Περί φεμινισμού και σεξουαλικής συμπεριφοράς των φύλων

Εγώ πολλές φορές το πάω 1-1*, όταν έχω πολλά πράγματα να κάνω. Μπορεί να κάνει το ίδιο.


* μια μέρα κοιμάμαι μια μέρα όχι.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Έχω χρόνια να διαβάσω Φρόιντ, αλλά απ' ό,τι θυμάμαι αυτό είναι τελείως λάθος: πάρα πολλές ασθενείς είχε, τόσο διάσημες όσο και άσημες. Κάποιες από τις γνωστές ιστορίες των ασθενών του είχαν να κάνουν με το ρόλο της γυναίκας (βλ. Ντόρα). Κυκλοφορούν λίστες στο διαδίκτυο, με πολλά ονόματα.
Σε αυτήν εδώ τη λίστα, οι ασθενείς είναι 172/63 (άντρες προς γυναίκες). Δεν έγραψα παραπάνω ότι δεν ασχολήθηκε με τις γυναίκες, τις παραγνώρισε ή κάτι τέτοιο, αλλά ότι οι άντρες υπερτερούσαν αριθμητικά. Δεν βρήκα κάτι που να δείχνει το αντίθετο, αλλά δεν επιμένω, γιατί όπως είπα οι γνώσεις μου επί αυτού είναι ακόμα περιορισμένες.
Τι δουλειά έχει ο κομπογιαννίτης Φρόιντ στην συζήτηση;
Ρε Ελληγενή, αν μπορείς, μην πετάς τέτοιους αφορισμούς. Ανάλυσέ το αυτό, αν θέλεις, γιατί με βάζεις στον πειρασμό να σου απαντήσω «την ίδια με σένα».
 

bernardina

Moderator
Σόρι που μπαίνω στη μέση, αλλά πιθανότατα ο Ελλη αναφέρεται στις θεωρίες του Ζίγκμουντ περί ευνουχισμού, οιδιποδείου συμπλέγματος και φθόνου του πέους. Μια μαντεψιά κάνω, δεν παίρνω κι όρκο ;):whistle:
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Ελπίζω να μας κάνει τη χάρη να μας πει. Να μας πει όμως και με βάση ποια βιβλία του Φρόιντ που έχει διαβάσει τον χαρακτηρίζει κομπογιαννίτη. :)
 
Σωστά μαντεύεις.

Επίσης, Παλάβρα, μπορείς να πεις ό,τι θέλεις. Έχουμε ελευθερία λόγου και μπορείς να εκφράσεις τα αισθήματά σου όπως θες, χωρίς την άδειά μου ή τον φόβο ότι θα προσβληθώ, αν πιστεύεις ότι κάπου λέω βλακείες. Και θα είχες δίκιο να πεις ότι η συνεισφορά μου σε μια τέτοια συζήτηση μπορεί να είναι τελείως άχρηστη και λανθασμένη, γιατί δεν είμαι ούτε ψυχολόγος ούτε κοινωνιολόγος. Τις προσωπικές μου απόψεις εκφράζω, όχι επιστημονικές.

Δεν πρόκειται να μην κρίνω κάποιον που θεωρώ κομπογιαννίτη, χωρίς καμμιά σοβαρή μεθοδολογία σαν μπάκραουντ, στον φόβο μην χαρακτηριστώ εξίσου κομπογιαννίτης ή γραφικός ή ηλίθιος, λες και πρόκειται για κάποιου είδους ανταποδοτική αξιολόγηση. Το αν οι απόψεις μου στέκουν, πρέπει να είναι ανεξάρτητο με το τι πιστεύω για τις απόψεις άλλων και δεν θέλω κανείς να μου κάνει χάρες και να αποκρύπτει ή να καταστέλλει την γνώμη του, ανάλογα με το ποιον θίγω.

