Το νήμα για την παιδεία

Δεν μπορείς ίσως να την χάσεις στα πολύ πρώιμα στάδια του εκπαιδευτικού, όπου πρέπει να μάθεις να διαβάζεις, να γράφεις και να κάνεις βασικές πράξεις. Κι εκεί βέβαια μπορείς να έχεις επιμέρους μαθήματα για τα δυο βασικά πράγματα που πρέπει να μάθεις και συμπληρωματικά θέματα που να συνδυάζουν τις γνώσεις και δεξιότητες που ήδη έχεις αποκτήσει. Μάλιστα υπάρχουν τρόποι να αξιοποιηθούν οι δεξιότητες που έχει το παιδί από την προσχολική του ζωή στα βασικά μαθήματα ώστε να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα.
 

SBE

¥
Όπως κατάλαβα απ΄το άρθρο το σύστημα αυτό θα εφαρμοστεί σταδιακά από το 2020. Υπάρχουν πολλές αντιδράσεις από ειδικευμένους δασκάλους, προφανώς γιατί φοβούνται ότι θα τους ζητηθεί να διδάξουν πράγματα που δεν ξέρουν καλά.
Οπότε αναμένουμε στο ακουστικό μας.
 
Πάντα υπάρχουν αντιδράσεις σε κάθε τι νέο, καθώς και φόβος. Αν εφαρμοστεί σωστά και προσεκτικά το σύστημα όλα θα είναι οκέι.
 
«Οφείλουμε να [...] μάθουμε τους μαθητές μας να διαβάζουν με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούσαν να διαβάζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Οφείλουμε να καταστήσουμε αυτές τις αναγνώσεις ένα μέσον φωτισμού των κοινωνικών τους σχέσεων, ούτως ώστε η οικογενειακή και κοινωνική τους ζωή να συνεχίσει να εμπλουτίζεται από μια ολόκληρη χορεία κοινών αναγνώσεων. Οφείλουμε να αναθεωρήσουμε τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα με τέτοιον τρόπο ώστε ένα από τα κριτήρια της εκπαίδευσής μας να μας επιτρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα “τι θα διαβάζουν οι μαθητές μας όταν θα είναι σαράντα, πενήντα ή εβδομήντα πέντε ετών;” –και να παραδεχτούμε ότι θα έχουμε αποτύχει στο χρέος μας εάν δεν ξαναπιάνουν τότε να διαβάσουν την “Πολιτεία” και τις “Εξομολογήσεις”, τον “Δον Κιχώτη” ή, ακόμη, Μπόρχες και Ντοστογέφσκι».

[Alasdair MacIntyre, «La privatisation du Bien», Krisis, 43/1944, 44-45 (το απόσπασμα έχει μεταφράσει ο Μιχάλης Πάγκαλος σε παλαιότερο τεύχος της «Νέας Εστίας».]
 
[Τα παχιά δικά μου]

Πανεπιστήμιο Αθηνών: Οι πληγές και οι επιπτώσεις από την κατάληψη
Τι λένε οι πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος (Μάρνυ Παπαδημητρίου / Το Βήμα)
(...)
Πριν από δεκαέξι ημέρες ο [έτερος αντιπρύτανης] κ. Πολυμενέας στάθηκε έξω από το κτίριο των Προπυλαίων. Ο εισαγγελέας που είχε κληθεί στο χώρο συνοδεία αστυνομικών του ζήτησε να ενημερώσει τους καταληψίες του κτιρίου ότι εάν δεν βγουν έξω σε μια ώρα θα εισέλθει στο κτίριο η αστυνομία.

