SBE
¥
Επιτέλους, μου λύθηκε η απορία αλλά μου γεννήθηκαν άλλες.
Η απορία: παλιότερα εν Λονδίνω υπήρχε ένα ελληνικό εστιατόριο που έφτιαχνε αριστουργήματα. Το μενού κυρίως τοπική κουζίνα, κυρίως από νησιά του Αιγαίου και από Βόρεια Ελλάδα. Ούτε μουσακάδες, ούτε μπακλαβάδες, ούτε χωριάτικες σαλάτες. Τα γλυκά του ήταν ένα θαύμα ζαχαροπλαστικής δημιουργίας με ελληνικές γεύσεις αλλά τελείως εξωτικά (ένα γαλακτομπούρεκο - τάρτα που είχα φάει το θυμάμαι ακόμα, όπως κι ένα τσιζκέικ με βάση απο σμυρνέικα κουλουράκια και γέμιση σαν της γαλατόπιτας). Κάποια εποχή έβγαλαν και βιβλίο μαγειρικής σε συνεργασία με έναν γνωστό food writer. Το βιβλίο είχε πολύ ωραίες φωτογραφίες και εδώ- εκεί μερικές συνταγές που δεν είχαν καμία σχέση με αυτά που έφτιαχνε το εστιατόριο και που ήταν απλώς μεταφράσεις του Τσελεμεντέ λέξη προς λέξη, δεν υπήρχε ούτε λίγη προσωπική χροιά, πώς το φτιάχνει ο μάγειράς μας, τι παραλλαγή κάνουμε κλπ. Μεγάλη απογοήτευση. Ίσως ο μάγειρας να μην το είχε δει καθόλου, τελικά.
Α, ναι, αναρωτιέμαι επίσης τελικά τι είναι ο Τζέιμι Όλιβερ. Ότι δεν είναι μάγειρας το έχω καταλάβει εδώ και πολλά χρόνια και δε μου φαίνεται περίεργο που δεν γράφει γιατί και στον προφορικό λόγο υστερεί. Επιχειρηματίας της μαγειρικής; Τηλεπαρουσιαστής; Ηθοποιός; Γαζωτής του ψιλού γαζιού πάντως είναι.
Η απορία: παλιότερα εν Λονδίνω υπήρχε ένα ελληνικό εστιατόριο που έφτιαχνε αριστουργήματα. Το μενού κυρίως τοπική κουζίνα, κυρίως από νησιά του Αιγαίου και από Βόρεια Ελλάδα. Ούτε μουσακάδες, ούτε μπακλαβάδες, ούτε χωριάτικες σαλάτες. Τα γλυκά του ήταν ένα θαύμα ζαχαροπλαστικής δημιουργίας με ελληνικές γεύσεις αλλά τελείως εξωτικά (ένα γαλακτομπούρεκο - τάρτα που είχα φάει το θυμάμαι ακόμα, όπως κι ένα τσιζκέικ με βάση απο σμυρνέικα κουλουράκια και γέμιση σαν της γαλατόπιτας). Κάποια εποχή έβγαλαν και βιβλίο μαγειρικής σε συνεργασία με έναν γνωστό food writer. Το βιβλίο είχε πολύ ωραίες φωτογραφίες και εδώ- εκεί μερικές συνταγές που δεν είχαν καμία σχέση με αυτά που έφτιαχνε το εστιατόριο και που ήταν απλώς μεταφράσεις του Τσελεμεντέ λέξη προς λέξη, δεν υπήρχε ούτε λίγη προσωπική χροιά, πώς το φτιάχνει ο μάγειράς μας, τι παραλλαγή κάνουμε κλπ. Μεγάλη απογοήτευση. Ίσως ο μάγειρας να μην το είχε δει καθόλου, τελικά.
Α, ναι, αναρωτιέμαι επίσης τελικά τι είναι ο Τζέιμι Όλιβερ. Ότι δεν είναι μάγειρας το έχω καταλάβει εδώ και πολλά χρόνια και δε μου φαίνεται περίεργο που δεν γράφει γιατί και στον προφορικό λόγο υστερεί. Επιχειρηματίας της μαγειρικής; Τηλεπαρουσιαστής; Ηθοποιός; Γαζωτής του ψιλού γαζιού πάντως είναι.