Resident
¥
Σωστά, τον ξέχασα.Ξεχάσατε αναφορά στον Πολ Ποτ, αγαπητέ.
Σωστά, τον ξέχασα.Ξεχάσατε αναφορά στον Πολ Ποτ, αγαπητέ.
Σωστά, τον ξέχασα.
Νομίζω πάντως πως είναι ευρύτερα γνωστό ότι οι οικοδομές στην Ελλάδα έχουν σταματήσει, ότι εκατοντάδες (να μην πω χιλιάδες) διαμερίσματα και σπίτια παραμένουν απούλητα (γι' αυτό και δεν χτίζονται καινούρια), ότι άνθρωποι από άλλες χώρες που απασχολούνταν στον κλάδο της οικοδομής έχουν αρχίσει να επαναπατρίζονται γιατί εδώ δεν βρίσκουν δουλειά, ότι η ανεργία μαστίζει οικοδόμους και λοιπούς τεχνίτες στις μέρες μας, και επίσης ότι δεν γίνεται και κανένα σπουδαίο έργο τα τελευταία χρόνια - μετά τους ολυμπιακούς, εννοώ.
Και επιπλέον, μπορεί στο εξής να είναι οικονομικότερη η εισαγωγή χάλυβα, έτσι δεν είναι;
Ως μαθητής της ιστορίας, όχι επαγγελματίας, δεν μπορώ να τους ξεχάσω.Δεν κάνει να τον ξεχνάτε. Οποιαδήποτε αναφορά σε εργάτες και εργαζόμενους, σε πεινασμένους, σε απολυμένους και σε απεργούς πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύεται από μια δόση Στάλιν, Πολ Ποτ και ενίοτε Μάο.
Μπορεί να μειώσει τις τιμές με μια απλή απόφαση, χωρίς σκέψεις για κοινωνικές συνέπειες. Παράδειγμα: Η κινεζική κυβέρνηση πάγωσε τις τιμές των ακινήτων, ελπίζοντας να εκτονώσει τη φούσκα των ακινήτων που δημιουργείται στην Κίνα σήμερα, κάτι που καμία κυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να κάνει.Μια δική μου γενικότερη απορία, γιατί στοιχεία δεν έχω για αυτά που μιλάτε.
Όταν μια κομουνιστική κοινωνία που είναι αναγκασμένη να δράσει σε συνθήκες διεθνούς ανταγωνισμού διαπιστώνει μείωση των εσόδων της λόγω μείωσης της παραγωγής και των εξαγωγών της ή των τιμών των εξαγώγιμων προϊόντων της, ποια λύση να επιλέξει:
(α) Να απολύσει κάποιους;
(β) Να μειώσει (με κάποια κλιμακωτή αναλογικότητα) τις αμοιβές όλων;
Εδώ θέλουν να αυξήσουν τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων. Η λέξη αντικειμενικός έχει χάσει εντελώς το νόημά της.Παράδειγμα: Η κινεζική κυβέρνηση πάγωσε τις τιμές των ακινήτων, ελπίζοντας να εκτονώσει τη φούσκα των ακινήτων που δημιουργείται στην Κίνα σήμερα, κάτι που καμία κυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να κάνει.
Περίμενα αυτό το σχόλιο. Αλλά στην περίπτωση μας το θεωρώ ως ακόμη ένα ακόμη παράδειγμα της έντονης παρέμβασης του κράτους στην διαμόρφωση των τιμών και γενικότερα της οικονομίας, π.χ. ελάχιστες αμοιβές μηχανικών, δικηγόρων κτλ. Σε περίπτωση που γνωρίζω, εκτός Ελλάδος, οι εκτιμητές του δήμου έκαναν εκτίμηση μεγαλύτερη της τρέχουσας, με σκοπό να αυξήσουν τους φόρους του ακινήτου. Στον φίλο που έγινε αυτό του έδωσαν επίσης το δικαίωμα ένστασης στο δημοτικό συμβούλιο της περιοχής.Εδώ θέλουν να αυξήσουν τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων. Η λέξη αντικειμενικός έχει χάσει εντελώς το νόημά της.
Ως μαθητής της ιστορίας, όχι επαγγελματίας, δεν μπορώ να τους ξεχάσω.
Δηλαδή το ΠΑΜΕ έχει κάποια κριτήρια που εφαρμόζει ανάλογα με την εκάστοτε απεργία ή κατάληψη, τα οποία δεν εντοπίζονται στο ότι γίνονται απολύσεις, ή δυσβάσταχτες μειώσεις μισθών. [...] Είναι όμως ουσιώδες το ότι τα κριτήριά του, όλως περιέργως, αφήνουν έξω την υπεράσπιση των εργαζομένων της Τυποεκδοτικής, έστω και με μια υποτυπώδη ανακοίνωση [...]
Εγώ βλέπω δύο μέτρα και δύο σταθμά. Και υποψιάζομαι ότι δεν είμαι η μόνη.
Αναρωτιέμαι όμως γιατί σε τέτοιες συζητήσεις δεν θυμάται κανείς κάποια άλλα ιστορικά παραδείγματα, π.χ. μετά από ποιους αγώνες καθιερώθηκε το 8ωρο, αλλά θυμάται μονίμως μόνο τον Στάλιν.
