Ελλάδα 2015

SBE

¥
Περί Λαφαζάνη: όταν διάβασα χτες ότι έφυγε από την εκπομπή νόμισα ότι έγινε καμιά φασαρία επί της οθόνης. Τώρα που βλέπω το κλιπάκι διαπιστώνω ότι έφυγε με την πρώτη ερώτηση που του έκαναν, η οποία ερώτηση δεν ήταν καμιά έκπληξη, αναμενόμενη ήταν κι όπως κάθε πολιτικός θα έπρεπε να την περιμένει και να έχει έτοιμη απάντηση.

Dharvatis να δώσω ένα παράδειγμα: την Παρασκευή πριν πέσω για ύπνο κοιτάζω ειδήσεις και βλέπω δημοψήφισμα. Παίρνω αμέσως τη μητέρα μου στην Ελλάδα τηλέφωνο (ήταν ήδη τρεις το πρωί) και της λέω μαμά, αν ανοίξουν τη Δευτέρα οι τράπεζες πήγαινε και στείλε μου τα πάντα, κράτα μόνο χρήματα για μικροέξοδα και πήγαινε πρωί πρωί γιατί αν τελειώσουν τα μετρητά μπορεί να κλείσουν.
Την ίδια σκέψη θα πρέπει να έκαναν πέντε εκατομμύρια Έλληνες (οι μισοί, ας πούμε). Το Σάββατο το πρωί που είχα κοιμηθεί κι ήμουνα φρέσκια σκέφτηκα ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν τη Δευτέρα κι αδίκως ξύπνησα τη μητέρα μου μεσάνυχτα, γι'αυτόν ακριβώς το λόγο, ότι θα γινόταν πανικός κι όλοι θα ζητούσαν αναλήψεις και μπορεί να πιάνονταν και στα χέρια και να χρειαζόταν αστυνομία να κάνει το διαιτητή.
Κι αν ακόμα υπήρχε πλήρης κάλυψη από το ELA, το αποτέλεσμα θα ήταν ότι μέσα σε λίγες ώρες οι τράπεζες θα είχαν μείνει χωρίς ιδιωτικές καταθέσεις, που θα τις έφερνε ένα βήμα πιο κοντά στην κατάρρευση.

Βέβαια, το ότι είναι κλειστές οι τράπεζες δίνει τη δυνατότητα π.χ. στον Σκλαβενίτη να κάνει μισθοδοσία σε μετρητά, και να κάνει τη διαφήμισή του για το πόσο καλός εργοδότης είναι (που ξέρω από υπαλλήλους του ότι είναι), ενώ πρόκειται για μια απόφαση με πραγματισμό: έχει μετρητά στα ταμεία και δεν έχει τράπεζες να τα καταθέσει- με όλους τους σχετικούς κινδύνους για ληστείες κλπ. Η μισθοδοσία σε μετρητά τουλάχιστον διώχνει ένα μέρος από αυτά.
 
Νομίζω ότι οι λόγοι ασφάλειας ήταν το κλειδί.
Ίσως - μπορεί να φοβήθηκαν τους θερμόαιμους συνταξιούχους που δεν θα καταλάβαιναν τι θα πει «Όχι, δεν μπορείτε να εισπράξετε τη σύνταξή σας». Πάντως σε μια τράπεζα ανοιχτή για τους συνταξιούχους, που βρέθηκα σήμερα, ο υπάλληλος επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρχαν τεχνικά προβλήματα αλλά δεν μπορούσε να μου πει γιατί αποφασίστηκε να κλείσουν.
 

nickel

Administrator
Staff member
Έπρεπε να φτάσουμε στο αμήν και να κάνουν τα κανάλια πολύωρη, μαραθώνια κάλυψη της πολιτικής επικαιρότητας για να αρχίσουν να φιλοξενούν όλο και περισσότερους ανθρώπους που βρίσκονται έξω από την αρένα της κομματικής αντιπαράθεσης: φορείς των δημοτικών αρχών και των παραγωγικών τάξεων, οικονομολόγους και πολιτειολόγους, μπλόγκερς, κόσμο και κοσμάκη που είχε να συνεισφέρει κάτι περισσότερο από τα κομματικά ποιηματάκια. Μακάρι να γίνεται πιο συχνά και εκτός κρίσης.
 
