Τραγουδιστές και φοροδιαφυγή: μια σχέση πάθους

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Ζημιάρηδες» τραγουδιστές – Φοροδιαφυγή από λουλούδια, σαμπάνιες και αρπαχτές
Ακριβώς αυτό που είπα πιο πάνω: Ακόμα κι αν κάποιος καλλιτέχνης δεν έχει συστήσει εταιρεία για να φορολογείται (νομοτύπως) λιγότερο, πάλι συμμετέχει (καθόλου απρόθυμα, εννοείται) σε τεράστια φοροδιαφυγή που ξεκινάει από τους ιδιοκτήτες χώρων διασκέδασης και τους διοργανωτές.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Για να είμαστε λοιπόν δίκαιοι και να μην επιδιδόμαστε σε κυνήγι μαγισσών, οφείλει αυτός που έβγαλε στη φόρα αυτή τη λίστα με τις ατομικές δηλώσεις των καλλιτεχνών να βγάλει στη φόρα και την άλλη λίστα: Αυτά που ισχυρίζονται οι καλλιτέχνες ότι έχουν δηλώσει ως έσοδα από συμμετοχή σε εταιρείες. Εκεί μπορεί να δούμε ότι η κυρία Βίσση, που δήλωσε ατομικό εισόδημα 3.000, δήλωσε και εισόδημα από εταιρείες άλλες 100, 200 ή 300.000. Και τότε πραγματικά θα της ζητήσουμε συγγνώμη και θα κάνουμε έρανο να τη συνδράμουμε.

Ο Ρουβάς λέει π.χ. ότι εκτός από τις 67.000 τον χρόνο που δηλώνει ως ατομικό εισόδημα (μάλλον κορόιδο τον κόβω σε σχέση με τις κυρίες Βίσση και Γαλάνη -- πρέπει να τον βοηθήσουν να κάνει καλύτερο κουμάντο στο μέλλον), έχει πληρώσει και 1.200.000 σε φόρους με την εταιρεία του (ΕΠΕ) σε μια τετραετία. Συγγνώμη, αλλά μάλλον λίγα μου φαίνονται, αν τα δούμε σαν φορολογία κλίμακας 20%.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Υποθέτω βαφτίζοντας τα πάντα εταιρικά έξοδα, όπως ήδη ειπώθηκε.
Φυσικά, επειδή υπάρχουν λεπτομερέστατες προδιαγραφές (μέχρι αηδίας, μερικές φορές) σε κάθε σοβαρό έλεγχο δεν στέκονται τα πάντα ως εταιρικά έξοδα (λογιστής μού είχε αποκαλύψει ότι πρόσωπο του ευρύτερου χώρου είχε περάσει στα επαγγελματικά έξοδα το σκάφος του, με τη δικαιολογία ότι τού χρειάζεται για τα βιντεοκλίπ που γυρίζει —ή περίπου έτσι, πέρασαν χρόνια, να μην καρφωνόμαστε κιόλας στις πηγές μας), και εκεί οφείλονται κάποια από τα τεράστια πρόστιμα που πέφτουν μετά από ελέγχους. Έχει ενδιαφέρον, τώρα που γίνεται (ξανά...) συζήτηση να καταργηθεί ο ΚΒΣ, πώς και, κυρίως, ποιος θα ορίζει την ακρίβεια αυτών των στοιχείων και δικαιολογητικών. Προφανώς, το θέμα είναι δύσκολο, αφού αφενός χρειάζεται απίστευτο ψείρισμα (πόσες τουαλέτες δικαιολογούνται για μια τραγουδίστρια; πόσοι σταθεροί και πόσοι φορητοί υπολογιστές για ένα σούπερ μάρκετ και πόσοι για ένα εκτελωνιστικό γραφείο; κλπ κλπ.) και αφετέρου αυτοματοποίηση ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια συνδιαλλαγών με τους ελεγκτές.
 

