Eδέησα να δω το Zero Dark Thirty. Ελπίζω να μην πει κανένας ότι χρειαζόμαστε spoiler alert, για όποιον δεν το ξέρει, στο τέλος είναι 2011 και σκοτώνουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.
Και έχω να πω ότι:
α. πιο πολύ με αηδίασαν τα τρέιλερ που έδειξαν πριν την ταινία, παρά τα βασανιστήρια της ταινίας, λες και είχαν βάλει στοίχημα στο σινεμά να μας διαφημίσουν όλες τις ταινίες τρόμου της χρονιάς :scared:
β. τελικά σε κάτι βοήθησαν οι βίοι αγίων, αυτά τα μικρά βιβλιαράκια χωρίς εξώφυλλο, που πουλάγανε έξω από τις εκκλησίες παλιά. Οπότε μας πλησιάζανε να μας τα πουλήσουν, η γιαγιά μου έπαιρνε ένα και πριν πάει στα σκουπίδια το διάβαζα. Σχεδόν καρμπόν όλα, περιγράφανε διάφορα βασανιστήρια μαρτύρων και οσιομαρτύρων, με αποτέλεσμα να βλέπω χολυγουντιανά βασανιστήρια και να μη μου καίγεται καρφί (αν και το Funny Games του Χάνεκε με αηδίασε στο έπακρο)
Αυτά τα λέω για να εξηγήσω ότι δεν μου φάνηκε ότι οι σκηνές με τα βασανιστήρια ήταν ακραίες. Η σκέψη για το τι βλέπεις ναι, μπορεί να σου χαλάσει τη διάθεση. Αλλά οι ίδιες οι σκηνές ήταν αρκετά σεμνά γυρισμένες.
Από κει και πέρα, πάνω που είχα αρχίσει να σκέφτομαι ότι η Μπιγκελόου έχει τεχνική αρτιότητα αλλά ότι η φωτογραφία δεν ήταν τίποτα το ιδιαίτερο, ήρθε το κομμάτι με την εισβολή στο Λαντενολημέρι και άλλαξα γνώμη. Δυστυχώς, το σενάριο έχει μερικές γκάφες ή μάλλον κάποια πράγματα που μας τα έμαθε το Χόλιγουντ (ΤΜ Ελληγενής). Πρώτο και καλύτερο, ότι στο Πακιστάν μιλάνε αραβικά. :scared:
Οι αμερικανοί στρατιώτες έχουν διερμηνέα που φωνάζει στα αραβικά στους περαστικούς να απομακρυνθούν, στην καρδιά του Πακιστάν. Εννοείται αυτοί δεν απομακρύνονται, μάλλον γιατί ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΤΙ ΛΕΕΙ. Και μετά καπάκι αρχίζει να τους φωνάζει στα αγγλικά, ίσως για να καταλάβουν. :twit:
Το άλλο το καταλαβαίνουν οι Λονδρέζοι μόνο: δείχνει την έκρηξη στο λεωφορείο 30 το 2005. Μόνο που το λεωφορείο που μας δείχνει δεν γράφει 30 αλλά άλλο, και το δήθεν ραδιόφωνο που ακούμε λέει νομίζω ότι ήταν το 10. Λεπτομέρεια; Όχι για όσους έζησαν από κοντά εκείνες τις μέρες.
Κατά τ'άλλα δεν μου φάνηκε τίποτα το ιδιαίτερο, αλλά γούστα είναι αυτά.