Ερώτηση για όποιον γνωρίζει κάτι:
Μου είπε χθες μια γνωστή μου ότι υπάρχει πρόβλημα με τα εμβάσματα. Εκείνη προσπάθησε να λάβει χρήματα από την Ολλανδία μέσω Western Union και της είπαν, από το υποκατάστημα όπου ρώτησε, ότι η κίνηση προς τα έξω μεν έχει κοπεί λόγω capital control, προς τα μέσα δε επειδή δεν πληρώσαμε την δόση. Προ ημερών που τηλεφώνησα στην τράπεζά μου, μου απάντησαν ότι «Όχι, κανένα πρόβλημα. Χρήματα μπαίνουν αλλά δεν μπορούν να βγουν».

Και, χωρίς να θέλω να το συσχετίσω με τα της κατάστασης, δυστυχώς μάλλον σε αυτήν οφείλεται.
Translation of a marriage certificate_Greek into English_UK based only!
www. proz .com/job/1035890
 
Μεταφράζω ένα ταξιδιωτικό βιβλίο με συνταγές. Λέει, ας πούμε, δυο λόγια για τις ομορφιές της Κρήτης κι έχει συνταγή για χοχλιούς μπουρμπουριστούς (λέμε τώρα). Έχει διάφορες γεωγραφικές και ιστορικές πληροφορίες και στο κεφάλαιο περί Πελοποννήσου λέει για την σταφίδα. Αναφέρεται λοιπόν στην χρυσή περίοδο της σταφιδοπαραγωγής και του εμπορίου και στην κατάρρευση που ήρθε με την πτώχευση του 1893. Κι εγώ η ανιστόρητη, προκειμένου να μεταφράσω σωστά, ψάχνω και βρίσκω πληροφορίες και μαθαίνω ιστορία, που δεν είχα ιδέαν.
«Δυστυχώς κύριοι, επτωχεύσαμεν», ανακοίνωσε, στις 10 Δεκέμβρη, το 1893 ο Χαρίλαος Τρικούπης στη Βουλή. Είχε επανέλθει στην εξουσία το Μάιο του 1892 και είχε αποτύχει να εξασφαλίσει νέο δάνειο. Από το 1879 μέχρι το 1890 είχαν συναφθεί οκτώ εξωτερικά δάνεια και πέντε εσωτερικά, ενώ παράλληλα ξεσπούσε η σταφιδική κρίση. Η νέα κυβέρνηση Τρικούπη, που εξελέγη τον Μάιο του 1892, παρουσιάστηκε στη Βουλή με ένα σκληρό πρόγραμμα περικοπών στις δημόσιες δαπάνες και με μέτρα αυστηρής λιτότητας (π.χ. έμμεσοι φόροι).

Επρόκειτο για προσπάθεια να διασωθεί η χώρα από τη δημοσιονομική κατάρρευση λόγω των χρεών από προηγούμενα δάνεια. Το φιλόδοξο πρόγραμμα δημοσίων έργων και εκσυγχρονισμού του Τρικούπη είχε χρηματοδοτηθεί από δάνεια την περίοδο 1880-1890, και τα όποια έληγαν τότε. Τελικά ο Τρικούπης αποφάσισε να κυνηγήσει την αναχρηματοδότηση των παλαιότερων δανείων ζητώντας νέο δάνειο από την Αγγλία. Από αυτό το δάνειο εξαρτιόταν η εκτέλεση ή όχι του κρατικού προϋπολογισμού για το 1893.

Οι όροι που έθεταν οι δανειστές όμως ήταν πολύ σκληροί, εξαιτίας των συσσωρευμένων ελληνικών χρεών και της αρνητικής πορείας των ομολόγων των προηγούμενων δανείων. Οι τόκοι αυτών των δανείων έφταναν το 30% της συνολικής τους αξίας. Εν τω μεταξύ μέσα στους όρους ήταν το δάνειο να μην εγκριθεί από την βολή αλλά απευθείας με βασιλικό διάταγμα που θα υπέγραφε ο βασιλιάς Γεώργιος. Η αντιπολίτευση υπό τον Δηλιγιάννη αντέδρασε έντονα προβάλλοντας το επιχείρημα ότι ο δανεισμός αναιρούσε την εθνική κυριαρχία της χώρας και ότι ταπείνωνε την Ελλάδα. Αντιδράσεις υπήρχαν επίσης στον Τύπο, από επιχειρηματίες γαλλικών συμφερόντων , αλλά κυρίως από την κοινή γνώμη. Έτσι ο βασιλιάς αποφάσισε να μην πάρει πάνω του την ευθύνη και δεν υπέγραψε το διάταγμα.

