Τραγουδιστές και φοροδιαφυγή: μια σχέση πάθους

Zazula

Administrator
Staff member
Δεν ξέρω αν "φαγωνόμαστε μεταξύ μας", bernardina. Εκείνο που ξέρω όμως είναι ότι όλα αυτά είναι γνωστά και ανέκαθεν ήταν, κι εκπλήσσομαι που όλοι κάνουν σαν να τ' ακούν για πρώτη φορά.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Συμφωνώ με τον Ζάζουλα, αλλά από την άλλη δεν καταλαβαίνω τι πάει να πει «φαγωνόμαστε μεταξύ μας». Σιγά μη δείξω ομοψυχία με τον κάθε κλέφτη του δημοσίου χρήματος. Ορίστε μας.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Όλα είναι στο όνομα της εταιρίας. Κι αν δεν θέλουν να πληρώσουν για τη μεταβίβαση, μπορούν πάντα να πουλήσουν ό,τι έχουν ή να το γράψουν στα παιδιά τους κλπ, πληρώνοντας φόρους φυσικά, και να επενδύουν στο εξής κάθε νέα αγορά στο όνομα της εταιρίας.
Τα ακίνητα δεν συμφέρει να τα κληροδοτείς. Τα έχεις σε εταιρίες (παλαιότερα σε υπεράκτιες, τώρα πλέον σε ό,τι μπορεί ο καθείς) και δεν μεταβιβάζεις ποτέ το ακίνητο αλλά την ίδια εταιρία. Το να μεταβιβάσεις μια υπεράκτια έχει μηδενικό κόστος, το να μεταβιβάσεις μια ξένη εταιρία (πχ τού ΗΒ) αναλόγως με την περίπτωση, το να μεταβιβάσεις μια ελληνική εταιρία έχει φόρο 1,2% για συγγενείς Α' βαθμού, 2,4% για Β' βαθμού και 0,6% για γονική παροχή.
 

SBE

¥
Δύο σκέψεις για της Μπέρνι το μήνυμα:
α. Οι εφοπλιστές, μεγαλοβιομήχανοι κλπ είναι οι περισσότεροι κάτοικοι Ελβετίας ή Μονακό ή άλλης σχετικής χώρας και υπάγονται στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού, οπότε δεν περιλαμβάνονται στα πιο πάνω στοιχεία.
β. Έχουμε έξι σελίδες σχόλια στα οποία εξηγούμε τι γίνεται με τις εταιρίες και τη νόμιμη φοροαποφυγή, γιατί εξακολουθέις να πιστεύεις ότι η οικογένεια που δηλώνει 75Κ προσωπικό εισόδημα στην Εκάλη δεν χρησιμοποιεί κάποια τέτοια μέθοδο ΝΟΜΙΜΗΣ φοροαποφυγής για τα άλλα της εισοδήματα;
 

bernardina

Moderator
β. Έχουμε έξι σελίδες σχόλια στα οποία εξηγούμε τι γίνεται με τις εταιρίες και τη νόμιμη φοροαποφυγή, γιατί εξακολουθέις να πιστεύεις ότι η οικογένεια που δηλώνει 75Κ προσωπικό εισόδημα στην Εκάλη δεν χρησιμοποιεί κάποια τέτοια μέθοδο ΝΟΜΙΜΗΣ φοροαποφυγής για τα άλλα της εισοδήματα;

