Resident
¥
Με τα όσα ξέρω από την περιφερειακή προς το ελληνικό πανεπιστήμιο θέση μου (αλλά και την παλιότερη εμπειρία μου), μια διόρθωση: οι φοιτητικές ομάδες που, ας πούμε, θα είχε λόγο να παίρνει υπόψη του ο Μπαλτάς είναι (σήμερα) από θέση αρχής (όπως και ο ίδιος) υπέρ της φοιτητικής συμμετοχής. Δεν είχαν ποτέ πραγματικό έλεγχο στη διοίκηση των πανεπιστημίων. Στη δική μου εποχή ήταν (ήμασταν) κατά της συνδιαχείρισης, κατόπιν δεν ξέρω αν άλλαξαν στάση αλλά πάντως δεν είχαν πουθενά τους εκλογικούς συσχετισμούς που θα χρειαζόταν ο "πραγματικός έλεγχος": αυτούς τους είχαν οι παρατάξεις των μεγάλων κομμάτων, που πράγματι συμφωνούσαν με υποψήφιους πρυτάνεις και ενίοτε έκριναν το αποτέλεσμα.
Απ' όσα ξέρω για τον Μπαλτά ως προσωπικότητα (ομολογώ ότι δεν τον έχω δει ποτέ μου) δεν μπορεί να κατηγορηθεί για πελατειακή πολιτική. Άμα θέτε, πείτε τον κολλημένο στα συνθήματα της παλιάς ΠΟΣΔΕΠ ή ό,τι παρόμοιο σας κάνει -- αλλά υπάρχει μια διαφορά.
Ας πω μια και άρχισα, ότι όσον αφορά τα περίφημα Συμβούλια και το πώς λειτουργούσαν με το νόμο Διαμαντοπούλου αναρωτιέμαι αν θυμάται κανείς τον ιταμό τρόπο με τον οποίο το Συμβούλιο του Αθήνησι (αν δεν κάνω λάθος) απέκλεισε υποψήφια κοσμήτορα με το αιτιολογικό ότι ήταν ...ενάντια στο νόμο.
Οι εκλογές προέδρων στα τμήματα είναι πεδίο λαμπρό για συνδιαλλαγή με τις κομματικές νεολαίες και τους φοιτητές. Αυτό το ξέρω.
Για μένα, ο νόμος Διαμαντοπούλου κινήθηκε προς την σωστή κατεύθυνση αλλά δεν έδωσε πλήρη αυτονομία στα Πανεπιστήμια. Υπήρξε συμβιβασμός. Κανένα κόμμα δεν θέλει να κόψει το μακρύ του χέρι και τις παρεμβάσεις στην διοίκηση των πανεπιστημίων. Τμήματα που μπορούν να διδάξουν μετά βίας 40 εξαναγκάζονται να δεχτούν 120-180. Ώρες διδασκαλίας ατελείωτες και μετά αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να κριθούν και για την πρωτοτυπία της έρευνας τους. Μηχανήματα αγοράστηκαν με προγράμματα της ΕΕ χωρίς προβλέψεις για συντήρηση. Τα προβλήματα πολλά και δεν πρόκειται να τ' απαριθμήσω εδώ αλλά δεν πιστεύω ότι οι λύσεις πρέπει να έρχονται εκτός πανεπιστημίου και για λόγους εκλογοθηρικούς ή απλά επίδειξης πολιτικής επιρροής εντός της κοινωνίας.
Δεν κριτικάρω την προσωπικότητα του Μπαλτά αλλά τις επιλογές που κάνει και με κάνουν να σκέφτομαι ότι λειτουργεί ως ένας ακόμη πολιτικός που εξυπηρετεί τους δικούς του.