Δεύτερη φορά Συριζανέλ (Σεπ 2015– )

Είχα από παλιά την απορία πώς παίζονται οι κουμπάρες.
Μετά την προχθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού, νομίζω ότι επιτέλους κατάλαβα:

- Κουμπάρα, τι θα γίνει; Θα συμφωνήσεις επιτέλους στα μέτρα;
- Θα συμφωνήσω κουμπάρα, αλλά άσε με πρώτα να κάνω τη δύσκολη.
- Εντάξει κουμπάρα, αλλά μετά τα μέτρα θα είναι χειρότερα.
- Δεν πειράζει κουμπάρα, αρκεί να κάνω τη δύσκολη.
- Ό,τι πεις κουμπάρα, καλή καρδιά.

Κάπως έτσι;
 

nickel

Administrator
Staff member
Για την επέτειο των τριών ετών...






3xroniasyzriza.jpg
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
[...] Η πρώτη και δεύτερη φορά Αριστερά λοιπόν:

1. Δέσμευσε με περιορισμό τις καταθέσεις όλων των Ελλήνων και την κίνηση κεφαλαίων των επιχειρήσεων για μέχρι στιγμής άγνωστο χρονικό διάστημα (Capital Controls).

2. Χρέωσε τη χώρα με 85 δις ευρώ αχρείαστο νέο δάνειο και αχρείαστο νέο μνημόνιο.

3. Χρέωσε τη χώρα με έλλειμμα κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης ύψους περίπου 90 δις ευρώ από τη στασιμότητα της οικονομίας το πρώτο 6μηνο του 2015.

4. Μηδένισε την αξία των τραπεζικών μετοχών και εξανέμισε έτσι εκατομμύρια από οικονομίες νοικοκυριών με την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση, παραδίνοντάς τες ταυτόχρονα σε ξένες διοικήσεις και μετόχους!

5. Παρέδωσε τις 16 μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις στη δικαιοδοσία των δανειστών, με δικαίωμα εκμετάλλευσης τους για 99 χρόνια.

6. Παρέδωσε για πώληση τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, καθώς και νευραλγικά κομμάτια της δημόσιας επιχείρησης.

7. Παρέδωσε με νόμο τα σπίτια των πολιτών, που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, σε ξένα funds και στις εγχώριες, ξένες πλέον τράπεζες.

8. Ποινικοποίησε την αντίσταση των πολιτών και τη διαμαρτυρία για ξεπούλημα περιουσιών με οικονομίστικα τερτίπια σαν τις αντικειμενικές αξίες και τους πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών.

9. Καθιέρωσε την κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών ακόμα και για χρέη 500 ευρώ στο δημόσιο.

10. Έκοψε τους μισθούς σε όλο τον ιδιωτικό τομέα, φέρνοντας τον κατώτατο πραγματικό μηνιαίο στα 250 ευρώ.

11. Έκοψε τις κύριες συντάξεις μέχρι και 30%, μια μείωση που θα τη δουν στην τσέπη τους το 2019.

12. Εξαέρωσε τις συντάξεις χηρείας.

13. Έκοψε μέχρι κατάργησης τις επικουρικές συντάξεις.

14. Μείωσε όλους τους πραγματικούς μισθούς και τις συντάξεις με τις αυξήσεις στις παρακρατήσεις ασφαλιστικών εισφορών και την κατάργηση της έκπτωσης φόρου.

15. Κατάργησε το επίδομα των φτωχών (ΕΚΑΣ).

16. Έκοψε τρεις φορές το επίδομα θέρμανσης.

17. Μείωσε τα επιδόματα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

18. Μείωσε δραματικά τα επιδόματα των πολύτεκνων.

19. Κατάργησε σχεδόν όλες τις φοροαπαλλαγές, συμπεριλαμβανομένων και των εξόδων για γιατρούς!

20. Αύξησε τους φόρους και τις εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες.

21. Αύξησε μέχρι και στο 100% την προκαταβολή φόρου σε αγρότες.

22. Αύξησε τις τιμές στα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης με την αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 24%.

23. Αύξησε το φόρο Αλληλεγγύης από το 2% στο 10%.

