[Τα παχιά δικά μου]
Πανεπιστήμιο Αθηνών: Οι πληγές και οι επιπτώσεις από την κατάληψη
Τι λένε οι πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος (Μάρνυ Παπαδημητρίου / Το Βήμα)
(...)
Πριν από δεκαέξι ημέρες ο [έτερος αντιπρύτανης] κ. Πολυμενέας στάθηκε έξω από το κτίριο των Προπυλαίων. Ο εισαγγελέας που είχε κληθεί στο χώρο συνοδεία αστυνομικών του ζήτησε να ενημερώσει τους καταληψίες του κτιρίου ότι εάν δεν βγουν έξω σε μια ώρα θα εισέλθει στο κτίριο η αστυνομία.
Όπως εξηγεί, πράγματι ηγήθηκε αντιπροσωπείας πανεπιστημιακών που ενημέρωσαν τους καταληψίες ότι σε μια ώρα η αστυνομία θα επέμβει. «Η μία αυτή ώρα έγινε δύο, οι δυο έγιναν τρεις. Κάποια στιγμή κουράστηκα και κάθισα σε ένα παγκάκι δίπλα στον σταθμό του Μετρό για να περιμένω» λέει σήμερα ο κ. Πολυμενέας. «Δεν είχα καταλάβει ότι η μια ώρα θα γινόταν 16 ημέρες», λέει απογοητευμένος.
(...)
Στην διάρκεια αυτών των 16 ημερών που κράτησε η κατάληψη αναβλήθηκαν τέσσερα μεγάλα επιστημονικά συνέδρια, το ένα εκ των οποίων είχε δεκάδες συνέδρους από πολλές χώρες της ΕΕ. Επίσης 500 φοιτητές του προγράμματος Εράσμους από άλλες χώρες της ΕΕ έμειναν στην Ελλάδα χωρίς χρήματα ή διοικητική υποστήριξη των εργασιών τους, καθώς καμία διοικητική υπηρεσία του πανεπιστημίου δεν λειτουργούσε.
(...)
Από άλλο άρθρο στο Βήμα:
Επίσης θέση υπέρ του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας Γιάννη Πανούση για την επέμβαση των ΜΑΤ στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ πήρε ο υπουργός Παιδείας [Αρ. Μπαλτάς], κάνοντας λόγο για «απολύτως προφανή παραβίαση του ασύλου» από τους αντιεξουσιαστές. Με αφορμή και τις ποικίλες απόψεις στελεχών του κόμματός του στο θέμα αυτό [βλ. Νεολαία Σύριζα], έκανε μάλιστα λόγο για «υγιή κλονισμό απόψεων του ΣΥΡΙΖΑ» με πλουραλισμό και σύνθεση απόψεων.
Παπαδημούλης (τουίτ)
Η κυβερνητική απόφαση για τερματισμό της κατάληψης της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ, υπηρετεί την δημοκρατία και στηρίζει την δημόσια εκπαίδευση.
Πάνος Σκουρλέτης
«Είδαμε μία κατάληψη η οποία αφορούσε 14 ανθρώπους. Αυτή η κίνηση δεν είχε στην παραμικρή της στιγμή τη στοιχειώδη συναίνεση, έστω του χώρου από τον οποίο προέρχονται αυτοί οι οποίοι κινητοποιήθηκαν»
Η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει την επέμβαση στην Πρυτανεία (Newsbeast)
"Η σημερινή επέμβαση των δυνάμεων καταστολής στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ συνιστά καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου, το οποίο οι αγώνες δεκαετίων του φοιτητικού και πανεπιστημιακού κινήματος, καθώς και της Αριστεράς, έχουν κατοχυρώσει και διαφυλάξει. Ως τέτοια είναι απο μας καταδικαστέα.
Επιπλέον, το γεγονός ότι μόλις χθες ψηφίστηκε επί της αρχής (και σήμερα επί των άρθρων) ένα νομοσχέδιο που πραγματοποιεί μια βαθιά τομή σε προοδευτική κατεύθυνση για την ελληνική κοινωνία, δικαιώνει αγώνες χρόνων του κινήματος για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα στη χώρα μας.
Στον αντίποδα, θεωρούμε ότι η επέμβαση των δυνάμεων καταστολής αποτελεί υποχώρηση προς τις πιέσεις και την τρομοϋστερία του συντηρητικού μπλοκ και των καθεστωτικών ΜΜΕ που με τέτοιες κινήσεις βλέπουν το δικό τους αυταρχισμό να δικαιώνεται.
