Αν κρίνω απ' την δική μου εμπειρία, μάλλον τώρα είναι διευθύντρια και όχι συνταξιούχος.
Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο πρέπει να υπάρχουν ειδικά εκπαιδευμένοι δάσκαλοι στις τάξεις, που να ασχολούνται μεμονωμένα με τα παιδιά. Φυσικά, θα ήταν άριστο αν ο κάθε καθηγητής λάμβανε ειδική περαιτέρω κατάρτιση.[...] Το αν ωφελούνταν τα παιδιά από τη φοίτησή τους σε κανονική αντί για ειδική τάξη δεν είχα την ευκαιρία να το διαπιστώσω, αλλά είχα την αίσθηση ότι ένιωθαν αποκλεισμένα και απομονωμένα επειδή τα άλλα παιδιά δεν τα αντιμετώπιζαν ως ισότιμα.
Το πιο δύσκολο απ' όλα είναι να τον πείσεις να επιμορφωθεί εκτός ωρών διδασκαλίας, π.χ. να διαθέσει μερικές μέρες από τις καλοκαιρινές του διακοπές ή μερικά Σάββατα. Δεν έχει σημασία που αυτή η επιμόρφωση θα του χρησιμεύσει και θα τον κάνει καλύτερο εκπαιδευτικό και άνθρωπο, ο μόνος λόγος να δεχτεί είναι αν χάσει ώρες από τα μαθήματά του. Αλλιώς, η επιμόρφωση είναι περιττή. Ακούγομαι σκληρή, το ξέρω, αλλά μιλάω εκ πείρας. Όσα επιμορφωτικά σεμινάρια και να μας πρόσφερε το υπουργείο, πήγαιναν στον βρόντο αν δεν γίνονταν εντός εργασίμων ωρών. Η δε Ένωση Καθηγητών Καλλιτεχνικών Μαθημάτων είχε βρει μια ωραία φάμπρικα (προσωπική μου άποψη), που δεν ξέρω αν ισχύει ακόμα: Κάθε Σεπτέμβριο, το πρώτο 10ήμερο, οι καθηγητές των καλλιτεχνικών δεν πατούσαν στο σχολείο επειδή η Ένωσή τους τούς περνούσε από ετήσια επιμόρφωση. Όποιος έχει υπηρετήσει σε σχολείο ξέρει ότι το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου είναι περίοδος πυρετώδους δραστηριότητας, με εγγραφές και εξετάσεις ανεξεταστέων. Η δουλειά έπεφτε λοιπόν στις πλάτες των υπολοίπων, που δεν είχαν "ετήσια επιμόρφωση" εντός ωρών εργασίας. Υποθέτω ότι αν η επιμόρφωση γινόταν κάποια Σάββατα ή μετά το ωράριο του σχολείου, δεν θα πατούσε ψυχή.Άντε τώρα να πείσεις το «συνάδελφο» ότι πρέπει να επιμορφωθεί, για να μην αντιμετωπίζει το αυτιστικό παιδί ως παιδί κατώτερου θεού.
Αυτό προσπάθησε να το βάλεις στο μυαλό εκείνων των εκπαιδευτικών που νομίζουν ότι το δημόσιο τούς πληρώνει 12 τον χρόνο, για να δουλεύουν μόνο τους 9. Αν τολμούσε ένας υπουργός Παιδείας να ζητήσει να διαθέσουν έστω και μία βδομάδα από τις διακοπές για επιμόρφωση, θα ορμούσε η ΟΛΜΕ να τον δαγκώσει, δηλώνοντας ότι για να δουλέψουν κατά τη διάρκεια των τρίμηνων συνολικά (δύο μήνες το καλοκαίρι και ένας Χριστούγεννα-Πάσχα) διακοπών, πρέπει να πληρωθούν έξτρα, ο μισθός που παίρνουν για να κάθονται στο σπίτι τους δεν φτάνει.Κανονικά, επειδή επισήμως οι καθηγητές εργάζονται 12 μήνες το χρόνο...
Υποθέτω ότι για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ ισχύει ότι και για τους δημοσιους οργανισμούς, τις κρατικές ΔΕΚΟ κλπ δηλαδή ότι είναι υποχρεωμενα να διαθέτουν τα κεφάλαιά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία τα επενδύει μόνο σε ομόλογα δημοσιου (δεν ξέρω από πότε υπάρχει αυτός ο νόμος, πάντως δεν φτιάχτηκε προσφατα). Γιατί αφού ο νόμος δεν είναι καινούργιος γίνεται τώρα ντόρος κι όχι και όταν η επένδυση αυτή ήταν κερδοφόρα; Δεν ξέρω.
ΥΓ Εννοείται ότι τα πανεπιστημια έχουν αποθεματικό και ακίνητη περιουσία κλπ κλπ, όχι μόνο από το κράτος αλλά και από δωρεές ιδιωτών, από άλλα εισοδήματα, από συνδρομές κλπ. Γι'άυτό και τα παλιότερα πανεπιστημια είναι πλουσιότερα. Τα χρήματα δεν είναι για έκτακτες ανάγκες, είναι η περιουσια των ΝΠ των πανεπιστημίων. Που τη διαχειρίζεται το ΔΣ, δηλαδή η σύγκλητος του καθε ΑΕΙ.
Παραθέτω από την ανακοίνωση των Πρυτάνεων:
"Τα Πανεπιστήμια της χώρας με έκπληξη διαπίστωσαν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ενέταξε σε Κοινά Κεφάλαια και επένδυσε σε Ομόλογα του Δημοσίου τις καταθέσεις των λογαριασμών τους, οι οποίες προέρχονται από επιχορηγήσεις για τη λειτουργία τους και των προσόδων από τη διαχείριση αυτών, χωρίς τη βούληση των Ιδρυμάτων.
Αποτέλεσμα των ενεργειών της Τράπεζας, όπως αναφέρουν, είναι η χρήση των λογαριασμών των Πανεπιστημίων για την ολοκλήρωση του Προγράμματος Αναδιάρθρωσης του Ελληνικού Χρέους (PSI), δημιουργώντας τεράστια και σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των ιδρυμάτων για τα οποία υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αναστολής της λειτουργίας τους".
Αν πιστέψουμε τους Πρυτάνεις, τα αποθεματικάπροορίζοντανπροορίζονται για τις τρέχουσες ανάγκες των πανεπιστημίων και δεν επενδύθηκαν από τα ίδια τα πανεπιστήμια σε ομόλογα, αλλά από τη διαχειρίστρια Τράπεζα της Ελλάδος (το ίδιο και τα αποθεματικά του ΤΕΙ Αθήνας, όπως ήδη επισήμανε ο Θέμης).