Τα λέει αναλυτικά ο e-lawyer και δεν μπορώ να έχω γνώμη για την καθαρά νομική πλευρά, ωστόσο εγώ πολιτικά το συζήτησα με τον νίκελ. Δηλ. ο παλιός νόμος φαίνεται να μπορούσε άνετα να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις κηρυγμάτων φυλετικού μίσους στα σχολεία. Εξάλλου, πολλά άλλα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν γίνει με βάση τους ήδη υπάρχοντες νόμους, τα βλέπουμε όλες αυτές τις μέρες αναλυτικά σε ρεπορτάζ, αναλύσεις κλπ. Το βασικό ζήτημα δηλ. είναι ότι η συζήτηση στον e-lawyer δε λέει (δεν είναι αυτός ο σκοπός της, προφανώς) για ποιο λόγο θα έχει κάποιο πρακτικό αποτέλεσμα ο νέος νόμος, όταν ο προηγούμενος, έστω για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις που κάλυπτε, δεν εφαρμόστηκε αποτελεσματικά. Ούτε φυσικά υπάρχει κάποια απάντηση για ποιο λόγο μπορεί ένας τέτοιος διευρυμένος νόμος να αντιμετωπίσει συγκεκριμένα τη Χρυσή Αυγή.
Από την άλλη πλευρά, στην ευρωπαϊκή νομοθεσία που επιχειρείται να ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο με το λεγόμενο αντιρατσιστικό, υπάρχει κτγμ ένα πολύ επικίνδυνο κομμάτι, αυτό που αφορά τις γενοκτονίες. Μπορεί δηλ. να μπαίνει κάποιος φυλακή αν διαφωνεί με τον ορισμό των γενοκτονιών του ποινικού δικαστηρίου της Χάγης; Εξάλλου, στο συγκεκριμένο ζήτημα έχουμε δει και επιστήμονες να διαφωνούν μεταξύ τους. Παρεμπιπτόντως τώρα αυτό, μια που το διάβασα πάλι και το θυμήθηκα.
Σε σχέση με την ιδεολογία της ΧΑ, διαφωνώ ότι ήταν μόνο για τα μάτια. Αυτή είναι η ιδεολογία του φασισμού: τσεκούρι και φωτιά στα κόκκινα σκυλιά, αίμα, τιμή, ΧΑ, κλπ. Με κάθε τρόπο τσάκισμα όσων φέρνουν αντιρρήσεις στα αφεντικά τους, και εθνικισμός/καθαρότητα της φυλής, άρα με κάθε τρόπο εκτροπή της οργής που προκύπτει από την οικονομική κρίση σε «αδύναμες» ή «διαφορετικές» ομάδες (μετανάστες, ομοφυλόφιλους κλπ.). Το ακούω συνέχεια στις ειδήσεις, το λέει και ένας από τους χρυσαυγίτες μάρτυρες, ότι δεν ήταν πραγματικά κατά των μεταναστών γιατί «προστάτευαν» τους μετανάστες που εκμεταλλεύονταν ή γιατί κάποιοι απ' αυτούς ήταν Αλβανοί. Και οι ναζί τάιζαν τους Εβραίους όταν τους χρειάζονταν για κάτι ή όταν τους χρησιμοποιούσαν σε καταναγκαστικά έργα, δεν τους σκότωναν όλους απευθείας. Εξάλλου, οι θεωρίες για τη φυλετική καθαρότητα είναι από τη φύση τους αντιφατικές και ο Μιχαλολιάκος ή οποιοσδήποτε άλλος χρυσαυγίτης μπορεί να έχει και ο ίδιος «ξένο» αίμα -ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Αναγκαστικά προσαρμόζονται αυτές οι θεωρίες στο συγκεκριμένο κάθε φορά συμφέρον τους, αφού έρχονται σε αντίθεση με την ίδια την πραγματικότητα. Οι εκατοντάδες όμως επιθέσεις σε μετανάστες και η δράση τους κατά εργατών συνδικαλιστών και κατά κομμουνιστών και αριστερών δε νομίζω να αφήνουν περιθώρια για πολλές αμφιβολίες σχετικά με τους στόχους τους.
Και κάτι τελευταίο: έχω ακούσει δεκάδες ρεπορτάζ όλες αυτές τις μέρες στα τηλεοπτικά δελτία, κι έχω βαρεθεί να ακούω για τον «Πακιστανό» και τον «Πακιστανό» (που δολοφόνησαν τα αυγά πριν τον Φύσσα). Στις αρχές δεν τον ανέφεραν καν.
Σαχτζάτ Λουκμάν είναι το όνομά του, είναι τόσο δύσκολο να το μάθουν; Σαχτζάτ Λουκμάν, εργάτης, ετών 27.