Τα της κρίσης (ό,τι περνάει από την κρησάρα μας)

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Και απέναντι σε αυτούς δεν παίρνεις την πόζα του ενοχικού "μπαταξή": παίζεις.
Όπως θα έχεις ίσως καταλάβει, είμαι σκακιστής. Και ένας σκακιστής μαθαίνει να αναλύει αντικειμενικά τη θέση που έχει μπροστά του (πράγμα που, στη δεδομένη περίπτωση, σημαίνει ότι δεν μπορώ να κάνω εκτιμήσεις εξίσου καλά με όσους, π.χ. πρωθυπουργούς, κεντρικοτραπεζίτες κ.ά. τέτοια ζωάκια έχουν πολύ περισσότερα στοιχεία και γνώσεις από εμένα) και να σχεδιάζει όσο περισσότερες κινήσεις πιο μπροστά μπορεί. Για παράδειγμα (ενδεικτικά και σχετικά το αναφέρω, και μόνο) αν ο στρατηγικός στόχος μου είναι να οδηγήσω τα πράγματα σε μια κατάσταση όπου θα αναγκαστούν κάποιοι να μου κόψουν δισεκατομμύρια χρέους, πόσο χρήσιμο είναι να υπάρχει π.χ. μια καταδικαστική απόφαση από έναν υπέργηρο Νεοϋορκέζο δικαστή που λέει ότι αυτό είναι παράνομο επειδή ο τάδε πτωματοφάγος ήθελε να μου πάρει 400 εκατομμύρια;

Μιλάμε για παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό καπιταλισμό βαρέων βαρών, όχι για σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης σε κάνα χωριό. Μη θεωρούμε δηλαδή ότι επειδή ο λόγος είναι περί " δημόσιου χρέους" έτσι αφηρημένα, η σωστή εμπειρική αναλογία είναι τα χρέη που όλοι ξέρουμε απ' την καθημερινότητά μας. Εδώ πρόκειται για πυρηνικό όπλο άσκησης δημοσιονομικής (γεω)πολιτικής, και τελικά (αλλά αυτό είναι μόνο η δική μου γνώμη) για το κορυφαίο, προς το παρόν, εργαλείο της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης παγκοσμίως.
Δεν θα διαφωνήσω ούτε στο θεωρητικό μέρος, ούτε στα στοιχεία που επικαλείσαι, αλλά ως προς το πρακτικό αποτέλεσμα, ας θυμηθούμε λίγο ότι το Βιετνάμ υπήρξε μεν ο τάφος του κανόνα του χρυσού, αλλά πέρα από μια δεκαετία πληθωρισμού (με την επιβάρυνση μάλιστα του πετρελαϊκού εμπάργκο της δεκαετίας του 1970), ο καπιταλισμός επέστρεψε αγριότερος από ποτέ...

Πρόσεξα διαβάζοντας τα δύο άρθρα ότι η του πρώτου άρθρου μπλοκαρισμένη σε κάποιο λιμάνι ύστερα από αίτημα των γυπών/όρνιων (γυποκεφάλαια ή ορνεοκεφάλαια τα vulture funds;) "ναυαρχίδα του πολεμικού ναυτικού της Αργεντινής" (!!!) έγινε στο δεύτερο άρθρο "εκπαιδευτικό σκάφος του ναυτικού"...

Όλοι εδώ πέρα ασχολείστε με σαχλαμάρες. Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και αν συμφωνείτε ή όχι είναι δευτερεύον. Κι οι απόψεις της ΧΑ δευτερεύουσες είναι αλλά είπα να μην διπλοποστάρω. Ιδού τα σημαντικά:

"Ο κ. Ι. Αμοιρίδης (πασοκογενής διευθυντής της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ) εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, όχι όμως για πολιτικούς λόγους, αλλά για... ενδυματολογικούς: «Ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έρχονται στη Βουλή σαν να πηγαίνουν στο γήπεδο. Αλλος με το πουκάμισο έξω, άλλος χωρίς πουκάμισο, μόνο με το φανελάκι, άλλος με μπουφάν... Δεν είναι εικόνα αυτή για το ελληνικό κοινοβούλιο. Παρακολούθησα συνεδριάσεις της Βουλής των Λόρδων και έμεινα ενθουσιασμένος από την ενδυματολογική αξιοπρέπεια των βρετανών βουλευτών», έλεγε ο βουλευτής. Αλλά τα έβαλε και με τους χρυσαυγίτες για τον αντίθετο ακριβώς λόγο: «Εχουν γίνει καθεστωτικοί, έβαλαν κοστουμάκια, ξύρισαν τα μούσια, εξαφάνισαν τα τατουάζ, κυκλοφορούν με βουλευτικά αυτοκίνητα και έγιναν αστικοί βουλευτές» έλεγε."

