Εγώ αυτό πιστεύω. Η γραμμή της νίκης είναι: "Πες πες πες ψέματα, ώσπου να πάρεις την εξουσία. Μετά, θα τη βρεις την άκρη για να κρατηθείς εκεί πάνω. Σημασία έχει ότι βρέθηκες στο τιμόνι. Και άσε τους λιγότερο δημαγωγούς να σε βρίζουν ότι δημαγώγησες. Σημασία έχει ότι εσύ νίκησες, και αυτοί έχασαν."Το ότι οι κυβερνήσεις βγαίνουν με υποσχέσεις κλπ. μπορούμε να το δούμε με δύο τρόπους: (α) ότι είμαστε απατεώνες όλοι, αφού αυτοί είναι πρόθυμοι να διαφθείρουν και ο λαός να διαφθαρεί (υπόθεση που οδηγεί στον μαύρο χυλό)
Και όχι μόνο: Παραβίαση του Συντάγματος (Η διαδικασία είχε κι άλλες παρατυπίες, σύμφωνα με κάποιους συνταγματολόγους).Παρεμπιπτόντως, μετά την έντονη (και σε πολλά δικαιολογημένη) κριτική που είχε ασκήσει ως αντιπολίτευση η σημερινή κυβέρνηση στη χρήση των κατεπειγόντων νομοσχεδίων, ανακοίνωσε για τα πρώτα νομοσχέδιά της τη διαδικασία του ...κατεπείγοντος. Εγώ θα περίμενα να δω κατά πόσο η άσκηση εξουσίας από την παρούσα κυβέρνηση θα την αναγκάσει και σε χρήση ΠΝΠ --και θα δούμε τότε ποια θα είναι η σχετική αιτιολόγηση και το πολιτικό ξέπλυμά τους.
Αυτό υποθέτω ότι πιστέυεις ότι ισχύει σε κάθε περίπτωση; Όπως π.χ. στο ότι μέχρι αυτή τη στιγμή (23/2/15, 00:11) δεν έχει σκίσει κανένας στην Ελλάδα κανένα μνημόνιο παρόλες τις σχετικές υποσχέσεις;
Δεν ξέρω πώς λειτουργούν αλλού τα πολιτικά γραφεία των βουλευτών αλλά μού φαίνεται άτοπη η ιδέα ότι κάθε νομοσχέδιο που προτείνεται από το κόμμα που τους εξέλεξε θα πρέπει να υποστεί ανεξάρτητη επεξεργασία από τον κάθε βουλευτή ξεχωριστά. Αν δεν εμπιστεύονται το κόμμα τους πρώτα πρώτα, που έχει συγκεντρωμένη (υποτίθεται) την περισσότερη πολιτική και πραγματολογική τεχνογνωσία, ποιον θα εμπιστευτούν;
Όμως είναι δεδομένα εργαλεία άσκησης της εκτελεστικής εξουσίας που προβλέπονται από το σύνταγμα, πώς να το κάνουμε;
Οι θεσμοί με τους οποίους συνδιαλέγεται η νέα κυβέρνηση είναι το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Κομισιόν. Η τρόικα ήταν το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Κομισιόν. Ergo;Την τρόικα την έστειλε
Η σημερινή κυβέρνηση βγήκε με την υπόσχεση ότι θα τελειώσει το μνημόνιο, θα στείλει την τρόικα και θα δώσει δρόμο στην λιτότητα. Την τρόικα την έστειλε, το μνημόνιο δεν βλέπω πώς το εφαρμόζουν την παρούσα στιγμή και μέτρα λιτότητας ακόμη δεν πήραν.
Μα είπα, Κώστα, ότι προτιμώ να εξετάζω κατά περίπτωση και κατά θέμα. Προφανώς, όταν ένας πολιτικός λέει ταυτόχρονα και τα ίδια (μένουμε στην Ευρώπη, το νόμισμά μας είναι το ευρώ) και τα εκ συνεπαγωγής αντίθετα (θα κάνουμε επεκτατική πολιτική σαν να είχαμε δικό μας νόμισμα και απόλυτη αυτονομία αποφάσεων) υπάρχει πρόβλημα. Αν θέλεις να το αποκαλέσεις πρόβλημα δημαγωγίας, να συμφωνήσω για λόγους συνεννόησης. Εμένα μου φαίνεται περισσότερο σαν την καθ' ημάς μεταφορά του αποδιδόμενου στον Μιτεράν ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις δεσμεύουν μόνο όσους τις πιστεύουν.Μάλιστα, Δόκτορ, κατάλαβα. Επιχείρημα όμως δεν βλέπω που να στηρίζει την άποψή σου ότι η άποψη την οποία κύκλωσα από το ποστ του και την οποία διατύπωσα επί το κατά τη γνώμη μου ορθό (όχι "όλοι είναι απατεώνες" αλλά "όσοι δημαγωγούν και ψευδολογούν ασύστολα για να πάρουν την εξουσία" και μετά βλέπουμε, δηλ. όλοι όσοι έχουν πάρει την εξουσία στην Ελλάδα τουλάχιστον, και ειδικότερα τα τρία τελευταία κόμματα, ΠΑΣΟΚ του Γιωργάκη, ΝΔ του Σαμαρά, ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα, είναι πολιτικοί απατεώνες), ότι η άποψη αυτή λοιπόν "οδηγεί στον μαύρο χυλό", έτσι όπως τον όρισες.
