Ελλάδα 2015

Ε, κάποιοι θα έρχονταν, νομοτελειακά.

Ναι, κάποιοι θα έρχονταν. Αλλά δεν ήρθαν όποιοι κι όποιοι. Ήρθαν κάποιοι συγκεκριμένοι. Και δεν ήρθαν επειδή "θα έρχονταν". Ήρθαν επειδή ψηφίστηκαν.
Ο ψηφοφόρος που ήθελε να καταψηφίσει τους ΝΔΠΑΣΟΚους δεν ήταν υποχρεωμένος να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ. Μπορούσε να ψηφίσει οτιδήποτε άλλο.
 

pidyo

New member
Θα αρχίσω να μοιάζω εμμονικός, αλλά τελικά δεν έχω καταλάβει από τα όσα έχουν γραφτεί ποια είναι η θέση της κυβέρνησης ως προς το περιεχόμενο της έννοιας αυτής της ρήξης.

Κι εγώ θα μοιάζω εμμονικός, αλλά δεν προσπάθησα να ερμηνεύσω ποιο θα μπορούσε να είναι το περιεχόμενο της ρήξης κατά την κυβέρνηση ακριβώς επειδή στον κυνικό ίσως και στεγνά περιγραφικό τρόπο που προσπαθώ να ερμηνεύσω τα δεδομένα, η δηλωσιολογία, οι ρητορικές κορώνες και τα τυχόν σχέδια επί χάρτου έχουν πολύ μικρή σημασία και χρησιμεύουν μόνο για τη διάγνωση μελλοντικών αφηγημάτων.

Για παράδειγμα, οι κορώνες για τους καπιταλιστές που θα μας πιουν το αίμα με το μπουρί της σόμπας, άρα απαιτείται αντίσταση και πάλη, έχουν τελείως διαφορετική ανάγνωση από την προφανή στο κυνικό μου μυαλό: Το εσωκομματικό σπιν του Σύριζα θα παρουσιάσει την όποια συμφωνία ως κάκιστη και επιβληθείσα από τους ξένους σε μια κυβέρνηση που πάλεψε με όλο της το είναι να την αποφύγει και να υπερασπιστεί τα λαϊκά δίκαια. Μπροστά λοιπόν στον ζόφο που ετοιμάζονται να φέρουν στον λαό οι αδίστακτοι πιστωτές, επιβάλλεται να μην χάσει την κυβέρνηση η πρώτη φορά αριστερά, γιατί αλλιώς θα κινδυνεύσει η πολιτική της ηγεμονία και δεν θα είναι σε θέση να προστατεύσει της γης τους κολασμένους απέναντι στη λαίλαπα των πιστωτών.

Όσο πολύπλοκο κι αν ακούγεται, εγώ αυτό το εσωκομματικό αφήγημα διαβάζω ανάμεσα στις γραμμές. Γι' αυτό δεν δίνω και πολλή σημασία στο τι λέγεται στις ίδιες τις γραμμές.

Προφανώς, αυτά που έγραψε ο π2, για το γελοίον του επιχειρήματος να επιδιώξεις γενναίες εξόδους με τον παρόντα δημόσιο μηχανισμό ισχύουν στο άρτιο. Μια τέτοια ρήξη θα οδηγούσε σε πλήρη ισοπέδωση τη χώρα, όμως όπως μας έχουν εξηγήσει ήδη θεωρητικοί του εγχειρήματος, «μετά από μερικές δυσκολίες τα πράγματα θα βελτιωθούν».
Εγώ πάντως δεν λέω απλώς ότι θα είναι επώδυνο το εγχείρημα με αυτόν τον μηχανισμό, λέω ότι είναι ίσως και πρακτικά αδύνατον να στηθεί (κι όχι απλώς να πετύχει), ή έστω ότι δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι προετοιμάζεται.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Εγώ πάντως δεν λέω απλώς ότι θα είναι επώδυνο το εγχείρημα με αυτόν τον μηχανισμό, λέω ότι είναι ίσως και πρακτικά αδύνατον να στηθεί (κι όχι απλώς να πετύχει), ή έστω ότι δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι προετοιμάζεται.
Αλίμονο αν υπήρχε (σε ευρύτερη γνώση) η παραμικρή τέτοια ένδειξη... :)

