Ελλάδα 2015

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Ναι, ξεχνάς. Ότι τα αποθεματικά των ταμείων δεν θα ήταν κάτω απ' το μηδέν αν δεν είχε συμβεί το PSI, για παράδειγμα. Κι ό,τι όλα τα υπόλοιπα ήδη συνέβαιναν πριν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ
Ε, ας ξαναρωτήσω η πτωχή, αφού απάντηση δεν παίρνω: αφού ο πήχης είναι η προηγούμενη κυβέρνηση, γιατί επέμενε ο ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές; Και επίσης, αφού έγινε κυβέρνηση, γιατί δεν φροντίζει τουλάχιστον να περάσει αυτόν τον χαμηλότατο πήχη;

Και μη μου κάνεις γαργάρα τους Κατρούγκαλους, τα αεροπλάνα του Καμμένου και την κακομεταχείριση των μεταναστών. Αλλιώς θα σκεφτώ πως πράγματι δεν είσαι καραμανλικός και πως θα σε δούμε στις επόμενες εκλογές σε ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ :p

Zazula

Administrator
Staff member
...θα σκεφτώ πως ... θα σε δούμε στις επόμενες εκλογές σε ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ :p
ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως σε μια τέτοια περίπτωση θα μεταφέρω τα δικαιώματά μου στη Θεσσαλονίκη για να τον ψηφίσω — τιμωρώντας έτσι και τον Hellegennes και τον Σύριζα! :twit:

nickel

Administrator
Staff member
Κάποια παρόμοια απορία έχω κι εγώ. Αν θυμάμαι καλά, σε παλιότερα νήματα ο Χέλλε υμνούσε τον νεοφιλελευθερισμό. Πιστεύει ξαφνικά ότι η νέα κυβέρνηση είναι η καλύτερη ομάδα για να επιτύχει αυτά που υποστήριζε σε εκείνο το νήμα;

Κάποια παρόμοια απορία έχω κι εγώ. Αν θυμάμαι καλά, σε παλιότερα νήματα ο Χέλλε υμνούσε τον νεοφιλελευθερισμό. Πιστεύει ξαφνικά ότι η νέα κυβέρνηση είναι η καλύτερη ομάδα για να επιτύχει αυτά που υποστήριζε σε εκείνο το νήμα;

Καλά θυμάσαι και δεν έχω αλλάξει απόψεις. Όχι, δεν πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η καλύτερη ομάδα για να πετύχει αυτά που υποστηρίζω. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Δεν είπα ότι θεωρώ τον ΣΥΡΙΖΑ καλύτερη προοπτική, απλά δεν τον θεωρώ την χειρότερη αυτήν την δεδομένη στιγμή.

Ε, ας ξαναρωτήσω η πτωχή, αφού απάντηση δεν παίρνω: αφού ο πήχης είναι η προηγούμενη κυβέρνηση, γιατί επέμενε ο ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές; Και επίσης, αφού έγινε κυβέρνηση, γιατί δεν φροντίζει τουλάχιστον να περάσει αυτόν τον χαμηλότατο πήχη;

Και μη μου κάνεις γαργάρα τους Κατρούγκαλους, τα αεροπλάνα του Καμμένου και την κακομεταχείριση των μεταναστών. Αλλιώς θα σκεφτώ πως πράγματι δεν είσαι καραμανλικός και πως θα σε δούμε στις επόμενες εκλογές σε ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ :p

Εγώ πιστεύω ότι τον έχει ξεπεράσει τον πήχη της προηγούμενης κυβέρνησης, υπό την έννοια ότι δεν έχει προβεί -ακόμα- σε νέα καταστροφικά μέτρα. Πριν αποφανθώ για το αν τα έχει πάει καλύτερα, παίρνοντας θετικά μέτρα, θα περιμένω να κλείσει χρόνο. Ούτε για την προηγούμενη κυβέρνηση άρχισα κριτική αμέσως. Τους έδωσα λίγο χρόνο. Δύο χρόνια. Για τον Καμμένο και τα αεροπλάνα δεν ξέρω ακριβώς τι συμβαίνει, οπότε το παρέκαμψα. :)

Δεν είμαι Καραμανλικός ούτε η κυβέρνηση του Καραμανλή είχε καμμιά σχέση με τον νεοφιλελευθερισμό.

