Στις κόντρες καπνιστών - αντικαπνιστών, που είναι πάντα εντονότατες και συχνά περιέχουν το στοιχείο της υπερβολής και του παραλόγου, δεν υπάρχει αυτό το άσπρο-μαύρο που μπορεί να έχουν άλλες κόντρες. Σ' αυτές εδώ τις συζητήσεις όχι μόνο ο αντικαπνιστής αλλά και ο καπνιστής, φωναχτά ή ενδόμυχα, ξέρει ότι το τσιγάρο κάνει κακό στην υγεία. Για την ακρίβεια, ο καπνιστής ξέρει πολύ καλύτερα από τον μη καπνιστή τις βλαβερές συνέπειες. Από το αρχικό μήνυμα του Μπερλή εγώ προτιμώ να κρατήσω ένα σημαντικό μήνυμα για τους νέους: «Καλό είναι να μην αρχίσει κανείς, μετά είναι αργά». Γιατί, εκτός απ' αυτούς που το έχουν κόψει με επιτυχία και καλώς εμψύχωσαν την Κατερίνα (και, πριν απ' αυτήν, εμένα) στην προσπάθεια για την απεξάρτηση, είναι πολύ περισσότεροι εκείνοι που το κόβουν... και το ξανακόβουν... και κόψιμο δεν πετυχαίνουν.
«Καλό είναι να μην αρχίσει κανείς, μετά είναι αργά». Αυτό είναι το ένα δίδαγμα. Το άλλο είναι: μην αφήνεις καπνιστές να συνομιλούν με αντικαπνιστές. :)
(Για το κομμάτι το κοινωνικό και τα ναζιστικά θα ήθελα να πω κι εγώ την άποψή μου, αλλά θα περιμένω πρώτα να ηρεμήσουν τα πνεύματα, να ξεχαστεί το νήμα και, μετά, θα του δώσω ένα γερό καρούμπαλο bump.)