Η κυβέρνηση Τρικούπη παραιτήθηκε μετά την ανακοίνωση της πτώχευσης. Το 1895 απέτυχε όχι μόνο να εκλεγεί πρωθυπουργός αλλά ακόμη και να εξασφαλίσει μια έδρα στην εκλογική του περιφέρεια.: «Ανθ'ημών λοιπόν βουλευτής ο κύριος Γουλιμής-Καληνύχτα σας», είχε δηλώσει και αποσύρθηκε από την πολιτική ζωή.
Τα έντονα γράμματα δικά μου. Τα διαβάζω λοιπόν αυτά κι αναρωτιέμαι, ποια Ελλάδα του 2015; Τι τις θέλω τις εφημερίδες; Δεν υπάρχουν ειδήσεις, ουδέν καινόν, όλα έχουν ξαναγίνει, το έργο τούτο τό 'χω ξαναδεί. Και σίγουρα φίλοι μου γλαύκα εις Αθήνας κομίζω, διότι είμαι βέβαιη ότι εσείς τα ξέρατε ήδη όλ' αυτά. Απομένει να δούμε αν το έργο θα λήξει με τον ίδιο τρόπο ή θα μας κάνει έκπληξη.

Στο κάτω-κάτω ο Τρικούπης δεν είχε Ευρωπαϊκή Ένωση. :)
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Τι τις θέλω τις εφημερίδες; Δεν υπάρχουν ειδήσεις, ουδέν καινόν, όλα έχουν ξαναγίνει, το έργο τούτο τό 'χω ξαναδεί. Και σίγουρα φίλοι μου γλαύκα εις Αθήνας κομίζω, διότι είμαι βέβαιη ότι εσείς τα ξέρατε ήδη όλ' αυτά. Απομένει να δούμε αν το έργο θα λήξει με τον ίδιο τρόπο ή θα μας κάνει έκπληξη. :)
Καταρχήν η χρεοκοπία έχει ήδη συντελεστεί (απλώς δεν ακούστηκε μέσα στη Βουλή).
Ως προς τις εφημερίδες, χρειάζονται για την ημερομηνία. ;)
 

nickel

Administrator
Staff member
Και, χωρίς να θέλω να το συσχετίσω με τα της κατάστασης, δυστυχώς μάλλον σε αυτήν οφείλεται.
Translation of a marriage certificate_Greek into English_UK based only!
www. proz .com/job/1035890

Δεν πιστεύω ότι έχει κάποια σχέση αυτό. Τα μεταφραστικά γραφεία δεν γνωρίζουν τέτοιες λεπτομέρειες. Ούτε πρέπει να υπάρχει περιορισμός σε πληρωμές αυτής της κατεύθυνσης. Ή τουλάχιστον έχουν διαψευστεί. Η συγκεκριμένη προτίμηση του εκδοτικού οίκου πρέπει να είναι γλωσσολογικής φύσης.
 

nickel

Administrator
Staff member
Εν τω μεταξύ μέσα στους όρους ήταν το δάνειο να μην εγκριθεί από την βολή αλλά απευθείας με βασιλικό διάταγμα που θα υπέγραφε ο βασιλιάς Γεώργιος.

What a Freudian slip!
 
Δεν πιστεύω ότι έχει κάποια σχέση αυτό. Τα μεταφραστικά γραφεία δεν γνωρίζουν τέτοιες λεπτομέρειες. Ούτε πρέπει να υπάρχει περιορισμός σε πληρωμές αυτής της κατεύθυνσης. Ή τουλάχιστον έχουν διαψευστεί. Η συγκεκριμένη προτίμηση του εκδοτικού οίκου πρέπει να είναι γλωσσολογικής φύσης.

Ελπίζω και για τα δύο θέματα να είναι όπως τα λες, Νίκο.
 

daeman

Administrator
Staff member
Μεταφράζω ένα ταξιδιωτικό βιβλίο με συνταγές. Λέει, ας πούμε, δυο λόγια για τις ομορφιές της Κρήτης κι έχει συνταγή για χοχλιούς μπουρμπουριστούς (λέμε τώρα). ...

Αν δεν λέτε μόνο αλλά το γράφετε κιόλας, με όλο το θάρρος σού ζητώ, κάνε μου τη χάρη, βρε Μελάνη, γιατί έχω βαρεθεί να το βλέπω μ' ένα παραπανίσιο ρο.

