Και τώρα, επειδή εγώ δεν καταλαβαίνω απο αοριστολογίες Χ πτυχιούχοι έφυγαν κλπ κλπ χωρίς διαστάυρωση, μερικά στοιχεία για την Ελλάδα από τον ΟΟΣΑ, σε αυτή εδώ την έκθεση του 2011, χρονιά πριν την
έξοδο των έξυπνων:
Ιn 2009, 61% of 25-64 year-olds had attained at least an upper secondary education.
Δηλαδή, αφηνοντας απ'έξω συνταξιούχους και πολύ μικρές ηλικίες, αμέσως πριν την οικονομική κριση, το 61% του πληθυσμού είχε τελειώσει το λύκειο.
Τhe proportion of 20-24 year-olds in education rose from 31.9% in 1997 to 47.2% in 2009
Και το 47% των νέων είναι στο πανεπιστήμιο (ή άλλη εκπαιδευση).
Από
αυτό εδώ της ΕΕ βλέπουμε ότι το 2012 το ποσοστό των Ελλήνων 30-34 με τριτοβάθμια εκπάιδευση στην Ελλάδα ήταν 20% και έχουμε θέσει στόχο για το 2020 32%, όλα κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ. Βλέπω επίσης ότι η μεγάλη διαφορά μεταξύ 2000 και 2012 είναι στις γυναίκες- μεγαλύτερη άυξηση στον αριθμό των Ελληνίδων με πτυχίο παρά στον αριθμό των Ελλήνων. Επίκαιρο ζήτημα, μια που είμαστε και στην μέρα της γυναίκας.
Η Ελλάδα αναφέρεται στις χώρες ΕΕ με ποσοστά εγκατάλειψης σπουδών που χρειάζονται βελτίωση (αυτό δεν το είχα σκεφτεί, αλλά δεν μου κάνει εντύπωση τελικά).
Σχετικά με την έρευνα του Λόη Λαμπριανίδη, δυστυχώς το
πλήρες πειπερ δεν είναι προσβάσιμο από τη βιβλιοθήκη μου, αλλά βρήκα αυτό εδώ του ίδιου, στο οποίο λέει για τη μεθοδολογία του, αλλά δεν ξέρω αν είναι η ίδια έρευνα ή άλλη:
1821 questionnaires that were properly completed were finally used to carry out the analysis presented below. This number excludes any second -generation immigrants and refers to Greek graduates with at least one year of experience working abroad.
...
The majority of participants are males (66%), aged less than 39 years old (64.8%), while more than half of them hold a PhD degree and 36.8% a master’s Degree.
Και σκέφτομαι ότι ίσως προέκυψε από αυτό το ότι οι μισοί που έχουν φύγει έξω έχουν διδακτορικό- δηλαδη κάποιος (δημοσιογράφος) δεν κατάλαβε τί διάβασε. Παρεμπιπτόντως, είχα συμπληρώσει κι εγώ το ερωτηματολόγιο αυτό και δεν ήταν συγκεκριμένα για τους Έλληνες που έφυγαν μετά το 2010.
Περί μεταπτυχιακών στην Ελλάδα: κάπου πήρε το μάτι μου αλλα δεν το σημείωσα έναν πίνακα που εξηγούσε ότι την περίοδο 1995-2010 ο αριθμός των μεταπτυχιακών φοιτητών στα πανεπιστήμια αυξανόταν σχετικά γρήγορα. Και στο τέλος πρόσθετε τον αριθμό των μεταπτυχιακών κάθε χρονιάς και έβγαζε σούμα 180.000 μεταπτυχιακοί εκ τωνν οποίων 80.000 διδακτορικοί φοιτητές. Όμως ειδικά στα διδακτορικά που κρατάνε πανω από ένα χρόνο, αν προσθέσεις τους φοιτητές του 1995 στους φοιτητές του 1996 τότε θα έχεις παραφουσκωμένο αριθμό φοιτητών, αφού αυτοί που ήταν φοιτητές και το '95 και το '96 μετριούνται δυο φορές κοκ. Μπορεί βέβαια να κάνω κάποιο λάθο. Πάντως από εκεί μάλλον προέκυψε ο αριθμός των διδακτόρων στην Ελλάδα. Που επίσης είναι λαθος γιατί δεν μετράει όσους έκαναν μεταπτυχιακά στο εξωτερικό.
Και τέλος, ένα δυο ενδιαφέροντα που διάβασα στο πέιπερ του Λαμπριανίδη, που τα ερμηνέυει αλλά εδώ μόνο το ζουμί, όποιος θελει και το γιατί να διαβάσει την εργασία, τα περισσότερα είναι γνωστά, αλλά ας τα θυμηθούμε:
α. το προβλημα της μεταναστευσης των πτυχιούχων δεν είναι πρόσφατο στην Ελλάδα, απλά τα τελευταία χρόνια έχει παρει μεγαλη δημοσιότητα
β. οι πτυχιούχοι στην Ελλάδα έχουν πολύ μεγάλα ποσοστά απασχόλησης και μεγαλύτερο εισόδημα σε σχεση με τους μη-πτυχιούχους
γ. ο κύριος εργοδότης πτυχιούχων είναι το δημόσιο ενώ οι ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την προσληψη πτυχιούχων- λόγω του είδους της δουλειάς που κάνουν. Δεν υπάρχει δηλαδή ζήτηση πτυχούχων υπαλλήλων στον ιδωτικό τομέα.
δ. τα πανεπιστήμια παράγουν πτυχιούχους για τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς- δηλαδή για το δημόσιο. Αυτό από τη μια σημαίνει ότι το πανεπιστήμιο κάνει τη δουλειά του όπως ακριβώς του τη ζητάνε από την άλλη ότι δεν προοσαρμόζονται οι σπουδές στην αγορά εργασίας με τον αναμενόμενο ρυθμό, καθώς η αγορά εργασίας είναι περιορισμένη (το δημόσιο).
Αυτά τα ολίγα για γενικές γνώσεις, να ξέρουμε για τί μιλάμε. Το συμπέρασμά μου είναι ότι κάποιος έχιε μπερδευτεί με τους αριθμούς, αλλά δεν ξέρω ποιός.
Υπάρχει παντα η εναλλακτική λύση να στείλω ενα ημέιλ στον Λαμπριανίδη και να τον ρωτησω (το έχω, αφού συμπλήρωσα το ερωτηματολόγιο, αν και δεν τον ξέρω τον άνθρωπο), αλλά θα προτιμούσα να μη με πρήξετε τόσο πολύ ώστε να αναγκαστώ να το κάνω (Έλλη, εσένα λέω).