Ωστόσο, δεν στήνεται κι από ένας καβγάς κάθε φορά που επισημαίνεται κάποιο λάθος. Δεν ήρθε κανείς να διαμαρτυρηθεί που ευχήθηκα να εξαφανιστούν τα *
πύλινα. Προφανώς, επειδή για κάποια πράγματα έχουμε όλοι την ίδια αντίληψη (δηλαδή, κανένας μας δεν θα το έγραφε ποτέ έτσι συνειδητά). Διαφέρουμε στη συχνότητα με την οποία επισημαίνουμε λάθη ή στην ένταση της αγανάκτησής μας. Διαφέρουμε στο ότι κάποιοι από εμάς θα έβαζαν σ’ αυτή τη διαφήμιση «Διέκοψέ την» και κάποιοι άλλοι θα βάζαμε «Διάκοψέ την».
Ίσως δεν ήρθε κανείς να διαμαρτυρηθεί γιατί άλλο τα ορθογραφικά λάθη και άλλο τα γλωσσικά, άλλο τα τυχαία γλωσσικά λάθη και άλλο τα συστημικά λάθη.
@ Palavra: Σε ρώτησα γιατί διαχωρίζεις αυστηρά τις γραμματικές από τη γλωσσολογία, γιατί και στα δύο θα βρει κανείς μεγάλες διαβαθμίσεις ως προς την περιγραφή ή τη ρύθμιση. Η αυστηρή ρυθμιστικότητα π.χ. μιας σχολικής γραμματικής δεν είναι φυσικό φαινόμενο, επιλογή είναι.
Και μια και αναφέρθηκε η Αλεξάνδρα στο μπλογκ του sarant:
@sarant: γράφεις ότι κάποιοι εδώ είπαμε 'εφόσον αυτή είναι η επικρατούσα χρήση,
καλώς οι διαφημιστές την χρησιμοποίησαν'. Εγώ δεν ερμήνευσα έτσι κανένα σχόλιο, αλλά αναγκαστικά θα μιλήσω μόνο για τη δική μου άποψη: ισχυρίζομαι ότι εφόσον αυτή είναι η επικρατούσα χρήση
είναι απόλυτα φυσιολογικό οι διαφημιστές να την επιλέξουν (είτε γιατί ξέρουν και τους δύο τύπους αλλά θεωρούν ότι ο ένας ξενίζει, είτε γιατί αγνοούν τελείως την όλη συζήτηση). Μ' άλλα λόγια δεν δίνω βραβείο ούτε σ' αυτόν που θα βάλει 'επέλεξε', ούτε σ' αυτόν που θα βάλει 'επίλεξε', άσχετα από το τι ξενίζει εμένα προσωπικά.
Πάντως εκ των υστέρων φαίνεται πως απλώς οι συγκεκριμένοι δεν ήξεραν ότι η χρήση είναι στιγματισμένη -μόλις το έμαθαν συμμορφώθηκαν προς τας υποδείξεις. Όχι εντελώς, βέβαια: το
διάκοψε δεν τους κάθεται με τίποτα. Μάλλον το σχόλιο της Έλσας διάβασαν :)