Καλημέρα. Στη σημερινή Καθημερινή ο Στ. Κασιμάτης διορθώνει το σχόλιο του #4043.
Errare graecorum est
Στο φύλλο της Τετάρτης διέπραξα ένα φρικτό λάθος, από εκείνα που όταν τα ανακαλύπτω σε άλλους η στήλη «κάνει πάρτι». Συγκεκριμένα, πρόσεξα την διαφορά των δώδεκα ημερών μεταξύ των δύο ημερομηνιών που αναγράφονται στο πρώτο φύλλο της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως του σύγχρονου ελληνικού κράτους και, ανοήτως, δεν σκέφθηκα ότι οφειλόταν απλούστατα στο ότι η Ελλάδα του 1833 δεν είχε ακόμη υιοθετήσει το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Επρόκειτο να περάσουν άλλα ενενήντα χρόνια από το 1833 έως ότου η Ελλάδα καλύψει τη διαφορά των δώδεκα ημερών ακολουθώντας πλέον το ημερολόγιο, που ορισμένες χώρες της ευρωπαϊκής Δύσης είχαν υιοθετήσει ήδη από τον 17ο αιώνα.
Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τους πολλούς επιστολογράφους που ευγενώς μού το επεσήμαναν και ζητώ συγγνώμη από τους αναγνώστες της εφημερίδας. Όσο για το σχόλιό μου περί νεοελληνικής τσαπατσουλιάς, το οποίο παρήγαγε η εκ μέρους μου εσφαλμένη ερμηνεία μιας κατά τα λοιπά ορθής παρατήρησης, βεβαίως εξακολουθεί να ισχύει, αλλά στρέφεται πλέον κατά του εαυτού μου! Όχι όμως ότι με πειράζει αυτό: το εκλαμβάνω, αντιθέτως, ως επιβεβαίωση της εθνικής μου ταυτότητας, για την οποία ουδέποτε έκρυψα την υπερηφάνειά μου. Με λίγα λόγια, το σφάλλειν ελληνικόν...
Όπως θα έλεγε και ο Οράτιος, «bonus dormitat Stephanus Homerus».