Ελλάδα 2015

Απ' την άλλη η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν θα γίνουν αυξήσεις σε τιμολόγια (βέβαια από διαβεβαιώσεις είμαστε χορτασμένοι), άρα από πού θα προκύψουν τα λεφτά; Θα τα φέρει ο Χάρης Ποτερίδης;
 

SBE

¥
Ερωτήσεις που κάνεις κι εσύ βρε Έλλη!
Θα τα κόψουν από τη συντήρηση των μηχανημάτων και των φραγμάτων (μαγιώ έχεις, πάρε κι ένα σωσίβιο) και θα πουλήσουν τα κρεββάτια που ξαπλάρουν οι υπάλληλοι σε ιδιωτικές κλινικές, εφόσον πλέον οι υπάλληλοι δεν θα χρειάζεται να πηγαίνουν καν στη δουλειά (μέχρι να τους δοθεί το σχετικό επίδομα)
 
Όταν η Αυγή (η εφημερίδα "της Αριστεράς") διαφημίζει την εκπομπή του Νικολόπουλου "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι", η οποία προ ημερών έβγαλε στον αέρα τον (ελεύθερο πολιορκημένο, να υποθέσω) Κασσιδιάρη. Λινκ: lifo
 
Τον σταλινικό κι αν τον πλένεις, το σαπούνι σου χαλάς (Συγκέντρωση υπογραφών στο http://goo.gl/aSiHcw). Και με δικηγόρο τον Φαήλο, παρακαλώ!

Γιατί θέλει να συντρίψει αυτό το έντυπο ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς;
Σε μια δίκη που είχε προγραμματιστεί για σήμερα, ζητούσε από το Athens Review of Books 300 χιλ. ευρώ
(Άρης Δημοκίδης / lifo)

H περίπτωση του κυρίου Κοτζιά είχε απασχολήσει πριν πέντε χρόνια το έντυπο Athens Review of Books, που είχε δημοσιεύσει μια επιστολή αναγνώστη που κατέκρινε τον νυν Υπουργό Εξωτερικών για το «σταλινικό παρελθόν» και την σχετική σταλινική προπαγάνδα για την οποία ήταν υπεύθυνος. Ο κύριος Κοτζιάς πήγε στα δικαστήρια το έντυπο (με δικηγόρο τον Φαήλο Κρανιδιώτη) ζητώντας εξοντωτική οικονομική αποζημίωση.

Η δίκη ήταν προγραμματισμένη να γίνει σήμερα. Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι πως σε συνέντευξη του στο περιοδικό Spiegel πριν από μόλις έναν μήνα, ο Υπουργός Εξωτερικών παραδέχτηκε πως είχε γράψει προπαγανδιστικά κείμενα που «ήταν ανοησίες».

Σε ερώτηση του Spiegel «Πώς στέκεστε απέναντι σε παλαιότερα κείμενα, στα οποία υπερασπιζόσασταν την καταστολή του πολωνικού συνδικάτου «Αλληλεγγύη»; ο κύριος Κοτζιάς μεταξύ των άλλων απάντησε: «Ήμουν στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ. Έγραψα κατ' εντολήν του κόμματός μου πράγματα, π.χ. για την Πολωνία, τα οποία ήταν ανοησίες.»

Αυτό που εγώ καταλαβαίνω: Ήταν απολογητής και προπαγανδιστής σταλινικών πρακτικών, έγραφε ανοησίες κατ' εντολή του τότε κόμματός του, και το λέει και μόνος του, αλλά εάν το πει κάποιος άλλος, τότε του κάνει αγωγή, τον σέρνει στα δικαστήρια και του ζητάει 250.000 ευρώ. Θεωρώ πως δεν αρμόζει καθόλου σε έναν Υπουργό Εξωτερικών εν ενεργεία να προσπαθεί να φιμώσει ένα έντυπο που του άσκησε κριτική -βάσιμη, σ' ένα βαθμό, κριτική, όπως παραδέχτηκε κι ο ίδιος μόλις φέτος! Αφού αποκηρύσσει και ο ίδιος το παρελθόν του μπορεί κάλλιστα να προβάλλει το παρόν του, εξηγώντας πως τα πράγματα από τότε έχουν αλλάξει. Όχι όμως να προσπαθεί να γονατίσει όποιον αναφερθεί στο παρελθόν του: Αγγίζει τα όρια της μικροπρέπειας, και ελπίζω ότι έστω και τώρα, ο Νίκος Κοτζιάς θα φανεί ανώτερος άνθρωπος και θα αποσύρει την αγωγή.

