Your slip is showing: Γλωσσικές και μεταφραστικές γκάφες (και μικρολαθάκια)

Earion

Moderator
Staff member
Μπουρδούκλωμα των μεταφορών. Αυτό είναι η μετάφραση του mixed metaphor; Ωραίο.
 

nickel

Administrator
Staff member
Η ανταπόκριση αναφέρεται σε μέτρηση της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα από την 80ή θέση παγκοσμίως έπεσε στην 94η θέση στον «δείκτη προσλαμβάνουσας διαφθοράς». (Κάτι που σημαίνει ότι ο δείκτης δεν μετράει τη διαφθορά αλλά τις δοξασίες περί διαφθοράς - άρα και την καχυποψία, το κουτσομπολιό κτλ!..)
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=487748

Καλημέρα. Το παραπάνω είναι από άρθρο του Γ. Πρετεντέρη στο κυριακάτικο Βήμα. Ο περίφημος δείκτης (στον οποίο συστηματικά* διαπρέπουμε) λέγεται corruption perceptions index και αποδίδεται δείκτης αντίληψης της διαφθοράς. Έτσι που τον απόδωσε ο Πρετεντέρης δεν καταλαβαίνω και τι εννοεί. Μάλλον: δείκτης της προσλαμβάνουσας της διαφθοράς.

Και, τελικά, δεν υπάρχει καλύτερη αντιστοιχία από την προσλαμβάνουσες < > perceptions;


* συστηματικά, με όποια σημασία σάς βολεύει.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Σαν πρώτη προσέγγιση, θα προτιμούσα δείκτη εικαζόμενης διαφθοράς ή δείκτη αντιληπτής διαφθοράς ή κάτι ανάλογο (ούτε αυτά τα δύο με ικανοποιούν απόλυτα).
 

bernardina

Moderator
Πριν μερικές μέρες αγόρασα (σε πολύ συφερτική τιμή) ένα ραβδομπλέντερ. Από συνήθεια κυρίως, μιας και η λειτουργία του είναι απλούστατη, είπα να διαβάσω το τετρασέλιδο φυλλαδιάκι που το συνόδευε. Βλέπω, λοιπόν, σ' ένα σημείο των οδηγιών: Μην μπερδεύετε καυτό λάδι με άλλα λάδια. Μπα, λέω, τι το νοιάζει το ραβδομπλεντεράκι μου τι θα μπερδέψω με τι; Ας πάω να δω τι γράφουν οι οδηγίες στα αγγλικά. Ε, ναι. Όπως το είχα φανταστεί: Do not mix hot oil or other oily ingredient.
 
Καλά τώρα, περιμένεις από οδηγίες να είναι γραμμένες σε κανονικά ελληνικά; Αυτό που λες είναι πταίσμα. Δεν θυμάμαι ποτέ των ποτών να έχω δει σοβαρή μετάφραση σε βιβλιαράκι. Πολλές φορές αυτές οι μεταφράσεις γίνονται από άτομα που ξέρουν λίγα ελληνικά, στο εξωτερικό. Άλλες φορές είναι αυτόματες μεταφράσεις. Στην καλύτερη περίπτωση είναι μεταφραστής της ελληνικής αντιπροσωπείας (αν υπάρχει) ή εισαγωγέα, που δεν έχει σχέση με το αντικείμενο και δεν κάνει έρευνα για να αποδώσει σωστά τους εκάστοτε όρους.

Σημείωση: δεν αναφέρομαι σε μεγάλα, πολυσέλιδα εγχειρίδια συσκευών. Εκεί συνήθως η μετάφραση είναι προσεγμένη, ειδικά αν η συσκευή έχει καλό όνομα.
 

nickel

Administrator
Staff member
interwoven interests = διαπλεκόμενα συμφέροντα

Είναι προφανές ότι αυτόν τον «ελληνισμό» έχουμε στο κείμενο του Stephen Grey και της Dina Kyriakidou που διαβάζουμε στον ιστότοπο του πρακτορείου Ρόιτερ:
Special Report: Greece's triangle of power

Δεν είναι λάθος τα «συνυφασμένα συμφέροντα» που διάβασα στη μετάφραση του άρθρου, αλλά χωρίς τα «διαπλεκόμενα» είναι ... σαν να μη μιλάμε για την Ελλάδα!