Βηματοδότης

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Τώρα μου θύμισες που όταν είχε διορίσει ο Γιωργάκης την Μπιρμπίλη (που τη θεωρώ την καλύτερη Υπουργό Περιβάλλοντος που έχει περάσει από τη θέση), ασχολιούνταν όλοι με το ότι φοράει όλο τζιν και είναι και ανύπαντρη μητέρα...

Ζητήματα ουσίας, όχι αστεία. Έτσι εξηγείται γιατί δεν μας παίρνουν σοβαρά οι Ευρωπαίοι ομόλογοι. Είναι που οι συριζαίοι πηγαίνουν στην βουλή αξύριστοι, με σορτσάκι και σαγιονάρες.

Από το σημερινό άρθρο του Paul Krugman στη ΝΥΤ:

Consider, as a prime example, the push to raise the retirement age, the age of eligibility for Medicare, or both. This is only reasonable, we’re told — after all, life expectancy has risen, so shouldn’t we all retire later? In reality, however, it would be a hugely regressive policy change, imposing severe burdens on lower- and middle-income Americans while barely affecting the wealthy. Why? First of all, the increase in life expectancy is concentrated among the affluent; why should janitors have to retire later because lawyers are living longer? Second, both Social Security and Medicare are much more important, relative to income, to less-affluent Americans, so delaying their availability would be a far more severe hit to ordinary families than to the top 1 percent.

Όταν σχεδιάστηκαν τα τωρινά συστήματα συνταξιοδότησης, το προσδόκιμο ήταν πολύ μα πολύ μικρότερο (ως και 30 χρόνια λιγότερο σε κάποιες χώρες, περίπου μέχρι τον Β΄ΠΠ). Υπάρχει μια διαφορά βάσει εισοδήματος, αλλά η αύξηση του προσδόκιμου ήταν πολύ πιο απότομη.

Βέβαια, δεν ξέρω ποιο είναι το όριο ηλικίας στις ΗΠΑ.

Τα καθέκαστα της αθώωσης των κατηγορουμένων για τον προπηλακισμό του Γερμανού προξένου είναι άραγε έτσι όπως τα περιγράφει ο Μανδραβέλης; (Καθημερινή)

nickel

Administrator
Staff member
Τα καθέκαστα της αθώωσης των κατηγορουμένων για τον προπηλακισμό του Γερμανού προξένου είναι άραγε έτσι όπως τα περιγράφει ο Μανδραβέλης; (Καθημερινή)
Η περιγραφή δεν είναι του Μανδραβέλη, αλλά του Έθνους:
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63745574

Σύμφωνα με το Έθνος, ο πρόεδρος του δικαστηρίου «αθώωσε τους κατηγορουμένους για το αδίκημα της διατάραξης κοινής ειρήνης με το σκεπτικό ότι η επίθεση εκδηλώθηκε προσωπικά σε συγκεκριμένο άτομο και όχι μαζικά».

Νομίζω ότι, αντί για τέτοιους γλωσσικούς και νομικούς ακροβατισμούς, οι δικαστές θα πρέπει να ασκηθούν στην έκδοση πολιτικών αποφάσεων: «Αφού ταλαιπωρείτε τόσο τους Έλληνες πολίτες, και λίγα σας κάνουν».

(Ναι, ειρωνικά το λέω...)

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Αλλά να μην ξεχνιόμαστε: στο δικαιικό μας σύστημα, οι αποφάσεις των πρωτοβάθμιων οργάνων δεν δημιουργούν τετελεσμένα· ο απέναντι δικαστής μπορεί να αποφασίσει τα ακριβώς αντίθετα (δικαι αιτιολογώντας τα, πάντα, με εύλογο τρόπο).