Εγώ που δεν είμαι θεωρητικός των παιγνίων αλλά ένας απλός βετεράνος μετρ στο σκάκι, αναρωτιέμαι τι νόημα έχει μια διαπραγμάτευση με εξαρχής αντιπαραθετικά χαρακτηριστικά όταν δεν μπορείς να την οδηγήσεις πειστικά στη μια από τις δύο εναλλακτικές επιλογές σου (αφού ο απέναντι γνωρίζει ότι η αυτοκτονία σου δεν είναι πραγματική επιλογή).

Στο μεταξύ, διαβάζω ότι έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν σενάρια για παράταση ενός πενταμήνου με χρηματοδότηση αρκετή για να πληρωθούν τρέχουσες διεθνείς υποχρεώσεις. Άντε να εφαρμόσεις θεωρίες παιγνίων όταν ο απέναντι σού αλλάζει μονομερώς τους κανόνες.
 
Ναι, κάποιοι θα έρχονταν. Αλλά δεν ήρθαν όποιοι κι όποιοι. Ήρθαν κάποιοι συγκεκριμένοι. Και δεν ήρθαν επειδή "θα έρχονταν". Ήρθαν επειδή ψηφίστηκαν.
Ο ψηφοφόρος που ήθελε να καταψηφίσει τους ΝΔΠΑΣΟΚους δεν ήταν υποχρεωμένος να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ. Μπορούσε να ψηφίσει οτιδήποτε άλλο.

ΚΚΕ; Χρυσή Αυγή; Αφού ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μόνη εναλλακτική με δυναμική αρκετή ώστε να μην βγουν οι ΝΔΠΑΣΟΚοι.
 
Γιατί ΚΚΕ και ΧΑ; Το Ποτάμι δεν σου κάνει;

Το Ποτάμι είναι ένα κόμμα που ήρθε από το πουθενά και οι μάζες δεν το εμπιστεύονται γιατί κανείς δεν ξέρει την πολιτική του και γιατί ο αρχηγός του είναι δημοσιογράφος. Εξάλλου δεν έχω ακούσει και ποτέ καμμιά θέση τους, χώρια που ο Θεοδωράκης έχει πραγματικά κάποιο πρόβλημα, δεν εξηγείται αλλιώς. Μην θυμηθώ τώρα που πήγε να συνεργαστεί με τα νεοφίλ κόμματα και ουσιαστικά τους άδειασε την τελευταία στιγμή (είναι από τους λόγους για τους οποίους δεν ψήφισα στις τελευταίες εκλογές).
 
Απαντάτε και οι δυο σας σε κάτι διαφορετικό.
Εγώ απάντησα σε αυτό:

Ο λαός ψήφισε να πάνε στα τσακίδια οι ΝΔΠΑΣΟΚοι. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Θεωρώ αυτή την ανάγνωση εντελώς απλοϊκή, μην πω ανόητη. Ο ψηφοφόρος που ήθελε να καταψηφίσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είχε κι άλλες επιλογές πλην Σύριζα. Έφερα σαν παράδειγμα το Ποτάμι επειδή είχε πιάσει ένα αξιόλογο ποσοστό στις Ευρωεκλογές και επειδή ο Ελληγενής έγραψε για ΚΚΕ και ΧΑ, λες και δεν υπήρχαν άλλες επιλογές. Ε λοιπόν ο ψηφοφόρος μπορούσε πράγματι να ψηφίσει ΚΚΕ ή ΧΑ, αλλά μπορούσε να ψηφίσει και Ποτάμι. Αντ' αυτού, ψήφισε Σύριζα. Και ο λόγος που ψήφισε Σύριζα ΔΕΝ ήταν ότι ήθελε απλά να καταψηφίσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά ότι ο Σύριζας του υποσχέθηκε έναν δρόμο στρωμένο με ροδοπέταλα.