nickel

Administrator
Staff member
Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ένας καλός πελάτης μπορεί να πληρώσει από 1500 έως 3000 ευρώ για λουλούδια για τα οποία φυσικά ποτέ δεν κόβεται απόδειξη.
Πηγή: «Ζημιάρηδες» τραγουδιστές – Φοροδιαφυγή από λουλούδια, σαμπάνιες και αρπαχτές | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/67194#ixzz268j7lLFW
Καλημέρα. Έχουν αποθρασυνθεί οι αρθρογράφοι, αποθρασυνθήκαμε κι εμείς. Σε λίγο θα ζητάμε να φορολογούνται το εμπόριο των όπλων, η πορνεία, τα ναρκωτικά! Μπορείτε να φανταστείτε το πλήγμα στην επιχειρηματικότητα;
:eek:

(Καλά, πάω σε άλλα νήματα, μπας και βρω να πω κάτι πιο σοβαρό.)
 

bernardina

Moderator
...εδώ είναι το κατάλληλο σημείο για να ποστάρεις Φλωρινιώτη...)

Καλά, άσε, ποστάρω εγώ

Κώστας ΧΦλωρινιώτης Ουάντα Ναμέρα (τι; δεν τη λένε έτσι; Ha! Think again) Λάιβ ιν Τσικάγκο, όχι παίζουμε ;)

 

bernardina

Moderator
Πρόσεξες και το Olimpic Flame πάνω στο βίντεο;

Απ' ό,τι είδα στο συνοδευτικό σχόλιο του Γιουτούμπη, ήταν το όνομα του κέντρου που εμφανίστηκε. Το '69!
Θεός; :cool:
(Για να χαρεί και ο Νίκελ με τις απλογραφίες του ;) )

Εδιτ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΛΩΡΙΝΙΩΤΗΣ ΟΥΑΝΤΑ ΝΑΜΕΡΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΤΟ ΟΛΙΜΠΙΚ ΦΛΑΙΗΜ ΣΤΟ ΣΙΚΑΓΟ :clap:
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Επειδή ανάλογου πνεύματος ανακοίνωση έβγαλε σήμερα και η Βανδή σχετικά με την ΕΠΕ της, επανέρχομαι ότι η μόνη δίκαιη αντιμετώπιση των καλλιτεχνών είναι να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία των εταιρειών τους, όχι μόνο των ατομικών τους δηλώσεων. Δηλαδή, τώρα νομίζουν ότι τάπωσαν την κοινή γνώμη με τις ανακοινώσεις τους περί εταιρειών, αλλά αν διαπιστώσουμε ότι ο τάδε απόλυτος σταρ του τραγουδιού, για παράδειγμα, δηλώνει για την εταιρεία του έσοδα μόνο 100.000 ευρώ, δεν θα είναι φανερό ότι παίρνει και μαύρα λεφτά;
 

nickel

Administrator
Staff member
Δηλαδή, τώρα νομίζουν ότι τάπωσαν την κοινή γνώμη με τις ανακοινώσεις τους περί εταιρειών, αλλά αν διαπιστώσουμε ότι ο τάδε απόλυτος σταρ του τραγουδιού, για παράδειγμα, δηλώνει για την εταιρεία του έσοδα μόνο 100.000 ευρώ, δεν θα είναι φανερό ότι παίρνει και μαύρα λεφτά;
Πρέπει να το πω με σαφέστερο τρόπο. Δεν υπάρχει κανένας στο κύκλωμα από ένα επίπεδο και πάνω που να μην παίρνει και του κόσμου τα μαύρα λεφτά. Και να θέλει να κάνει αλλιώς δεν μπορεί, γιατί θα χαλάσει την πιάτσα! Άρα ένα κομμάτι των εσόδων πάντα θα μένει αδήλωτο. Το πόσο μεγάλο θα είναι αυτό, τρέχα γύρευε.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Και το ανέκδοτο:
Η Πέγκυ Ζήνα, τέλος, το 2008 εμφάνισε εισόδημα 79.231 ευρώ και το 2009, 125.682 ευρώ. Όσο για τη φερομένη ως φοροδιαφυγή 4,2 εκατ. ευρώ, την οποία δημοσιεύματα απέδωσαν στην ίδια και στον σύζυγό της - και παραγωγό - Γιώργο Λύρα (το ζεύγος, μέσω εκπροσώπου εταιρείας του, έχει δηλώσει ότι παρείχε εξηγήσεις στην αρμόδια φορολογική Αρχή), φαίνεται, σύμφωνα με πηγές, ότι διαπιστώθηκε αρχικά αναντιστοιχία μεταξύ των καταθέσεων που γίνονταν σχεδόν καθημερινά και των αναφερομένων στο συμβόλαιο της τραγουδίστριας ποσών.