Γιατί περιμένω να επαληθευτεί κάτι που έλεγε προημερών ο Panadeli, για κάποιο νόμο... Που όσο τραβάει μια συζήτηση τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανιστεί ένα όνομα... Και δεν το βλέπω να εμφανίζεται και ανησυχώ :twit::twit:
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Και να πώς φτάνεις λοιπόν (χωρίς να είσαι απαραίτητα οπαδός του Tea Party) στα συστήματα flat tax (που ανέφερε εδώ ο Γιώργος) με πολύ χαμηλό ποσοστό: Φορολόγησε τα πάντα με έναν ενιαίο αριθμό και τελείωσες. Θέλεις να δώσεις αναπτυξιακά κίνητρα; Δώσε τα σε μετρητό, πληρωτέο αν και εφόσον ο άλλος τηρήσει τη δέσμευσή του, όχι σε φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές. Δώσε τα κίνητρα ανάλογα με το αποτέλεσμα που επιδιώκεις, όχι ανάλογα με το νομικό καθεστώς του φορολογούμενου. Στήριξε το κοινωνικό κράτος στοχευμένα και, γι' αυτό, πιο πλούσια. Κατάργησε τις κρατήσεις υπέρ τρίτων, τις απαλλαγές υπέρ τετάρτων. (Αλλά ναι, το ξέρω, όλα αυτά είναι νεοφιλελεύθερα. ΟΚ, βάλε τότε τρεις κλίμακες. Μικρή, μεσαία, μεγάλη. Έγινες σοσιαλιστής.)

Με τα χρόνια έχουμε φτιάξει ένα απίστευτα περίπλοκο και διασυνδεδεμένο σύστημα όπου καμία παρέμβαση δεν μπορεί να γίνεται στοχευμένα, δεν μπορεί να αξιολογείται, δεν μπορεί να διορθώνεται.

Ποιον αφορά η συζήτηση για τον ελάχιστο μισθό; Κυρίως (αλλά φυσικά, όχι μόνο) τους νεοπροσλαμβανόμενους (που συμπιέζονται αλλά η ανεργία τους χτυπάει βυσσινί), τους ξενοδοχοϋπάλληλους και τους πραγματικά μηδενικών προδιαγραφών χειρώνακτες. Πολύ περισσότερο επηρεάζει μια σειρά από κοινωνικά επιδόματα (ανεργίας, εγκυμοσύνης κ.ά.), που συνδέονται με τον μισθό αυτόν σαν να είναι παγκόσμια σταθερά και ελάχιστα εμφανίζονται στη σχετική συζήτηση.
 

SBE

¥
Κι επειδή βλέπω ότι η φράση "φαγωνόμαστε μεταξύ μας" μας μπέρδεψε, είτε σβήστε τη ως γραμμένη για εντυπωσιασμό, είτε διαβάστε παρακάτω:
Αυτή τη συζήτηση δεν την κάνουμε πρώτη φορά. Την κάναμε πριν δυο μήνες για τα έσοδα από καταθέσεις. Την ξανακάναμε και σε άλλες περιπτώσεις στο νήμα περί κρίσης. Και σε όλες τις περιπτώσεις αφορμή ήταν ανακοινώσεις της Εφορίας, οι οποίες είτε παρουσιάζουν πράγματα γνωστά σα να είναι καινοφανή είτε μεγαλοποιούν κάποια άλλα με τρόπο να φαίνονται πιο πιασάρικα. Κάθε τρεις και λίγο η εφορία ανακοινώνει κι από κάτι που για κάποιον που δεν ξέρει και δε νοιάζεται να μάθει* ακούγεται παράδοξο. Κι όπως είχαμε συζητήσει πριν λίγο καιρό στο νήμα περί κρίσης, εγώ θεωρώ ότι αυτή η στάση της Εφορίας είναι:
α. δημόσιες σχέσεις της Εφορίας: κοιτάτε μας, κάναμε έλεγχο, δουλεύουμε :inno:
β. για εκφοβισμό: η Εφορία θα έρθει και σε σένα :devil:
γ. για εκτόνωση του δημοσίου αισθήματος. Να, τώρα την επόμενη που θα βγει η Βίσση να τραγουδήσει θα τη γιουχάρουν κάποιοι θεατές, θα το γράψουν οι εφημερίδες, θα εκτονωθεί ο αγανακτισμένος για λίγο.
Και τολμώ να υποθέσω κι άλλη μια επίδραση, που την εκφράζει το "σιγά μη δείξω ομοψυχία" της Παλάβρας. Γιατί μπορεί η Βίσση ή η Γαλάνη να μην είναι του κοινωνικού μας κύκλου, όμως ο κύκλος μας μπορεί να περιλαμβάνει επιχειρηματίες, επαγγελματίες, καλλιτέχνες, δημόσιους υπάλληλους κλπ. Δεν είναι μεγάλο το άλμα από το γιουχάισμα της Βίσση στη δυσπιστία προς το γιό του κουμπάρου μας που παίζει μουσική σε πιάνο-μπαρ. Κι όταν διαβάζουμε για τους ανώνυμους μεγαλογιατρούς που υποτίθεται ότι ερευνήθηκαν από την εφορία (και που ποτέ δε μάθαμε αν βρέθηκαν εντάξει), τι μας εμποδίζει να υποπτευόμαστε το γιατρό μας, κι ας μην έχουμε κανένα στοιχείο ότι δεν είναι εντάξει;

