Δεν ανέβασα το βιντεάκι της εκπομπής Die Anstalt (που είναι ένα βραβευμένο πολιτικό καμπαρέ του δεύτερου δημόσιου γερμανικού καναλιού) επειδή το θεωρώ χρήσιμο για να ευαισθητοποιήσει το γερμανικό κοινό στο πρώτο, το εύκολο επίπεδο των πραγμάτων στην Ελλάδα. κάτι που θεωρώ ίσως και απαραίτητο αν (που θα) χρειαστεί ένα τρίτο δάνειο, καμιά 40άρα δις το καλοκαίρι.
Δεν χρειάζεται να πω ότι τα δάκρυα αναβλύζουν αυθόρμητα με την παρουσίαση του επιζώντα από το Δίστομο. Ελπίζω να διαπιστώσετε τα άψογα γερμανικά του και την οικεία για το γερμανικό κοινό, σχεδόν εκγερμανισμένη όψη του. Θα ήθελα να γνωρίζω τι απόγινε στη ζωή του αυτό το παιδί, πώς μεγάλωσε και πού έμαθε αυτά τα καλά γερμανικά.
Δεν είναι 100% πλήρες, επίσης, αυτό που αναφέρει η εκπομπή για τις καταδίκες των ναζί. Είναι γεγονός, όπως αποκαλύφτηκε κατά την δίκη (και καταδίκη) του
διαβόητου Μέρτεν ότι μέσα στον Εμφύλιο, η στάση της ελληνικής κυβέρνησης δεν ήταν, να το πω ευγενικά, αυτή που θα έπρεπε να είναι. Αντίθετα, η δικαιοσύνη (βλ. Μέρτεν) δεν στάθηκε σε πολιτικές σκοπιμότητες.
Αυτό που δεν αναφέρεται όμως πουθενά είναι ότι με τη συμφωνία 4+2 η ενιαία Γερμανία απαλλάχτηκε οριστικά από την καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων -- όχι για να «ρίξει» την Ελλάδα, όπως θα πίστευε κανείς, αλλά για να «ρίξει» όλα τα θύματα των Ναζί στις περιοχές που κατέλαβαν στον Β'ΠΠ. Το θέμα είναι ότι σφαγές ανάλογες με αυτές που έγιναν στην Ελλάδα έγιναν σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη, πρόλαβαν να γίνουν από τα ΕςΕς ακόμη και στην Ιταλία. Αν η Ελλάδα θα είχε δικαίωμα για 320 (ή κάτι τέτοιο) δις, η Ρωσία, η Ουκρανια, η Πολωνία, η Γαλλία θα δικαιούνταν τρις. Θυμάμαι ότι κάπου είχα διαβάσει μια ασύλληπτη εκτίμηση, για 20 τρις δολάρια.
Αφού δέχτηκαν λοιπόν οι μεγάλοι της συμφωνίας (Ρωσία, Γαλλία) να αλλάξουν σελίδα και αφού οι 4 νικητές ήταν από μεταπολεμικά εξουσιοδοτημένοι από όλους τους συμμάχους τους (καμιά 50αριά χώρες σήμερα πια) να υπογράψουν τις συμφωνίες για την οριστική ειρήνευση, το θέμα, ακόμη και αν δεν έχει κλείσει, δεν πρόκειται να ανοίξει. Νομίζω ότι μπορούμε να καταλάβουμε το γιατί συμβαίνει αυτό.