Καλά, ας γίνει πρώτα αυτοκριτική στην Ελλάδα και μετά βλέπουμε. Και όχι, τα διάφορα αόριστα mistakes were made που ακούγονται ένθεν και ένθεν δεν είναι αυτοκριτική.
Γιατί "μετά βλέπουμε"; Αυτό μού θυμίζει κάτι επιχειρήματα του τύπου "ας βάλουν πρώτα μέσα τους μεγαλοοφειλέτες και μετά βλέπουμε" ή "ας βάλουν πρώτα μέσα τους μεγαλέμπορους ναρκωτικών και μετά βλέπουμε". Ας μου εξηγήσει κάποιος γιατί πρέπει να ακολουθούμε την λογική του single threading. Εγώ πάντως δεν βλέπω αυτοκριτική από κανέναν. Δεν θυμάμαι να έκανε ποτέ αυτοκριτική η Ολλανδία φέρ' ειπείν, που, θυμίζω, έγινε
Σύγχρονο Ευρωπαϊκό Κράτος™ στις πλάτες των αποικιών. Ούτε για την πιο πρόσφατη ιστορία βλέπω διάθεση αυτοκριτικής. Δώστε μου κι εμένα 500 δισεκατομμύρια να δείτε για πότε σάς φτιάχνω ΣΕΚ™. Γιατί, ευτυχώς για την συνείδησή μας, εμείς δεν είχαμε αποικίες για να φτιάξουμε το δικό μας ΣΕΚ™. Κι όταν λέμε "μετά βλέπουμε", τι ακριβώς θα δούμε; Αν κάνουμε την αυτοκριτική μας και αποδεχτούμε τα λάθη, τα χρέη και τα τοιαύτα, θα κάνει και η Ευρώπη την δική της αυτοκριτική; Θα δεχτεί π.χ. η Γαλλία να δώσει πίσω στα κράτη τα οποία εκμεταλλεύτηκε -κι ακόμα εκμεταλλεύεται- τα μερικά τρισεκατομμύρια που οφείλει;
Έπειτα, δεν λέω, οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έχουν καμμιά διάθεση αυτοκριτικής· οι πολίτες όμως έχουν. Οι πολίτες που ξέρω εγώ δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να κριτικάρουν εαυτούς και αλλήλους για τα αμαρτήματα της χώρας, όπως τα επιπόλαια δάνεια, την ασύδοτη δόμηση, την άσκεφτη ψήφο, την δημοσιολαγνεία, την γραφειοκρατία, την κακή νοοτροπία, τις δουλειές του ποδαριού, κτλ.
Παρεμπιπτόντως, εγώ δεν λέω "ας κάνει πρώτα η Ευρώπη την δική της αυτοκριτική και μετά βλέπουμε". Είμαι άτομο του είδους
Homo sapiens και κατ' επέκταση έχω την δυνατότητα multithreading.