Ακολουθεί το κείμενο που υπογράφουν δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί, λογοτέχνες κ.α.

Υπερασπιζόμαστε τον κριτικό λόγο

Εδώ και πέντε χρόνια o νυν υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς απειλεί την καταξιωμένη για την ποιότητα και το κύρος της Athens Review of Books, έχοντας υποβάλει αγωγή αστικής αποζημίωσης. Με αυτήν ζητεί «αποζημίωση» 250.000 ευρώ εξαιτίας της δημοσίευσης μιας επιστολής αναγνώστη ο οποίος τον χαρακτήριζε ως «τον πιο ακραίο και φανατικό, σκληρό και αμείλικτο κνίτη της γενιάς μας/του, έναν πραγματικό γκαουλάιτερ του σταλινισμού», δηλαδή φανατικό προπαγανδιστή των αλήστου μνήμης σταλινικών καθεστώτων (Γιαρουζέλσκι, Χόνεκερ, Μπρέζνιεφ κ.λπ.).

O Ν. Κοτζιάς υπέβαλε αυτή την αγωγή, τη στιγμή που είναι, μεταξύ άλλων, ο συγγραφέας του προπαγανδιστικού βιβλίου «Η Πολωνία κι εμείς» υπέρ της σταλινικής στρατιωτικής δικτατορίας στην Πολωνία το 1982. Δεν θεωρούμε περιττό να σημειώσουμε ότι με αυτόν τον τρόπο ο «ενάγων» προφανέστατα επεδίωκε, το 2010 που υπέβαλε τη αγωγή, να μην γίνονται αναφορές στο παρελθόν του ως σκληρού προπαγανδιστή των σταλινικών καθεστώτων, καθώς τότε ήταν στενός συνεργάτης, ήδη από το 1996, του Γιώργου Παπανδρέου. Ο Ν. Κοτζιάς, προκειμένου να θεμελιώσει τις απαιτήσεις του, ισχυρίζεται ψευδέστατα, με τον πιο παράλογο και αυθαίρετο τρόπο, ότι ο συντάκτης της επιστολής (και άρα και η Athens Review of Books που την φιλοξένησε) τον χαρακτήρισε δήθεν σαν «Ράινχαρτ Χάιντριχ» και «Γιούλιους Στράιχερ» και «Γιόζεφ Γκέμπελς», σαν «επιτελάρχη ακραίων απολυταρχικών, γενοκτονικών, καθεστώτων!» και άλλα παρόμοια. Οι συνέπειες της όλης κατασκευής του είναι καφκικές / οργουελιανές.

Μια τέτοια μεθόδευση, η οποία διαστρέφει την ουσία της κριτικής στο πρόσωπο του Κοτζιά, δεν απειλεί μόνο την Athens Review of Books, απειλεί ανοιχτά την ελευθερία του Τύπου. Ο Ν. Κοτζιάς, ενώ έχει ενεργή δημόσια παρουσία και πολιτική δράση δεκαετίες τώρα, αξιώνει να μην αντιμετωπίζεται ως πολιτικό πρόσωπο, όποτε τον βολεύει, αλλά ως ιδιώτης του οποίου το πολιτικό παρελθόν και η δράση μένουν στο απυρόβλητο της δημόσιας κριτικής.

Στις 5 Μαρτίου γίνεται η δίκη στο Εφετείο Αθηνών. Η ύπαρξη της Athens Review of Books εδώ και έξι χρόνια τιμά τα γράμματα και την ελεύθερη σκέψη. Αν γίνουν δεκτές οι απαιτήσεις του Ν. Κοτζιά, η Athens Review of Books προφανώς θα κλείσει. Όσοι υπογράφουμε το παραπάνω κείμενο θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Δεν υπερασπιζόμαστε μόνο το δικαίωμα της Athens Review of Books στον κριτικό λόγο, υπερασπιζόμαστε την ελευθερία του λόγου και του Τύπου. Πρέπει επιτέλους να αλλάξει ο νόμος της ανελευθερίας του λόγου, ο οποίος επιτρέπει την άσκηση τόσων καταχρηστικών αγωγών που χρησιμοποιούνται πολλές φορές ως μέσον εκβιασμού ή και αθέμιτου πλουτισμού.