Τώρα, το τι θα έκανε ή δεν θα έκανε το Ποτάμι είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Έχω κι εγώ τις εύλογες επιφυλάξεις μου. Λέει ο Ελληγενής ότι το Ποτάμι δεν έχει καθαρές θέσεις. Πράγματι, δεν έχει. Ίσως όμως αυτό να εξηγεί και την εκλογική επιτυχία του. Άλλωστε, ούτε ο Σύριζας είχε καθαρές θέσεις και έγινε κυβέρνηση. Θέλετε ένα κόμμα με καθαρές θέσεις; Θα σας πω ένα: η Δράση του Στέφανου Μάνου. Πόσοι την ψήφισαν το 2012; Το 1,6%. Ο ελληνικός λαός δεν επιβραβεύει τα κόμματα που έχουν καθαρές θέσεις. Επιβραβεύει τα κόμματα που τάζουν λαγούς με πετραχήλια.
 
Το θέμα είναι ότι ο λαός αντιδρά σε τέτοιες εκλογικές αναμετρήσεις με διπολικά διλήμματα. Έχουμε ένα εξαίσιο τέτοιο παράδειγμα. Όταν η κοινωνία το 2012 φοβήθηκε ότι μπορεί να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ και να τα τινάξει όλα στον αέρα, αμέσως ξεχάστηκε η διασπορά των ψηφοφόρων στα μικρά κόμματα, που σημειώθηκε στις εκλογές του Μάη του 2012 και αμέσως συσπειρώθηκαν όλοι. Δεν επέστρεψαν στην ΝΔ οι ψηφοφόροι γιατί πίστεψαν τα περί επαναδιαπραγμάτευσης αλλά γιατί φοβήθηκαν ότι διαφορετικά θα βγει ο ΣΥΡΙΖΑ. Κοίτα λίγο ξανά τα ποσοστά που πήρε η Δράση, π.χ., μιας και την αναφέρεις, στις πρώτες εκλογές του 2012 και αυτά που πήρε στις δεύτερες. Άλλωστε, δεν ξέρω για σένα, αλλά εμένα όλοι οι γνωστοί, συγγενείς και φίλοι μου ψήφισαν άσχετα κόμματα στις πρώτες εκλογές και στις δεύτερες ψήφισαν ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ.

Ε, λοιπόν, ποιος είχε τις περισσότερες πιθανότητες να νικήσει την ΝΔ στις τελευταίες εκλογές; Έχεις ακούσει αυτό που λένε ότι το χρήμα πάει στο χρήμα. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ψήφους.
 
Ναι, κάποιοι θα έρχονταν. Αλλά δεν ήρθαν όποιοι κι όποιοι. Ήρθαν κάποιοι συγκεκριμένοι. Και δεν ήρθαν επειδή "θα έρχονταν". Ήρθαν επειδή ψηφίστηκαν.
Ο ψηφοφόρος που ήθελε να καταψηφίσει τους ΝΔΠΑΣΟΚους δεν ήταν υποχρεωμένος να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ. Μπορούσε να ψηφίσει οτιδήποτε άλλο.

ΚΚΕ; Χρυσή Αυγή; Αφού ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μόνη εναλλακτική με δυναμική αρκετή ώστε να μην βγουν οι ΝΔΠΑΣΟΚοι.