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1.732 εκατ. ευρώ εμφάνισε ο κρατικός προϋπολογισμός στο πρώτο τρίμηνο του 2015, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1.541 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2014 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 119 εκατ. ευρώ.

Ναυτεμπορική

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Τι θέλεις να πεις; Ότι θα ήταν εφικτό το 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα αν δεν είχαν γίνει εκλογές; :)

Στην πραγματικότητα, ο απολογισμός δεν είναι καλός. Τα έσοδα από φόρους (άμεσους και έμμεσους) έχουν απόκλιση πάνω από μείον 10% από τον στόχο και το πλεόνασμα βασίζεται κυρίως στη μη υλοποίηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Υπόψη, επίσης, ότι τα έσοδα μέχρι τέλος Φεβρουαρίου πιστώνονται απολογιστικά στην προηγούμενη χρονιά.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1.732 εκατ. ευρώ εμφάνισε ο κρατικός προϋπολογισμός στο πρώτο τρίμηνο του 2015, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1.541 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2014 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 119 εκατ. ευρώ.

Ανάλυση αυτών των στοιχείων σε σημερινό άρθρο στην Καθημερινή («Στα 111,8 δισ. ο εσωτερικός δανεισμός το α΄ 3μηνο, όταν για όλο το έτος προβλέπονταν 80 δισ. ευρώ»).

Ερώτηση γιατί με πιέζει ο χρόνος και δεν μπορώ να το διαβάσω σε βάθος: τι απ' αυτά θα ήταν διαφορετικό με άλλη κυβέρνηση (οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση) και δεν δείχνει αυτό μια εικόνα κατάρρευσης; Θέλω να πω ότι αν η τωρινή κυβέρνηση αύξησε τόσο πολύ τον εσωτερικό δανεισμό, μια άλλη κυβέρνηση από πού θα τα έβρισκε αυτά τα λεφτά, που, αν τα γραφήματα λένε αλήθεια, μιλάμε για πολύ χοντρά ποσά;

nickel

Administrator
Staff member
τι απ' αυτά θα ήταν διαφορετικό με άλλη κυβέρνηση (οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση) και δεν δείχνει αυτό μια εικόνα κατάρρευσης;

Καλημέρα. Εγώ δεν ξέρω, δεν καταλαβαίνω από νούμερα. Απλώς δόθηκε η εντύπωση ότι αυτή η κυβέρνηση θα έκανε θαύματα. Και τώρα θα πρέπει να ψάξουμε για άλλους θαυματουργούς.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Υποθέτω ότι θα είχε συγκεντρώσει κάποια από αυτά (δεν ξέρω πόσα, δεν είμαι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) από διάφορες πηγές, π.χ. την είσπραξη των περίπου 11 δις που περιμένουν να κλείσει η αξιολόγηση από το προηγούμενο «μνημόνιο» (θα είχε κλείσει τις αξιολογήσεις αν δεν υπήρχε από τον περασμένο Σεπτέμβριο το φάσμα της πολιτικής αβεβαιότητας), τη συμμετοχή ξένων κεφαλαίων στις ανανεώσεις των εντόκων γραμματίων του δημοσίου που πλέον δεν προσελκύουν ξένα κεφάλαια λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, την είσπραξη περισσότερων φόρων/εισφορών (υπήρξε ουσιαστικά στάση πληρωμών προς το δημόσιο ενόψει νέων ευνοϊκότερων μετεκλογικών ρυθμίσεων) --και να μην ξεχάσω τις όποιες ρυθμίσεις του «μέιλ Χαρδούβελη» (ή όπου κατέληγαν τελικά οι διαπραγματεύσεις) κλπ.

Η πολιτική αβεβαιότητα φαίνεται να κοστίζει σε όλους μας.