Η συγκέντρωση των υπογραφών θα συνεχιστεί στο http://goo.gl/aSiHcw
 

SBE

¥
Προφανώς κάνει μήνυση στο έντυπο κι όχι στον ιδιώτη που έστειλε την επιστολή, γιατί μάλλον δεν μπορεί να πάρει τίποτα από τον ιδιώτη. Τί να τις κάνουμε τις υπογραφές; Να γίνει η δίκη, να αθωωθεί το έντυπο, να τελειώνουμε.

ΥΓ Δεν ήξερα ότι το όνομα του Κρανιδιώτη είναι Γαρουφαήλ, τι μαθαίνω σήμερα...
 
(Καθημερινή)
Το διάβαζα και δεν πίστευα στα μάτια μου. Η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, σκέφτεται, όπως είπε στον Δημήτρη Αγγελίδη (Εφημερίδα Συντακτών) πριν από λίγες ημέρες, να έρθει σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας, «ώστε να πηγαίνουν οι καθηγητές τούς μαθητές στην Αμυγδαλέζα, όταν κλείσει». «Φτάνουν τα μουσεία»! δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο τρόπος της να μάθουν τα παιδιά τι είναι τα στρατόπεδα συγκέντρωσης είναι, όπως υπογραμμίζει, «να δουν οι μαθητές τα σύγχρονα μνημεία του πολιτισμού μας, για να μάθουν πώς ζουν σήμερα κρατούμενοι οι ανήλικοι που έχασαν τους γονείς τους στον πόλεμο, για να δουν πώς ζουν αυτοί τους οποίους φοβούνται και κατηγορούν οι γονείς τους».
 
Ρε παιδιά, εξηγήστε μου τι γράφει εδώ, γιατί νιώθω ή ότι είμαι χαζός ή πολύ κουρασμένος. Γράφει ότι είναι ικανοποιημένοι οι άνεργοι για το ότι είναι άνεργοι, σε ποσοστό 83%; Το επίμαχο κομμάτι:

Όσον αφορά την επαγγελματική τους απασχόληση μεγάλο ποσοστό ικανοποίησης εμφανίζουν οι άνεργοι (83,4%) και ακολουθούν οι αυτοαπασχολούμενοι (58,8%), οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα (58,5%) και οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα (58,3%).

Μήπως εννοεί τις προοπτικές για την απασχόλησή τους ή κάτι άλλο που δεν καταλαβαίνω;
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Όχι, το ερώτημα δεν ήταν αν είναι ευχαριστημένοι με την επαγγελματική τους απασχόληση. Το ερώτημα ήταν αν είναι ικανοποιημένοι με την κυβέρνηση. Από τους απαντήσαντες που έτυχε να είναι άνεργοι, το 83% είναι ικανοποιημένο με την κυβέρνηση. Προφανώς είναι σίγουροι ότι σύντομα θα τους διορίσουν στο δημόσιο.
 
Αααα! Ευχαριστώ. Ίσως αν το έγραφαν ως "όσον αφορά την επαγγελματική απασχόληση των ερωτηθέντων" να ήταν λιγότερο μπερδεψιάρικο. Ή ίσως να πάω για ύπνο να καταλαβαίνω τι διαβάζω. :)
 
Προφανώς κάνει μήνυση στο έντυπο κι όχι στον ιδιώτη που έστειλε την επιστολή, γιατί μάλλον δεν μπορεί να πάρει τίποτα από τον ιδιώτη. Τί να τις κάνουμε τις υπογραφές; Να γίνει η δίκη, να αθωωθεί το έντυπο, να τελειώνουμε.

ΥΓ Δεν ήξερα ότι το όνομα του Κρανιδιώτη είναι Γαρουφαήλ, τι μαθαίνω σήμερα...

O ιδιώτης που έστειλε την επιστολή είναι συνεργάτης του περιοδικού και συνάδελφός μας, ο Ανδρέας Παππάς.
Προσωπικά δεν μου αρέσει η αγωγή σαν λύση αλλά ο Κοτζιάς την έκανε το 2010 όταν ήταν εκτός εξουσίας (και κέρδισε σε πρώτο βαθμό, διότι η επιστολή έλεγε ψέματα). Και βρίσκω τη στάση της ARB κατάπτυστη και μακαρθική. (Και δεν θα το συζητήσω και κακώς σχολίασα εδώ, αλλά τον μακαρθισμό τον σιχαίνομαι)
 

nickel

Administrator
Staff member
Αναζητώντας ενημέρωση για το ζήτημα Κοτζιά vs ARB, βρήκα, εκτός από το κείμενο των πανεπιστημιακών, άρθρο του Α. Ζενάκου στο Unfollow, πρόσθετες πληροφορίες για την υπόθεση, το επίδικο δημοσίευμα του Ανδρέα Παππά και... εντελώς πρόσφατη συνέχεια στην αντιδικία.