Όπως εξηγεί, πράγματι ηγήθηκε αντιπροσωπείας πανεπιστημιακών που ενημέρωσαν τους καταληψίες ότι σε μια ώρα η αστυνομία θα επέμβει. «Η μία αυτή ώρα έγινε δύο, οι δυο έγιναν τρεις. Κάποια στιγμή κουράστηκα και κάθισα σε ένα παγκάκι δίπλα στον σταθμό του Μετρό για να περιμένω» λέει σήμερα ο κ. Πολυμενέας. «Δεν είχα καταλάβει ότι η μια ώρα θα γινόταν 16 ημέρες», λέει απογοητευμένος.
(...)
Στην διάρκεια αυτών των 16 ημερών που κράτησε η κατάληψη αναβλήθηκαν τέσσερα μεγάλα επιστημονικά συνέδρια, το ένα εκ των οποίων είχε δεκάδες συνέδρους από πολλές χώρες της ΕΕ. Επίσης 500 φοιτητές του προγράμματος Εράσμους από άλλες χώρες της ΕΕ έμειναν στην Ελλάδα χωρίς χρήματα ή διοικητική υποστήριξη των εργασιών τους, καθώς καμία διοικητική υπηρεσία του πανεπιστημίου δεν λειτουργούσε.
(...)​
Από άλλο άρθρο στο Βήμα:
Επίσης θέση υπέρ του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας Γιάννη Πανούση για την επέμβαση των ΜΑΤ στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ πήρε ο υπουργός Παιδείας [Αρ. Μπαλτάς], κάνοντας λόγο για «απολύτως προφανή παραβίαση του ασύλου» από τους αντιεξουσιαστές. Με αφορμή και τις ποικίλες απόψεις στελεχών του κόμματός του στο θέμα αυτό [βλ. Νεολαία Σύριζα], έκανε μάλιστα λόγο για «υγιή κλονισμό απόψεων του ΣΥΡΙΖΑ» με πλουραλισμό και σύνθεση απόψεων.​

Παπαδημούλης (τουίτ)
Η κυβερνητική απόφαση για τερματισμό της κατάληψης της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ, υπηρετεί την δημοκρατία και στηρίζει την δημόσια εκπαίδευση.​

Πάνος Σκουρλέτης
«Είδαμε μία κατάληψη η οποία αφορούσε 14 ανθρώπους. Αυτή η κίνηση δεν είχε στην παραμικρή της στιγμή τη στοιχειώδη συναίνεση, έστω του χώρου από τον οποίο προέρχονται αυτοί οι οποίοι κινητοποιήθηκαν»​

Η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει την επέμβαση στην Πρυτανεία (Newsbeast)

"Η σημερινή επέμβαση των δυνάμεων καταστολής στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ συνιστά καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου, το οποίο οι αγώνες δεκαετίων του φοιτητικού και πανεπιστημιακού κινήματος, καθώς και της Αριστεράς, έχουν κατοχυρώσει και διαφυλάξει. Ως τέτοια είναι απο μας καταδικαστέα.

Επιπλέον, το γεγονός ότι μόλις χθες ψηφίστηκε επί της αρχής (και σήμερα επί των άρθρων) ένα νομοσχέδιο που πραγματοποιεί μια βαθιά τομή σε προοδευτική κατεύθυνση για την ελληνική κοινωνία, δικαιώνει αγώνες χρόνων του κινήματος για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα στη χώρα μας.

Στον αντίποδα, θεωρούμε ότι η επέμβαση των δυνάμεων καταστολής αποτελεί υποχώρηση προς τις πιέσεις και την τρομοϋστερία του συντηρητικού μπλοκ και των καθεστωτικών ΜΜΕ που με τέτοιες κινήσεις βλέπουν το δικό τους αυταρχισμό να δικαιώνεται.

Σε ό,τι μας αφορά, θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα ενάντια στην κρατική καταστολή, για την επαναφορά, υπεράσπιση και διεύρυνση του πανεπιστημιακού ασύλου. Η διαφύλαξή του, μέσα στο χώρο του Πανεπιστημίου, παραμένει για μας υπόθεση του φοιτητικού κινήματος και της Πανεπιστημιακής κοινότητας, ακόμα και ενάντια σε κινήσεις που αντικειμενικά το υπονομεύουν. Η ανασυγκρότηση με μαζικούς κι αγωνιστικούς όρους του φοιτητικού κινήματος και της ακαδημαϊκής κοινότητας, με στόχο την ενδυνάμωση και υπεράσπιση του ασύλου είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Η διαφύλαξη του ασύλου, ωστόσο, δεν μπορεί να αφορά τις δυνάμεις καταστολής. Το δόγμα «Νόμος και Τάξη», της ακροδεξιάς κυβέρνησης Σαμαρά, καταδικάστηκε από τον ελληνικό λαό στις εκλογές της 25ης Γενάρη κι έτσι πρέπει να παραμείνει."​

