Ο τίτλος και μόνοι για πολλούς είναι εμπρηστικός. Σύνδεση βιομηχανίας- παιδείας; Μα πού ζούμε!
Αλλά πέρα από αυτό το ζήτημα, διαβάζοντας τη συνέντευξη παρατηρώ κάτι άλλο: ότι τελικά δεν ξέρουμε τι είναι τα ΤΕΙ, πού δηλαδή κολλάνε στο γενικότερο σχέδιο της παιδείας. Το οποίο είναι αναμενόμενο αποτέλεσμα της ανωτατοποίησής τους. Σε κάποιο σημείο μάλιστα συγκρίνει το ΤΕΙ Καβάλας με το Αριστοτέλειο, το οποίο εγώ βρίσκω άστοχο, γιατί λέει ότι θα θεωρηθεί επιτυχημένο το ΤΕΙ Καβάλας όταν ο αριστούχος θα πάει να σπουδάσει εκεί κι όχι στο Αριστοτέλειο. Καλά κρασά. Ο αριστούχος που θέλει να σπουδάσει Φυσική ή Φιλοσοφία, θα πάει στο Αριστοτέλειο, ούτως ή άλλως.
Κάτι που μου χτύπησε πολύ άσχημα όμως είναι αυτό που λέει ότι τα ερευνητικά προγράμματα να τα κάνουν υποψήφιοι διδάκτορες, που θα κοστίζουν λιγότερο από το έκτακτο ερευνητικό προσωπικό. Το έκτακτο ερευνητικό προσωπικό ήδη πληρώνεται ελάχιστα, απ'όσο ξέρω. Οι υποψήφιοι διδάκτορες θα πληρώνονται ακόμα λιγότερο; Ακόμα και στις ΗΠΑ οι υποψήφιοι διδάκτορες που εργάζονται σε ερευνητικά προγράμματα πληρώνονται έναν καλό μισθό, αν σκεφτούμε ότι έχουν υποτροφία+ μισθό (εφόσον διδάσκουν κλπ)+ απαλλάσσονται από τα δίδακτρα που είναι τεράστια+ οικονομική στέγη και τροφή. Στην Ελλάδα που δεν έχει δίδακτρα, οι εστίες και οι φοιτητικές λέσχες είναι ακριβοθώρητες κλπ, απλώς θα εκμεταλλευόμαστε τα ψώνια;
Τώρα σχετικά με τις δωρεές στα πανεπιστήμια, δεν είμαι σίγουρη αν επιτρέπονται από το νόμο, με εξαίρεση τα κληροδοτήματα για υποτροφίες και βραβεία. Νομίζω δηλαδή ότι δεν μπορούν τα πανεπιστήμια να δεχτούν δωρεές από ιδιώτες για να χτιστεί π.χ νέα βιβλιοθήκη.
Όσο για το αν έγιναν εμπορικές οι ιδέες που βραβεύτηκαν, υπομονή φίλε, άσε να φωτογραφηθούν για το Κ πρώτα*.
* κάθε φορά που πέφτει στα χέρια μου το περιοδικό της Καθημερινής, φαίνεται να είναι γεμάτο παρουσιάσεις- διαφημίσεις "νέων ανθρώπων με διάθεση για δουλειά" που "καινοτομούν και επιχειρούν".
ΥΓ Κι αν κρίνω από τα παραδείγματα "έρευνας" που έδωσε, δεν βγαίνει διδακτορικό με αυτά. Επιπλέον, δε νομίζω ότι η βιομηχανία της Καβάλας μπορεί να ζητήσει έρευνα που θα κάλυπτε τις ανάγκες ενός διδακτορικού. Τις ανάγκες ενός μεταπτυχιακού ή προπτυχιακού, μάλλον.