Απορώ γιατί δεν μας λένε ότι άνοιξαν λογαριασμούς κι άλλων καλλιτεχνών για να δουν αν τα ποσά που κατατίθενται καθημερινά έχουν αναντιστοιχία με τα αναφερόμενα στα συμβόλαια. Κι αν η Πέγκυ Ζήνα έκρυψε 4 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε δύο χρόνια, πόσα κρύβουν άλλοι με μεγαλύτερα νυχτοκάματα;
 

Elsa

¥
Άρα ένα κομμάτι των εσόδων πάντα θα μένει αδήλωτο. Το πόσο μεγάλο θα είναι αυτό, τρέχα γύρευε.

Χαζή ερώτηση, αλλά αυτοί δεν φορολογούνται με τεκμήρια; Ή τα σπίτια-αυτοκίνητα-σκάφη είναι στο όνομα της εταιρείας;
 

SBE

¥
Με ποια μορφή λοιπόν εκταμιεύονται τα τεράστια ποσά που ξοδεύει για να ζει πολυτελώς; Αν έχουν βαφτιστεί μισθός, θα έπρεπε να δηλώνεται, σωστά; Πώς βγαίνουν από το ταμείο της εταιρείας τα λεφτά που ξοδεύει η κυρία Βίσση;

Εδώ θα αρχίσω να φωνάζω. :curse:
Το είπαμε χτες εκατό φορές πώς γίνεται. Όχι, δεν παίρνουν μισθό ή παίρνουν το βασικό. Και μετά βάζουν σαν εταιρικά έξοδα όλες τις αγορές τους. Και τα ρούχα, και τα ταξίδια, και το κομμωτήριο, και το ταξί, και το ιχ και όλα. ΟΛΑ. Κι αν φαίνεται πολύπλοκο, γι'αυτό υπάρχουν οι λογιστές.

Έχω μια φίλη που για ένα φεγγάρι έκανε αυτή τη δουλειά για έναν εφοπλιστή. Ο εφοπλιστής δεν είχε ούτε πορτοφόλι απάνω του. Η φίλη μου είχε μετρητά και πιστωτικές στο όνομα της εταιρίας και όποτε έπρεπε να πληρωθεί κάτι είτε ζήταγε να πάει ο λογαριασμός στο γραφείο, είτε πλήρωνε με εταιρική πιστωτική είτε για μικροποσά, μετρητά με το χαρτζιλίκι που του έδινε η φίλη μου από το ταμείο κάθε μέρα. Και μερικές φορές την είχε πάρει τηλέφωνο Σάββατο βραδυ π.χ. γιατί είχε ξεμείνει από μετρητά στη μέση του πουθενά και πήγαινε με ταξί η φίλη μου να πληρώσει (με το αζημίωτο βέβαια).

Αμάν ρε παιδιά, το ξέρω ότι δεν έχουμε όλοι εδώ γνωρίσει εκατομμυριούχους, αλλά σινεμά δε βλέπετε; Νομίζετε ότι μόνο στο σινεμά γίνονται αυτά; Και δεν κοστίζουν και τόσο πολύ, όσο ένας μισθός γραμματέα συν έξοδα και υπερωρίες.