Ώστε λοιπόν η κατάληψη των αντιεξουσιαστών υπονομεύει μεν αντικειμενικά το άσυλο, αλλά η διαφύλαξη του ασύλου εναπόκειται στο φοιτητικό κίνημα και στην πανεπιστημιακή κοινότητα --η οποία αποτελείται από ποιους άραγε; και οι πανεπιστημιακοί ανήκουν σ' αυτήν ή όχι, κατά τη Νεολαία Σύριζα;-- Και τι έκανε το φοιτητικό κίνημα 16 μέρες για να βάλει τέρμα στην κατάληψη; Όσο για το δόγμα "Νόμος και Τάξη", η Νεολαία Σύριζα το χαρίζει χωρίς δεύτερη κουβέντα στην ακροδεξιά, όπως αποκαλεί την κυβέρνηση Σαμαρά (άρα η Χρυσή Αυγή είναι η ακροδεξιά της ακροδεξιάς, για να θυμηθούμε το γέρο Καραμανλή· όσο για τους Ανέλ, αναζητείται κουτάκι για να τους ταξινομήσουμε...) Άρα για τη Νεολαία Σύριζα οι έννοιες του νόμου και της τάξης είναι καθαυτές καταδικαστέες, εχθρικές. Μα τότε, γιατί να πάρουν την εξουσία; Γιατί να μην αποχωρήσουν από τον Σύριζα και να μην ενσωματωθούν με τους αναρχικούς, οι οποίοι είναι ανοιχτά και ξάστερα εναντίον του νόμου και της τάξης; Και ισχυρίζονται ότι ο ελληνικός λαός καταδίκασε στις 25 του Γενάρη τις έννοιες Νόμος και Τάξη. Κούνια που τους κούναγε! Αυτό που καταδίκασε ο λαός στις 25 του Γενάρη ήταν η άνομη επίθεση στα κεκτημένα του, στις δουλειές του, στα ομόλογά του, στις συντάξεις και τους μισθούς του, στα σπίτια του, και η άτακτη υπερφορολόγηση των πάντων, καθώς και η επιβολή αυτής της ανομίας με κλομπ και χημικά· όχι το "δόγμα Νόμος και Τάξη".

Πάρτε και τις απόψεις Μανόλη Γλέζου, μεταπολιτευτικού προέδρου της ΕΔΑ και συνεργάτη του ΠΑΣΟΚ και νυν ιερού τέρατος-φετίχ του Σύριζα, όπου συνυπάρχουν όλα μαζί και ταυτοχρόνως, η κριτική και οι νουθεσίες προς τους πάντες, ιεραρχημένες κατά φθίνουσα πορεία σε πανεπιστημιακούς-φοιτητές-ΚΟ Σύριζα-κυβέρνηση, η καταγγελία της υποκρισίας των πανεπιστημιακών του Σύριζα, και κυρίως η αφέλεια περί πανεπιστημιακών που θα πάνε να συνομιλήσουν με τους καταληψίες, οι οποίοι θα τους δεχτούν με ανοιχτές αγκάλες, θα ανοίξουν τα λουκέτα, και θα πιουν όλοι μαζί καφεδάκι και θα φάνε γλυκό βύσσινο φτιαγμένο από τα χεράκια των καταληψινών [sic] και η κατάληψη θα λήξει τι ωραία τι καλά εις το δάσος μια φορά:

«Απορώ πώς, μέσα σε 19 μέρες κατάληψης, δεν βρέθηκε ούτε μια μικρή ομάδα καθηγητών, από αυτούς μάλιστα που υπεραμύνονται του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων, να μπουν στην Πρυτανεία και να συνομιλήσουν με τους καταληψίες, ασκώντας τον αυτονόητο έλεγχο που οφείλουν στο χώρο όπου λειτουργούν και διδάσκουν.

