Η Νορβηγία έχει πετρέλαια και η Φινλανδία το χωριό του Άι-Βασίλη, δεν μετράνε...
Πρέπει να έχει μια χώρα αποικίες για να εξελιχθεί σε σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος; Η Νορβηγία, που την κοιτάμε με ζήλια από μακριά, και η Φινλανδία, κράτη νεότερα από την Ελλάδα, η Ελβετία, ας πούμε, δεν είναι ΣΕΚ;
Εγώ δεν έχω τα εφόδια να συζητήσω αυτό το ζήτημα σε όλο του το εύρος. Ίσως θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε δυο απλές διαπιστώσεις:
(1) Όσες εξαιρέσεις κι αν υπάρχουν στην ιστορία και όση υποκρισία κι αν περιβάλλει τη σημερινή τήρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών, δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να διατηρηθεί το σημερινό σύστημα ή το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αν υπονομευθεί η ιερότητα των συμβάσεων. Άλλωστε, ακόμα κι αν ανατρέπαμε το σύστημα ή το οικοδόμημα, θα βάζαμε νέες συμβάσεις στη θέση των παλιών.
(2) Καταργείς τις συμβάσεις που θεωρείς ότι λειτουργούν αρνητικά για τη χώρα σου ή και για ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα με πολύ περισσότερη δουλειά, σοβαρότητα, εμμονή στη μαθηματική λεπτομέρεια, αξιολόγηση των ισορροπιών, ανάπτυξη πειστικών εναλλακτικών συμβάσεων. Το «σκίζουμε τα μνημόνια» μπορεί να αρκεί για το εκλογικό κοινό, αλλά όχι για τη συνομιλία με τους θεσμούς. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να αναδιαπραγματευτούμε τη θέση μας και τη σχέση μας και το πίστευα από την πρώτη στιγμή, που έγραψα ότι δεν μπορούμε σε τρία χρόνια να διορθώσουμε τα λάθη τριάντα χρόνων. Αλλά πρέπει να γίνουμε όχι μόνο καλύτεροι διαπραγματευτές αλλά και καλύτεροι πολιτικοί και καλύτεροι λογιστές.
Επίσης, το ότι δεν είχαμε τις δικές μας οιονεί αποικίες ή ότι δεν γίναμε μια μικρή βαλκανική υπερδύναμη με μια υποστηρικτική βαλκανική ενδοχώρα οφείλεται κτγμ στο «οίκαδε» του 1920, αλλά μην πιάσουμε τώρα κι αυτή τη συζήτηση... ;)
Όπως μου αρέσει να πειράζω τη γυναίκα μου, λόγω καταγωγής, το πρόβλημα άρχισε νωρίτερα, όταν ο Βενιζέλος αρνήθηκε την υποστήριξη του ποντιακού αντάρτικου. Θα είχαν λυθεί τα προβλήματα πολλών από εμάς αν δεν είχε υπάρξει η άρνηση αυτή.
υποκρύπτοντας -> αποκρύπτοντας (κτγμ –-το επισημαίνω γιατί με το "υποκρύπτοντας" με πήγαινε στο αντίθετο νόημα)Διαφωνώ με το επίθετο ιερός όμως επειδή είναι μια χρωματισμένη περιγραφή, που εξοβελίζει εκ προοιμίου το πολιτικό, υποκρύπτοντας ότι οι όποιες συμφωνίες είναι αποκρυστάλλωση συγκεκριμένων συσχετισμών οικονομικής και πολιτικής ισχύος.
υποκρύπτοντας -> αποκρύπτοντας (κτγμ –-το επισημαίνω γιατί με το "υποκρύπτοντας" με πήγαινε στο αντίθετο νόημα)
αυξήθηκαν 10% οι μισθοί στη ΔΕΗ
Καταπληκτικό! Ποια μυστική συνταγή έχει για να κάνει «αυτούς που δεν έχουν πληρώσει ποτέ» να πληρώσουν; Ή μόλις δω για πολλοστή φορά τις "Βεβαιωμένες Οφειλές" στον λογαριασμό μου στο Taxis, θα πρέπει να καταλάβω ότι ούτε αυτός βρήκε τη μυστική συνταγή και πάλι τα γνωστά κορόιδα θα πληρώσουν;...θα πληρώσουν «αυτοί που δεν έχουν πληρώσει ποτέ»