Νομίζω ότι οι λόγοι ασφάλειας ήταν το κλειδί.
Ακριβώς. Πώς θα υπήρχε προστασία των γκισέ από τις μπούκες;
Νομίζω ότι οι λόγοι ασφάλειας ήταν το κλειδί.
Ίσως - μπορεί να φοβήθηκαν τους θερμόαιμους συνταξιούχους που δεν θα καταλάβαιναν τι θα πει «Όχι, δεν μπορείτε να εισπράξετε τη σύνταξή σας». Πάντως σε μια τράπεζα ανοιχτή για τους συνταξιούχους, που βρέθηκα σήμερα, ο υπάλληλος επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρχαν τεχνικά προβλήματα αλλά δεν μπορούσε να μου πει γιατί αποφασίστηκε να κλείσουν.Νομίζω ότι οι λόγοι ασφάλειας ήταν το κλειδί.
Τα έντονα γράμματα δικά μου. Τα διαβάζω λοιπόν αυτά κι αναρωτιέμαι, ποια Ελλάδα του 2015; Τι τις θέλω τις εφημερίδες; Δεν υπάρχουν ειδήσεις, ουδέν καινόν, όλα έχουν ξαναγίνει, το έργο τούτο τό 'χω ξαναδεί. Και σίγουρα φίλοι μου γλαύκα εις Αθήνας κομίζω, διότι είμαι βέβαιη ότι εσείς τα ξέρατε ήδη όλ' αυτά. Απομένει να δούμε αν το έργο θα λήξει με τον ίδιο τρόπο ή θα μας κάνει έκπληξη.«Δυστυχώς κύριοι, επτωχεύσαμεν», ανακοίνωσε, στις 10 Δεκέμβρη, το 1893 ο Χαρίλαος Τρικούπης στη Βουλή. Είχε επανέλθει στην εξουσία το Μάιο του 1892 και είχε αποτύχει να εξασφαλίσει νέο δάνειο. Από το 1879 μέχρι το 1890 είχαν συναφθεί οκτώ εξωτερικά δάνεια και πέντε εσωτερικά, ενώ παράλληλα ξεσπούσε η σταφιδική κρίση. Η νέα κυβέρνηση Τρικούπη, που εξελέγη τον Μάιο του 1892, παρουσιάστηκε στη Βουλή με ένα σκληρό πρόγραμμα περικοπών στις δημόσιες δαπάνες και με μέτρα αυστηρής λιτότητας (π.χ. έμμεσοι φόροι).
Επρόκειτο για προσπάθεια να διασωθεί η χώρα από τη δημοσιονομική κατάρρευση λόγω των χρεών από προηγούμενα δάνεια. Το φιλόδοξο πρόγραμμα δημοσίων έργων και εκσυγχρονισμού του Τρικούπη είχε χρηματοδοτηθεί από δάνεια την περίοδο 1880-1890, και τα όποια έληγαν τότε. Τελικά ο Τρικούπης αποφάσισε να κυνηγήσει την αναχρηματοδότηση των παλαιότερων δανείων ζητώντας νέο δάνειο από την Αγγλία. Από αυτό το δάνειο εξαρτιόταν η εκτέλεση ή όχι του κρατικού προϋπολογισμού για το 1893.
Οι όροι που έθεταν οι δανειστές όμως ήταν πολύ σκληροί, εξαιτίας των συσσωρευμένων ελληνικών χρεών και της αρνητικής πορείας των ομολόγων των προηγούμενων δανείων. Οι τόκοι αυτών των δανείων έφταναν το 30% της συνολικής τους αξίας. Εν τω μεταξύ μέσα στους όρους ήταν το δάνειο να μην εγκριθεί από την βολή αλλά απευθείας με βασιλικό διάταγμα που θα υπέγραφε ο βασιλιάς Γεώργιος. Η αντιπολίτευση υπό τον Δηλιγιάννη αντέδρασε έντονα προβάλλοντας το επιχείρημα ότι ο δανεισμός αναιρούσε την εθνική κυριαρχία της χώρας και ότι ταπείνωνε την Ελλάδα. Αντιδράσεις υπήρχαν επίσης στον Τύπο, από επιχειρηματίες γαλλικών συμφερόντων , αλλά κυρίως από την κοινή γνώμη. Έτσι ο βασιλιάς αποφάσισε να μην πάρει πάνω του την ευθύνη και δεν υπέγραψε το διάταγμα.