Γιατί δεν είναι *μπουρμπουριστοί επειδή βουρβουλακούνε στη φωτιά, δηλαδή γουργουρίζουν και αναπηδούν τσιτσιρίζοντας στο τηγάνι, είναι μπουμπουριστοί επειδή τους μπουμπουρίζεις (τους αναποδογυρίζεις με το στόμιο προς τα κάτω για να ψηθεί η σάρκα, όχι το καβούκι). Μέχρι και ιδιαίτερη ποικιλία υπάρχει, κατάλληλη γι' αυτή τη χρήση επειδή είναι πιο χοντροί με πιο ανοιχτό καβούκι για να βγάζεις πιο εύκολα τη σάρκα, οι μπουμπούρες. Αν και τα λιανοχοχλίδια είναι πιο νόστιμα, σαν τ' αρώματα σε μικρά μπουκάλια, και ο παιδεμός προσθέτει κι αυτός τη νοστιμιά του.

Επρόκαμες· να σε ρωτήξω ήθελα πώς τσι θες τσι χοχλιούς.
Μια μικρή διόρθωση μόνο: μπουμπουρίζω = αναποδογυρίζω.
Σχετική παρετυμολογία από εδώ (σχετικό το όνομα της δημοσιογράφου, αλλά...:p):
...τα λεγόμενα μπουμπουριστά - μάλλον από τον ήχο που κάνουν τα ζωντανά σαλιγκάρια όταν μπαίνουν στο καυτό τηγάνι.
...

Χοροπηδούνε στη φωτιά
τουμπάρουν στο τηγάνι
μα η καλή νοικοκερά
ό,τι τους θέλει κάνει



Για να είναι και οντόπικ το ποστ, παρότι στα πολιτικά νήματα έχω κάνει τάμα να μην ξαναγράψω: Ανεμπουμπουρίσαμε ολοσούμπιτοι πολλά χρόνια και τώρα τσιτσιρίζουμε.
 

Earion

Moderator
Staff member
Στην ευρωβουλή δεν λένε στον Τσίπρα μόνο αυτά. Τον ρωτάνε π.χ. και (α) γιατί δεν έκανε τίποτε μεταρρυθμιστικό έξι μήνες τώρα και (β) γιατί ακολουθεί τις πρακτικές των προηγουμένων (με παραδείγματα, μάλιστα). Επίσης, οι ίδιοι οι ευρωβουλευτές του (Χρυσόγονος) τον έχουν ενημερώσει από μήνες πού οδηγούσε η βαρουφοπολιτική...

Η κυνική παραδοχή του Τσακαλώτου ότι η περιπέτεια με το δημοψήφισμα και τη μη υπογραφή συμφωνίας πριν από τις 30/6, που άφησε τη χώρα ξεκρέμαστη, άφραγκη, φτερό στον άνεμο, επειδή δεν θα πέρναγε από το κόμμα (λες και δεν διαλύθηκαν τα άλλα κόμματα προηγουμένως μην μπορώντας να περάσουν πολύ πιο δύσκολα μέτρα σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες) δείχνει ότι υπάρχει ακόμη απόσταση που πρέπει να διανυθεί μέχρι να υπάρξει πραγματική και όχι ονομαστική εθνική ενότητα...

Όσοι επικαλούνται τώρα την εθνική ενότητα, τώρα, αφού διαλύθηκε σε ένα εξάμηνο ό,τι ψευτοστήθηκε με χιλιάδες λάθη και τζαναμπετιές των ταγών και με πόνο και αίμα, πολύ αίμα του ελληνικού λαού, χρωστάνε πρώτα στον εαυτό τους να καταλάβουν τι έγινε αυτά τα πέντε χρόνια. Και χρωστάνε να δείξουν δημόσια ότι το έχουν καταλάβει.

Εγώ δανείζομαι τα λόγια γνωστού στελέχους της συριζαίικης προπα ενημέρωσης για να διατυπώσω τη ντροπή μου. Ναι, τη μεγάλη ντροπή μου, που είμαι Έλληνας πολίτης και στο Ευρωκοινοβούλιο ρεζιλεύουν τον πρωθυπουργό μου.


Αυτό δυστυχώς ειπώθηκε για τον πρωθυπουργό της χώρας. Κι είναι πάρα πολύ ζόρικο για μένα να λένε τον πρωθυπουργό της χώρας μου
[αλλάζω τη λέξη] ψεύτη. Και το πρόβλημα δεν είναι ότι το λένε, είναι ότι είναι.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Μνημόνιο 3

Βλέπουμε μόνο την κορυφή της κορυφής του παγόβουνου.

