Στα παραπάνω, ιδίως στο κομμάτι περί πανίσχυρων εργαλείων που διαθέτουν οι δανειστές, είναι σκόπιμο να αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε ότι υπάρχει και ένα τρίτο, πανισχυρότερο εργαλείο: οι εγγυήσεις έναντι παροχής ρευστότητας από τον ELA.
Όταν ο Βαρουφάκης έκανε τις μανούβρες του (βα)ρουφώντας ρευστότητα του ELA μέσω του τραπεζικού συστήματος, το ρευστό της ΕΚΤ δεν ερχόταν δανεικό κι αγύριστο· αντίθετα, ερχόταν σε αντάλλαγμα ενεχύρων από τα θησαυροφυλάκια των τραπεζών. Με λίγα λόγια, ο ELA έχει στα χέρια του ως ενέχυρο ένα πολύ μεγάλο τμήμα του ενεργητικού των τραπεζών: καλά (εξυπηρετούμενα) δάνεια, μετοχές και εγγυήσεις έναντι δανείων μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.ά. παρόμοια.
Με άλλα λόγια, η ΕΚΤ μπορεί να γίνει (με μια μονομερή απόφαση του ΔΣ της) κάτοχος όλων αυτών των περιουσιακών στοιχείων, του «ανθού» της ελληνικής ιδιωτικής οικονομίας. Δεν το κάνει επειδή δεν χρειάζεται να το κάνει, αφού όπως έλεγε ο μέγας γκρανμέτρ του σκακιού Νίμτσοβιτς, «η απειλή είναι ισχυρότερη από την πραγματοποίησή της».