Οι εκπαιδευτικοί ασκούν λειτούργημα, και μάλιστα ιερό, γιατί, πέραν των γνώσεων (οφείλουν να) διδάσκουν ήθος δημοκρατικό, κοινωνική αλληλεγγύη και συμπεριφορά, καθώς και πανανθρώπινες αξίες.

Αντί, λοιπόν, όλοι αυτοί να βρίσκονται στο Πανεπιστήμιο, όπως όφειλαν, διαγκωνίζονταν στα ΜΜΕ, κάνοντας εκκλήσεις προς την Πολιτεία να εκδιώξει τους καταληψίες.

Αλλά πού απευθύνονταν; Στην αστυνομία και στις δικαστικές αρχές; Μα οι καθηγητές πριν απ’ όλους θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι δεν είναι δουλειά ούτε της αστυνομίας ούτε των δικαστικών αρχών να εμπλέκονται στα των Πανεπιστημίων. Άλλωστε είναι οι ίδιοι που κόπτονται για το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων.

Πώς έχουν, επιτέλους, στο μυαλό τους αυτό το περίφημο Αυτοδιοίκητο;

Θα μπορούσα να μιλήσω και για την ευθύνη των ίδιων των φοιτητών, που επίσης υπερασπίζονται (και καλά κάνουν) το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, αλλά θεωρώ ότι η ευθύνη των καθηγητών τους είναι σαφώς μεγαλύτερη.

Τέλος, υπάρχουν ευθύνες και στην, πολυπληθή πλέον, κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, για να μην πω και την κυβέρνηση την ίδια.

Πολλοί οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι ανάμεσά τους. Γιατί όλοι αυτοί, που άλλοτε κατήγγελλαν κάθε απόπειρα κατάλυσης του πανεπιστημιακού ασύλου, σήμερα σιωπούν και ως χτες αδρανούσαν, περιοριζόμενοι στο ρόλο θεατών;

Οι αρχές της δημοκρατίας δεν μπορούν να είναι «α λα καρτ», ανάλογα με το ποιος κυβερνά. Χρέος μας είναι να υπερασπιστούμε χωρίς ταλαντεύσεις το πανεπιστημιακό άσυλο και να κατανοήσουμε ότι δεν καταλαμβάνεται, δεν ιδιωτικοποιείται και βεβαίως δεν χρησιμοποιείται ως χώρος βίας και τρομοκρατίας από καμιά πλευρά. Και οι μόνοι αρμόδιοι να το υπερασπίζονται είναι οι καθηγητές και οι φοιτητές.»​

Ας δούμε και τον Λεουτσάκο (newsbeast):
Αποστάσεις από τους χειρισμούς του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση πήρε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Λεουτσάκος, αναφορικά με την κατάληψη της Πρυτανείας.

Ο κ. Λεουτσάκος σημείωσε χαρακτηριστικά για την εισβολή αστυνομικών για να τερματίσουν την κατάληψη στην Πρυτανεία, ότι «εγώ εάν ήμουν υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν θα επέλεγα αυτή την οδό». [Δεν μας λέει ποιαν θα επέλεγε]

Εξηγώντας, ο κ. Λεουτσάκος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παρακρατικών και δράσης μυστικών υπηρεσιών, αρνούμενος ότι επρόκειτο για κατάληψη και κάνοντας λόγο για «πέντε ζευγάρια που έπιναν καφέ».​

[υποθέτω ότι η ύπαρξη και δράση μυστικών υπηρεσιών και παρακρατικών ξεφεύγει από τη δικαιοδοσία της κυβέρνησης Σύριζα, και επίσης ότι μια αριστερή κυβέρνηση δεν διαθέτει, ως γνωστόν, μυστικές υπηρεσίες. Ξηλώνει λοιπόν τις παλιές και δεν φτιάχνει άλλες...]

