Βρήκα
αυτήν εδώ τη σύγκριση μεταξύ του email Χαρδούβελη και των προτάσεων Βαρουφάκη. Επειδή δεν έχω ασχοληθεί σε βάθος με τις λεπτομέρειες (και κάποια από τα αναφερόμενα είναι πολύ γενικά) θα με ενδιέφεραν καταρχήν να διορθώσουμε τυχόν ανακρίβειες για να ξέρουμε σε τι αναφερόμαστε και να μπορούμε να ποσοτικοποιήσουμε κάποια πράγματα. Προς το παρόν επισημαίνω απλώς (και με το συμπάθιο αν χρησιμοποιώ λάθος τίτλους):
(1) Ο υπ. κοινωνικής ασφάλισης έχει μπλοκάρει την εγκύκλιο που θα ίσχυε αναδρομικά από 1/1/15 για διάφορες μεταβολές στο ασφαλιστικό έτσι ώστε να μην εφαρμοστούν οι μειώσεις των επικουρικών κατά όσο προβλεπόταν (5%-15% έχω διαβάσει σε διάφορα σημεία, δεν έχω ιδέα τι είναι αλήθεια). Τα άμεσα αποτελέσματα είναι τρία:
(α) Επειδή οι επικουρικές καταβάλλονται από χρήματα που δεν υπάρχουν (τα επικουρικά ταμεία είναι ανταποδοτικά) επιβαρύνεται ο συνολικός προϋπολογισμός. Έχω γράψει κατεπανάληψη ότι θεωρώ σωστό να ενισχύει το δημόσιο ταμείο τις χαμηλές συντάξεις, αλλά θα ήθελα να γνωρίζω πόσοι παραλήπτες επικουρικών είναι πραγματικά πενόμενοι άνθρωποι και πόσοι όχι.
(β) Μια άλλη συνέπεια της απόφασης, από όσα διάβασα, είναι ότι από 1/1/15 δεν εκδίδονται σε νόμιμους δικαιούχους του (πολύ προβληματικού, όπως μάθαμε στο μεταξύ) ΟΑΕΕ οι συντάξεις τους επειδή οι υπηρεσίες δεν ξέρουν τι και πώς να υπολογίσουν.
(γ) Ένα τρίτο γεγονός είναι ότι η κυβέρνηση (μπορεί να) αξιοποιεί πολιτικά τη συγκεκριμένη αδράνεια ως «υπερήφανη στάση». Με δεδομένο ότι η καταστροφή του ασφαλιστικού είναι μια αδιάκοπη σειρά από αδράνειες μασκαρεμένες σε υπερήφανες κυβερνητικές στάσεις, είμαι ιδιαίτερα επιφυλακτικός. Προφανώς, θα πρέπει να δούμε πού θα πάει τελικά το πράγμα.
(2) Κατά πώς διαρρέεται [sic] αρμοδίως, το πλεόνασμα θα συμφωνηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα σε ετήσια βάση. Νομίζω ότι θα είναι μια ρεαλιστική αποδοχή και απεικόνιση των σημερινών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας. Αν μάλιστα η οικονομία πισωγυρίσει ακόμη περισσότερο ίσως μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε με επιτυχία και μηδενικό πλεόνασμα ή ακόμη και μικρό έλλειμμα...
Αλλά το σωστό είναι νομίζω να συγκρίνουμε (τα πάντα) με βάση την τελική συμφωνία, όταν υπάρξει (ναι, ελπίζω ότι θα υπάρξει).