Όχι βέβαια, δεν ήταν η μόνη επιλογή ο Σύριζα, υπήρχαν ένα σωρό άλλοι: από επαγγελματίες της πολιτικής έως Βασίλη Λεβέντη έως Απόστολο Γκλέτσο. Και τώρα που το σκέφτομαι σε τι υστερεί ο Απόστολος Γκλέτσος; Γιατί δεν θα γινόταν καλός πρωθυπουργός; Ωραίο παιδί, γνήσιος επαρχιώτης μάγκας, γράφει καλά στο γυαλί, παλιός λοκατζής, πουλάει τσαμπουκά, πείρα από διοίκηση έχει, εθνολαϊκιστής όσο πρέπει, τι του λείπει; Οι «φωστήρες» συνεργάτες;
 
Δεν ξέρω αν είδατε το σημερινό δελτίο ειδήσεων του Σκάι, αλλά η συνέντευξη της Κωνσταντοπούλου στην Κοσιώνη ήταν ανατριχιαστική. Ξαναγράφω ότι δεν με φοβίζει τόσο η βαθιά πτώση στο βιοτικό μας επίπεδο που πιστεύω ότι θα επέλθει τους επόμενους μήνες, και πιθανότατα θα συντηρηθεί επί χρόνια, όσο το τι θα συμβεί όταν αφεθεί ελεύθερος ο ολοκληρωτισμός αυτής της γυναίκας (και πολλών συντρόφων της).
 

SBE

¥
Εγώ άρχισα να την βλέπω, αλλά μόλις είδα ότι η Κωνσταντοπούλου κοίταζε την κάμερα αντί να κοιτάζει τη συνομιλήτριά της, και έλεγε απ'έξω ό,τι είχε προφανώς προβάρει, έχασα το ενδιαφέρον μου και πήγα στο σημείο που το γύρισε στα προσωπικά της δημοσιογράφου, αλλά για κακή μου τύχη δεν έκανα κλικ σωστό και είδα και λίγο τί προηγήθηκε.
Η ΠτΒ έδειξε την ίδια διάθεση για συζήτηση, την ίδια προθυμία να εξηγήσει δυο πράγματα στο κοινό, την ίδια καλή θέληση να συζητήσει που δείχνουν όλα αυτά τα χρόνια οι διάφοροι στα παράθυρα. Στα παράθυρα όμως έχουν το άλλοθι ότι είναι πολλοί, αλληλοδιακόπτονται, πάει η κουβέντα μακριά, τρώνε το χρόνο στα "μη με διακόπτετε" και μετά βρίζονται. Το να βλέπεις έναν άνθρωπο μόνο του να τα κάνει όλα αυτά ενώ δεν έχει συνομιλητή- αντίπαλο είναι γελοίο.
Υποθέτω η δικαιολογία που θα βρουν οι θαυμαστές της ΠτΒ θα είναι αυτή που είπε κι η ίδια: ότι το κανάλι στο οποίο εμφανίστηκε είναι αρνητικά διακείμενο απέναντί της. Αλλά αν ήταν έτσι τότε θα μπορούσε να μην εμφανιστεί καθόλου. Από τη στιγμή που εμφανίστηκε θα έπρεπε να μπορεί να απαντήσει και στις ζόρικες ερωτήσεις (που δεν είδα να της κάνουν, αλλά δεν το είδα όλο) και στις εύκολες.
Ομολογουμένως χρειάστηκε μετά να ψάξω να βρω πού ήταν το προσωπικό, γιατί δε ζω Ελλάδα και δεν έχω ιδέα από τα κοσμικά, αλλά τελικά το βρήκα και νομίζω ότι ήταν αχρείαστο.
 
Όταν η Κωνσταντοπούλου και η συμμορία της κλείσουν όλα τα κανάλια που την αντιπολιτεύονται, θα συνεχίσεις να το βρίσκεις διασκεδαστικό;
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα. Εγώ την έγραψα (τη μαγνητοφώνησα) και άντεξα και την παρακολούθησα ολόκληρη. Για όσους έχουν τον ίδιο μαζοχισμό: http://www.skai.gr/news/politics/ar...-fovomaste-tin-etumigoria-tou-ellinikou-laou/

Έχω ένα σοβαρό πρόβλημα με τον τρόπο που διακόπτουν οι συνεντευξιαστές τους συνεντευξιαζόμενους. Η Ζωή ήταν η καλύτερη τιμωρία του συνεντευξιαστή που διακόπτει συνεχώς. Έγινε ωστόσο τρισχειρότερη σ’ αυτό το μειονέκτημα. Πολύ καλύτερα το χειρίστηκε ο Νίκος Παππάς την ίδια ώρα στο Mega, όταν δύο τον διέκοπταν στη συνέντευξή του.