http://unfollow.com.gr/web-only/17102-arb

Σημειώνω την πιο πρόσφατη τοποθέτηση της πλευράς Κοτζιά: «Τα γεγονότα αυτά καθιστούν την οποιαδήποτε σκέψη για απόσυρση της αγωγής απαγορευτική, καθότι υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί η εσφαλμένη εντύπωση ότι ο κ. Κοτζιάς έχει άδικο στην υπόθεση αυτή».

Το συκοφαντικό ψέμα είναι, αν καταλαβαίνω καλά, η πληροφορία ότι ο κ. Κοτζιάς «σπούδασε με την ευγενική φροντίδα του κόμματος [ΚΚΕ] στην Ανατολική Γερμανία, την εποχή της παντοδυναμίας του χασάπη Χόνεκερ».

Να μην κάνω εγώ τη δίκη του Παππά (πώς κρίνουμε αν κάτι είναι ψέματα ή λάθος;) και δεν ξέρω γιατί είναι τόσο φοβερό και τρομερό να πει κανείς (ψέματα ή κατά λάθος) ότι ο κ. Κοτζιάς σπούδασε στην Ανατολική Γερμανία; Εκεί είχε σπουδάσει και ο μακαρίτης ο Μπάμπης Αγγουράκης όπως και κάποιος γνωστός μου πανεπιστημιακός που υμνεί και υμνούσε το εκεί σύστημα. Δεν θα αρκούσε να γίνει μια διάψευση από τον κ. Κοτζιά, την οποία θα ζητούσε να δημοσιευτεί στην ARB;

Εκεί που ο Ανδρέας Παππάς είπε ψέματα ή έκανε λάθος, ο Νίκος Κοτζιάς δίνει υπερβολικές διαστάσεις στο ζήτημα και, αν δικαιωθεί από κάποιον δικαστή, αυτό ενδεχομένως ισοδυναμεί με κλείσιμο της ARB. Ποιος θα έχει τη μεγαλύτερη ηθική απώλεια σε τέτοια περίπτωση;
 
Μακαρθισμός δεν υπάρχει όταν το πολιτικό παρελθόν κάποιου καταγγέλλεται χωρίς τις πλάτες ενός κατασταλτικού μηχανισμού. Πολύ πιο "μακαρθική" είναι η απαίτηση αποζημίωσης, γιατί και η οικονομική απειλή κατασταλτικός μηχανισμός είναι, ενάντια σε μικρά έντυπα. Επίσης, είναι ψευδές αυτό που λέει ο Κοτζιάς, ότι

μεταξύ άλλων αναληθών , εξυβριστικών και συκοφαντικών ισχυρισμών υπήρχαν ενδεικτικά και τα ψευδή γεγονότα ότι ο Ν. Κοτζιάς σπούδασε στην Αν. Γερμανία με την ευγενική φροντίδα του χασάπη Χόνεκερ, διαφημιστής της Στάζι, γκαουλάιτερ του Σταλινισμού κλπ.

Ποιοι είναι οι "άλλοι" αναληθείς, εξυβριστικοί και συκοφαντικοί ισχυρισμοί; Μάλλον η ιστορική καταδίκη του σταλινισμού· εγώ δεν βρήκα τίποτε άλλο στο κείμενο του Α. Παππά. Παρακάτω, το μόνο που θα μπορούσε να είναι "ψευδές γεγονός" εδώ, είναι το θέμα των σπουδών. Τα υπόλοιπα δεν είναι "γεγονότα"· είναι πολιτικοί χαρακτηρισμοί και εκφράσεις. Και μόνο αυτός ο συμφυρμός δείχνει το ποιόν του ανδρός. Αλλά τι λέω; και μόνο το ότι ζητά χρηματική αποζημίωση για ένα τέτοιο θέμα, δείχνει το ποιόν του περίτρανα. Το δε ότι έχει δικηγόρο τον Φαήλο του Δικτύου 21 και των γνωστών πολιτικών απόψεων είναι όλα τα...λεφτά. Τι άλλο να πει κανείς; Μόνο οι τυφλοί δεν τα βλέπουν αυτά, ή μάλλον οι εθελοτυφλούντες.