Άντε και για νειμντρόπινγκ να πω ότι μια φορά που είχα πάει για φαγητό σε κυριλέ ιταλικό εστιατόριο του Λονδίνου στο δίπλα τραπέζι έτρωγε ο Αρμάνι με τρία τεκνά. Οι δύο ήταν μανεκέν, ο τρίτος ήταν ο γραμματέας και φαινόταν γιατί είχε ένα τσαντάκι κι όταν έφαγαν και σηκώθηκαν να φύγουν αυτός έμεινε πίσω να πληρώσει. Και να πάρει την απόδειξη για την εφορία, φυσικά. Και πριν μου πείτε ότι δεν ήταν επαγγελματικό γεύμα, να προσθέσω ότι εκεί που έφευγαν ο Αρμάνης σταμάτησε κι άρχισε τα μάτσα μούτσα με κάτι μεγάλες κυρίες σε κάποιο τραπέζι, προφανώς πελάτισσες, οπότε ορίστε τα επαγγελματικά οφέλη.
 

nickel

Administrator
Staff member
Χαζή ερώτηση, αλλά αυτοί δεν φορολογούνται με τεκμήρια; Ή τα σπίτια-αυτοκίνητα-σκάφη είναι στο όνομα της εταιρείας;
Μα γι' αυτό είπα ότι με κάτι τέτοια θα βρεθούν τελικά να βάζουν στο μικροσκόπιο τους εμπόρους ναρκωτικών και όπλων, τους προαγωγούς, τους προστάτες της νύχτας. Πάει, θα χαλάσει η ισορροπία του σύμπαντος.
 

SBE

¥
Χαζή ερώτηση, αλλά αυτοί δεν φορολογούνται με τεκμήρια; Ή τα σπίτια-αυτοκίνητα-σκάφη είναι στο όνομα της εταιρείας;
Όλα είναι στο όνομα της εταιρίας.
Κι αν δεν θέλουν να πληρώσουν για τη μεταβίβαση, μπορούν πάντα να πουλήσουν ό,τι έχουν ή να το γράψουν στα παιδιά τους κλπ, πληρώνοντας φόρους φυσικά, και να επενδύουν στο εξής κάθε νέα αγορά στο όνομα της εταιρίας. Οι εταιρίες μπορούν να πάρουν και δάνεια, υπόψη.

Για τα σκάφη με πλήρωμα κλπ, νομίζω είναι στάνταρ πρακτική το κάθε ένα να έιναι δική του αυτόνομη εταιρία.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Κι όμως, η Βίσση έχει ΟΕ (και μια ΕΠΕ). Δεδομένου ότι εμφανίζεται με μηδέν ακίνητη περιουσία στο όνομά της, μάλλον μπορεί να είναι και στην ΟΕ ομόρρυθμος εταίρος. Τι να της πάρει η εφορία; Δεν έχει τίποτα η καημένη.
Κάτσε να σου εξηγήσω: Με τίποτα δεν συμφέρει (συνιστά πραγματική οικονομική αυτοκτονία) το να έχεις περάσει περιουσιακά στοιχεία και δη ακίνητα σε Ο.Ε. Το να έχεις μιαν Ο.Ε. για άλλους λόγους (ανυπαρξία ελεγχόμενου ταμείου λόγω βιβλίων Β' κατηγορίας επομένως εύκολες ταμειακές αναλήψεις από τον εταίρο, ανυπαρξία ουσιαστικής απαίτησης για δημοσιότητα, δυνατότητα cross-invoicing κ.ά.) δεν σημαίνει ότι αυτή είναι το βασικό εταιρικό όχημα ενός σημαντικού παίκτη.
 

nickel

Administrator
Staff member
Και μη μου πείτε ότι δεν χαλάει η ισορροπία του σύμπαντος όταν ο βαρόνος Ρότσιλντ βρίζει χυδαία τον Μπερνάρ Αρνό!

