
Πρώτα ήρθε η απόδειξη πως το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο των πνευμόνων. Κατόπιν οι ερευνητές εντόπισαν τη σχέση ανάμεσα στο παθητικό κάπνισμα και τις χρόνιες ασθένειες. Και τώρα νέα έρευνα αποκαλύπτει μία ακόμα απειλή για την υγεία : το "κάπνισμα από τρίτο χέρι". Η έννοια του "τριτογενούς καπνίσματος " άρχισε να συζητείται πριν από περίπου έναν χρόνο εξαιτίας μιας έρευνας τους Τζόναθαν Γκουίνικοφ από το Κέντρο ΄Ερευνας για τον Καρκίνο του Χάρβαρντ, σύμφωνα με την οποία στις μαλακές επιφάνειες των επίπλων, στα ρούχα και αλλού σε εσωτερικούς χώρους, κτοκτέιλ τοξινών μπορεί να παραμείνει για ώρες ή και μέρες μετά το σβήσιμο του τσιγάρου. Το φαινόμενο αυτό σημείωνε ο Γουίνικοφ είναι διαίτερα έντονο στους περιορισμένους χώρους, όπως τα αυτοκίνητα ή τα μικρά δωμάτια. Η νέα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Μοχάμαντ Σλάιμαν από το Εθνικό Εργαστήριο Λόρενς Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας επιεχείρησε να αναλύσει αυτές ακριβώς τις εμπλεκόμενες τοξίνες και να αξιολογήσει τον κίνδυνο που ενέχουν.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως σημαντικές ποσότητες καρκινογόνων χημικών παράγονται στις επιφάνειες των εσωτερικών χώρων που επιμολύνονται από τον καπνό του τριγάρου ακόμα και ώρες ή και μέρες αφότου ο καπνιστής εγκαταλείψει το χώρο. Η νικοτίνη επισημαίνουν στην επιθεώρηση "Proceedings of the National Academy of Sciences" παραμένει στις επιφάνειες των εσωτερικών χώρων για μεγάλο διάστημα και αλληλεπιδρά με το νιτρώδες οξύ που σχηματίζει το αέριο νιτρώδες οξείδιο-απελευθερώνεται από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων και τις συσκευες αερίου. ΄Οταν συνδυάζονται η νικοτίνη και το νιτρώδες οξύ σχηματίζονται οι καρκινογόνες νιτροσαμίνες (TSNA).
"Το να καπνίζει κάποιος έξω είναι καλύτερο από το να καπνίζει σε εσωτερικό χώρο, όμως κατάλοιπα νικοτίνης επικολλώνται στο δέρμα και τα ρούχα του καπνιστή" επεσήμανε η Λάρα Γκαντελ που συνεργάστηκε στην έρευνα. 'Τα κατάλοιπα αυτά ακολουθουν τον καπνιστή πίσω στον εσωτερικό χώρο και διαχέονται παντού. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο τον αντιμετωπίζουν τα μικρά παιδιά. ΄Οταν ο καπνιστής επιστρέψει στο σπίτι ή ξαναμπεί στο αυτοκίνητο η νικοτίνη πιθανόν να επικαθήσει και στο δέρμα του παιδιού και εφόσον υπάρχει στην ατμόσφαιρα νιτρώδες οξύ, που συνήθως υπάρχει, τότε σχηματίζονται οι καρκινογόνες νιτροσαμίνες".
Δεν είναι τρομακτικό; Φαίνεται ότι εμείς που δεν καπνίζουμε δεν γλυτώνουμε από πουθενά. Κινδυνεύουμε ακόμη και αν βρεθούμε σε χώρο που ναι μεν δεν καπνίζουν εκείνη τη στιγμή αλλά αρκεί να έχει περάσει από κει κάποιος που κάπνιζε. Κινδυνεύουμε ακόμη κι αν ακουμπήσουμε τα ρούχα καπνιστή.