Μα τι μας νοιάζουν οι ξενιτεμένοι*; Δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας. Νομίζω ότι δήλωσα ξεκάθαρα ότι το 1% είναι αναγωγή στον μόνιμο, ημεδαπό πληθυσμό. Πόσοι νεοναζί συμπατριώτες μας, δηλαδή, ζουν ανάμεσά μας. Κατά τα άλλα, στο πρώτο επαναλαμβάνεις αυτό που είπα κι εγώ προηγουμένως. Η ασφαλέστερη εκτίμηση για τον αριθμό των ψηφοφόρων είναι ο ενήλικος πληθυσμός που προκύπτει από την τελευταία απογραφή.
Για το τρίτο σημείο, θα θυμίσω ότι η εικασία -που παρουσιαζόταν σαν γεγονός και όχι εικασία- περί εκλογικής σύνδεσης ΧΑ και αστυνομίας ήταν μονομερής, αγνοούσε αυθαίρετα το γεγονός ότι διπλανά εκλογικά τμήματα επιβεβαιωμένα μπορούν να έχουν τεράστιες διαφορές στις κατανομές των κομμάτων και έπιανε τα 2-3 εκλογικά που ψήφισε ένα μικρό μέρος της αστυνομικής δύναμης και που έδιναν σχετικά υψηλά ποσοστά στην ΧΑ και τα συνέκρινε με διπλανά τμήματα για να βγάλει το συμπέρασμα ότι η διαφορά οφείλεται στην ύπαρξη αστυνομικών (σε ποσοστό 100% μάλιστα). Όταν ξέρουμε επιβεβαιωμένα ότι δεν είναι καθόλου αναμενόμενο να έχουν κοντινά αποτελέσματα τα διπλανά εκλογικά τμήματα. Αντιθέτως, το ότι τα ακραία κόμματα έχουν μεγάλη συσπείρωση είναι κάτι που έχουμε δει στο παρελθόν (και δεν βασίζεται σε μονομερή συσχέτιση, απλά στην κοινή γνώση ότι ο φανατικός είναι φανατικός). Προσωπικά μπορώ να σκεφτώ μόνο δύο λόγους να είναι κάποιος νεοναζί και να μην ψηφίζει ΧΑ: να μην ξέρει την ύπαρξή της (όχι παράξενο αν μιλάμε για πριν το 2012) ή να είναι κατάκοιτος. Εικασία; Ναι. Αλλά όχι παράλογη.
* προσωπικά πιστεύω ότι ο μη μόνιμος κάτοικος της χώρας δεν θα έπρεπε να έχει δικαίωμα ψήφου ούτε από απόσταση ούτε από κοντά. Γιατί να έχει λόγο για τα πράγματα μιας χώρας που επέλεξε να μην ζει και να επηρεάζει τις τύχες αυτών που επέλεξαν να ζουν σ' αυτήν ή δεν μπορούν καν να έχουν αυτήν την επιλογή. Αλλά αυτή είναι άλλη συζήτηση και ξέρω ότι θα πλακωθούμε αν την ανοίξουμε.