Σε ό,τι μας αφορά, θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα ενάντια στην κρατική καταστολή, για την επαναφορά, υπεράσπιση και διεύρυνση του πανεπιστημιακού ασύλου. Η διαφύλαξή του, μέσα στο χώρο του Πανεπιστημίου, παραμένει για μας υπόθεση του φοιτητικού κινήματος και της Πανεπιστημιακής κοινότητας, ακόμα και ενάντια σε κινήσεις που αντικειμενικά το υπονομεύουν. Η ανασυγκρότηση με μαζικούς κι αγωνιστικούς όρους του φοιτητικού κινήματος και της ακαδημαϊκής κοινότητας, με στόχο την ενδυνάμωση και υπεράσπιση του ασύλου είναι πιο επιτακτική από ποτέ.
Η διαφύλαξη του ασύλου, ωστόσο, δεν μπορεί να αφορά τις δυνάμεις καταστολής. Το δόγμα «Νόμος και Τάξη», της ακροδεξιάς κυβέρνησης Σαμαρά, καταδικάστηκε από τον ελληνικό λαό στις εκλογές της 25ης Γενάρη κι έτσι πρέπει να παραμείνει."
Ώστε λοιπόν η κατάληψη των αντιεξουσιαστών υπονομεύει μεν αντικειμενικά το άσυλο, αλλά η διαφύλαξη του ασύλου εναπόκειται στο φοιτητικό κίνημα και στην πανεπιστημιακή κοινότητα --η οποία αποτελείται από ποιους άραγε; και οι πανεπιστημιακοί ανήκουν σ' αυτήν ή όχι, κατά τη Νεολαία Σύριζα;-- Και τι έκανε το φοιτητικό κίνημα 16 μέρες για να βάλει τέρμα στην κατάληψη; Όσο για το δόγμα "Νόμος και Τάξη", η Νεολαία Σύριζα το χαρίζει χωρίς δεύτερη κουβέντα στην ακροδεξιά, όπως αποκαλεί την κυβέρνηση Σαμαρά (άρα η Χρυσή Αυγή είναι η ακροδεξιά της ακροδεξιάς, για να θυμηθούμε το γέρο Καραμανλή· όσο για τους Ανέλ, αναζητείται κουτάκι για να τους ταξινομήσουμε...) Άρα για τη Νεολαία Σύριζα οι έννοιες του νόμου και της τάξης είναι καθαυτές καταδικαστέες, εχθρικές. Μα τότε, γιατί να πάρουν την εξουσία; Γιατί να μην αποχωρήσουν από τον Σύριζα και να μην ενσωματωθούν με τους αναρχικούς, οι οποίοι είναι ανοιχτά και ξάστερα εναντίον του νόμου και της τάξης; Και ισχυρίζονται ότι ο ελληνικός λαός καταδίκασε στις 25 του Γενάρη τις έννοιες Νόμος και Τάξη. Κούνια που τους κούναγε! Αυτό που καταδίκασε ο λαός στις 25 του Γενάρη ήταν η
άνομη επίθεση στα κεκτημένα του, στις δουλειές του, στα ομόλογά του, στις συντάξεις και τους μισθούς του, στα σπίτια του, και η
άτακτη υπερφορολόγηση των πάντων, καθώς και η επιβολή αυτής της ανομίας με κλομπ και χημικά· όχι το "δόγμα Νόμος και Τάξη".
Πάρτε και τις απόψεις
Μανόλη Γλέζου, μεταπολιτευτικού προέδρου της ΕΔΑ και συνεργάτη του ΠΑΣΟΚ και νυν ιερού τέρατος-φετίχ του Σύριζα, όπου συνυπάρχουν όλα μαζί και ταυτοχρόνως, η κριτική και οι νουθεσίες προς τους πάντες, ιεραρχημένες κατά φθίνουσα πορεία σε πανεπιστημιακούς-φοιτητές-ΚΟ Σύριζα-κυβέρνηση, η καταγγελία της υποκρισίας των πανεπιστημιακών του Σύριζα, και κυρίως η αφέλεια περί πανεπιστημιακών που θα πάνε να συνομιλήσουν με τους καταληψίες, οι οποίοι θα τους δεχτούν με ανοιχτές αγκάλες, θα ανοίξουν τα λουκέτα, και θα πιουν όλοι μαζί καφεδάκι και θα φάνε γλυκό βύσσινο φτιαγμένο από τα χεράκια των καταληψινών [sic] και η κατάληψη θα λήξει τι ωραία τι καλά εις το δάσος μια φορά:
«Απορώ πώς, μέσα σε 19 μέρες κατάληψης, δεν βρέθηκε ούτε μια μικρή ομάδα καθηγητών, από αυτούς μάλιστα που υπεραμύνονται του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων, να μπουν στην Πρυτανεία και να συνομιλήσουν με τους καταληψίες, ασκώντας τον αυτονόητο έλεγχο που οφείλουν στο χώρο όπου λειτουργούν και διδάσκουν.