(συνεχίζω με άλμα της σκέψης που πάντως δεν είναι συνωμοσιολογικό)
Τι μας εμποδίζει να γίνουμε εμείς οι κατάσκοποι της εφορίας; Ο εκπρόσωπος του Μεγάλου Αδερφού σε κάθε σπίτι; Και να νομίζουμε ότι βλέπουμε ύποπτα πράγματα παντού; Ίσως μου πείτε "εγώ δεν πάω να καρφώσω κανέναν". Δε χρειάζεται, αρκεί να εκφράσετε την αβάσιμη βεβαιότητά σας ή το παράπονό σας.

* Το ότι δεν νοιάζεται να μάθει ο αναγνώστης το λέει με πολύ καλύτερο τρόπο από μένα ο Ζαζ πιο πάνω

Περιμένω πότε θα μας πουν ότι ο Λάτσης (κάτοικος εξωτερικού) δηλώνει εισόδημα π.χ. 20Κ ευρώ στην Ελλάδα και μηδενική ακίνητη περιουσία, και θα ζητάνε το κεφάλι του Λάτση. Αλλά μάλλον δεν θα συμβεί γιατί ο Λάτσης είναι πολύ απομακρυσμένος από το μέσο θεατή ή αναγνώστη.
 

bernardina

Moderator
SBE, όση ώρα έγραφες αυτό το σεντονάκι είχες επίγνωση σε ποιο φόρουμ βρίσκεσαι; Γιατί μου δίνεις την εντύπωση ότι αγορεύεις κάπου αλλού, όχι στη Λεξιλογία έχοντας "απέναντί σου" τους συγκεκριμένους ανθρώπους.
Και το άλμα της σκέψης σου δεν ήταν ένα, ήταν απανωτά.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Και επίσης, εγώ δεν έχω πρόβλημα να εκφράσω τη δυσαρέσκειά μου για τη φοροδιαφυγή ακόμα και σε κατ' ιδίαν συζητήσεις σε γνωστούς, φίλους, και συγγενείς. Επειδή εγώ πληρώνω τους φόρους τους, γι' αυτό. Επομένως, ναι, δεν με ενδιαφέρει να δείξω αλληλεγγύη στον όποιο φοροδιαφεύγοντα, διότι είναι κι αυτός απέναντί μου, είναι μέρος του συστήματος που ροκανίζει τόσα χρόνια αυτή τη χώρα. Ούτε θα είχα κανένα πρόβλημα να πάρω την εφορία να τους πω, π.χ., ότι ο αλουμινάς που μου έφτιαξε ένα στόρι στο σπίτι μου πήρε 90 ευρώ για δουλειά μιας ώρας (κλαίω το πτυχίο μου), αρνήθηκε να κόψει απόδειξη, και έφυγε με BMW. Γιατί εγώ του την πληρώνω την BMW, γι' αυτό.
 