Όποιος πιστεύει στα θαύματα είναι αφελής. Απλά δεν καταλαβαίνω τι διαφορετικό θα μπορούσε να είχε συμβεί. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ήδη εξαντλήσει κάθε περιθώριο άντλησης ρευστότητας με έντοκα γραμμάτια, που είχε ήδη αρχίζει να διογκώνει σημαντικά το χρέος και άρχισε να καταφεύγει σε repos. Και πάλι δεν έχω χρόνο να εμβαθύνω και να ελέγξω πρωτογενείς πηγές, αλλά εδώ γράφει πως η εξόφληση ετήσιων υποχρεώσεων για το 2014 αυξήθηκε κατά 30% (στα 40 δις), λόγω τριπλασιασμού του χρέους σε έντοκα γραμμάτια απ' ό,τι αρχικά προβλεπόταν (15 αντί 5 δις). Γράφει δε πως ο Σταϊκούρας είχε ήδη φροντίσει να καλύψει την προβληματική ρευστότητα του πρώτου τριμήνου του 2015 με repos, βάζοντας στο παιχνίδια τα ταμειακά διαθέσιμα όσων φορέων έχουν ακόμα.

Η διαφορά που βλέπω εγώ είναι ότι με την προηγούμενη κυβέρνηση θα είχαμε άλλη μια δόση των 7 δις, που θα έφερνε μια προσωρινή ανακούφιση και μάλλον επέκταση του προγράμματος για κάποιο απροσδιόριστο διάστημα. Όμως ας θυμηθούμε ότι μιλάμε πάντα για δανεικά, τα δανεικά αυξάνουν τα χρέος, το χρέος ως προς το ΑΕΠ υπάρχει στόχος να μειωθεί, για να μειωθεί το χρέος ως προς το ΑΕΠ θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να έρθουν χρήματα στην αγορά. Μια Αμφίπολη δεν φέρνει την τουριστική άνοιξη. Καλή προσπάθεια, πάντως.

nickel

Administrator
Staff member
The 1936 Madison Square Garden speech was a speech given by United States President Franklin D. Roosevelt on October 31, 1936, three days before that year's presidential election. In the speech, Roosevelt pledged to continue the New Deal and criticized those who, in his view, were putting personal gain and politics over national economic recovery from the Great Depression.
[...]
Perhaps the most memorable line of the speech came when Roosevelt described forces which he labeled "the old enemies of peace: business and financial monopoly, speculation, reckless banking, class antagonism, sectionalism, war profiteering." He went on to claim that these forces were united against his candidacy; that "They are unanimous in their hate for me — and I welcome their hatred."

http://en.wikipedia.org/wiki/1936_Madison_Square_Garden_speech

Αυτή την πρόταση χρησιμοποίησε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε χτεσινή ανάρτησή του στο Twitter για να σχολιάσει τη σχέση του με τους συναδέλφους του στην ΕΕ:
FDR, 1936: "They are unanimous in their hate for me; and I welcome their hatred." A quotation close to my heart (& reality) these days
http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231402908

Είτε γνωρίζουν οι συνάδελφοί του υπουργού τι εννοούσε ο Ρούσβελτ είτε όχι, πόσο πιθανό είναι αυτός ο υπουργός να συνεχίσει και να ολοκληρώσει εποικοδομητικές συνομιλίες με τους εταίρους μας; Αν ο στόχος δεν είναι η ρήξη, μήπως θα πρέπει να προβλέψουμε την παραίτησή του εντός των προσεχών ημερών;

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Το Υπουργείο Εργασίας λέει ότι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα μπορεί να μετατραπεί σε παγίδα φτώχειας και μελετάει την κατάργησή του. Δεν ανησυχώ όμως, αν το κόψει θα του μείνουν και χρήματα να τα δώσει πίσω στον ΟΑΕΔ σε εκείνους που τους έχουν μειωθεί οι συντάξεις - ναι, ναι, ακόμα και σε εκείνους που παίρνουν 3.000 ευρώ.