Οι εκπαιδευτικοί ασκούν λειτούργημα, και μάλιστα ιερό, γιατί, πέραν των γνώσεων (οφείλουν να) διδάσκουν ήθος δημοκρατικό, κοινωνική αλληλεγγύη και συμπεριφορά, καθώς και πανανθρώπινες αξίες.
Αντί, λοιπόν, όλοι αυτοί να βρίσκονται στο Πανεπιστήμιο, όπως όφειλαν, διαγκωνίζονταν στα ΜΜΕ, κάνοντας εκκλήσεις προς την Πολιτεία να εκδιώξει τους καταληψίες.
Αλλά πού απευθύνονταν; Στην αστυνομία και στις δικαστικές αρχές; Μα οι καθηγητές πριν απ’ όλους θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι δεν είναι δουλειά ούτε της αστυνομίας ούτε των δικαστικών αρχών να εμπλέκονται στα των Πανεπιστημίων. Άλλωστε είναι οι ίδιοι που κόπτονται για το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων.
Πώς έχουν, επιτέλους, στο μυαλό τους αυτό το περίφημο Αυτοδιοίκητο;
Θα μπορούσα να μιλήσω και για την ευθύνη των ίδιων των φοιτητών, που επίσης υπερασπίζονται (και καλά κάνουν) το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, αλλά θεωρώ ότι η ευθύνη των καθηγητών τους είναι σαφώς μεγαλύτερη.
Τέλος, υπάρχουν ευθύνες και στην, πολυπληθή πλέον, κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, για να μην πω και την κυβέρνηση την ίδια.
Πολλοί οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι ανάμεσά τους. Γιατί όλοι αυτοί, που άλλοτε κατήγγελλαν κάθε απόπειρα κατάλυσης του πανεπιστημιακού ασύλου, σήμερα σιωπούν και ως χτες αδρανούσαν, περιοριζόμενοι στο ρόλο θεατών;
Οι αρχές της δημοκρατίας δεν μπορούν να είναι «α λα καρτ», ανάλογα με το ποιος κυβερνά. Χρέος μας είναι να υπερασπιστούμε χωρίς ταλαντεύσεις το πανεπιστημιακό άσυλο και να κατανοήσουμε ότι δεν καταλαμβάνεται, δεν ιδιωτικοποιείται και βεβαίως δεν χρησιμοποιείται ως χώρος βίας και τρομοκρατίας από καμιά πλευρά. Και οι μόνοι αρμόδιοι να το υπερασπίζονται είναι οι καθηγητές και οι φοιτητές.»
Ας δούμε και τον
Λεουτσάκο (newsbeast):
Αποστάσεις από τους χειρισμούς του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση πήρε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Λεουτσάκος, αναφορικά με την κατάληψη της Πρυτανείας.
Ο κ. Λεουτσάκος σημείωσε χαρακτηριστικά για την εισβολή αστυνομικών για να τερματίσουν την κατάληψη στην Πρυτανεία, ότι «εγώ εάν ήμουν υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν θα επέλεγα αυτή την οδό». [Δεν μας λέει ποιαν θα επέλεγε]
Εξηγώντας, ο κ. Λεουτσάκος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παρακρατικών και δράσης μυστικών υπηρεσιών, αρνούμενος ότι επρόκειτο για κατάληψη και κάνοντας λόγο για «πέντε ζευγάρια που έπιναν καφέ».
[υποθέτω ότι η ύπαρξη και δράση μυστικών υπηρεσιών και παρακρατικών ξεφεύγει από τη δικαιοδοσία της κυβέρνησης Σύριζα, και επίσης ότι μια αριστερή κυβέρνηση δεν διαθέτει, ως γνωστόν, μυστικές υπηρεσίες. Ξηλώνει λοιπόν τις παλιές και δεν φτιάχνει άλλες...]
Άλλος! περάστε! faites vos jeux!
Διαφωνεί ο Διαμαντόπουλος με την εκκένωση της Πρυτανείας (newsbeast)
Ανάρτησε στο Facebook ανακοίνωση που καλεί τον Πανούση να παραιτηθεί
«Τη μέρα που ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’ και ανηλίκων, την αποφυλάκιση βαριά ασθενών, την αποσυμφόρηση των φυλακών, τον κουκουλονόμο και το DNA η κυβέρνηση διατάσσει την αστυνομική εισβολή στην κατάληψη της Πρυτανείας, μια κατάληψη απολύτως ειρηνική και περιφρουρημένη, η οποία κατέληξε στη σύλληψη 14 ατόμων και στην παραπομπή τους σε δίκη. Η κυβέρνηση διακινεί το επιχείρημα ότι διέπραξε την εισβολή
γιατί ήταν αδύνατον να ψηφιστεί το νομοσχέδιο υπό καθεστώς ομηρίας της από τους καταληψίες! Και ψευδές και γελοίο... Γιατί απλώς τελεί σε ομηρία από τη Δεξιά, τους τηλεεισαγγελείς, “κυβερνητικούς εταίρους” και βεβαίως τον ίδιο τον ανεκδιήγητο υπουργό Δημόσιας Τάξης.