SBE

¥
Και κάτι ακόμα που σχετίζεται με το ότι παρόλο που σα λαός είμαστε κουτοπόνηροι, είμαστε και ευκολόπιστοι και φιγουρατζήδες και ευκολόπιστα χάφτουμε τη φιγούρα των άλλων.
Είπα κάτι σχετικό στη συζήτηση περί ανύπανδρων θυγατέρων τις προάλλες, γράφοντας ότι η δικαιολογία "δεν παντρεύτηκε για να μη χάσει τη σύνταξη" μπορεί να κρύβει ότι δεν παντρεύτηκε γιατί δε βλεπόταν με τίποτα ή την κορόιδευε ένας αλιτήριος ή δε γούσταρε άντρες ή χίλια δυο που μπορεί η ατυχήσασα να έκρυβε επιμελώς.
Ομοίως η βίλλα που κόστισε πεντακόσια εκατομμύρια αλλά εμείς αυτά τα έχουμε για στραγάλια μπορεί να κοστολογείται πολύ φτηνότερα και να φτιάχτηκε κάνοντας αιματηρές οικονομίες.
Παλιότερα διάβαζα στις εφημερίδες για την καινούργια Πόρσε ενός ποδοσφαιριστή που την αγόρασε Χ ευρώ, κι επειδή το ποσό μου φάνηκε υπερβολικό κοίταξα το σάιτ της εταιρίας κι ήταν τρεις φορές πάνω από την επίσημη τιμή του μοντέλλου με όλα τα πιθανά έξτρα, επομένως μόνο αν είχε ζητήσει και χρυσά χερούλια θα του είχε κοστίσει τόσο. Και μετά αναρωτιόμασταν αν η τιμή ήταν από το μυαλό του δημοσιογράφου, αν τόσα λέει ο ποδοσφαιριστής ότι έδωσε για να ξεπλύνει κανά φράγκο (κι οι αποδείξεις αγοράς; ) ή αν οφειλόταν σε διάθεση για φιγούρα.

Πού θέλω να καταλήξω; Εμένα μου φάνηκαν φυσιολογικότατα τα ποσά που δήλωσαν ορισμένοι της λίστας όπως η Χρηστίδου γιατί δεν την ξέρω καν σαν τραγουδίστρια και μου λέει η Βίκι ότι το 2007-2008 ήταν στα πολύ πολύ πρώτα της βήματα και ότι είναι εντεχνοκουλτουριάρα, που βγάζουν λιγότερα από τους σουξεδιάρηδες. Και ήταν με την εταιρία που εκμεταλλεύεται τους ρηαλιτάδες, που ως γνωστόν αυτές οι εταιρίες τους ξεζουμίζουν
 

SBE

¥
SBE, όση ώρα έγραφες αυτό το σεντονάκι είχες επίγνωση σε ποιο φόρουμ βρίσκεσαι; Γιατί μου δίνεις την εντύπωση ότι αγορεύεις κάπου αλλού, όχι στη Λεξιλογία έχοντας "απέναντί σου" τους συγκεκριμένους ανθρώπους.
Και το άλμα της σκέψης σου δεν ήταν ένα, ήταν απανωτά.

