Η σύνδεση ναζισμού και αντικαπνιστικής εκστρατείας δεν είναι δικό μου εφεύρημα. Είναι ιστορικό δεδομένο...
…χωρίς να φέρομαι από τον συρμό της αγγλοσαξωνικής αντικαπνιστικής υστερίας (που πιθανότατα έχει ύποπτα κίνητρα), χωρίς εντέλει ιδεολογικά βαρίδια.
Φανατικός καπνιστής ο ίδιος ο Χίτλερ έγινε φανατικός αντικαπνιστής για τους δικούς του λόγους. Και ποιος ήταν ο Χίτλερ; Ένας εν γένει φανατικός που κατάφερε να επιβάλλει τα στρεβλά πιστεύω του σε τόσους πολλούς ανθρώπους.
Το ότι οι τότε υπέρμαχες του καπνίσματος αστικές δημοκρατίες που αναφέρεις έγιναν αργότερα (ας μου επιτραπεί η υπερβολή) «ο Χίτλερ στη θέση του Χίτλερ» κι έφτασαν να βάλουν ακόμα και στο στόμα του Λούκι Λουκ ένα στάχυ, αλλοιώνοντάς του (σύμφωνα με τα λεγόμενά σου) την προσωπικότητα, μου δείχνει περίτρανα ότι όλες αυτές οι αντικαπνιστικές μανίες μπορούν άνετα να περάσουν από το ένα στρατόπεδο (προοδευτικότεροι) στο άλλο (συντηρητικότεροι), να φουσκώσουν και να ξεφουσκώσουν καταπώς βολεύει την εκάστοτε επικρατούσα τάξη.
Εν ολίγοις, το επιχείρημα ότι ο καπνιστής είναι προοδευτικός κι ο πρώην καπνιστής ή ο μη καπνιστής είναι συντηρητικός δεν πολυστέκει για μένα διότι, για να το τραβήξω απ’ τα μαλλιά, αύριο το πρωί μπορεί να μας τα γυρίσουνε και να έρθουν πάλι οι μεν στη θέση των δε.
Και τέλος πάντων, δεν είναι όλοι οι άνθρωποι που κόβουν το κάπνισμα γρανάζια ενός ύπουλου και φαύλου συστήματος που τους ωθεί εκόντες άκοντες προς την κατεύθυνση που αυτό θέλει. Δεν παραπάει λίγο η συγκεκριμένη θεωρία συνωμοσίας;
Αυτή η υπερέμφαση των αντικαπνιστών στην υγεία, χώρια που είναι απολύτως αφιλοσόφητη (στο τέλος όλοι θα αρρωστήσουμε από κάτι και θα πεθάνουμε) είναι και πολιτικά επικίνδυνη και συνάδει με μια γενικότερη συντηρητική στροφή.
Ναι, στο τέλος όλοι θα πεθάνουμε από κάποιο αίτιο. Αν θέλεις να το «φιλοσοφήσουμε», συντηρητική στροφή είναι και να το ξεκινήσεις το κάπνισμα. Εξαρτάται σε ποιο από τα παραπάνω στρατόπεδα τοποθετείς κάθε φορά τον εαυτό σου.
Και για να σοβαρευτούμε, το ότι οι αντικαπνιστικές εκστρατείες επικεντρώνουν τόσο πολύ στην υγεία δεν σημαίνει ότι το κάπνισμα δεν βλάπτει. Αυτό είναι μια αλήθεια αναμφισβήτητη. Οι πολιτισμικές προεκτάσεις και η πορεία της στο χρόνο δεν την κάνουν λιγότερο επικίνδυνη συνήθεια. Η υπερέμφαση στην υγεία από το ένα στρατόπεδο δεν είναι περισσότερο ακραία από την υπερέμφαση στην ελευθερία του ατόμου να επιλέξει πώς θέλει να πεθάνει από το άλλο στρατόπεδο.