Όσοι δεν έχουν άλλους πόρους, θα πάρουν τα χρήματα για την ανθρωπιστική κρίση. Τουλάχιστον 200 ευρώ το χρόνο είναι αυτά, δεν τα λες και λίγα.

nickel

Administrator
Staff member
Σχεδόν την έπαθα κι εγώ χτες, αλλά το συγκεκριμένο σενάριο αφορά μισθωτούς που έχουν και εισοδήματα με μπλοκάκι. Δεν είναι πολύ ξεκάθαρα τα πράγματα έτσι που τα αναφέρει η ιστοσελίδα. Σε πιο ώριμες στιγμές θα πρέπει να κοιτάξουν τι γίνεται με τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές των μπλοκάκηδων, αλλά αυτά δεν είναι πράγματα να τακτοποιηθούν αν δεν δουν πρώτα αν θα έχουν οικονομία να διαχειριστούν ή χάος.

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Το είδα αυτό. Ωστόσο δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο θεωρείται εντάξει αυτή η αύξηση στη φορολογία.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Το ότι τα εισοδήματα από μπλοκάκι των μισθωτών με μπλοκάκι δεν παρασύρουν όλα τους τα εισοδήματα δημιουργεί συνθήκες άνισου ανταγωνισμού για όσους προσπαθούν να εργαστούν ως ΕΕ και μόνο. Ουσιαστικά, στον όρο ελεύθερος επαγγελματίας (συνήθως κακοί και μοχθηροί φοροφυγάδες όπως ο πλαστικός χειρουργός κ. Άλφα, ο βουλευτής δικηγόρος κ. Βήτα, ο κυρ Θανάσης ο υδραυλικός κττ) περιλαμβάνονται τρεις βασικές κατηγορίες μπλοκάκηδων με διαφορετικά χαρακτηριστικά:

(α) Μισθωτοί που κόβουν και καμιά απόδειξη άμα λάχει. Μοναδική απαίτηση πια, να πληρώνουν (όπως όλοι) την ειδική εισφορά που τους επιτρέπει να διατηρούν το μπλοκάκι (και να έχουν πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, για να μην μπλέξουν με τον ΟΑΕΕ και κάτι περίεργες ερμηνείες του). Καθώς έχουν έμμισθη σχέση και καλυμμένες ασφαλιστικές εισφορές μπορούν να κάνουν πού και πού καμιά μικροδουλειά ακόμη και με χαμηλότερες τιμές από της πιάτσας. Μπορεί να είναι π.χ. έμμισθοι τεχνικοί που αναλαμβάνουν και εξωτερικές εργασίες (ακόμη και για τον εργοδότη τους). Φορολογούνται ως μισθωτοί (με εκπτώσεις και μειωμένους συντελεστές).

(β) Μπλοκάκηδες πολυτελείας. Έχουν 2-3 εργοδότες (ο ένας είναι ο βασικός τους, που πρέπει να καλύπτει το 75% των εσόδων τους). Ουσιαστικά πρόκειται για εργαζόμενους σε ομίλους εταιρειών (π.χ. ΜΜΕ) των οποίων οι αποδοχές κατανέμονται σε 2-3 εταιρείες του ομίλου. Επιβαρύνονται την ειδική εισφορά και τα ασφαλιστικά τους, αλλά συνήθως έχουν ειδικές συμφωνίες με τις οποίες καλύπτονται από τον εργοδότη. Φορολογούνται ως μισθωτοί (με εκπτώσεις και μειωμένους συντελεστές) και το καθαρό μη μισθωτό εισόδημα φορολογείται έξτρα με τους συντελεστές ΕΕ.

(γ) Μπλοκάκηδες ΕΕ. Επιβαρύνονται την ειδική εισφορά και τις ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία τους ανεξαρτήτως αποδοχών. Ανταγωνίζονται στην ελεύθερη αγορά για τον κάθε πελάτη, σκοτώνουν τις τιμές τους με αποτέλεσμα να δουλεύουν με ζημιά και να μη φτάνουν, και φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με 26% (33% για υψηλό εισόδημα άνω των 30 χιλιάδων ετησίως). Αποτελούν τον κύριο μιντιακό στόχο ως παραδειγματικοί φοροφυγάδες (που αναμφίβολα, πολλοί από αυτούς είναι -- άλλοι για το παντεσπάνι τους και άλλοι για την απλή επιβίωσή τους).

Αυτά και διορθώστε/συμπληρώστε με όπου νομίζετε ή έχω κάνει λάθος.