Άλλος! περάστε! faites vos jeux!
Διαφωνεί ο Διαμαντόπουλος με την εκκένωση της Πρυτανείας (newsbeast)
Ανάρτησε στο Facebook ανακοίνωση που καλεί τον Πανούση να παραιτηθεί

«Τη μέρα που ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’ και ανηλίκων, την αποφυλάκιση βαριά ασθενών, την αποσυμφόρηση των φυλακών, τον κουκουλονόμο και το DNA η κυβέρνηση διατάσσει την αστυνομική εισβολή στην κατάληψη της Πρυτανείας, μια κατάληψη απολύτως ειρηνική και περιφρουρημένη, η οποία κατέληξε στη σύλληψη 14 ατόμων και στην παραπομπή τους σε δίκη. Η κυβέρνηση διακινεί το επιχείρημα ότι διέπραξε την εισβολή γιατί ήταν αδύνατον να ψηφιστεί το νομοσχέδιο υπό καθεστώς ομηρίας της από τους καταληψίες! Και ψευδές και γελοίο... Γιατί απλώς τελεί σε ομηρία από τη Δεξιά, τους τηλεεισαγγελείς, “κυβερνητικούς εταίρους” και βεβαίως τον ίδιο τον ανεκδιήγητο υπουργό Δημόσιας Τάξης.

Τελικά, ο ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει τη νομοθετική πρωτοβουλία του, εξευτελίζεται, αφού είναι η πρώτη κυβέρνηση από τη Μεταπολίτευση που εισβάλλει στην Πρυτανεία ενώ έχει καταγγείλει την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, παρουσιάζεται ανίσχυρος και πανικόβλητος (πώς θα τα βγάλει πέρα με τους "δανειστές" όταν τρέμει την Τρέμη, τον Άδωνι και την Ντόρα;) και, το χειρότερο, ανοίγει ένα νέο κύκλο καταστολής. Προφανώς, σε όλη τη διάρκεια της απεργίας πείνας των πολιτικών κρατουμένων υπήρξαν εκδηλώσεις αλληλεγγύης υπερβολικές ή και καταχρηστικές (κατάληψη Νομικής, επιθέσεις σε γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ.) και αυτό πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τον Α/Α χώρο, ωστόσο αυτό επ’ ουδενί αποτελεί άλλοθι της κυβέρνησης για την αστυνομική εισβολή στην Πρυτανεία. Μία από τις διαφορές της Αριστεράς από τη Δεξιά (πρέπει να) είναι ότι επιλύει τα πολιτικά ζητήματα με πολιτικά και όχι με αστυνομικά μέσα.

Να αποφυλακιστούν αμέσως οι κρατούμενοι καταληψίες και να σταματήσει κάθε δίωξη σε βάρος τους.

Να παραιτηθεί ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Πανούσης».​

Κατά τον Διαμαντόπουλο, λοιπόν, όπως και κατά τη Νεολαία Σύριζα, η κατάληψη της Νομικής και οι επιθέσεις στα γραφεία του Σύριζα ήταν υπερβολικές ή και καταχρηστικές (υπερβολική η κατάληψη της Νομικής και καταχρηστική η επίθεση στα γραφεία του Σύριζα; πώς ακριβώς επιμερίζει τα δύο επίθετα στα δύο παραδείγματά του ο Διαμαντόπουλος;), όχι όμως και η κατάληψη της Πρυτανείας, αφού αυτή ήταν απολύτως ειρηνική και περιφρουρημένη. Να υποθέσουμε απ' αυτό ότι στις επιθέσεις στα γραφεία του Σύριζα οι καταληψίες προξένησαν υλικές καταστροφές; Γιατί αν δεν προξένησαν, τότε γιατί τις χαρακτηρίζει υπερβολικές ή καταχρηστικές; Ενδιαφέρον επίσης ότι κατά τη γνώμη του ο λόγος που τελικά έγινε η επέμβαση της Αστυνομίας ήταν ότι η κυβέρνηση δεν μπορούσε να ψηφίσει το νόμο τελώντας σε καθεστώς ομηρίας. Για λόγους γοήτρου της κυβέρνησης, δηλαδή, και όχι για την αποκατάσταση της λειτουργίας του Πανεπιστημίου. Και τον μεν λόγο περί γοήτρου τον καταγγέλλει ως γελοίο και ψευδή, τον δε λόγο της λειτουργίας του Πανεπιστημίου απαξιοί να τον εξετάσει καν.