Μπέρνι, δεν ξέρω για ποιό φόρουμ μιλάς, αλλά πολύ θα ήθελα να το μάθω γιατί δεν είμαι σε κανένα άλλο φόρουμ αυτή την εποχή και έχω συμπτώματα στέρησης, οπότε σας πρήζω με τα μη-γλωσσολογικά.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Ειπα κάτι σχετικό στη συζήτηση περί ανύπανδρων θυγατέρων τις προάλλες, γραφοντας ότι η δικαιολογία "δεν παντρεύτηκε για να μη χάσει τη σύνταξη" μπορεί να κρύβει ότι δεν παντρεύτηκε γιατί δε βλεπόταν με τίποτα ή την κορόιδευε ένας αλητήριος ή δε γούσταρε άντρες ή χίλια δυο που μπορεί η ατυχήσασα να έκρυβε επιμελώς.
Γνωρίζω «ατυχήσασα» 35άρα, που παίρνει σύνταξη 1.700 ευρώ (μετά τις μειώσεις), που συζεί με το σύντροφό της και έχει κάνει και παιδάκι, η οποία δεν παντρεύεται για να μη χάσει τη σύνταξη - ενώ παράλληλα δουλεύει.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Εμένα μου φάνηκαν φυσιολογικότατα τα ποσά που δήλωσαν ορισμένοι της λίστας όπως η Χρηστίδου...
Αν σου φαίνονται φυσιολογικά τα ποσά που δηλώνουν οι τραγουδιστές, πολλαπλασίασέ τα με έναν συντελεστή ανάλογο με το πόση πέραση έχει ο καθένας, και τότε μπορεί να προσεγγίσεις πόσα έβγαλε πραγματικά. Πόσες φορές θα το πούμε ότι οι ιδιοκτήτες των χώρων και οι διοργανωτές συναυλιών (αρπαχτών ή μη) φοροδιαφεύγουν; Πώς θα δηλώσει ο καλλιτέχνης τα πραγματικά του λεφτά; Η Χρηστίδου για κάθε 10 ευρώ που δηλώνει έχει πάρει άλλα 10 επί Χ που δεν τα δηλώνει, δεν μπορεί να τα δηλώσει.
 

SBE

¥
Γνωρίζω «ατυχήσασα» 35άρα, που παίρνει σύνταξη 1.700 ευρώ (μετά τις μειώσεις), που συζεί με το σύντροφό της και έχει κάνει και παιδάκι, η οποία δεν παντρεύεται για να μη χάσει τη σύνταξη - ενώ παράλληλα δουλεύει.

Διάβασε τη συζήτηση με το FAQ, και μετά άμα σου μείνουν απορίες το συζητάμε.
 

SBE

¥
Αν σου φαίνονται φυσιολογικά τα ποσά που δηλώνουν οι τραγουδιστές, πολλαπλασίασέ τα με έναν συντελεστή ανάλογο με το πόση πέραση έχει ο καθένας, και τότε μπορεί να προσεγγίσεις πόσα έβγαλε πραγματικά. Πόσες φορές θα το πούμε ότι οι ιδιοκτήτες των χώρων και οι διοργανωτές συναυλιών (αρπαχτών ή μη) φοροδιαφεύγουν; Πώς θα δηλώσει ο καλλιτέχνης τα πραγματικά του λεφτά; Η Χρηστίδου για κάθε 10 ευρώ που δηλώνει έχει πάρει άλλα 10 επί Χ που δεν τα δηλώνει, δεν μπορεί να τα δηλώσει.

Δεν αμφιβάλλω ότι κάποια είναι μαύρα, αλλά δεν πιστέυω ότι σε περιπτώσεις μικρομεσαίων ονομάτων είναι τόσο πολύ περισσότερα. Η Χρηστίδου σύμφωνα με τη Βίκι εμφανιζόταν το 2008 με την Τσαλιγοπούλου. Αν η Χρηστίδου έπαιρνε (νόμιμα) Α και η Τσαλιγοπούλου 2Α, δε σημαίνει ότι για τα παράνομα η Χρηστίδου έπαιρνε τα μισά από την Τσαλιγοπούλου. Η Τσαλιγοπούλου ως μεγαλύτερο όνομα πιθανόν να έπαιρνε δεκαπλάσια από τη Χρηστίδου κάτω από το τραπέζι.
 

nickel

Administrator
Staff member
δεν είμαι σε κανένα άλλο φόρουμ αυτή την εποχή και έχω συμπτώματα στέρησης, οπότε σας πρήζω με τα μη-γλωσσολογικά.