Περιμένω όμως πάντα, να μου εξηγήσει κανείς γιατί θεωρεί την γνώμη μου λανθασμένη ή ηλίθια. Η ψυχολογία έχει απορρίψει σχεδόν το σύνολο των απόψεων του Φρόιντ, γιατί βασιζόταν στην ανάλυση της σεξουαλικής καταπίεσης για το κάθε τι, κάτι που σήμερα δεν είναι αποδεκτό. Δηλαδή πήγαινε η τάδε ασθενής για το Χ πρόβλημα και πάντα προέκυπτε ότι είναι καταπιεσμένο σεξουαλικό σύνδρομο, ενώ π.χ. η κοπέλα μπορεί απλά να ήταν κλειστοφοβική. Για μένα, φυσικά, το θέμα είναι ότι όλα αυτά βασιζόταν σε μηδενική έρευνα και αστρολογική μαντεψιά, με πεποιθήσεις και θεωρίες που δημιουργήθηκαν στο μυαλό του Φρόιντ χωρίς σοβαρή, επιστημονική στήριξη, χωρίς πραγματολογική ανάλυση και χωρίς μεθοδολογικές διαδικασίες αποδεκτές από την επιστήμη. Στην επιστήμη είναι απολύτως απαραίτητο μια θεωρία, μια άποψη, μια διατύπωση, να είναι απολύτως διαψεύσιμη, πράγμα που δεν ισχύει για τον μεγαλύτερο όγκο του έργου του Φρόιντ (και του Γιουνγκ).

Τέλος, για την δραστηριότητα του Φρόιντ υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις ως προς τις μεθόδους του, την ηθική και την δεοντολογία.

Edit: επειδή απάντησα πριν δω το από πάνω, να σου πω ότι έχω σχηματίσει αυτήν την άποψη διαβάζοντας σχεδόν ό,τι έχει γράψει και γραφτεί για την ζωή του και το έργο του. Η αδερφή μου ήθελε στην εφηβεία της να γίνει ψυχολόγος και η βιβλιοθήκη της είναι τίγκα στην σχετική βιβλιογραφία.
 

nickel

Administrator
Staff member
Εγώ πάλι είδα χτες το A Dangerous Method και εξακολουθώ να πιστεύω ότι δεν μπορώ να πάρω μέρος στη συζήτηση.

Μόνο που έχω την εντύπωση ότι άλλο «κομπογιαννίτης» και άλλο κάποιος που επεκτείνει τις πρωτοποριακές θεωρίες του λίγο πιο πέρα απ' όσο θα ήθελε η σημερινή μας σοφία.
 
Δεν έγραψα παραπάνω ότι δεν ασχολήθηκε με τις γυναίκες, τις παραγνώρισε ή κάτι τέτοιο, αλλά ότι οι άντρες υπερτερούσαν αριθμητικά.

Συγγνώμη, αλλά δεν έγραψες μόνο αυτό. Έγραψες (και παρέθεσα) επίσης:

Βέβαια, δεν έχει ασχοληθεί με τη γυναικεία ψυχολογία όσο με την ανδρική, κυρίως επειδή το βασικό του υποκείμενο μελέτης ήταν ο εαυτός του.

Αν το βασικό του υποκείμενο μελέτης ήταν ο εαυτός του τότε τι τους ήθελε τους 172+63 ασθενείς;

Το ζήτημα δεν είναι αν ήταν 50-50 άντρες γυναίκες, αλλά εάν το γεγονός ότι δεν είχε πολλές γυναίκες ασθενείς δεν του επέτρεψε ίσως να καταλάβει τη γυναικεία ψυχή. Με βάση τους αριθμούς που εσύ δίνεις, την ευκαιρία αυτή την είχε.

ΥΓ Το ζήτημα της ψυχανάλυσης είναι μεγάλο και συμφωνώ ότι μάλλον δεν έχει σχέση με το νήμα αυτό. Να σημειώσω μόνο ότι υπάρχει τεράστια βιβλιογραφία που δείχνει τα ατοπήματα του Φρόιντ, αλλά αντίστοιχα υπάρχουν ακόμα και σήμερα αρκετοί ψυχίατροι κάθετος ψυχαναλυτές, οπότε τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά.
 
Να σημειώσω μόνο ότι υπάρχει τεράστια βιβλιογραφία που δείχνει τα ατοπήματα του Φρόιντ, αλλά αντίστοιχα υπάρχουν ακόμα και σήμερα αρκετοί ψυχίατροι κάθετος ψυχαναλυτές, οπότε τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά.

Εντάξει, υπάρχουν και γιατροί που πουλάνε ομοιοπαθητικά φάρμακα και προτείνουν ομοιοπαθητικές θεραπείες. Τι να μου λέει αυτό;

Δεν βρίσκω την διαφορά καφετζούς-ψυχαναλυτή, συγγνώμη.
 

bernardina

Moderator
Εγώ πάλι είδα χτες το A Dangerous Method...

