Σας έχω πει ότι χρησιμοποιώ στο Word διορθωτή που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και διορθώνει μόνος του κάποια λάθη πληκτρολόγησης που κάνω. Μόνο που δεν ξέρει ακριβώς τι θέλω να γράψω, εγώ κοιτάω το πληκτρολόγιο την ώρα που γράφω και όχι το κείμενο, και στο τέλος το γραφτό θέλει απαραιτήτως ξαναδιάβασμα, από τη μια για να διορθώσω τα λάθη που μου ξέφυγαν (ή
μας ξέφυγαν) και από την άλλη για να διορθώσω κάποιες πρωτοβουλίες του διορθωτή, συχνά ικανές να με κάνουν ρεζίλι.
Τέτοιο διορθωτή πρέπει να χρησιμοποιούν κάποιοι στο protagon.gr. Βεβαιώθηκα σήμερα γι’ αυτό, όπως και για το ότι εκεί δεν αφιερώνουν τα πεντέξι λεπτά που χρειάζεται να ξανακοιτάξουν και να διορθώσουν ένα κείμενο.
Χτες που διάβαζα το άρθρο του Γ. Λακόπουλου
Μην πυροβολείτε τον Χρυσοχοϊδη! βρήκα πράγματα ακατανόητα («Απλώς πέρασαν στην τρήση φάση»), αλλά βρήκα και μια πρόταση όπου σίγουρα ο διορθωτής άλλα είδε και άλλα κατάλαβε. Εδώ δύο, δίπλα δίπλα:
Γιατί τον έβγαλε τώρα ο Χρυσοχοϊκής είναι άλλη υπόθεση. Η ιστορία όμως θα τον πιστώσει με το θέρος να τον βγάλει.
Ποιος ξέρει πώς γράφτηκαν ο
Χρυσοχοΐδης και το
θάρρος (υποθέτω *
θάρος) για να γράψει ο διορθωτής αυτά που βρήκε να γράψει.
Σε σημερινό
κείμενο του Α. Παπαγιαννίδη, χωρίς άλλα προβληματικά σημεία, βρίσκεις αυτό:
Μια ακόμη από τις θεσμικές ανοησίες που στην μεν Ελλάδα (και όπου αλλού...) θα εκτρέψουν τον αντι-Ευρωπαϊσμό, στην δε «Ευρώπη» θα ριζώσουν έναν αμφίβολης αποτελεσματικότητας αυταρχισμό.
Θα έγραφα
αντιευρωπαϊσμό και δεν θα έβαζα μεταβατικό
ριζώνω, αλλά αυτά δεν δημιουργούν παρεξήγηση όπως το
εκτρέψουν. Είμαι βέβαιος ότι ο συντάκτης ήθελε
εκθρέψουν, αλλά κάποιος (ο δακτυλογράφος; ο ηλεκτρονικός διορθωτής;) κατάφερε να δώσει πολύ διαφορετικό νόημα.
ΥΓ. Το «θα εκθρέψουν» ξενίζει και τον Γκούγκλη. Όταν το ζητάω, αυτός (γεμίσαμε μηχανές που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες) κάνει του κεφαλιού του.
Showing results for "θα επιτρέψουν"