Κι εγώ δεν είμαι σε άλλο φόρουμ αυτή την εποχή και αρχίζω να παθαίνω γλωσσολογική στέρηση... Το έχετε λίγο παρατραβήξει, αφού πια κατεβάσατε τη διαφωνία στο ποσοστό που νομίζουμε ότι κρύβουν. Ας κάνουμε μια μικρή παύση, να δούμε ποια είναι η διαφωνία μας, αν υπάρχει, και να συζητήσουμε για το τι θα θέλαμε να δούμε, ρεαλιστικά, σύντομα. Γιατί μας πιάνει ο καταιγιστικός ρυθμός της συζήτησης του μπαλκονιού και ακούγονται μόνο φωνές κάποια στιγμή.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Η Τσαλιγοπούλου ως μεγαλύτερο όνομα πιθανόν να έπαιρνε δεκαπλάσια από τη Χρηστίδου κάτω από το τραπέζι.
Μα ακριβώς το ίδιο λέμε. Ότι το Χ εξαρτάται από τη βαρύτητα του ονόματος του καλλιτέχνη. Για άλλον θα είναι Χ=2 και για άλλον το Χ=12.
 

SBE

¥
Ακολουθώντας την προτροπή του Νικελ, κοιτάζω ποιά είναι η διαφωνία μας και νομίζω ότι είναι το φιλοσοφικό ερώτημα περί ηθικής και νομιμότητας.
Με τα συνακόλουθα ερωτήματα, που έχουν ειπωθεί από την αρχή σχεδόν:
Δεδομένου ότι κανένας νόμος δεν μπορεί να προλάβει την κατάχρησή του ούτε φτιάχνονται οι νόμοι κατά περίπτωση, πώς μπορεί ο νόμος να διακρίνει τις κανονικές επιχειρήσεις από τις επιχειρήσεις φοροαποφυγής; Και πώς μπορεί να κλείσει τις τρύπες χωρίς να εμποδίσει την επιχειρηματική δραστηριότητα; Και, αξίζει τον κόπο, από οικονομική άποψη, κάτι τέτοιο;
 

bernardina

Moderator
Δεδομένου ότι κανένας νόμος δεν μπορεί να προλάβει την κατάχρησή του ούτε φτιάχνονται οι νόμοι κατά περίπτωση, πώς μπορεί ο νόμος να διακρίνει τις κανονικές επιχειρήσεις από τις επιχειρήσεις φοροαποφυγής; Και πώς μπορεί να κλείσει τις τρύπες χωρίς να εμποδίσει την επιχειρηματική δραστηριότητα; Και, αξίζει τον κόπο, από οικονομική άποψη, κάτι τέτοιο;

Προφανώς δεν έχω έτοιμες απαντήσεις στα πρώτα δύο ερωτήματα. Ξέρω όμως ότι πάντα κάτι μπορεί να γίνει, δεδομένου ότι ακόμα και τον Αλ Καπόνε για φορολογικές κασκαρίκες τον τσιμπήσανε, όχι για τα υπόλοιπα καλιμέντα του.
Αν αξίζει από οικονομική άποψη; Μπα, μωρέ, μόνο καμιά ψιλο-χρεοκοπία μπορεί να αποφεύγαμε... Μπορεί, λέω.

Ψιτ, εσύ που κρυφοδιαβάζεις... Ναι, εσένα λέω. Σε ξέρω, ε...
 

nickel

Administrator
Staff member
Μπα, μωρέ, μόνο καμιά ψιλο-χρεοκοπία μπορεί να αποφεύγαμε... Μπορεί, λέω.
Ξέρω ότι ξέρεις ότι, αν δεν φτιάξουμε κράτος που να λειτουργεί, ούτε τις χρεοκοπίες θα γλιτώνουμε («γλιτώνουμε», όχι «γλιτώσουμε») ούτε στο φορολογικό θα κάνουμε τίποτα. Και δεν θα γίνει δουλειά αν στο μέλλον ανακαλύψουμε ότι μαζεύουμε περισσότερους φόρους για να αυξηθούν οι καρεκλοκένταυροι (σχολή Μίχα εδώ). Το λέω για να μην ξεχνιόμαστε.
 
Top