bernardina
Moderator
Δεν νομίζω. Αν ατονήσουν αυτά (π.χ. αγώνας για / υπέρ ≠ αγώνας κατά / εναντίον), δεν θα μπορούμε να συνεννοούμαστε στο τέλος.
Γι' αυτό μου τη δίνει να βλέπω τίτλους του τύπου: ίδρυμα για τον καρκίνο, κτο.
Δεν νομίζω. Αν ατονήσουν αυτά (π.χ. αγώνας για / υπέρ ≠ αγώνας κατά / εναντίον), δεν θα μπορούμε να συνεννοούμαστε στο τέλος.
:lol::lol:Έκανα την πεϊλινιά μου... :angel:
Εξαρτάται· για να το δεχθούμε εμείς, θα πρέπει κι εσύ με τη σειρά σου να αποδεχθείς το αντιπανικός.Για το άλλο, το αντικαρκινικό είναι καλό;
LOL. Βέβαια, απέρριψα το αντιπανικός όταν σκέφτηκα ότι η μπάρα δεν είναι για την καταπολέμηση του πανικού, σαν το αντικαρκινικός και τα όμοια.Εξαρτάται· για να το δεχθούμε εμείς, θα πρέπει κι εσύ με τη σειρά σου να αποδεχθείς το αντιπανικός.
Kάτι ανάλογο είχε παρατηρήσει ο Παπαδιαμάντης για τα βιώνω και θνήσκω, που είναι αντίθετα, αλλά τα σύνθετά τους με το απο- είναι συνώνυμα.
...
Για την απόφραξη δες κι εκεί στην εξαποδωμάγευση κι αν δεν σου φτάσει και θες κι άλλη δόση, πήγαινε και σε μια παλιά αγαπημένη του Ζαζ, την αποξήλωση.
Πώς γίνεται να είναι η ίδια λέξη η αντίθετή της; Το πιο κοντινό είναι αυτό με τα αποθνήσκω και αποβιώνω, αλλά αυτά δεν είναι η ίδια λέξη αλλά αντίθετες που έχουν "αντίθετα πρόσημα" κι έτσι γίνονται συνώνυμες. Ξέρει κανείς ποια σημασία της απόφραξης απαντάται πρώτη και πότε απαντάται η δεύτερη;
Άλλα παραδείγματα:
Απογεμίζω: γεμίζω κάτι τελείως
Απογεμίζω: αδειάζω (το όπλο)
και το ουσιαστικό απογέμιση, που σημαίνει και τα δύο
Παρεμφερές:
αποσκλήρυνση η [aposklírinsi] Ο33 : 1.(γεωλ.) η σκλήρυνση των πετρωμάτων, συνήθ. λόγω θέρμανσης. 2. (χημ.) η απομάκρυνση των αλάτων (ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου κτλ.) από το σκληρό νερό.
Οι λέξεις αυτές καλούνται αυταντώνυμα / αυτοαντώνυμα:Πώς γίνεται το αντίθετο μιας λέξης να είναι η ίδια λέξη;