Στο πρόγραμμα του ΚΚΕ είναι όλο το πλέγμα των οικονομικών και κοινωνικών μέτρων που πήρε ο Στάλιν κατά την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ένωση του 1930 (κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, κολεκτιβοποίηση της γης κ.ο.κ.). Και σταθερά τα τελευταία χρόνια το έργο του Στάλιν και τα επιτεύγματα της Σοβιετικής Ένωσης του '30 υμνούνται στον Ριζοσπάστη. Μέχρι και ολόκληρο συνέδριο οργάνωσε πρόπερσι το ΚΚΕ για να αποκαταστήσει επίσημα τον Στάλιν.
Επαναλαμβάνω, αν κάποιος φέρνει τον Στάλιν στη συζήτηση, αυτός είναι το ΚΚΕ.
Δεν ξέρω τι κάνουν τα μέσα (την Παπαρήγα τη βλέπω συχνά στην τηλεόραση, όμως), αλλά με την παραπάνω διατύπωσή σου, εφημερίδες όπως, π.χ., η Αυγή είναι «ανεξάρτητες» και όχι ανεξάρτητες. Έτσι θα 'ναι δηλαδή και το Ποντίκι, έτσι ήταν και η Ελευθεροτυπία, όλοι υπηρετούν το σύστημα, είναι «ανεξάρτητοι», γιαλαντζί δηλαδή, διαστρεβλώνουν, λένε ψέματα, αποκρύπτουν κτλ. Στο σημείο αυτό, και επειδή δεν ξέρω: δημοσιεύτηκαν στο Ριζοσπάστη οι απολύσεις και οι μειώσεις στην Τυποεκδοτική;
Είναι τουλάχιστον αντιφατικό ένα κόμμα όπως το ΚΚΕ να μαίνεται για το δικαίωμα στην εργασία, να εξανίσταται κατά του συστήματος, αλλά να δίνει παράλληλα τη δικαιολογία ότι κάνει ό,τι κάνει γιατί είναι μέσα στο σύστημα και δεν μπορεί να κάνει αλλιώς.
Για να διευκρινίσω, εγώ δεν είπα ότι το ΚΚΕ δεν δικαιούται να μιλάει. Ίσα ίσα: αναρωτιέμαι γιατί μιλάει για τους άλλους, αλλά όχι για τον εαυτό του. Και ακόμα παραπέρα: αναρωτιέμαι γιατί παίρνει αντιλαϊκά και αντιεργατικά μέτρα, απολύοντας και κάνοντας μειώσεις, και γιατί η εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στην εκπομπή του Πρετεντέρη αρνήθηκε ότι έχουν γίνει μειώσεις
Και όχι, δεν έχει σημασία ποιος κάνει την ερώτηση. Γιατί με την ίδια λογική, όπως ο «Καρατζαφύρερ μιλάει για δημοκρατία», έτσι και το ΚΚΕ μιλάει για δικαιώματα των εργαζομένων.
Κατ' αρχάς, υπάρχει ένα συλλογιστικό σφάλμα στην απάντησή σου. Η συζήτηση ξεκίνησε από το ό,τι το ΚΚΕ λειτουργεί ως εργοδότης, στο πλαίσιο της τωρινής ελεύθερης αγοράς. Μάλιστα, ακόμα παραπέρα: υιοθετεί τις ίδιες ακριβώς μεθόδους των υπολοίπων που δραστηριοποιούνται σε αυτήν. Το παρελθόν των αριστερών που αγωνίστηκαν δεν μπορεί να εξαργυρώνει για πάντα αυτήν τη στάση. Ακόμα χειρότερα: όταν είσαι ένα τέτοιο κόμμα, δεν μπορείς μπορείς να πατάς στις πλάτες των αριστερών που έδωσαν τη ζωή τους στο παρελθόν και να λες «κάνω απολύσεις γιατί είμαι στο σύστημα». Τι μας λες, σοβαρά; Και οι υπόλοιποι στο σύστημα είναι, γιατί εφαρμόζεις άλλα μέτρα και άλλα σταθμά στην κριτική σου και στη διαμαρτυρία σου προς αυτούς, αλλά όχι στον εαυτό σου; Και οι υπόλοιποι σε ένα άλλο σύστημα θα ήταν αλλιώς. Μα τι λέμε τώρα, επιχείρημα είναι αυτό;Όπως νομίζεις. Μια μικρή λεπτομέρεια, απλώς: το ΚΚΕ και η αριστερά έχουν αγωνιστεί για τα δικαιώματα των εργαζομένων για έναν αιώνα περίπου, είτε συμφωνεί κανείς είτε όχι με αυτούς τους αγώνες τους. Και μάλιστα το έχουν πληρώσει με αίμα, εξορίες, φυλακίσεις. Έχουν επίσης αγωνιστεί για την ελευθερία και τη δημοκρατία στην Ελλάδα κάπως παραπάνω από κάποιους όψιμους σημερινούς δημοκράτες. Ο Καρατζαφύρερ και οι πολιτικοί του πρόγονοι για τι ακριβώς έχουν αγωνιστεί; Να σου θυμίσω: δικτατορία Μεταξά, δωσιλογισμός, μετεμφυλιακή τρομοκρατία, επταετία, κυνήγι μεταναστών.
Θα μπορούσα να σου δείξω ακόμα περισσότερους νεκρούς στους πολιτικούς προγόνους της Αλέκας, π.χ., αλλά μετά θα διαμαρτυρηθείς ότι λέμε όλο για τον Στάλιν.Ο Καρατζαφύρερ και οι πολιτικοί του πρόγονοι για τι ακριβώς έχουν αγωνιστεί; Να σου θυμίσω: δικτατορία Μεταξά, δωσιλογισμός, μετεμφυλιακή τρομοκρατία, επταετία, κυνήγι μεταναστών.