24. Αύξησε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα, καφέ.

25. Αύξησε τις τιμές στα διόδια.

26. Αύξησε τις τιμές της κινητής τηλεφωνίας και του internet με την αύξηση του φόρου παροχής.

27. Αύξησε τις τιμές στο νερό και στο ρεύμα.

28. Ακρίβυνε τη ζωή σε όλα τα νησιά με την κατάργηση του χαμηλότερου ΦΠΑ που απολάμβαναν.

29. Αύξησε τα δημόσια έξοδα με συνεχείς προσλήψεις μετακλητών και συμβούλων και με υπόγεια επιδόματα σε δημοτικούς «άρχοντες» και σε επιλεγμένες προνομιούχες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων.

30. Αύξησε τα ναύλα και τα κόμιστρα σε όλες τις μορφές μετακίνησης, ιδιωτικές και δημόσιες.

31. Επιβάρυνε τα ακίνητα με επιπλέον φόρους μέχρι σημείου σταδιακής δήμευσης (ΕΦΚΑ, Δημοτικά τέλη κ.ά).

32. Άλλαξε τη διαπλοκή στα ΜΜΕ και στα Έργα από επιχειρηματίες που η πηγή των κεφαλαίων τους ήταν γνωστή και ελέγξιμη για να δημιουργήσει τη δική της διαπλοκή με επιχειρηματίες που η πηγή των κεφαλαίων τους είναι σκοτεινή και ανεξέλεγκτη.

Θα περιοριστώ σ’ αυτά, τα οικονομικά επιτεύγματα. Για τα οποία παίρνει τα εύσημα όλων των δανειστών και όχι άδικα. Γιατί αν μιλήσω για τα ηθικά της πρώτης και δεύτερης φοράς αριστεράς θα δείξω πάλι τα παραπάνω, που χτυπάνε τους προνομιούχους και ωφελούν τα αδύναμα λαϊκά στρώματα!!!

Και θα δείξω και τα πρότυπα, με τα οποία γαλουχεί το λαό και τις νέες γενιές: Πώς το «όχι» μπορεί να γίνει «ναι», πώς δεν αντιστεκόμαστε επειδή μας πιέζουν, πώς ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, πώς μπορούμε άλλα να λέμε και άλλα να κάνουμε, πώς οι αρχές δεν έχουν αξία, πώς το ψέμα είναι θεμιτό, πώς η θυσία είναι μόνο για να τη θαυμάζουμε σε άλλους. Πώς να είσαι αναξιοπρεπής δηλαδή.

Τέτοια αριστερά, πρώτη και τελευταία φορά. Για το καλό της και για το καλό μας.

Γ. Παπαδόπουλος - Τετράδης: Τα δεύτερα γενά[sic]θλια μιας τρίχρονης κυβέρνησης
 

SBE

¥
Για τα φορολογικά/συνταξιοδοτικά της λίστας αυτής θυμάμαι συζητήσεις σε αυτό εδώ το μαγαζί που κι εσύ Δόχτορα έλεγες ότι δεν γίνεται αλλιώς, γιατί οι συντάξεις δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Άλλοι έλεγαν ας πρόσεχαν όσοι δανείστηκαν και υποθήκευσαν το σπίτι τους. Άλλοι λέγανε το Χ, ή το Υ ή το Ζ κλπ κλπ κλπ. Το μόνο στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν όλοι είναι στο ότι δεν τους αρέσει η φορολόγηση και τα capital control. Για τα υπόλοιπα έχουμε βγάλει τα μάτια μας μεταξύ μας πολλές φορές, και οι "ορθολογιστές" ειδικά, τα έχουν υποστηρίξει στο έπακρο.
 