 

bernardina

Moderator
Χαζή ερώτηση, αλλά αυτοί δεν φορολογούνται με τεκμήρια; Ή τα σπίτια-αυτοκίνητα-σκάφη είναι στο όνομα της εταιρείας;

Πρόσφατα ένας από τους φεσωμένους του γνωστού fashion icon όταν πήγε να ζητήσει κατάσχεση της πανάκριβης Ρολς Ρόις έναντι των οφειλομένων, έμαθε ότι το αμάξι ήταν με καθεστώς λίζινγκ.
 

SBE

¥
Σχετικά με τη δημοσιοποίηση των φορολογικών στοιχείων των εταιριών, πρώτα πρώτα:
δεν ξέρω αν είναι νόμιμο να δημοσιοποιεί η εφορία τέτοια στοιχεία
Αλλά έστω ότι είναι ή ότι η ίδια η Βίσση μας προσκαλεί να ελέγξουμε τα φορολογικά της.

Και έστω ότι μαθαίνουμε ότι η εταιρία της Βίσση έχει ακίνητη περιουσία 2 εκ ευρώ και έσοδα 10εκ ευρώ (λέω έναν αριθμό στην τύχη), έξοδα που εκπίπτουν νόμιμα και πιστοποιημένα και με τη βούλα 8 εκ ευρώ και έχει φορολογηθεί κανονικότατα με 20% για τα 2εκ ευρώ κέρδη (υποθέτω ότι ακόμα και στην Ελλάδα φορολογούνται τα κέρδη κι όχι τα έσοδα, οπότε Αλεξάνδρα το ποσό που λέει ο Ρουβάς ότι πλήρωσε είναι το 20% των κερδών, όχι των εσόδων).

Τι θα γίνει; Θα σταματήσουμε να λέμε ότι η Βίση φοροδιαφεύγει; Θα σταματήσουν να γράφονται βλακείες από ημιμαθείς δημοσιογράφους, όπως αυτό που διάβασα πιο πάνω που θεωρεί ψεγάδι για τα κέντρα ότι λέει στα κέντρα οι διαφημίσεις στις καρτέλες ρεζερβέ ή ξέρω γω που, γίνονται επί πληρωμή και η τιμή ανεβαίνει όσο πιο καλά τοποθετημένη είναι η διαφήμιση; :eek::eek::blink:
Σε ποιόν πλανήτη ζει ο αρθρογράφος; Μήπως στη συνέχεια θα ανακαλύψει ότι τα περίπτερα δεν διαλέγουν ΕΒΓΑ ή Δέλτα με γευσιγνωστικά κριτήρια;

Συμφωνώ ότι η φοροαποφυγή είναι πρόβλημα και ότι προσφέρεται για κουτσομπολίστικη δημοσιογραφία λόγω του ότι αφορά κυρίως πλούσιους και διάσημους. Όμως για να το δούμε με ψυχραιμία μια στιγμή: μερικά αμφίβολης ποιότητας δημοσιεύματα* σας κάνουν να χάνετε την κριτική σας σκέψη. Τα ίδια δημοσιεύματα που προχτές σας στρέφανε εναντίον των πολιτικών, χτες εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων, σήμερα εναντίον κάποιων επωνύμων. Αύριο ποιός έχει σειρά; Και ποιός θα μείνει στο τέλος όταν θα έχουμε φαγωθεί μεταξύ μας**;

*Και λίγα λέω
** Δεν ξέρω, ξέρω πάντως ότι δεν έχουμε δει μέχρι στιγμής δημοσιεύματα τέτοιου είδους για δημοσιογράφους, προφανώς γιατί κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει, και για μεγαλοεπιχειρηματίες (δεν περιλαμβάνει αυτή η κατηγορία τον ψιλικατζή της γειτονιάς ή το γιατρό με την ιδιωτική κλινική).
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Ο μόνος λόγος που ανέφερα τις εταιρείες αυτών των επωνύμων είναι επειδή οι ίδιοι έστειλαν εκεί την μπάλα. Και επειδή είναι πασίγνωστο ότι, όπως λέει πιο πάνω ο Nickel, θα ήταν αδύνατο να δηλώνουν οι αστέρες της νύχτας όλα τους τα έσοδα, επειδή θα έκαιγαν τους εργοδότες τους.
 

