Με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών που θα σημαίνουν «αύξηση του πολιτικού ρίσκου» μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση (αλλιώς γιατί να προκηρυχθούν όταν θα υπάρχουν δυνατότητες σχηματισμού άλλων κυβερνητικών συνασπισμών), να εγκριθούν οι προγραμματικές της δηλώσεις κλπ, η ΕΚΤ θα ξανακλείσει τη ρευστότητα ή θα αυξήσει το κούρεμα των ενεχύρων των ελληνικών τραπεζών ή και τα δύο μαζί. Το χρονικό διάστημα από την προκήρυξη μέχρι τις προγραμματικές δηλώσεις και τις πρώτες επαφές της νέας κυβέρνησης θα είναι τουλάχιστον 30 ημέρες (συνταγματικά μπορεί και πολύ περισσότερο). Αν η νέα κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει τις συμφωνίες που θα έχει κλείσει η παρούσα κυβέρνηση, η ΕΚΤ θα περιμένει να πάρει πράσινο φως από τις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν μεταξύ της νέας κυβέρνησης και της ΕΕ, όσο χρειαστεί (και επανέρχονται, ενισχυμένα, όλα τα σενάρια που ζήσαμε πριν λίγες ημέρες).
Δεν συζητάω καν για το τραγελαφικό φαινόμενο να διεκδικεί ο Σύριζα την εξουσία με δύο αντικρουόμενες πλατφόρμες (που ήταν μεν κρυφές τον Γενάρη αλλά τώρα είναι εμφανείς).
Η Μεταπολίτευση τελείωσε, τα ψευδεπίγραφα ερωτήματα κατακάθισαν και το σαφές ερώτημα αφορά πια τη θέση της χώρας: στην Ευρώπη (αυτή, τη συγκεκριμένη) και τους θεσμούς της (αυτούς, τους συγκεκριμένους) ή κάτι άγνωστο και χαώδες που κανείς δεν μπορεί να το περιγράψει με σαφήνεια. Όταν ο ίδιος ο γραμματέας του ΚΚΕ είπε (άπαξ, αλλά φτάνει) «με τον λαό αλλά μέσα στο ευρώ» (ή κάπως έτσι, εγώ έτσι το κατάλαβα πάντως), τα κόμματα που θα θέλουν να έχουν θέση στο αύριο πρέπει να εργαστούν για την όσο καλύτερη θεμελίωσή του σήμερα. Η Ελλάδα πρέπει (και θα) αποκτήσει δομές ΣΕΚ (επειδή έτσι συμφώνησε ο πρωθυπουργός με τους ευρωπαϊκούς και υπερατλαντικούς εταίρους μας), με νέο πολιτικό και διοικητικό προσωπικό. Δεν θα γίνουν όλα τέλεια, επί δεκαετίες θα επισκευάζουμε τις καταστροφές από τους οδοστρωτήρες που άρχισαν ήδη να κατεδαφίζουν τη δημοκρατία της μεταπολίτευσης.
Δεν θέλω να συνεχίσω να παίζω την Πυθία εδώ μέσα (αν και νομίζω ότι για τα μέτρα μου σχετικά καλά τα κατάφερα στο πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης Σύριζα). Η πραγματικότητα είναι, πάντως, ότι κτγμ δεν αποτελεί ούτε πραξικόπημα ούτε οτιδήποτε άλλο η δημιουργία νέων κυβερνητικών σχημάτων από την ίδια Βουλή. Εκτός από τους ίδιους τους Ανεξέλληνες, το 95% του ελληνικού λαού δεν θα ψήφιζε προεκλογικά μια συνεργασία όπως η σημερινή κυβερνητική. Απέχουμε πάντως 2-3 μήνες, εκτιμώ από τη δεύτερη κυβέρνηση Μόντρο*, της «εθνικής συμφιλίωσης».
Και όσο και αν φαίνεται περίεργο, σήμερα είμαι αισιόδοξος.
====================
* Λεξιλόγοι είμαστε, δεν τα θέλουμε όλα μασημένα.