nickel

Administrator
Staff member
Αν θέλεις, SBE, να πεις ότι ήρθε ο Σύριζα και έκανε αυτά που λέγαμε αποδώ ότι έπρεπε να γίνουν, μπορεί να έχεις μερικώς δίκιο. Θα μπορούσαμε ίσως να πούμε ότι το μεγαλύτερο (αν όχι το μοναδικό) πλεονέκτημα του Σύριζα είναι ότι δεν έχει αντιπολίτευση τον Σύριζα. Θα πρέπει ωστόσο να κοιτάξεις τη λίστα και να πεις σε κάθε περίπτωση τι θα έπρεπε να γίνει από την αρχή, γιατί έπρεπε να γίνει και πώς έπρεπε να γίνει. Αλλιώς τα ισοπεδώνουμε όλα: ο εξορθολογισμός των συντάξεων γίνεται ένα με την εξοντωτική και αντιπαραγωγική φορολογία με την αυτοκαταστροφική εκβιαστική πολιτική Βαρουφάκη με… με… με…
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ο Τετράδης είναι ιδεολογικά αριστερός αρθρογράφος (φαίνεται άλλωστε από την κατακλείδα στο κείμενό του) και γι' αυτό τον έφερα εδώ. Επειδή έχει σημασία και από πού προέρχεται ο απολογισμός και η κριτική. Δεν σημαίνει ότι συμμερίζομαι τα πάντα όλα.

Ότι πολλά από τα «καθημερινά» οικονομικά χρειάζονταν ορθολογισμό, ίσχυε -και δυστυχώς ισχύει ακόμα επειδή τα πρώτα 6 στοιχεία της λίστας επιβάρυναν ραγδαία και εντελώς αναίτια την κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση Συριζανέλ. Έτσι, οι ισορροπίες θα βρεθούν πολύ χαμηλότερα από εκεί όπου θα μπορούσαν να έχουν σταθεροποιηθεί.

Το χειρότερο είναι ότι η διοικητική ανικανότητα συνδυάστηκε με αδίστακτη ψευδολογία, με πλαστογράφηση σχεδόν κάθε πραγματικότητας και, ιδιαίτερα, των πεπραγμένων και των αιτημάτων των κυβερνητικών εταίρων ως αντιπολίτευσης. Τα όσα απίστευτα έχουν λεχθεί και διαπραχθεί θα δώσουν πολύ υλικό για τον ιστορικό του μέλλοντος που θα έχει το κουράγιο να τα καταγράψει.

Και αφού θυμήθηκες SBE τις συζητήσεις μας εδώ, μη βλέπεις μόνο όσα έλεγα εγώ, ο resident γερμανοτσολιάς, δες και όσα φούμαρα πούλαγαν οι σωστοί πατριώτες.
 

SBE

¥
Εγώ αυτό που βλέπω τώρα που έχει περάσει καιρός είναι ότι ζητάγαμε κατάργηση των επικουρικών συντάξεων με τη δικαιολογία ότι ο πατέρας μας μπορεί να πλήρωνε 40 χρόνια επικουρική, αλλά δεν υπήρχε ποτέ καμία εγγύηση ότι θα την εισπράξει, αλλά στην πραγματικότητα γιατί εμάς δεν μας αφορούσε, αφού εμείς δεν είχαμε επικουρικά να περιμένουμε. Δηλαδή θέλαμε να τα πάρει το κράτος από άλλους. Τελικά τα πήρε και από τους άλλους και από εμάς, οπότε βράστα.
Τώρα, το ότι η κατάργηση θα έπρεπε να συνοδευτεί από ανάπτυξη κλπ. κλπ. είναι ελαφρώς κατόπιν εορτής. Ποιες ενδείξεις είχαμε για την πιθανή μετατροπή της Ελλάδας σε κάτι ανάμεσα σε Μονακό, Ελβετία και Δανία, οπότε θα δένανε όλοι τα σκυλιά με τα λουκάνικα και δεν θα στενοχωριόταν κανένας που έχασε τη σύνταξή του γιατί θα έβρεχε πενηντάρικα από άλλες κατευθύνσεις; Μήπως το ότι είχαμε κάτι τέτοιο στο παρελθόν, άρα έχουμε βάσεις;
Δεν με απασχολεί και τόσο το ότι έλεγαν οι «πατριώτες», γιατί όποιος πίστευε ότι θα του επιστρέψει αναδρομικά το 13ο μισθό ο Σύριζας και θα του χαρίσει τα χρέη ή οτιδήποτε άλλο τέτοιο, ήταν εμφανές ότι χρειαζόταν επειγόντως γιατρό ή ότι μας δούλευε ψιλό γαζί.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Δηλαδή οι εναλλακτικές είναι μεταξύ Μονακό/Ελβετίας/Δανίας και Βουλγαρίας/Ρουμανίας/Αλβανίας; Κάτι στο ενδιάμεσο δεν υπάρχει;
 

