Τι συζήτηση να κάνουμε, η λέξη "επέστρεφε" σαν Προστακτική είναι απόλυτα λανθασμένη, απόρροια άγνοιας - γιά να μην πω αγραμματοσύνης.
Τελεία και παύλα.
Το δυστύχημα είναι πως και η μακαρίτισσα Λαμπέτη έχει απαγγείλει το ποίημα αυτό και ΔΕΝ το πήρε είδηση τι έλεγε...
Αγράμματος! η πιο φοβερή λέξη! Που από "αυτός/ή που δεν ξέρει να γράφει", "αναλφάβητος/η", έχει καταλήξει να σημαίνει "αυτός/ή που δεν ακολουθεί τη γραμματική". Προτείνω τουλάχιστον, αντί του αγράμματος, να υιοθετηθεί το αγραμμάτιστος. Αντί για murder, manslaughter. Να βγει και κάτι θετικό απ' αυτή τη συζήτηση.
Η απόλυτη βεβαιότητα πολλών ότι πρόκειται για έγκλημα καθοσιώσεως. "Τελεία και παύλα". ΕΙΝΑΙ λάθος. Όπως όταν λέμε "
εγώ πηγαίνεις" ένα πράμα. 'Αντιγραμματικό' το ένα, 'αντιγραμματικό' και το άλλο. Έτσι απλά. Αντιδρούν τόσο αρνητικά και καταδικαστικά, μιλώντας για "άγνοια, αν όχι αγραμματοσύνη" κλπ. Οι "αγράμματοι" πάλι (ο Καβάφης, φανταστικά, ας πούμε· αλλά και η Λαμπέτη, αν
συνειδητά δεν διόρθωσε τον ποιητή), οι λοιδορούμενοι ως αδαείς-αγράμματοι, μπορούν μόνο να αμύνονται απέναντι στις κατηγορίες αυτές· δεν μπορούν να αντικατηγορήσουν τους άλλους ως γλωσσολογικά συντηρητικούς, αν όχι αστοιχείωτους, διότι οι άλλοι έχουν με το μέρος τους την "κυρα-Γραμματική", ίσως και κάποιο Κόκκινο Βιβλιαράκι. Όσο για το αν το λέει πολύς κόσμος έτσι, "επέστρεφε", (βλ. πλήθος σχολιαστές στο
άρθρο του Σαραντάκου), αυτό δεν παίζει ρόλο, αφού είναι "αγράμματοι". Και, ως γνωστόν, τη Γραμματική δεν τη φτιάχνουν οι αγράμματοι. Οι οποίοι ας έχουν κατά τα άλλα ακόμα και διδακτορικά, που δεν είναι βέβαια αυτό το θέμα. Αγράμματοι πάντως παραμένουν.