Η κυβέρνηση Τρικούπη παραιτήθηκε μετά την ανακοίνωση της πτώχευσης. Το 1895 απέτυχε όχι μόνο να εκλεγεί πρωθυπουργός αλλά ακόμη και να εξασφαλίσει μια έδρα στην εκλογική του περιφέρεια.: «Ανθ'ημών λοιπόν βουλευτής ο κύριος Γουλιμής-Καληνύχτα σας», είχε δηλώσει και αποσύρθηκε από την πολιτική ζωή.
Καταρχήν η χρεοκοπία έχει ήδη συντελεστεί (απλώς δεν ακούστηκε μέσα στη Βουλή).Τι τις θέλω τις εφημερίδες; Δεν υπάρχουν ειδήσεις, ουδέν καινόν, όλα έχουν ξαναγίνει, το έργο τούτο τό 'χω ξαναδεί. Και σίγουρα φίλοι μου γλαύκα εις Αθήνας κομίζω, διότι είμαι βέβαιη ότι εσείς τα ξέρατε ήδη όλ' αυτά. Απομένει να δούμε αν το έργο θα λήξει με τον ίδιο τρόπο ή θα μας κάνει έκπληξη. :)
Και, χωρίς να θέλω να το συσχετίσω με τα της κατάστασης, δυστυχώς μάλλον σε αυτήν οφείλεται.
Translation of a marriage certificate_Greek into English_UK based only!
www. proz .com/job/1035890
Εν τω μεταξύ μέσα στους όρους ήταν το δάνειο να μην εγκριθεί από την βολή αλλά απευθείας με βασιλικό διάταγμα που θα υπέγραφε ο βασιλιάς Γεώργιος.
Δεν πιστεύω ότι έχει κάποια σχέση αυτό. Τα μεταφραστικά γραφεία δεν γνωρίζουν τέτοιες λεπτομέρειες. Ούτε πρέπει να υπάρχει περιορισμός σε πληρωμές αυτής της κατεύθυνσης. Ή τουλάχιστον έχουν διαψευστεί. Η συγκεκριμένη προτίμηση του εκδοτικού οίκου πρέπει να είναι γλωσσολογικής φύσης.
Α ναι, το πρόσεξα κι εγώ. Έπρεπε να βάλω sic αποδίπλα.What a Freudian slip!
Μεταφράζω ένα ταξιδιωτικό βιβλίο με συνταγές. Λέει, ας πούμε, δυο λόγια για τις ομορφιές της Κρήτης κι έχει συνταγή για χοχλιούς μπουρμπουριστούς (λέμε τώρα). ...
Επρόκαμες· να σε ρωτήξω ήθελα πώς τσι θες τσι χοχλιούς.
Μια μικρή διόρθωση μόνο: μπουμπουρίζω = αναποδογυρίζω.
Σχετική παρετυμολογία από εδώ (σχετικό το όνομα της δημοσιογράφου, αλλά...):
...τα λεγόμενα μπουμπουριστά - μάλλον από τον ήχο που κάνουν τα ζωντανά σαλιγκάρια όταν μπαίνουν στο καυτό τηγάνι.
...
Στην ευρωβουλή δεν λένε στον Τσίπρα μόνο αυτά. Τον ρωτάνε π.χ. και (α) γιατί δεν έκανε τίποτε μεταρρυθμιστικό έξι μήνες τώρα και (β) γιατί ακολουθεί τις πρακτικές των προηγουμένων (με παραδείγματα, μάλιστα). Επίσης, οι ίδιοι οι ευρωβουλευτές του (Χρυσόγονος) τον έχουν ενημερώσει από μήνες πού οδηγούσε η βαρουφοπολιτική...
Η κυνική παραδοχή του Τσακαλώτου ότι η περιπέτεια με το δημοψήφισμα και τη μη υπογραφή συμφωνίας πριν από τις 30/6, που άφησε τη χώρα ξεκρέμαστη, άφραγκη, φτερό στον άνεμο, επειδή δεν θα πέρναγε από το κόμμα (λες και δεν διαλύθηκαν τα άλλα κόμματα προηγουμένως μην μπορώντας να περάσουν πολύ πιο δύσκολα μέτρα σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες) δείχνει ότι υπάρχει ακόμη απόσταση που πρέπει να διανυθεί μέχρι να υπάρξει πραγματική και όχι ονομαστική εθνική ενότητα...