Συμπέρασμα: ο Σύριζα χρειάζεται έναν λοχία...Βεβαίως οι ίδιοι επαίρονται για τον πλουραλισμό και τον πολυφωνικό "κλονισμό" (;) των απόψεών τους. Δεν μοιάζουν με τα άλλα κόμματα, βλέπεις, τα αποστεωμένα, αρχηγικά και αντιδημοκρατικά. Για να βγάλουν 15 άτομα από την Πρυτανεία τούς πήρε 16 μέρες (1 μέρα ανά άτομο), δια τον φόβον της Νεολαίας, γιατί κατά τα άλλα τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη συμφωνούσαν πως η κατάληψη ήταν καταδικαστέα. Σκέψου να μη συμφωνούσαν... Οπότε θα υποστούμε αυτό το τσίρκο για πολύ ακόμα, ελλείψει μάλιστα αξιόπιστης αντιπρότασης και δεδομένων των τόσων καμένων χαρτιών στην τράπουλα...
 

nickel

Administrator
Staff member
Πριν πάρει την κυβέρνηση, ο Σύριζα στέγαζε πολλές τάσεις της αριστεράς και κάποιους ξεπεσμένους πασόκους. Κοινό συνδετικό στοιχείο ήταν η αντιμνημονιακή ρητορική και το ναι σε όλα τα αιτήματα. Ήρθε τώρα στην κυβέρνηση, μαζί με πρόσθετη τσόντα Ανέλ και λίγη Δημάρ, οπότε στην πορεία προς τη συνάντηση με την πραγματικότητα θα έχουμε συνεχώς αυτό το φαινόμενο αντικρουόμενων απόψεων. Δεν θα χρειαζόμαστε να ακούμε καν την κανονική αντιπολίτευση. Για όλα θα ακούμε από τον κυβερνητικό χώρο και τον λόγο και τον αντίλογο. Εκεί που δεν πήγαινε ο Σύριζα στο Mega, τώρα θα στέλνει δυο-τρεις εκπροσώπους για να εκπροσωπούνται επαρκώς μερικές από τις τάσεις.

Όσο για την πιπίλα «αυτό το πρόγραμμα ψήφισε ο ελληνικός λαός», θα την ακούσουμε πολλές φορές, μέχρι να καταλάβουν ότι έχει αρχίσει να προκαλεί αναγούλα λόγω πάμπολλων αντιφάσεων και να την κόψουν.
 
Εκεί που δεν πήγαινε ο Σύριζα στο Mega, τώρα θα στέλνει δυο-τρεις εκπροσώπους για να εκπροσωπούνται επαρκώς μερικές από τις τάσεις.
Λες; Δε νομίζω ότι θα κάνουν αυτό το λάθος, να τσακώνονται μεταξύ τους στην ίδια οθόνη. Μια άποψη ανά οθόνη είναι πολιτικά πιο σώφρον.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Λες; Δε νομίζω ότι θα κάνουν αυτό το λάθος, να τσακώνονται μεταξύ τους στην ίδια οθόνη. Μια άποψη ανά οθόνη είναι πολιτικά πιο σώφρον.

Μα ήδη γίνεται. Όταν ο υπουργός δεν είναι mainstream συριζαίος υπάρχει συχνά και βουλευτής του Σύριζα. Έχει τύχει να δω πρωινό πάνελ με σύνθεση Υπουργός, Βουλευτής Σύριζα, Βουλευτής ΝΔ, Βουλευτής ΚΚΕ, Βουλευτής ΑνεξΕλ.