Εμένα μ' άρεσε αυτό: Για το αδίκημα της παράνομης βίας έκρινε ότι δεν αποτράπηκε η είσοδος του προξένου στη ΔΕΘ, ενώ γι' αυτό της απόπειρας πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης αποφάνθηκε ότι δεν φαίνονται τα αντικείμενα που πετάχτηκαν και αν μπορούσαν να προκαλέσουν επικίνδυνη βλάβη.
Με τέτοια σουρεαλιστικά έστελναν τον κόσμο στις φυλακές και στα ξερονήσια, τότε... Όταν αύριο δικαστές (μπορεί και ο ίδιος) πουν κάτι ανάλογο για κανέναν κατηγορούμενο Χρυσαυγίτη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα τσιρίζει. (μόλις απέδειξα ότι το /s/ και το /ts/ είναι ξεχωριστά φωνήματα :) )

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Όταν αύριο δικαστές (μπορεί και ο ίδιος) πουν κάτι ανάλογο για κανέναν κατηγορούμενο Χρυσαυγίτη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα τσιρίζει. (μόλις απέδειξα ότι το /s/ και το /ts/ είναι ξεχωριστά φωνήματα :) )
Θα είχε ενδιαφέρον μάλιστα το τι θα δηλωθεί όταν (γιατί πολύ φοβάμαι ότι δεν θα είναι «αν») ο δικηγόρος του Χρυσαφτού χρησιμοποιήσει την εκδοθείσα απόφαση ως υπερασπιστική γραμμή.

Εμένα μ' άρεσε αυτό: Για το αδίκημα της παράνομης βίας έκρινε ότι δεν αποτράπηκε η είσοδος του προξένου στη ΔΕΘ, ενώ γι' αυτό της απόπειρας πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης αποφάνθηκε ότι δεν φαίνονται τα αντικείμενα που πετάχτηκαν και αν μπορούσαν να προκαλέσουν επικίνδυνη βλάβη.

Υπολόγισαν και τις παραβολικές τροχιές;

ECB wins case to conceal Greek debt secrets
Secret documents revealing the extent of the European Central Bank’s knowledge of Greece’s concealed debt issues prior to its €240bn (£195bn) tax-payer funded rescue have been withheld in a "disturbing" EU court ruling.
(The Telegraph)

Greece’s prime minister, Antonis Samaras, hailed this week’s debt agreement as the transformation of “endless austerity” into a program that “will lead to growth.” Unfortunately, it promises nothing of the kind, and Mr. Samaras’s fragile coalition shows signs of fracturing under the economic strain. It might not even be able to stagger on until the German election next year. If it falls, Greece could be headed for default and exit from the euro.
(Από ένα από τα άρθρα της σύνταξης της NYT.)

SBE

¥
Ένα από τα πράγματα που με είχαν απασχολήσει κάμποσο λόγω σπουδών και προσωπικού ενδιαφέροντος σε σχέση με την ανάπτυξη της Ελλάδας ήταν το τι τραβάει κάποιον σε μια πόλη και αν η Ελλάδα το εχει ή μπορεί να το αποκτήσει. Και χτες διάβαζα αυτό εδώ το άρθρο και πρόσεξα ότι δεν αναφέρει καθόλου ευνοϊκή φορολογική νομοθεσία ή μειωμένη γραφειοκρατία, τα επιχειρήματα που ακούμε δηλαδή συνεχώς ότι θα αναζωογονήσουν την Ελλάδα. Αντιθέτως αναφέρει τα εξής:
Επάρκεια μορφωμένων ανθρώπων στις σωστές ειδικότητες, για να καλυφτούν οι θέσεις
Κόστος ζωής (χαμηλό) τέτοιο ώστε κι αν δεν βρίσκεις υπαλλήλους τοπικά να μην υπάρχει πρόβλημα να προσελκύσεις από αλλού.
Καλές και σύγχρονες εγκαταστάσεις- συγκροτήματα γραφείων κλπ με όλα τα κομφόρ και τα έξτρα που περιμένει κανείς σήμερα
Και αυτό που δεν φτιάχνεται "a sense of excitement about the future".

Elsa

¥
Μα τι να μας πούνε τώρα οι Ισπανοί! Πφ! Όλο τον περασμένο χρόνο πληρωνόμαστε με καθυστέρηση 3 μηνών, κι έχω ακούσει και χειρότερα... :(