Αν η ελληνική πρόταση γράφτηκε με τη βοήθεια της τρόικας, όπως λέγεται, ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί έγιναν όσα έγιναν το τελευταίο 15νθήμερο (και το τελευταίο εξάμηνο και όλη την εξαετία της κρίσης, αλλά αυτά είναι άλλη ιστορία).

Ως προς την πρόταση: οι δάσκαλοί μου, Έλληνες και Γερμανοί, δεν θα δέχονταν ποτέ ένα τέτοιο κείμενο μόνο του. Κάπου θα πρέπει να υπάρχει ένα παράρτημα με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των προαπαιτούμενων ενεργειών. Κάπου θα πρέπει να υπάρχει ένα παράρτημα με όρους και προϋποθέσεις και διαδικασίες και ποσά για τις επιδοτήσεις της ανάπτυξης.

Και κάπου θα πρέπει να υπάρχει ένας οδικός χάρτης αποκατάστασης εμπιστοσύνης. Μου είναι αδιανόητο ότι (ξανα)ζήτησαν την πρότασή μας «ενυπόγραφη». Η καταστροφή μας δεν είναι μόνο από τις κλειστές τράπεζες. Η μεγαλύτερη ζημιά είναι που μας δίνουν το χέρι και μετράνε τα δάχτυλά τους. Ας αναλογιστούμε σοβαρά αν η σημερινή ελληνική δημοκρατία θα περνούσε τις διαδικασίες ένταξης στην ΕΕ.

Αν η ελληνική πρόταση γράφτηκε με τη βοήθεια της τρόικας και του επιτελείου Μοσκοβισί, όπως λέγεται, ελπίζω σε άλλη μια δημιουργική εφαρμογή του extend and pretend. Στη νέα παράταση χρόνου, η Ένωση θα θωρακιστεί θεσμικά για την αποπομπή μέλους με κάθε νομική σαφήνεια και, ταυτόχρονα, για την επέκτασή της στα Βαλκάνια και τη δημιουργία νέων πυλώνων σταθερότητας στην περιοχή. Εμείς θα κρεμόμαστε από κάθε σταγόνα ρευστότητας της Φρανκφούρτης, ξεχασμένοι στη γωνιά μας όπως στους πολλούς μεσαίωνές μας (ας διαβάσουμε επιτέλους ολόκληρη την ιστορία του τόπου μας), μέχρι να καταλάβουμε τι ακριβώς είναι αυτό το ευρωπαϊκό πρότζεκτ (που σίγουρα δεν είναι τραπεζικός λογαριασμός υπερανάληψης) και γιατί το ακολουθούν πλειοψηφικά τα έθνη και οι λαοί της ηπείρου μας.
 
δεν είναι *μπουρμπουριστοί επειδή βουρβουλακούνε στη φωτιά, δηλαδή γουργουρίζουν και αναπηδούν τσιτσιρίζοντας στο τηγάνι, είναι μπουμπουριστοί επειδή τους μπουμπουρίζεις (τους αναποδογυρίζεις με το στόμιο προς τα κάτω για να ψηθεί η σάρκα, όχι το καβούκι).
Επ, τώρα το είδα αυτό! Χίλια ευχαριστώ για τη διόρθωση και τις πληροφορίες.
Παρεμπιπτόντως: όχι, δεν το έγραψα - μάλιστα το βιβλίο ούτε καν έχει τη συγκεκριμένη συνταγή, την ανέφερα απλώς επειδή μου φαίνεται ότι έχει πλάκα η ονομασία της. Αν ήταν να το γράψω "στα σοβαρά", θα το έψαχνα πρώτα.
 
Εγώ δανείζομαι τα λόγια γνωστού στελέχους της συριζαίικης προπα ενημέρωσης για να διατυπώσω τη ντροπή μου. Ναι, τη μεγάλη ντροπή μου, που είμαι Έλληνας πολίτης και στο Ευρωκοινοβούλιο ρεζιλεύουν τον πρωθυπουργό μου.


Αυτό δυστυχώς ειπώθηκε για τον πρωθυπουργό της χώρας. Κι είναι πάρα πολύ ζόρικο για μένα να λένε τον πρωθυπουργό της χώρας μου
[αλλάζω τη λέξη] ψεύτη. Και το πρόβλημα δεν είναι ότι το λένε, είναι ότι είναι.