Εγώ πάλι με αφορμή την αφίσα της ταινίας ξαναθυμήθηκα τον όρο trout pout -μια τάση που έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας. Τόσο που μου 'ρχεται ν' ανοίξω ξεχωριστό νήμα. Κι αν σας φαίνεται άσχετο ένα τέτοιο θέμα με αυτό που πραγματεύεται το παρόν νήμα, think again. Για μένα υπάρχει κάτι fundamentally freudian στη μανία μιας γυναίκας να κάνει τα χείλη της να μοιάζουν με χείλη αιδοίου.
 

nickel

Administrator
Staff member
Πω πω, ομοιοπαθητικοί φροϊδιστές καφετζούδες, όλοι μαζί στο ίδιο καζάνι, άντε μετά να ξεμπερδεύω τα πτώματα. (Είχα παλιά ρίξει χοντρό δημόσιο καβγά με φίλο για το θέμα της ομοιοπαθητικής και δεν ένιωθα μετά καθόλου περήφανος.) Ήρεμα, γιατί εδώ ξανανεβαίνει η ζέστη.

Earion, ευχ, ακριβώς το είδος του τιπ που λατρεύω (αν και έτσι που πάμε, σε λίγο δεν θα έχουμε αντίρρηση και για... φιλοδώρημα).

Bernie, δεν έβαλα καθόλου μα καθόλου τυχαία την ταινία αυτή στη μέση.
 
Εντάξει, υπάρχουν και γιατροί που πουλάνε ομοιοπαθητικά φάρμακα και προτείνουν ομοιοπαθητικές θεραπείες. Τι να μου λέει αυτό;

Ίσως έπρεπε να είχα γράψει "σοβαροί" ψυχίατροι, ή κάτι τέτοιο. (Υπάρχουν και οδοντίατροι που βάζουν βίδες στα στόματα των ανθρώπων, αλλά όταν λέμε "οδοντίατροι" συνήθως δεν αναφερόμαστε σ' αυτούς.)

Δεν πρόκειται να εμπλακώ σε υπεράσπιση του Φρόιντ. Σε κάθε περίπτωση, ο Robert Sapolsky, που είναι πολλά πράγματα, αλλά κομπογιανίτης σίγουρα όχι, σ'ένα βιβλίο του γράφει τα εξής:

I know it is obligatory to dump on Freud, and some of it is deserved, but there is much that he still has to offer. I can think of few other scientists who, nearly a century after their major contributions, are still considered important and correct enough for anyone to want to bother pointing out their errors instead of just consigning them to the library archives.
 
Συνέβη στη Σιβηρία
Αγελάδα κατέφυγε σε ταράτσα για να γλιτώσει από τον ταύρο

Αγελάδα που δεν είχε ερωτική διάθεση ανέβηκε σχεδόν σε ταράτσα πολυκατοικίας στη Σιβηρία για να γλιτώσει από έναν... ερωτευμένο ταύρο.

Η αγελάδα βρέθηκε στην κορυφή της σκάλας πενταώροφου κτιρίου στο Λεσογκόρσκ και μουγκάνιζε ασταμάτητα, ενώ ο ερωτύλος ταύρος είχε μείνει στο ισόγειο.

Ο ταύρος ήταν πολύ ερωτευμένος και... τριγύριζε την αγελάδα από την περίοδο της θερινής βοσκής. Προσπαθώντας να του ξεφύγει η αγελάδα έτρεξε μέσα στο κτίριο και ανέβηκε ως τον πέμπτο όροφο.

Οι τοπικές αρχές κάλεσαν την πυροσβεστική, η οποία χρειάστηκε λίγα λεπτά για να απομακρύνει τον ταύρο και να κατεβάσει την αγελάδα.

(Τα Νέα)
 

nickel

Administrator
Staff member
Προσπαθώ να φανταστώ τις... ταυροπαναγίες που θα έριξε ο τύπος.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Μελέτη συσχέτισης μεγέθους θήκης οργάνου (χωρίς μουσική ανάκρουση) και ανάκρουσης πρύμνας σε φαινομενικά ανεπίστρεπτες γυναικείες αποφάσεις:
 
Top