Η Ζωή ήταν επίσης ο ορισμός του εχθρικού συνεντευξιαζόμενου. Τέτοιο πράγμα το έχω δει μόνο στην περίπτωση της πρώτης συνέντευξης που είχε πάρει ο Μπογδάνος από τον Μιχαλολιάκο. Συνήθως ο συνεντευξιαστής είναι αυτός που οφείλει να είναι «εχθρικός», δηλαδή να βάλει όλες τις δύσκολες ερωτήσεις που θα έβαζε ο αντιπολιτευόμενος πολίτης. Το αντίστροφο συμβαίνει μόνο στις περιπτώσεις συνεντευξιαζόμενων που δεν αντέχουν την αντιπολίτευση. Εκεί η Ζωή ήταν χειρότερη από τον Μιχαλολιάκο. Έδινε μάλιστα την εντύπωση ότι, αν ήταν στο χέρι της, θα έκλεινε εκείνη τη στιγμή το σταθμό με μια απόφαση.

Τέλος, η εκφορά του λόγου της ήταν οδοστρωτήρας. Αλλά ολόκληρος ο τρόπος που στήνει την επιχειρηματολογία της είναι γνωστός και διαφοροποιείται μόνο ως προς την ταχύτητα εκφοράς και την επιδεικνυόμενη βεβαιότητα. Η Ζωή είναι ο εφιάλτης του δημοσιογράφου, και δυστυχώς όχι μόνο. Από την άλλη, ομολογήστε το, έχει κάνει απόλαυση την παρακολούθηση της Βουλής. Προσοχή όμως: Μη στέλνετε μικρά παιδιά στα θεωρεία. Φαντάζεστε να τους αρέσει το στιλ της και να προσπαθήσουν να της μοιάσουν;
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Από την άλλη, ομολογήστε το, έχει κάνει απόλαυση την παρακολούθηση της Βουλής.
Πώς να ομολογήσουμε κάτι που δεν είναι αλήθεια; Η παρακολούθηση της βουλής έχει γίνει πλέον το απεχθέστερο θέαμα, και δεν είδα ούτε δευτερόλεπτο της συνέντευξης που απευθύνεται σε μαζοχιστές, όπως ομολόγησες.
 
Η Ζωή είναι psycho. Έχει πολύ γέλιο να την παρακολουθείς να τρολάρει έτσι τον όποιον δημοσιογράφο. Είναι σαν να παθαίνει ντελίριο. Από πριν έτοιμα δεν τα έχει. Ας παραδεχτούμε τουλάχιστον ότι έχει άνεση λόγου για αυτοσχεδιασμό σε ρυθμό πολυβόλου.

Τώρα, δεν πιστεύω να πιστεύει κανείς σοβαρά ότι θα έκλεινε κανάλι. Άλλοι έδωσαν τέτοια δείγματα. Τούτοι εδώ άνοιξαν κλεισμένα κανάλια.
 
Τώρα, δεν πιστεύω να πιστεύει κανείς σοβαρά ότι θα έκλεινε κανάλι.

Εγώ το πιστεύω σοβαρά. Ο τρόπος είναι έτοιμος: θα αρνηθούν την ανανέωση των υπαρχουσών αδειών λειτουργίας με το επιχείρημα ότι τα κανάλια χρωστάνε φόρους, και κατόπιν θα εκδώσουν νέες άδειες από μηδενική βάση. Δεν το λέω εγώ, το λέει το πρόγραμμα τους. Θα τα ξαναπούμε σε δυο-τρεις μήνες.
 
Top