Έχει και πιο σοβαρά μεταφραστικά λάθη στο protagon.gr:
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=20729

Π.χ. It's developed into a completely unhealthy situation. > Έχουν εξελιχθεί μέσα σε μια εντελώς ανθυγιεινή κατάσταση.

αλλά νομίζω ότι το κορυφαίο είναι αυτό:
The media control the state and the state controls the media. > Τα μέσα ενημέρωσης ελέγχουν την κατάσταση και το κράτος ελέγχει τα μέσα ενημέρωσης.
 

nickel

Administrator
Staff member
Δεν είναι γλωσσομεταφραστική γκάφα, αλλά νομίζω ότι είναι συνηθισμένη γκάφα κατανόησης των φορολογικών. Γράφει ο Σταύρος Θεοδωράκης σε άρθρο για τη φοροδιαφυγή:

Έτσι και ο Ολάντ, θέλοντας να μείνει μόνος χωρίς τους πλουσίους, που άλλωστε δεν τον ψήφισαν, απειλεί ότι όποιος δεν φύγει θα ζει με το 25% των χρημάτων που κερδίζει.

Αναφέρεται προφανώς στον φορολογικό συντελεστή 75% σε εισόδημα άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ. Έχουμε να κάνουμε με φορολογική κλίμακα. Σημαίνει ότι το ποσό μέχρι το 1 εκατομμύριο θα φορολογείται ανάλογα με τον συντελεστή που ισχύει σε κάθε τμήμα της κλίμακας. Για ό,τι βγάζουν πάνω από το 1 εκατομμύριο θα ισχύει ο φόρος-ρεκόρ. Το λέω επειδή, έτσι που το διάβασα, ανησύχησα για μια στιγμή αν θα τα βγάζει πέρα ο Ντεπαρντιέ.

(Με την ευκαιρία: Ρωσία, 13% flat rate, παναπεί δεν υπάρχει κλίμακα. Ζεράρ, εκεί να πας.)

http://www.guardian.co.uk/world/2012/sep/14/france-supertax-patriotism-brain-drain
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
(Στα γρήγορα, να προλάβω τον Helle). Όλα είναι σχετικά. Αν κερδίζεις 1.000.001 ευρώ τον χρόνο, πρακτικά φορολογείσαι με την προηγούμενη κλίμακα. Αν κερδίζεις όμως π.χ. 20 εκατομμύρια τον χρόνο, τότε φορολογείσαι στα 19 εκ με 75%, οπότε και αφορολόγητο να είναι το πρώτο σου μύριο, μικρή διαφορά έχει (ο φόρος είναι τότε 71,25%).
 
Πράγματι, Δόκτορ, αλλά δεν παύει η διατύπωση του Θεοδωράκη να είναι απαράδεκτη.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Όταν ένας άνθρωπος κερδίζει και δηλώνει 20 εκατομμύρια ευρώ, και το κράτος τού επιτρέπει να κρατήσει για τον εαυτό του μόνο τα 4 ή 5, είναι απόλυτα δικαιολογημένος, κατά τη γνώμη μου, να τους μουτζώσει όλους και να σηκωθεί να φύγει. Νομίζω ότι αν εφαρμόσουν αυτή την κλίμακα, όχι μόνο δεν θα κερδίσουν τίποτα σε φόρους, αλλά θα χάσουν κι αυτά που παίρνουν από τους πολύ πλούσιους.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Το θέμα είναι ότι πολύς κόσμος έτσι το καταλαβαίνει --ή έτσι έχει μάθει επειδή έτσι του το πουλάνε (αρκεί να έβλεπε και να άκουγε κανείς τα τρομοκρατικά δελτία των 8 των τελευταίων μηνών που ανέτρεψαν ακόμη και μερικές ευνοϊκότερες προταθείσες ρυθμίσεις στο νέο φορολογικό).