Όσοι το κόβουν μπράβο τους. Αλλά να έχουν υπόψη τους ότι το κόψιμο θα αλλοιώσει την ταυτότητά τους (το βεβαιώνουν όλοι όσοι το έκοψαν, εκτός από αυτούς που είναι φαρισαίοι ή δειλοί και δεν το παραδέχονται), και ότι η ισχυρή βούλησή τους να το κόψουν δεν τους κάνει απαραίτητα ανώτερους από τους άλλους. 'Ισως και αυτοί χρειάζονται "στήριξη", όχι μόνο ψυχολογική. Αλλά δεν θέλω να επεκταθώ ως προς αυτό - αυτά κουβεντιάζονται καλύτερα δια ζώσης, όχι μέσω ιστολόγιων.
Σε ό,τι αφορά την έννοια της «αλλοίωση της ταυτότητας» και της «αλλαγής προσωπικότητας».
Θα μπορούσα κι εγώ να αμπελοφιλοσοφήσω και να σου πω ότι καπνίζεις γιατί υποσυνείδητα δεν αγαπάς τον εαυτό σου και θέλεις να του κάνεις κακό. Μου το είχε πει όντως αυτό ένας γνωστός μου πανεπιστημιακός.
Επίσης, λες ότι με τη διακοπή του καπνίσματος αλλοιώνει κανείς την ταυτότητά του. Λες ακόμα ότι θεωρείς το κάπνισμα μια κακή συνήθεια και θα ήθελες να μην καπνίζεις. Ποιος, λοιπόν, σώφρων άνθρωπος δεν θα ήθελε να «αλλοιώσει την ταυτότητά του» κόβοντας μια κακή συνήθεια; Κι ακόμη ακόμη: η έναρξη του καπνίσματος, εφόσον ο άνθρωπος δεν γεννιέται καπνιστής, δεν αποτελεί μια αλλοίωση της ταυτότητάς του ευθύς εξαρχής, και άρα η διακοπή του μια επαναφορά στην προηγούμενη «φυσιολογική» κατάσταση; Ό,τι κάνουμε στη ζωή έχει έναν χι ή ψι αντίκτυπο στην προσωπικότητα/ταυτότητά μας. Δεν μου λες κάτι καινούριο. Αν άλλωστε αύριο αποφασίσω να κόψω τους καφέδες απ' τα Στάρμπακς κι αρχίσω να πίνω παπαγάλο Λουμίδη επίσης θα έχει επέλθει μια αλλαγή στην προσωπικότητά μου. Κοντολογίς, δεν ανακαλύπτεις την Αμερική με όλ' αυτά περί ταυτότητας. Ούτε καν τους Κάτω Γαργαλιάνους.
Μ’ αυτά δεν θέλω να πω τίποτα παραπάνω απ’ το ότι αν θέλει κανείς να αμπελοφιλοσοφήσει μπορεί να το κάνει άνετα και στο τέλος να μην καταλήξει πουθενά.
Κατανοώ τη θέλησή σου να συνεχίσεις να καπνίζεις, παρά τις δέκα και βάλε προσπάθειες να το κόψεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν θέλεις να το κάνεις οπότε δεν έχει νόημα να θεωρείς ότι οι μη καπνιστές πιστεύουν πως είναι ανώτεροί σου επειδή έχουν ισχυρή βούληση ως προς τη διακοπή του καπνίσματος. Δεν είναι ανάγκη να ντύνουμε τα πράγματα με φιλοσοφικές περικοκλάδες. Εγώ μένω στο ότι δεν θέλεις, βρε αδερφέ, να το κόψεις και δεν θα σου επιβάλλει κανείς να το κάνεις. Δικαίωμά σου.
Τέλος, αυτό εδώ δεν είναι ένα αντικαπνιστικό νήμα: είναι απλώς η καταγραφή της συνεχιζόμενης πορείας μιας μανιώδους καπνίστριας προς την απεξάρτηση. Δικαίωμά της.