Η αλητεία στην εξουσία (συριζαίικη εκδοχή του γνωστού συνθήματος του Μάη του 1968)
 
Εγώ δανείζομαι τα λόγια γνωστού στελέχους της συριζαίικης προπα ενημέρωσης για να διατυπώσω τη ντροπή μου. Ναι, τη μεγάλη ντροπή μου, που είμαι Έλληνας πολίτης και στο Ευρωκοινοβούλιο ρεζιλεύουν τον πρωθυπουργό μου.

Αυτό δυστυχώς ειπώθηκε για τον πρωθυπουργό της χώρας. Κι είναι πάρα πολύ ζόρικο για μένα να λένε τον πρωθυπουργό της χώρας μου
[αλλάζω τη λέξη] ψεύτη. Και το πρόβλημα δεν είναι ότι το λένε, είναι ότι είναι.
Αν θέλεις (και έχεις χρόνο βέβαια), θα με ενδιέφερε να μου εξηγήσεις με ποιον τρόπο ρεζιλεύτηκε ο Τσίπρας στο Ευρωκοινοβούλιο και ποιος τον είπε ψεύτη.
 
ποιος τον είπε ψεύτη

Προχθές, ο Μάνφρεντ Βέμπερ:

Speaking immediately after Mr. Tsipras, the president of the conservative European People’s Party, Manfred Weber, made a scathing verbal attack, accusing the Greek leader of deceiving his people and of actively seeking a rift with Europe, despite his claims to the contrary.

“Do not lie,” he said, declaring that the debt reduction sought by Greece would not hurt bankers but “nurses in Slovakia and civil servants in Finland.”


Εδώ και καιρό, βεβαίως, ο Γιούνκερ έχει κατηγορήσει ανοιχτά τον Τσίπρα ότι μετέφερε παραποιημένη την πρότασή του στην ελληνική βουλή.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
(Βέμπερ, παρακαλώ -- το διόρθωσα. Ακόμη και τα ονόματα των βλαχαδερών* του CSU προφέρονται με βάση τη γερμανική προφορά. ;)).

* Συγγνώμη για την κακία, αλλά είχα φλασιά ότι αν είχε πάρει ελληνικό πτυχία θα έλεγε «εκ Νιντερχατσκόφεν ορμώμενος»...
 
... accusing the Greek leader of deceiving his people and of actively seeking a rift with Europe, despite his claims to the contrary.

“Do not lie,” he said

Προσωπικά θεωρώ ότι ποτέ δεν είχε πρόθεση (πόσο μάλλον σχέδιο) ο Τσίπρας και η ομάδα του για ρήξη με την Ευρώπη, επομένως με αφήνει αδιάφορο η κατηγορία περί ψέματος του Βέμπερ. Θα μπορούσα να εξηγήσω γιατί το πιστεύω αυτό, αλλά αφενός δεν έχω χρόνο τώρα και αφετέρου θα ξεστρατίσει η κουβέντα.

Εδώ και καιρό, βεβαίως, ο Γιούνκερ έχει κατηγορήσει ανοιχτά τον Τσίπρα ότι μετέφερε παραποιημένη την πρότασή του στην ελληνική βουλή.
Όπως έχει γράψει νομίζω και κάποιος άλλος εδώ μέσα, είναι πραγματικά ενδιαφέρον το ότι ποτέ δεν αμφισβητείτε την αξιοπιστία ή την ειλικρίνεια του Γιούνκερ, του Σουλτς και των άλλων Ευρωπαίων, ενώ η ψευτιά και η υποκρισία του Τσίπρα και των άλλων κυβερνητικών είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη. Ο λόγος νομίζω δεν έχει να κάνει μόνο με το ότι σας γυρνάνε τ' άντερα με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα (σόρι για το γλαφυρό ύφος, το κάνω για λόγους περιγραφικότητας και όχι για να ανεβάσω τους τόνους). Έχει να κάνει και με το δίπολο «Ευρωπαίοι = καλοί, σοβαροί, έντιμοι κ.λπ. <-> Ελληναράδες = αναξιόπιστοι, λαμόγια, ψεύτες κ.λπ.», που αποτελεί πεποίθηση πολλών. Κάτι σαν φετιχισμός της Ευρώπης, όπως έγραφε ο Μαρίνος στο μπλογκ του πριν από κάποια χρόνια με αφορμή τη σειρά του ΣΚΑΙ για το 1821 (σόρι για την γκρίζα διαφήμιση, δεν είναι τόσο άσχετο όσο φαίνεται).

Διευκρίνιση: Τα παραπάνω τα καταθέτω με πλήρη ηρεμία ως τροφή για σκέψη και όχι για καβγάδες.
 
Last edited:
Top