Ελπίζω πάντως κι εγώ, όπως και το Unfollow, να αλλάξει ο Σύριζα το νόμο...
 
Για την αγωγή έχετε δίκιο ότι ως θεσμός είναι καρκίνωμα και συμφωνούμε ότι ο τυποκτόνος νόμος πρέπει να αλλάξει ιδίως για μικρά έντυπα ή για άτομα (ένα μεγάλο κανάλι είναι αλλιώς).

Στα άλλα, επιμένω ότι (στα δικά μου ασφαλώς μάτια) είναι ολοφάνερη η εμπάθεια και η στοχοποίηση από μεριάς ARB -άλλωστε ο εκδότης του εντύπου, πάντα κατά τη γνώμη μου, έχει μακρά ιστορία εμπαθών επιθέσεων, από τον Μαρωνίτη το 91 ως σήμερα. Και ο στόχος δεν ήταν ένας υπουργός (το 2010) που, όσο και να πεις, είναι ένας ισχυρός. Οπότε, αναγνωρίζω πολλά ελαφρυντικά στον Κοτζιά που χρησιμοποίησε το απεχθές κατά τα άλλα μέσο της αποχής. Ευχαριστώ για τη συζήτηση και αποσύρομαι στο στερούμενο διαδικτύου ερημητήριό μου (που έλεγε και μια ψυχή).
 
Κι έχουμε ακόμα ...

Αυτοκριτική. Τι ωραία λέξη! Τουλάχιστον κάποια συγκεκριμένα πρόσωπα θα όφειλαν, για λόγους αυτογνωσίας και αυτοπροστασίας, να κρυφτούν στο σκοτάδι και να μην ξαναφανούν.

Ας περιμένουμε και τους άλλους, κάτι Ρουσόπουλους, κάτι Πετροδούκες, στη γωνία παραφυλούν κι έρχονται.



Ρουσόπουλος στον χτεσινό Πρετεντέρη.

Πού να τους προλάβει κανείς

Ο Πάκης στο προεδρικό (το . . . . Πάκηνχαμ),
ο Κουρασμένος στα παρασκήνια,
ο Αντώναρος στα τουίτερ ...
 

rogne

¥

Δηλαδή μέχρι πριν σαράντα μέρες πλήρωνε κανονικά το κράτος προμηθευτές, επιστροφές κλπ., αλλά επί ΣΥΡΙΖΑ έγινε στάση πληρωμών και τώρα το κράτος χρωστάει στον ιδιωτικό τομέα 5 δις; Πιστεύει κανείς στα σοβαρά ότι έτσι έγιναν τα πράγματα; Ή μήπως να το γυρίσουμε στην "πολιτική αστάθεια" και να πάμε τη στάση πληρωμών άλλους δυο μήνες πίσω, και μέχρι εκεί;

Και στα ακόμα πιο σοβαρά: πολύς κόσμος συζητούσε έγκαιρα (πολύ πριν τις 25 Γενάρη) το σενάριο να αρχίσουν να επικαλούνται διάφορες επιχειρήσεις τη "γενικότερη κατάσταση" και να κηρύξουν αυτές στάση πληρωμών σε μισθούς ή αμοιβές. Ελπίζω ότι η καταγγελία της έλλειψης ρευστού απ' το κράτος δεν είναι προετοιμασία για κάτι τέτοιο.
 
Kάτι τέτοιο λέει και το τελευταίο σχόλιο στο παραπάνω άρθρο:

Ως στέλεχος μίας ΜΜΕ επιχείρισης εισαγωγών, θα πρότεινα πριν γράψετε να σκέφτεστε και κυρίως να ελέγχετε τι γράφετε. Όχι τίποτα άλλο, αλλά η μισή αλήθεια είναι συνήθως ένα ξενδιάντροπο ψέμα.