Χτες π.χ. στο πρωινάδικο του Μέγκα υπήρχαν (από αριστερά) Λεουτσάκος, Άδωνις, Λυκούδης, Δαμαβολίτης και Πανούσης:



Βίντεο:
http://www.megatv.com/megask/default.asp?catid=27710&subid=2&pubid=34644266
 

Attachments

  • ddd.JPG
    ddd.JPG
    34.2 KB · Views: 279
Λάθος μου, λοιπόν. Αν και ο Πανούσης δεν είναι βέβαια συριζαίος, δεν είναι του κόμματος.

Edit: Και βλέποντας το βίντεο απαντήθηκε το σχόλιό μου για τον Λεουτσάκο: αυτό που αντιπρότεινε αντί για την επέμβαση της Αστυνομίας ήταν "να μη συμβεί ποτέ η κατάληψη", χάρη στην εγρήγορση των υπηρεσιών του Υπουργείου Δ.Τ., το οποίο έτσι εμμέσως μέμφθηκε ότι ολιγώρησε ως προς την πρόληψη, και, ποιος ξέρει; ίσως να το έκανε επίτηδες, ίσως να ήταν δικοί του πράκτορες αυτοί που έκαναν την "τσίγκινη" κατάληψη, όπως τη χαρακτήρισε. Άρα δεν προτιμήθηκε η πρόληψη έναντι της καταστολής (γνωστό σλόγκαν αυτό), ίσως επίτηδες για προβοκάρισμα: αυτή είναι η άποψη Λεουτσάκου.
 

SBE

¥
Να δούμε πως γίνονται οι καταλήψεις αλλού, εδώ.
Σήμερα ήμουν LSE, όπου το μάθημα έγινε κανονικά κλπ. Φεύγοντας πρόσεξα το πανώ περί κατάληψης και είπα να το ψάξω.
Ναι, όπως το έγραψα: το μάθημα έγινε κανονικά. Αλλά η κατάληψη, κατάληψη.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Πριν από λίγο άκουσα την κατακλείδα μιας ραδιοφωνικής συνέντευξης του Υπ. Παιδείας Αρ. Μπαλτά (στο Βήμα ΦΜ, υποθέτω σε λίγο θα ανέβει στο Διαδίκτυο). Το απόσπασμα που άκουσα αφορούσε την ηλεκτρονική ψήφο στις εκλογές των ΑΕΙ και ο υπουργός ανέφερε ότι με την ηλεκτρονική ψηφοφορία δεν διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου (είπε κάτι για ψήφο από ίντερνετ καφέ και άλλα σχετικά επιχειρήματα, που δεν τα συγκράτησα ακριβώς και δεν θέλω να μεταφέρω κάτι λάθος).

Ας ξεκαθαρίσουμε όμως δυο τρία πράγματα:

Πρώτον, σε ένα θεωρητικό επίπεδο, ο υπουργός μπορεί να έχει δίκιο. Πραγματικά, σε κάθε ψηφιακή συναλλαγή κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποιος χειρίζεται τον υπολογιστή και πληκτρολογεί τον συγκεκριμένο κλειδάριθμο. Προφανώς, σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο που χρησιμοποιούνται διαδικασίες τηλεψηφοφορίας (όχι μόνο ηλεκτρονικές αλλά και ταχυδρομικές) υπάρχει εμπιστοσύνη στον ψηφοφόρο πολίτη, που νομίζω ότι, αν μη τι άλλο, θα έπρεπε να είναι αυτονόητη για τους πανεπιστημιακούς ταγούς. Όμως ακόμη και αυτό θεραπεύεται ορίζοντας εναλλακτικά σημεία ψηφοφορίας που μπορεί να διασφαλίζουν αυτή τη μυστικότητα, π.χ. ΚΕΠ, γραφεία δημάρχων κλπ. (ο ψηφοφόρος προσέρχεται και παίρνει σφραγισμένο φάκελο με δεύτερο, τυφλό κωδικό εκτός από τον δικό του). Εξίσου προφανώς δεν γνωρίζουμε αν ο ψηφοφόρος μπαίνει στο παραβάν με σταυρωμένο ψηφοδέλτιο στην τσέπη του, όπως (ευτυχώς) δεν ξέρουμε και αν τελικά το χρησιμοποιεί.

