Tι μου θύμισες τώρα, δόχτορα (και μάλιστα έρχονται αποσπασματικά, εμ, βέβαια, μιλάμε για την παλιολιθική εποχή...).
Πανεπιστήμιο. Φοιτητική λέσχη. Αφιέρωμα στον Οσίμα. Πάμε λοιπόν να δούμε κουλτούρα, την Αυτοκρατορία των Αισθήσεων (ως σινεφίλ είχαμε πάει και στις άλλες ταινίες του αφιερώματος, εννοείται). Φίσκα το σινεμά, για ευνόητους λόγους. Ξεκινάει η ταινία και να πάσχει από υποτιτλισμό, τύφλα να΄χει ο Σουλεϊμάν, να τους ακούς να κουβεντιάζουν ιαπωνιστί δέκα λεπτά και να σου γράφει από κάτω: καλημέρα. Θα μου πεις ήθελα να καταλαβαίνω τι λένε; Ε, ναι, παραδόξως, είχαμε πάει να δούμε την ταινία, όχι το σεξ. Τέλος πάντων, τελειώνει η ταινία με ψυχοπλάκωμα, όπως κάθε ταινία τέχνης που σέβεται τον εαυτό της, πέφτει κι ένας υπότιτλος- μετάφραση επιγραφής που μας πληροφορούσε ότι όλοι λυπήθηκαν την φτωχή ηρωίδα, που ήταν ακόμα πιο ακαταλαβίστικο, γιατί αφού δεν είχε προηγηθεί σοβαρός υποτιτλισμός πού να καταλάβει ο θεατής τι δηλοί ο μύθος. Κι ενώ κατευθυνόμασταν προς την έξοδο, αποφασίζει ο καταστηματάρχης να βάλει μια τσόντα αμερικανικής προέλευσης. Μιλάμε για εποχή προ του ίντερνετ και δε νομίζω να είχε κανένας γνωστός βίντεο στο σπίτι του, οπότε το θέαμα δεν ήταν ακριβώς συνηθισμένο. Οπότε όλοι αιφνιδιάστηκαν. Και σε ελάχιστο χρόνο το θέαμα διακόπηκε με πολύ θόρυβο, λες και τράβηξε κάποιος τη μηχανή προβολής.
Την επόμενη μέρα το γράφανε οι τοπικές εφημερίδες, είχε βουίξει ο τόπος ότι η κινηματογραφική λέσχη, που χρηματοδοτείται και από το δήμο, διαφθείρει τη νεολαία, να φωνάζει η Λέσχη ότι φταίει ο ιδιοκτήτης του σινεμά, κάποιος να λέει ότι ήταν διδακτικό το θέαμα για να μπορέσουμε εμείς οι θεατές να συγκρίνουμε την αληθινή τέχνη με την πορνογραφία και να διαπιστώσουμε ότι απέχουν παρασάγγας (βεβαίως δεν διευκρίνισε ποιό έργο θεωρούσε πορνογραφία και ποιό τέχνη). Νομίζω συζητήθηκε και η περίπτωση οργάνωσης ανοιχτής συζήτησης με καλεσμένους πανεπιστημιακούς κλπ κλπ. Και γενικά απόκτησε νόημα και το "ήμουνα κι εγώ εκεί", μέχρι κι η γειτόνισσά μου με ρώτησε στο ασανσέρ, υπέθεσε ότι σαν φοιτήτρια θα ήμουνα στο σινεμά.
Τελικά τόσα χρόνια αργότερα δεν θυμάμαι παρά αμυδρά υπόθεση κλπ αλλά εξακολουθώ να αναρωτιέμαι αν τελικά η ταινία ήταν ακαταλαβίστικη λόγω κακού υποτιτλισμού ή αν οφειλόταν το ακαταλαβίστικο στην υψηλή τέχνη.