SBE

¥
Αν έλεγα Βέλγιο/ Εσθονία/ Ουγγαρία μάλλον θα αναρωτιόμασταν τί θέλω να πω γιατί καμία από αυτές τις χώρες δεν είναι συνώνυμη με ευημερία, τραπεζικό συστημα ή κοινωνική πρόνοια. Οπότε για να συνεχίσουμε το ίδιο παιχνίδι, δηλαδή το αντίθετο των χωρών που ανέφερα είναι η Ρουμανία, η Αλβανία κι η Βουλγαρία; Γιατί όχι η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Λάος κι η Ονδούρα; Την κολοκυθιά παιζουμε ή συζητάμε σοβαρά;
 

nickel

Administrator
Staff member
SBE, ειλικρινέστατα, δεν καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις στο #107.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Αν έλεγα Βέλγιο/ Εσθονία/ Ουγγαρία μάλλον θα αναρωτιόμασταν τί θέλω να πω γιατί καμία από αυτές τις χώρες δεν είναι συνώνυμη με ευημερία, τραπεζικό συστημα ή κοινωνική πρόνοια. Οπότε για να συνεχίσουμε το ίδιο παιχνίδι, δηλαδή το αντίθετο των χωρών που ανέφερα είναι η Ρουμανία, η Αλβανία κι η Βουλγαρία; Γιατί όχι η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Λάος κι η Ονδούρα; Την κολοκυθιά παιζουμε ή συζητάμε σοβαρά;
Νομιζα ότι συγκρίνεις χώρες στην ΕΕ ή, έστω, στην περιοχή μας.

Και τι πρόβλημα υπάρχει ακριβώς με το Βέλγιο;
 

SBE

¥
Κανένα πρόβλημα με το Βέλγιο, πέρα ίσως από το ότι δεν διακρίνεται για κάτι, δεν είναι εμβληματικό, δεν φημίζεται για κάτι. Δεν έχω ακούσει ποτέ κανέναν να λέει να γίνουμε κράτος πρόνοιας σαν το Βέλγιο, να γίνουμε τραπεζικός παράδεισος σαν το Βέλγιο κλπ κλπ.

Νίκελ, νομίζω ότι είναι εμφανές το τι θέλω να πω και συνοψίζεται στην αγγλική παροιμία be careful what you wish for.
Θέλαμε περικοπές συντάξεων (γιατί δεν μας αφορούν), έγινε. Α, δεν έγιναν παράλληλα και περικοπές φόρων για τους ελεύθερους επαγγελματίες (που δεν ξέρω πώς θα βοηθούσαν τους συνταξιούχους, αλλά ας το αφήσουμε αυτό για την ώρα).
 

skam

New member
[...] Η πρώτη και δεύτερη φορά Αριστερά λοιπόν:
.............
............
........

Γ. Παπαδόπουλος - Τετράδης: Τα δεύτερα γενά[sic]θλια μιας τρίχρονης κυβέρνησης
Από αυτά τα 32 σημεία έχει προσπαθήσει κανείς να ξεκαθαρίσει πόσα και κατά πόσο είναι αληθινά;
Για παράδειγμα έχει όντως αυξηθεί το χρέος κατά 85 δισ.€;
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Από αυτά τα 32 σημεία έχει προσπαθήσει κανείς να ξεκαθαρίσει πόσα και κατά πόσο είναι αληθινά;
Για παράδειγμα έχει όντως αυξηθεί το χρέος κατά 85 δισ.€;

Όπως ξέρεις, αυτά είναι σχετικά και με το πώς τα μετράει ο καθένας. Πώς μετράς π.χ. την απώλεια κύκλου εργασιών ή τη μη πληρωμή φόρων λόγω αδυναμίας των πολιτών; Πρόσφατα ακούστηκε το ποσό των 200 δις (από ένα μέλος της Ευρωομάδας) και «μόνο» 30-35 δις (από έναν βουλευτή του Σύριζα).

