Μαύρος χυλός= ο μέλας ζωμός στη δημοτική, με ολίγη προσθήκη πηκτικών, γιατί έχουμε πήξει με όλες αυτές τις συζητήσεις.
Στην αρχή βέβαια εγώ διάβασα μαύρος χρυσός
κι αναρωτιόμουνα γιατί ανοίξαμε πάλι συζήτηση για τους υδρογονάνθρακες, αφού έτσι που έχει πέσει η τιμή του μαύρος τενεκές είναι πλέον.
Κι επειδή σήμερα εδέησα να βρω χρόνο να κοιτάξω το τελευταίο τεύχος του
Εκόνομιστ,
ένα μικρό απόσπασμα από το άρθρο περί Ελλάδας, που γράφτηκε βέβαια πριν την Παρασκευή, αλλά το ίδιο είναι. Πιο πρόσφατη ενημέρωση στο ίδιο το σάιτ, αλλά με άλλα λόγια:
The real Greek tragedy is that, with a bit more statesmanship, Mr Tsipras could have nudged Europe on to a happier path. The euro zone desperately needs a counter-narrative to its failed German-inspired policy of austerity. As leader of the hardest-hit economy, armed with a strong democratic mandate, Mr Tsipras was well placed to offer one. He could have sought allies against excessive austerity and for looser fiscal and monetary policy in places like Italy and France—and even inside the ECB. Yet by quibbling over his debt extension and backtracking so ostentatiously on sensible reform he has alienated more or less everyone. That is quite some achievement.
Δυστυχώς συμφωνώ. Γιατί μπορεί να μην ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ (κανέναν δεν ψήφισα, βεβαίως, αφού δεν ήμουνα εκεί), αλλά είχα την καλή διάθεση, όπως φαντάζομαι και πολύ άλλοι Έλληνες να παρακολουθήσουμε τι θα γίνει με ανοιχτό μυαλό. Για τον ίδιο λόγο που μπορεί να μην είσαι Ολυμπιακός, αλλά άμα παίζει ο Ολυμπιακός με ξένη ομάδα υποστηρίζεις τον Ολυμπιακό. Και δυστυχώς, η ομάδα με απογοήτευσε με τον ερασιτεχνισμό της αλλά άντε να το δικαιολογήσω αυτό με απειρία. Ακόμα πιο πολύ με απογοήτευσε με τις κουτοπονηριές της, βλ. διαρροές προσχεδίων, που έκαναν νιάου νιάου στα κεραμίδια (βρε παιδιά, άμα είναι να κάνετε τέτοια, όχι τόσο χοντροκομμένα).
Δε μου άρεσε καθόλου το ότι επικράτησε τις προηγούμενες μέρες ένα κλίμα εντελώς άσπρο-μαύρο, ή είσαι μαζί μας ή είσαι προδότης (όχι τυχαία imo, κλασικά
προπαγανδιστικό επικοινωνιακό ζήτημα είναι). Και δε μου άρεσε που είδα και γνωστούς και φίλους να συμπορεύονται με αυτές τις ανοησίες, ενάντια σε κάθε λογική.