(
Πρώτο Θέμα)
«Έχω δώσει εντολή να ασχολείται με τη φρουρά του Κοινοβουλίου μόνο η ασφάλεια της Βουλής» δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής κατά την έναρξη της συνεδρίασης της επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, αποκαλύπτοντας ότι με δική της εντολή έχει αλλάξει το «σχέδιο» περιφρούρησης του Κοινοβουλίου.
Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια και κυρίως από την περίοδο που η πλατεία Συντάγματος έγινε σημείο συνάντησης «αγανακτισμένων» και «αντιμνημονιακών», τα μέτρα φρούρησης της Βουλής αυξήθηκαν.
Εκτός από τα κάγκελα που έφυγαν πρόσφατα με απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γιάννη Πανούση, αποχώρησε και η κλούβα των ΜΑΤ που ήταν μόνιμα έξω από το Μέγαρο, ακριβώς μπροστά από τα γνωστά λουλουδάδικα της Βουλής. Το σκεπτικό της προηγούμενης διοίκησης της Βουλής και του αρμόδιου υπουργείου ήταν να σπεύδει διμοιρία των ΜΑΤ κάθε φορά που εμφανίζονταν ομάδες διαμαρτυρόμενων και να δημιουργεί «ασπίδα» εντός του προαύλιου χώρου του Κοινοβουλίου.
Τώρα, όσον αφορά το άλλο που ρωτάς, αν συμφώνησε τη νέα τακτική με το σώμα: πότε συμφώνησε οτιδήποτε με το Σώμα; Αυτή έχει αναγάγει τη Βουλή έτσι κι αλλιώς σε τσιφλίκι της. Αλλά, για να πούμε του στραβού το δίκιο, δεν νομίζω και οι προηγούμενες προεδρίες της Βουλής να συμφώνησαν με το Σώμα, ξερωγώ, τα κάγκελα ή τη μόνιμη στάθμευση των ΜΑΤ στα λουλουδάδικα.
Τη συγκεκριμένη ενέργεια των αναρχικών τη θεωρώ από τις πιο κόσμιες που έχουν κάνει. Μπορεί να είναι η συγκεκριμένη ομάδα (ο Ρουβίκωνας) που φέρεται έτσι εκ πεποιθήσεως, μπορεί να είναι θέμα τακτικής. Μην ξεχνάμε ότι κανένας ευρύς πολιτικός χώρος δεν είναι ομοιογενής όσο τον φαντάζονται οι απέξω. Εδώ ένας αναρχικός που πέθανε πέρσι ήταν υπέρ της ίδρυσης Αναρχικού Κόμματος!
Έχει γίνει μεγαλύτερο θέμα το ότι μπήκαν στο προαύλιο και πέταξαν δυο φεϊβολάν από το κάψε-σπάσε στο οποίο επιδίδονται επί δεκαετίες (για να θυμηθώ τον Πανούση, βλ. παραπάνω), με θύμα τη δημόσια και την ιδιωτική περιουσία και τη δημόσια παιδεία --την αποβλάκωση, όπως την αποκάλεσε ο Ρωμανός. Γιατί έχει γίνει περισσότερο θέμα αν και ήταν εντελώς μη βίαιη; Εμένα πολύ περισσότερο με απασχολεί μην καταστρέψουν το Πανεπιστήμιο της Τριλογίας από το αν λέρωσαν το προαύλιο της Βουλής με τρυκ.
Τώρα, για τα πολιτικά παιχνίδια της κυβέρνησης με τους αναρχικούς, είναι άλλη συζήτηση. Θέλω να δω τι θα κάνουν όταν αρχίσουν τον ακτιβισμό οι χρυσαυγίτες. Εδώ θα 'μαστε. Προς το παρόν, ψάχνουν νέα αίθουσα για τη δίκη...