Όσοι επικαλούνται τώρα την εθνική ενότητα, τώρα, αφού διαλύθηκε σε ένα εξάμηνο ό,τι ψευτοστήθηκε με χιλιάδες λάθη και τζαναμπετιές των ταγών και με πόνο και αίμα, πολύ αίμα του ελληνικού λαού, χρωστάνε πρώτα στον εαυτό τους να καταλάβουν τι έγινε αυτά τα πέντε χρόνια. Και χρωστάνε να δείξουν δημόσια ότι το έχουν καταλάβει.
Επ, τώρα το είδα αυτό! Χίλια ευχαριστώ για τη διόρθωση και τις πληροφορίες.δεν είναι *μπουρμπουριστοί επειδή βουρβουλακούνε στη φωτιά, δηλαδή γουργουρίζουν και αναπηδούν τσιτσιρίζοντας στο τηγάνι, είναι μπουμπουριστοί επειδή τους μπουμπουρίζεις (τους αναποδογυρίζεις με το στόμιο προς τα κάτω για να ψηθεί η σάρκα, όχι το καβούκι).
Εγώ δανείζομαι τα λόγια γνωστού στελέχους της συριζαίικηςπροπαενημέρωσης για να διατυπώσω τη ντροπή μου. Ναι, τη μεγάλη ντροπή μου, που είμαι Έλληνας πολίτης και στο Ευρωκοινοβούλιο ρεζιλεύουν τον πρωθυπουργό μου.
Αυτό δυστυχώς ειπώθηκε για τον πρωθυπουργό της χώρας. Κι είναι πάρα πολύ ζόρικο για μένα να λένε τον πρωθυπουργό της χώρας μου [αλλάζω τη λέξη] ψεύτη. Και το πρόβλημα δεν είναι ότι το λένε, είναι ότι είναι.
Αν θέλεις (και έχεις χρόνο βέβαια), θα με ενδιέφερε να μου εξηγήσεις με ποιον τρόπο ρεζιλεύτηκε ο Τσίπρας στο Ευρωκοινοβούλιο και ποιος τον είπε ψεύτη.Εγώ δανείζομαι τα λόγια γνωστού στελέχους της συριζαίικηςπροπαενημέρωσης για να διατυπώσω τη ντροπή μου. Ναι, τη μεγάλη ντροπή μου, που είμαι Έλληνας πολίτης και στο Ευρωκοινοβούλιο ρεζιλεύουν τον πρωθυπουργό μου.
Αυτό δυστυχώς ειπώθηκε για τον πρωθυπουργό της χώρας. Κι είναι πάρα πολύ ζόρικο για μένα να λένε τον πρωθυπουργό της χώρας μου [αλλάζω τη λέξη] ψεύτη. Και το πρόβλημα δεν είναι ότι το λένε, είναι ότι είναι.
ποιος τον είπε ψεύτη
... accusing the Greek leader of deceiving his people and of actively seeking a rift with Europe, despite his claims to the contrary.
“Do not lie,” he said
Όπως έχει γράψει νομίζω και κάποιος άλλος εδώ μέσα, είναι πραγματικά ενδιαφέρον το ότι ποτέ δεν αμφισβητείτε την αξιοπιστία ή την ειλικρίνεια του Γιούνκερ, του Σουλτς και των άλλων Ευρωπαίων, ενώ η ψευτιά και η υποκρισία του Τσίπρα και των άλλων κυβερνητικών είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη. Ο λόγος νομίζω δεν έχει να κάνει μόνο με το ότι σας γυρνάνε τ' άντερα με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα (σόρι για το γλαφυρό ύφος, το κάνω για λόγους περιγραφικότητας και όχι για να ανεβάσω τους τόνους). Έχει να κάνει και με το δίπολο «Ευρωπαίοι = καλοί, σοβαροί, έντιμοι κ.λπ. <-> Ελληναράδες = αναξιόπιστοι, λαμόγια, ψεύτες κ.λπ.», που αποτελεί πεποίθηση πολλών. Κάτι σαν φετιχισμός της Ευρώπης, όπως έγραφε ο Μαρίνος στο μπλογκ του πριν από κάποια χρόνια με αφορμή τη σειρά του ΣΚΑΙ για το 1821 (σόρι για την γκρίζα διαφήμιση, δεν είναι τόσο άσχετο όσο φαίνεται).Εδώ και καιρό, βεβαίως, ο Γιούνκερ έχει κατηγορήσει ανοιχτά τον Τσίπρα ότι μετέφερε παραποιημένη την πρότασή του στην ελληνική βουλή.