Νομίζω ότι πολύ όψιμα ανακαλύψατε την Αμέρικα. Το ότι οι Ελληνικές εγγυητικές ήταν γενικά κουρελόχαρτα είναι κάτι που συμβαίνει ήδη από το 2010. Επίσης όπως ίσως ξεχνάτε σκόπιμα, το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων εισαγωγής στην Ελλάδα ασφαλίζεται κυρίως από 3 Γερμανικές ασφαλιστικές. Από αυτές η μία σταμάτησε να ασφαλίζει χώρες της ΕΕ γενικά, ήδη από το 2011 (αν δεν κάνω λάθος), ενώ οι υπόλοιπες συνέχιζαν να ασφαλίζουν με την εγγύηση του Γερμανικού δημοσίου έως τουλάχιστον το 2012. Στη συνέχεια το έκαναν μόνες τους για όσες επιχειρήσεις εκτιμούσαν ότι το ρίσκο θα ήταν μέσα σε λογικά πλαίσια. Όσες επιχειρήσεις είχαν προβλήματα και άρα δημιουργούσαν ληξιπρόθεσμες οφειλές σταματούσαν να έχουν κάλυψη και υποχρεώνονταν σε προπληρωμές.

Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της κρίσης που ξεκίνησε το 2008 και συνεχίζει ως τις μέρες μας. Δεν είναι αποτέλεσμα της σημερινής πολιτικής αστάθειας.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Δηλαδή μέχρι πριν σαράντα μέρες πλήρωνε κανονικά το κράτος προμηθευτές, επιστροφές κλπ., αλλά επί ΣΥΡΙΖΑ έγινε στάση πληρωμών και τώρα το κράτος χρωστάει στον ιδιωτικό τομέα 5 δις; Πιστεύει κανείς στα σοβαρά ότι έτσι έγιναν τα πράγματα; Ή μήπως να το γυρίσουμε στην "πολιτική αστάθεια" και να πάμε τη στάση πληρωμών άλλους δυο μήνες πίσω, και μέχρι εκεί;
Εμένα με ενδιαφέρει ότι η νέα κυβέρνηση ψηφίστηκε για ν' αλλάξει τα πράγματα, όπως άλλωστε είχε η ίδια υποσχεθεί. Το να επικαλεστεί η σημερινή κυβέρνηση, για υπεράσπισή της, το ότι συμπεριφέρεται ίδια με την προηγούμενη δεν νομίζω πως της κάνει καλό (ή πως έχει την οποιαδήποτε λογική ή πως λειτουργεί όντως υπερασπιστικά ή πως επιβεβαιώνει το πολυδιαφημισμένο «πρώτη φορά κλπ»).

Και στα ακόμη πιο σοβαρά: Τι έχει κάνει η σημερινή κυβέρνηση για τον ελεύθερο επαγγελματία και την ιδιωτική επιχειρηματικότητα; Τι έχει εξαγγείλει, τι έχει νομοθετήσει; ΤΙΠΟΤΑ. Ενδιαφέρεται μόνο μέχρι στιγμής για τους δημόσιους υπαλλήλους (ή για όσους μπορεί να προσλάβει στο δημόσιο), για τις καθαρίστριες και τους συνταξιούχους· πώς όμως θα πληρωθούν όλοι αυτοί; Τα μόνιμης φύσεως έσοδα του κράτους μόνο από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις μπορούν να προέλθουν (οι αποκρατικοποιήσεις μόνον one-off έσοδα φέρνουν), κι όμως ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις ούτε μία λέξη δεν βρήκε να πει για το θέμα.
 
Το κράτος δεν έχει κάνει προς στιγμήν τίποτα για τον ιδιωτικό τομέα, αν και αυτό προς το παρόν είναι καλά νέα, γιατί οι τελευταίες κυβερνήσεις έκαναν πράγματα για τον ιδιωτικό τομέα· πράγματα που τον σμπαράλιασαν και οδήγησαν στο κλείσιμο χιλιάδες επιχειρήσεις. Δικαιωματικά μπορούμε να λέμε προς το παρόν ότι no news is good news.

Αλλά το άρθρο στο capital πάει ένα βήμα παραπέρα και ισχυρίζεται ότι επί ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση σταμάτησε να πληρώνει χρέη προς επιχειρήσεις. Η αλήθεια είναι ότι από το 2008 και μετά, οι κυβερνήσεις πολλαπλασίασαν τα φέσια τους στον ιδιωτικό τομέα, με την οποία μέθοδο, κυρίως, άλλωστε έβγαλαν το πρωτογενές πλεόνασμα του '13 (σημειωτέον ότι η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προηγούμενων ετών δεν δημιουργεί έξοδα σε επόμενους ισολογισμούς, γιατί λογίζονται ταυτόχρονα σαν έξοδα της ΚΚ και έσοδα του αντίστοιχου φορέα που είναι να αποπληρώσει = Greek statistics).
 
Top