bernardina

Moderator
Εντάξει, ρε συ SBE, το παραπάνω είναι κουτσομπολίστικο κείμενο γραμμένο από ανίδεο ψευτο-καλαμαρά.

Αυτό είναι γραμμένο στην έγκριτη Καθημερινή και παραθέτει επίσημα στοιχεία που έδωσε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών.

Τι λέει, μεταξύ άλλων;

Αναλυτικότερα, με βάση τα στοιχεία της ΓΓΠΣ:

Πλουσιότεροι όλων των Ελλήνων εμφανίζονται να είναι:

-15 φορολογούμενοι στο Παλαιό Ψυχικό (Τ.Κ. 15400), με μέσο οικογενειακό εισόδημα 544.601 ευρώ.

-2.883 φορολογούμενοι που ζουν στην Εκάλη και δηλώνουν μέσο οικογενειακό εισόδημα 122.879 ευρώ.

-1.454 φορολογούμενοι στο Κολωνάκι (Τ.Κ. 10674), που εμφανίζονται στην Εφορία με μέσο οικογενειακό εισόδημα 77.419 ευρώ.

-3.923 φορολογούμενοι που ζουν σε Ψυχικό- Φιλοθέη και δήλωσαν μέσο οικογενειακό εισόδημα 74.798 ευρώ.

-16 φορολογούμενοι στο Νέο Ψυχικό, με μέσο οικογενειακό εισόδημα 72.406 ευρώ.

-18 φορολογούμενοι που κατοικούν στην Πυλαία-Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, με μέσο εισόδημα 68.557 ευρώ.

-10 φορολογούμενοι που κατοικούν στην περιοχή του Ρουφ, που δηλώνουν μέσο οικογενειακό εισόδημα 67.891 ευρώ.

-6.201 φορολογούμενοι στην Κηφισιά (Τ.Κ.14562), με μέσο οικογενειακό εισόδημα 66.521 ευρώ.

-1.245 φορολογούμενοι στο κέντρο της Αθήνας (Τ.Κ. 10671), με μέσο οικογενειακό εισόδημα 59.932 ευρώ.

-2.786 κάτοικοι του Διονύσου, που δηλώνουν μέσο οικογενειακό εισόδημα 56.150 ευρώ.

-2.039 φορολογούμενοι στην Αθήνα, στις οδούς Σίνα, Σκουφά, κ.λπ. (Τ.Κ. 10672), με μέσο οικογενειακό εισόδημα 49.657 ευρώ.

-1.834 φορολογούμενοι στο Κολωνάκι, στις οδούς Κανάρη, Πατριάρχου Ιωακείμ, Πλατεία Δεξαμενής κ.λπ. (Τ.Κ. 10673), με μέσο οικογενειακό εισόδημα 48.426 ευρώ.



Δηλαδή οι πλουσιότεροι Έλληνες σήμερα έχουν μέσο οικογενειακό εισόδημα πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ και κάτι ψιλά.

Στις γειτονιές των εφοπλιστών, βιομηχάνων, μεγαλοεργολάβων, πολιτικών, καλλιτεχνών και ό,τι άλλο θες.

Πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ και κάτι ψιλά.

Οκέι, κατά τ' άλλα "φαγωνόμαστε μεταξύ μας". Ειδικά κάτι κοροϊδάρες σαν εμένα και τους περισσότερους εδώ μέσα, που με ένα μπλοκάκι ανά χείρας πασχίζουν να δουν προκοπή.
Καλά κρασά.
 
Top