Επιπλέον, η βαρύτητα της απόδειξης εναπόκειται καταρχήν στον αρθρογράφο...
 

skam

New member
Δεν αναφέρθηκα στα 90 δισ. € στο 3ο σημείο, που είναι πολύ πιο δύσκολο να προσδιοριστεί αν και κατά πόσο υπήρξε επιβάρυνση (η βασική σχετική υπόθεση είναι πως υπήρχε αναστροφή στην εξέλιξη του ΑΕΠ το 2014) ή και το αντίθετο (π.χ., μείωση της απαίτησης πρωτογενούς πλεονάσματος από το 4,5% στο 3,5% και από το 3,5% στο 2% ή στα βραχυπρόθεσμα http://www.euro2day.gr/news/economy...hrothhkan-ta-vrahyprothesma-metra-gia-to.html ), αλλά στον επί πλέον δανεισμό κατά 85 δισ. €. Αυτός θα πρέπει να φαίνεται στην εξέλιξη του χρέους, σαν αύξηση χρέους κατά την κυβέρνηση Σύριζα.

Αν το ψάξεις, θα δεις ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Και θα ήταν απίθανο να συμβεί, μια και αποκλείεται οι δανειστές να μας δάνειζαν επί πλέον 85 δισ. €. Τα δάνεια που έγιναν στην συντριπτική τους πλειοψηφία αφορούσαν ανακύκλωση δανείων και ήταν γνωστό ότι θα συνέβαινε ήδη επί Παπακωνσταντίνου.
 

skam

New member
Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι γουστάρει. Το ζητούμενο είναι να μπορεί να το τεκμηριώσει. Τα 200 δισ. και τα 100 και τα 78 είναι εντυπωσιακά νούμερα, και μπορεί να τα λέει ο καθένας εύκολα. Από το να το λέει όμως μέχρι να το αποδείξει υπάρχει μεγάλη απόσταση.

Δεν λέω ότι δεν έγιναν λάθη και μάλιστα εγκληματικά. Για παράδειγμα εγώ θεωρώ εγκληματικό λάθος την αποδοχή της Τουρκίας σαν ασφαλούς χώρας για τους πρόσφυγες και την προσπάθεια χειραγώγησης των επιτροπών ασύλου.

Αλλά αμφιβάλω αν όλα όσα αναφέρονται σαν σφάλματα ή εγκλήματα της κυβέρνησης, έχουν σχέση με την πραγματικότητα.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Κάπου είδα αυτό (για τα 200 δις). Οι επιμέρους αριθμοί ίσως επαληθεύονται πιο εύκολα:

86 δισ.ευρώ το τρίτο μνημόνιο, συν 36 δισ. διαφυγή καταθέσεων λόγω "της σκληρής διαπραγμάτευσης"", συν 37 δισ. που έχασαν οι τράπεζες αφού μηδενίστηκε η αξία των μετοχών τους (δηλ.το Ελληνικό Δημόσιο έχασε στο οποίο ανήκαν οι Τραπεζικές μετοχές) συν 14,5 δισ.. τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση με βάση το τρίτο μνημόνιο (αντί για το e-mail Χαρδούβελη), συν 15 δισ. που εκτιμάται, ότι απώλεσε η Ελληνική Οικονομία από την ύφεση της Οικονομίας της τα έτη 2015 και 2016, συν 10 δισ. που εκτιμάται ως απώλεια από την μη συμμετοχή μας στο QE (πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης) της ΕΚΤ, συν 11 δισ. που επεστράφησαν το πρώτο 6μηνο του 2015 στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητος (τότε που ο τότε υπουργός των Οικονομικών δήλωνε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται χρήματα!!!!!!).

Τώρα, για αυτό που λες ότι το τρίτο μνημόνιο ήταν ανακύκλωση δανείων και με τους άλλους θα γινόταν το ίδιο, επίσης χρειάζεται απόδειξη, σωστά;
 
Top