Αυτό δεν ήξερα πού να το βάλω: στην εκπαίδευση ή στο κάπνισμα; Τελικά αποφάσισα να πρωτοτυπήσω και να το ρίξω στα Ρετούς:
Ένας άλλος φίλος γράφει:
Το σύμπαν συνωμοτεί για να επιβεβαιώσει τη γνώμη μου περί βρετανικών πανεπιστημίων. Διάβασα αυτό: Σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, οι άνδρες που ξεκίνησαν το κάπνισμα σε πολύ μικρή ηλικία, πριν τα 11 έτη, είναι πολύ πιο πιθανό να αποκτήσουν στη συνέχεια υπέρβαρα αγόρια από τους άνδρες που ξεκίνησαν το κάπνισμα σε μεγαλύτερη ηλικία ή δεν το ξεκίνησαν ποτέ. [...] http://www.lifo.gr/now/life/45078
Με διάφορες λεπτομέρειες, ποσοστά κλπ. Το συμπέρασμα είναι ότι ο καπνός του τσιγάρου μπορεί να προκαλέσει μεταβολικές διαταραχές, οι οποίες περνάνε στην επόμενη γενιά μέσω του σπέρματος. Ούτε λόγος ότι το κάπνισμα πριν τα 11 έτη συναντιέται σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες που τείνουν να τρέφονται και να τρέφουν τα παιδιά τους με τζανκ-φουντ που παχαίνει.
(Τρίτο που ξεσηκώνω από τα
σημερινά μεζεδάκια του Σαραντάκου....)
Εγώ γέλασα διαβάζοντάς το παρεξηγήσιμο «πολύ πιο πιθανό να αποκτήσουν στη συνέχεια υπέρβαρα αγόρια από τους άνδρες που ξεκίνησαν το κάπνισμα σε μεγαλύτερη ηλικία». (Τέτοια όργια οι καπνιστές!)
Βέβαια, έτσι που είναι η σύνταξη εγώ θα έγραφα «παρά οι άνδρες που», δηλ. «οι άνδρες που ξεκίνησαν το κάπνισμα σε μικρή ηλικία είναι πολύ πιο πιθανό να αποκτήσουν στη συνέχεια υπέρβαρα αγόρια παρά οι άνδρες που ξεκίνησαν το κάπνισμα σε μεγαλύτερη ηλικία».
Τη σύγκριση με «από» θα την έκανα ως εξής:
«...οι άνδρες που ξεκίνησαν το κάπνισμα σε μικρή ηλικία έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν στη συνέχεια υπέρβαρα αγόρια από τους άνδρες που ξεκίνησαν το κάπνισμα σε μεγαλύτερη ηλικία...».
Αλλά, με το «από», γελάω κάθε φορά που διαβάζω το απόσπασμα. Το βρόμικο μυαλό μου θα φταίει.