Τελικά, ο ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει τη νομοθετική πρωτοβουλία του, εξευτελίζεται, αφού είναι η πρώτη κυβέρνηση από τη Μεταπολίτευση που εισβάλλει στην Πρυτανεία ενώ έχει καταγγείλει την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, παρουσιάζεται ανίσχυρος και πανικόβλητος (πώς θα τα βγάλει πέρα με τους "δανειστές" όταν τρέμει την Τρέμη, τον Άδωνι και την Ντόρα;) και, το χειρότερο, ανοίγει ένα νέο κύκλο καταστολής. Προφανώς, σε όλη τη διάρκεια της απεργίας πείνας των πολιτικών κρατουμένων υπήρξαν εκδηλώσεις αλληλεγγύης υπερβολικές ή και καταχρηστικές (κατάληψη Νομικής,
επιθέσεις σε γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ.) και
αυτό πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τον Α/Α χώρο, ωστόσο αυτό επ’ ουδενί αποτελεί άλλοθι της κυβέρνησης για την αστυνομική εισβολή στην Πρυτανεία. Μία από τις διαφορές της Αριστεράς από τη Δεξιά (πρέπει να) είναι ότι επιλύει τα πολιτικά ζητήματα με πολιτικά και όχι με αστυνομικά μέσα.
Να αποφυλακιστούν αμέσως οι κρατούμενοι καταληψίες και να σταματήσει κάθε δίωξη σε βάρος τους.
Να παραιτηθεί ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Πανούσης».
Κατά τον Διαμαντόπουλο, λοιπόν, όπως και κατά τη Νεολαία Σύριζα, η κατάληψη της Νομικής και οι επιθέσεις στα γραφεία του Σύριζα ήταν υπερβολικές ή και καταχρηστικές (υπερβολική η κατάληψη της Νομικής και καταχρηστική η επίθεση στα γραφεία του Σύριζα; πώς ακριβώς επιμερίζει τα δύο επίθετα στα δύο παραδείγματά του ο Διαμαντόπουλος;), όχι όμως και η κατάληψη της Πρυτανείας, αφού αυτή ήταν απολύτως ειρηνική και περιφρουρημένη. Να υποθέσουμε απ' αυτό ότι στις επιθέσεις στα γραφεία του Σύριζα οι καταληψίες προξένησαν υλικές καταστροφές; Γιατί αν δεν προξένησαν, τότε γιατί τις χαρακτηρίζει υπερβολικές ή καταχρηστικές; Ενδιαφέρον επίσης ότι κατά τη γνώμη του ο λόγος που τελικά έγινε η επέμβαση της Αστυνομίας ήταν ότι η κυβέρνηση δεν μπορούσε να ψηφίσει το νόμο τελώντας σε καθεστώς ομηρίας. Για λόγους γοήτρου της κυβέρνησης, δηλαδή, και όχι για την αποκατάσταση της λειτουργίας του Πανεπιστημίου. Και τον μεν λόγο περί γοήτρου τον καταγγέλλει ως γελοίο και ψευδή, τον δε λόγο της λειτουργίας του Πανεπιστημίου απαξιοί να τον εξετάσει καν.
Συμπέρασμα: ο Σύριζα χρειάζεται έναν λοχία...Βεβαίως οι ίδιοι επαίρονται για τον πλουραλισμό και τον πολυφωνικό "κλονισμό" (;) των απόψεών τους. Δεν μοιάζουν με τα άλλα κόμματα, βλέπεις, τα αποστεωμένα, αρχηγικά και αντιδημοκρατικά. Για να βγάλουν 15 άτομα από την Πρυτανεία τούς πήρε 16 μέρες (1 μέρα ανά άτομο), δια τον φόβον της Νεολαίας, γιατί κατά τα άλλα τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη συμφωνούσαν πως η κατάληψη ήταν καταδικαστέα. Σκέψου να μη συμφωνούσαν... Οπότε θα υποστούμε αυτό το τσίρκο για πολύ ακόμα, ελλείψει μάλιστα αξιόπιστης αντιπρότασης και δεδομένων των τόσων καμένων χαρτιών στην τράπουλα...