Ας μην ξεχνάμε όμως ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία θεσπίστηκε επειδή παρεμποδιζόταν (με διάφορους τρόπους) η κατάθεση της φυσικής ψήφου.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Και όταν προσέρχεται η γιαγιά στο εκλογικό τμήμα με έτοιμο το σταυρωμένο ψηφοδέλτιο εξασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου;

Σε όλον τον κόσμο, όπου υπάρχει τηλεψηφοφορία, μάλλον ξέχασαν να ρωτήσουν τον τεχνοφοβικό Έλληνα υπουργό για να τη βγάλουν άχρηστη.
 

nickel

Administrator
Staff member
Όταν στην εποχή μας κάνουμε του κόσμου τις συναλλαγές ηλεκτρονικά (με διασφάλιση π.χ. την πληκτρολόγηση κωδικού που στέλνεται στο κινητό μας τηλέφωνο) και θα κάνουμε συνεχώς περισσότερες, θα περίμενα αυτό το κομμάτι της κοινωνίας, οι εκπρόσωποι της τριτοβάθμιας, που ελπίζεις ότι θα επιδεικνύουν την καλύτερη δυνατή σχέση με την τεχνολογία, να μην επιχειρηματολογεί με τόση τεχνοφοβία. Οπωσδήποτε θα πρέπει να πείσει ο υπουργός ότι οι απόψεις που προβάλλει δεν επηρεάζονται από το γεγονός ότι με τις αλλαγές του προηγούμενου νόμου οι ομοϊδεάτες του έχαναν τις εκλογές.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Οπωσδήποτε θα πρέπει να πείσει ο υπουργός ότι οι απόψεις που προβάλλει δεν επηρεάζονται από το γεγονός ότι με τις αλλαγές του προηγούμενου νόμου οι ομοϊδεάτες του έχαναν τις εκλογές.
Πώς να πείσει, αφού είναι ηλίου φαεινότερο ότι γι' αυτό το κάνει;
 
Έλεος με την τεχνοφοβία στις ψηφοφορίες. Τραπεζικές συναλλαγές κάνουμε σήμερα ψηφιακά, πώς είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι η φυσική ψηφοφορία είναι πιο ασφαλής;
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ε, θα ειπωθούν αυτά υποθέτω, στον δημόσιο διάλογο που θα προηγηθεί μετά την ανάρτηση του νομοσχεδίου στο Διαδίκτυο.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Έλεος με την τεχνοφοβία στις ψηφοφορίες.
Έλεος με την τεχνοφοβία του υπουργού παιδείας, του ανθρώπου που προΐσταται στους δασκάλους που βγάζουν τους αυριανούς επιστήμονες! Να δείτε που αυτός θα λέει κιόλας ότι το Διαδίκτυο αποξενώνει τους ανθρώπους. Υπολογιστές και έξυπνα τηλέφωνα, μαραφέτια του διαβόλου!
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Ε, θα ειπωθούν αυτά υποθέτω, στον δημόσιο διάλογο που θα προηγηθεί μετά την ανάρτηση του νομοσχεδίου στο Διαδίκτυο.
Ε, ναι, εξαντλητικό διάλογο.

Edit: Για όποιον δεν κατάλαβε, το είπα σαρκαστικά, αφού είναι γνωστό ότι ο υπουργός θεώρησε περιττό να κάνει τον παραμικρό διάλογο.
 
Έχουμε αδιάσειστες αποδείξεις, εκ των έσω γνώση, όρκους στα ευαγγέλια και άλλα τινά ότι γι' αυτό το κάνει ο Μπαλτάς;

Προσοχή: δεν τον υπερασπίζομαι, αλλά και δεν μου αρέσει να καταδικάζω κανέναν μα κανέναν, βάσει των δικών μου, πολιτικών ή μη, πιστεύω.
 
Top