Θα πείτε "εξεπλάγημεν"; Θα στερηθείτε ένα χρήσιμο ρήμα; Όχι, ή θα ξεφύγετε τρέποντάς το στην ενεργητική (μας εξέπληξε) ή θα πείτε "εκπλαγήκατε".
Ποιο είναι το πρόβλημα με την χρήση μόνο μιας φωνής;
Θα πείτε "εξεπλάγημεν"; Θα στερηθείτε ένα χρήσιμο ρήμα; Όχι, ή θα ξεφύγετε τρέποντάς το στην ενεργητική (μας εξέπληξε) ή θα πείτε "εκπλαγήκατε".
Ποιο είναι το πρόβλημα με την χρήση μόνο μιας φωνής;
Καμιά φορά μπορεί να μη βολεύει. Άλλωστε, στο "παρεξετράπητε" δεν υπάρχει ούτε η διέξοδο της αλλαγής φωνής. Κι έτσι, παρεκτραπήκατε.
Όχι, δεν μπορείς. Χτες παρεκτράπηκα όταν άκουσα τον Χ. να λέει ότι...
Η γιαγιά μου, έλεγε το περίεργο επίθετο απαλαό για κάποιον που τα έχει χάσει, αλλού πατά κι αλλού βρίσκεται, δεν ξέρει τι του γίνεται. Θεωρούσα πάντα ότι είχε παρακούσει το απολωλό(ς).[...] αλλά το επίθετο ο απολωλός, η απολωλή, το απολωλό σκέφτομαι να το υιοθετήσω. (Και μην πείτε «Αυτός απολωλάθηκε!».)
Η γιαγιά μου, έλεγε το περίεργο επίθετο απαλαό για κάποιον που τα έχει χάσει, αλλού πατά κι αλλού βρίσκεται, δεν ξέρει τι του γίνεται. Θεωρούσα πάντα ότι είχε παρακούσει το απολωλό(ς).
Η γιαγιά μου, έλεγε το περίεργο επίθετο απαλαό για κάποιον που τα έχει χάσει, αλλού πατά κι αλλού βρίσκεται, δεν ξέρει τι του γίνεται. Θεωρούσα πάντα ότι είχε παρακούσει το απολωλό(ς).
Μάλλον από το απαλαβός<παλαβός.
Το οποίο παλαβός κατά μία άποψη, ίσως την επικρατέστερη, είναι από το απολωλός, μέσω του καταγραμμένου μεσαιωνικού πελελός (πελλός στα σημερινά κυπριακά).