Δηλαδή, σε θέματα όπου η οποιαδήποτε κυβέρνηση θεωρεί ζωτικής σημασίας εσύ δεν δέχεσαι ούτε την πρακτική της ΠΝΠ, ούτε την κομματική πειθαρχία. Ε, ας κατεβαίνουν μόνοι τους τότε να εκλεγούν βουλευτές οι πολιτικοί, χωρίς μηχανισμούς στην πλάτη τους.Ναι, αλλά μην δουλευόμαστε μεταξύ μας. Καταλαβαίνεις την χαοτική διαφορά ανάμεσα σ' αυτό και στο να μην επιτρέπει το κόμμα απόκλιση, υπό την απειλή της διαγραφής. Αν αυτό δεν είναι φασισμός, τι ακριβώς είναι;
Εννοείς ότι η εμβληματική παρουσία του όρου «τρόικα» στον μέχρι πρόσφατα αντιπολιτευτικό λόγο του Σύριζα αφορούσε αποκλειστικά και μόνο τη συγκεκριμένη επιτροπή και όχι τη διαδικασία ελέγχου της πορείας του προγράμματος; Μα πραγματικά έχεις όρεξη να παίξουμε με τις λέξεις;Η τρόικα ήταν η συγκεκριμένη επιτροπή που ερχόταν και έλεγχε
Η τρόικα ήταν η συγκεκριμένη επιτροπή που ερχόταν και έλεγχε
Δεν ξέρω πώς λειτουργούν αλλού τα πολιτικά γραφεία των βουλευτών αλλά μού φαίνεται άτοπη η ιδέα ότι κάθε νομοσχέδιο που προτείνεται από το κόμμα που τους εξέλεξε θα πρέπει να υποστεί ανεξάρτητη επεξεργασία από τον κάθε βουλευτή ξεχωριστά. Αν δεν εμπιστεύονται το κόμμα τους πρώτα πρώτα, που έχει συγκεντρωμένη (υποτίθεται) την περισσότερη πολιτική και πραγματολογική τεχνογνωσία, ποιον θα εμπιστευτούν;
Εννοείς ότι η εμβληματική παρουσία του όρου «τρόικα» στον μέχρι πρόσφατα αντιπολιτευτικό λόγο του Σύριζα αφορούσε αποκλειστικά και μόνο τη συγκεκριμένη επιτροπή και όχι τη διαδικασία ελέγχου της πορείας του προγράμματος; Μα πραγματικά έχεις όρεξη να παίξουμε με τις λέξεις;
Δηλαδή, σε θέματα όπου η οποιαδήποτε κυβέρνηση θεωρεί ζωτικής σημασίας εσύ δεν δέχεσαι ούτε την πρακτική της ΠΝΠ, ούτε την κομματική πειθαρχία. Ε, ας κατεβαίνουν μόνοι τους τότε να εκλεγούν βουλευτές οι πολιτικοί, χωρίς μηχανισμούς στην πλάτη τους.
Και ο φασισμός είναι εντελώς συγκεκριμένο πράγμα, ορίζεται και περιγράφεται συγκεκριμένα σε εγκυκλοπαίδειες και βιβλιογραφία. Η χρήση του όρου όπως κάνεις εδώ είναι, με το συμπάθιο και κττγμ, η δική σου σημερινή αθέλητη προσωπική συμβολή στη διόγκωση του μαύρου χυλού.
Και επειδή (όπως θα έπρεπε να έχω κάνει από την αρχή) αναγκάστηκα να ανατρέξω στις πηγές για τις ΠΝΠ, ορίστε τι λέει το σύνταγμα:
Συνεπώς:
(α) Δεν ορίζεται ποια είναι η εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη· την εκτιμά πολιτικά το υπουργικό συμβούλιο και εισηγείται την έκδοση στον ΠτΔ (άλλη μια σημαντική αρμοδιότητα του ΠτΔ, λοιπόν).
(β) Οι πράξεις υποβάλλονται στη βουλή για κύρωση σε συγκεκριμένη προθεσμία και επικυρώνονται ή παύουν να ισχύουν σε επίσης συγκεκριμένη προθεσμία (έγραφα για τέσσερις μήνες συνολικά, είναι τρεις μήνες συν 40 ημέρες μάξιμουμ).
Και για το επείγον κλπ, προφανώς είναι διαφορετικό μια πρωτοφανής κατάσταση όπως το (σωστό ή λάθος, κρίνεται) κατέβασμα του διακόπτη στην ΕΡΤ και άλλο μια τρέχουσα και συνήθης νομοθετική μισθολογική ρύθμιση. Δεν υπάρχει λόγος να παίζεις με τις λέξεις και να τεντώνεις έννοιες, ειδικά εδώ μέσα.