Και επειδή είδα τι ποστάρισε στο μεταξύ η Άλεξ, νομίζω ότι ελάχιστοι άνθρωποι στον κόσμο δηλώνουν τέτοια χρήματα και δεν τα έχουν εξαφανίσει σε εξωχώριες εταιρείες και λοιπές διαθέσιμες δυνατότητες φοροαποφυγής.
 
Από την κυρά Μαρία το καταλαβαίνω, αλλά από δημοσιογράφο ολκής όχι.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Άρα ακόμα και αυτός που θα μπορούσε να πληρώνει, ωθείται στο να σηκωθεί να φύγει. Έξυπνο.
 

nickel

Administrator
Staff member
Πάτε να μου το κάνετε πολιτικό το σχόλιο, ενώ εγώ αναφερόμουν σε απλή αριθμητική. Αποκεί και πέρα, όσο υπάρχουν φορολογικοί παράδεισοι, θα ανακαλύπτουμε ότι οι σαχλοί πατριωτισμοί είναι για τα στρατιωτάκια που πρέπει να στείλουμε στον πόλεμο.
 

SBE

¥
Μα είναι γνωστό τοις πάσι ότι ποτέ δεν λέει κανένας την αλήθεια, χωρίς να λέει και ποτέ ψέματα, σε αυτά τα ζητήματα. Ο κύριος του 1.000.001 θα κλαίγεται ότι φορολογείται με 75%- που είναι αλήθεια. Κι ας φορολογείται με 75% μόνο το ένα ευρώ του.
Ο Ντεπαρντιέ έχει χάλια λογιστές ή προσπαθεί να κάνει θόρυβο ή δεν έχει καταλάβει πώς φορολογείται. Λογικά αυτοί που έχουν πολλά λεφτά ξέρουν να τα κρύψουν από την εφορία νόμιμα και με τη βούλα.
Προχτές διάβαζα στην εφημερίδα άλλο κόλπο φοροαποφυγής, εν Λονδίνω: κατασκευαστική εταιρία αγόρασε ακίνητα λουξ εμφανιζόμενη σαν όμιλος εταιριών οφσόρ, τα ανακαίνισε και τα πουλάει ως αφορολόγητα. Το κόλπο; Τα ακίνητα ανήκουν το καθένα σε δική του εταιρεία οφσόρ του ομίλου κι ο κατασκευαστής δεν σου πουλάει το ακίνητο, σου πουλάει την εταιρία. Που σημαίνει ότι δεν αλλάζει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου (παραμένει η ίδια εταιρία οφσόρ) και συνεπώς δεν φορολογείται η αγοραπωλησία με το φόρο ακινήτων.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Αυτό το κόλπο το δουλεύουν τα δικά μας τσακάλια εδώ και καιρό: Αντί να κληροδοτήσουν τα ακίνητά τους, έκαναν προέδρους στις οφσόρ τα παιδιά τους. Βλ. Κρανίδι κ.λπ.
 

SBE

¥
Ναι, αλλά σε αυτό το σύστημα πρέπει να φτιάξεις την εταιρία και να κάνεις μεταβίβαση του ακινήτου στην εταιρία ή να αγοράσεις το ακίνητο σαν εταιρία. Ο μεσίτης κι ο κατασκευαστής δεν στο προσφέρουν έτοιμο στο πιάτο. Ενω εδώ στα προσφέρουν έτοιμα. Που έχει λέει το πλεονέκτημα ότι η εφορία δεν χρειάζεται να μάθει ότι άλλαξε η ιδιοκτησία της όφσορ. :sneaky:
 
Top