Προς τι ο εκνευρισμός;
Δεν καταλαβαίνω γιατί σώνει και καλά αυτές οι εκφράσεις να είναι εκνευριστικές. Εν τέλει (at the end of the day!) αποτελούν χαρακτηριστικά του καταστασιακού ιδιώματος της —τηλεοπτικής κυρίως— δημοσιογραφίας, οπότε πιέζετε το off στο τηλεχειριστήριό σας και ξενοιάζετε.
Γνώμη μου είναι να μην εμπλεκόμαστε σε τέτοιου είδους αφορισμούς της γλώσσας, γιατί καταλήγουμε καθαρολόγοι και οπισθοδρομικοί. Για να έχουν αναδυθεί τέτοιες εκφράσεις, πα να πει ότι κάπου χρησιμέυουν. Ας μην βιαζόμαστε να κατακρίνουμε, ας ξεκολλήσουμε λίγο από τις διδαχές του βεργοφόρου και βεργοκραδαίντος (!) δασκαλάκου.
Προσωπικά, έχω εντοπίσει ότι σχεδόν ποτέ πια η λέξη "κυριολεκτικά" δεν χρησιμοποιείται κυριολεκτικά (!). Δηλαδή, λέει κάποιος κάτι μεταφορικό και λέει "κυριολεκτικά όμως" (π.χ. "μου βγήκε ο κώλος στη δουλειά, κυριολεκτικά όμως ... δεν προλαβαίνω ούτε για κατούρημα, στην κυριολεξία ... έχω να σε δω και 100 χρόνια, κυριολεκτικά" ...). Από τέτοια φαινόμενα αφορμώμενοι, ορισμένοι τεκμαίρουν ότι η νεολαία μας ή γενικά η εποχή μας τείνει στην υπερβολή και στην υπερτόνιση, σε βαθμό εξωφρενικό. Αυτό όμως που διαπιστώνω εγώ, πριν απ' όλα, είναι ότι η εποχή μας τείνει στην υπερβολή της υπερβολής, δηλαδή σε μια μετα-υπερβολή: όλοι σπεύδουν να παραστήσουν τους θεματοφύλακες των πατροπαράδοτων γλωσσικών αξιών (!) και από υπερβάλοντα ζήλο τα θεωρούν όλα σχήματα καθ' υπερβολήν, εκνευριστικά, σπαστικά και άλλα τέτοια που σε τελική ανάλυση (χα!) προδίδουν τη δική τους επιφανειακή γνώση της γλωσσολογίας.
Είμαι ο Νοτούλης και μόλις τελείωσα, απνευστί, χωρίς άνω τελείες. Ευχαριστώ που με αφήσατε να ολοκληρώσω προτού τελειώσει ο τηλεοπτικός χρόνος που μας πιέζει και είναι αμείλικτος!