Δε θα εκφραστώ έτσι όπως μου 'ρχεται.
Αν σε τρολάρω λίγο, μήπως τελικά θα εκφραστείς;
Μύθοι και Αλήθειες για το Κάπνισμα ή Τι «Βλάπτει Περισσότερο τη Συρία»...
Διανύω την 71η «άκαπνη» μέρα μου [ΣτΖ: Το άρθρο είναι του 2008· έκτοτε το ξανάρχισε], αλλά αυτό δεν σημαίνει καθόλου βέβαια ότι άλλαξαν οι θέσεις μου σχετικά με τους καλλιεργούμενους έντεχνα εδώ και σαράντα χρόνια μύθους και τις πραγματικές αλήθειες γύρω από το τσιγάρο και την υγεία! Με την ευκαιρία λοιπόν του «καινούργιου» νόμου περί καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος και της Παγκόσμιας Ημέρας Εναντίον του Τσιγάρου (31/5), για την οποία σημειωτέον δεν έχω [ΣτΖ: "δεν θα είχα"] καμιά αντίρρηση, αν δεν έβριθε ανακριβειών, επιτρέψτε μου να κάνω μια περιληπτική ανασκόπηση του όλου θέματος.
1. Η κατάχρηση του τσιγάρου βλάπτει σοβαρά την υγεία, όπως κάθε κατάχρηση, του ζείδωρου ήλιου και του νερού συμπεριλαμβανόμενων, αφού δεν υπάρχει πάνω στον πλανήτη φυσική ή τεχνητή ΜΗ τοξική ουσία.
2. Το τσιγάρο πρέπει να μένει αυστηρά μακριά από τα παιδιά και τους ασθενείς.
3. Η Πολιτεία, το σχολείο και οι γονείς έχουν καθήκον να ενημερώνουν τα παιδιά και τους πολίτες για τους κινδύνους που τους απειλούν από την κατάχρηση του καπνίσματος.
4. Η Πολιτεία δεν έχει δικαίωμα να μεταχειρίζεται τους καπνιστές ως πολίτες Β’ κατηγορίας, επιβάλλοντας μειωτικές διακρίσεις σε βάρος τους και κολλώντας πάνω τους ταμπέλες, ως [ΣτΖ: "όπως"+ονομαστική] «αμόρφωτους», «απολίτιστους», «αναίσθητους κοινωνικά», «εξαρτημένους βλάκες» και «λούμπεν».
5. Υπάρχουν τρεις ατράνταχτες αποδείξεις ως προς το ότι η προπαγάνδα των αντικαπνιστών είναι παραπλανητική και απολύτως αντιεπιστημονική. Βασικές επιστημονικές και αδιαμφισβήτητες αλήθειες θυσιάζονται συνειδητά στον βωμό της μάνητας των αντικαπνιστών, που οι περισσότεροι το [ΣτΖ: "την"] έχουν κάνει επάγγελμα.
- Πρώτον, αποκρύπτουν το γεγονός ότι η βλάβη από την τοξικότητα είναι απολύτως και αναλόγως συνδεδεμένη με τη δόση, διακηρύττοντας αναίσχυντα ότι και το ένα τσιγάρο την ημέρα είναι βλαβερό! Όλοι μας μπορούμε π.χ. να παίρνουμε μια απειροελάχιστη δόση στρυχνίνης κάθε μέρα και να μην πάθουμε ποτέ τίποτα.
- Δεύτερον, αποκρύπτουν το γεγονός ότι δεν υπάρχει μέχρι σήμερα κλινική ή εργαστηριακή (και όχι στατιστική) απόδειξη αιτιώδους σχέσης καπνίσματος και καρκίνου. Δεν υπάρχει δηλαδή επιστημονική απόδειξη ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο. Σίγουρα βέβαια επιβαρύνει καρκινική προδιάθεση ή υπάρχοντα καρκίνο.
- Τρίτον, δεν υπάρχει ούτε ΜΙΑ έρευνα, που να αποδεικνύει ότι η διαφήμιση επηρεάζει τη συνολική κατανάλωση καπνού, ενώ υπάρχουν δεκάδες έρευνες, που αποδεικνύουν το αντίθετο. Το έντονο ενδιαφέρον της καπνοβιομηχανίας για τη διαφήμιση οφείλεται στην ανάγκη ενημέρωσης των καπνιστών για καινούργιους τύπους και σήματα τσιγάρων και για το «μοίρασμα» της αγοράς μεταξύ τους.
7. Τα μεγάλα «συμφέροντα» γύρω από το τσιγάρο δεν είναι οι καπνοβιομηχανίες, αλλά τα Κράτη. Οι πρώτες εισπράττουν μόλις το 6% (έξι) από κάθε πακέτο τσιγάρων και τα κράτη το 70-90%! Το Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών εισπράττει περί τα € 2,5 δισ. κάθε χρόνο από τον φόρο (75%) των τσιγάρων και τον Φ.Π.Α.
8. Το θέμα «κάπνισμα-υγεία» είναι πολιτικό και βαθιά υποκριτικό! Αν πραγματικά ήθελαν να προστατεύσουν την υγεία μας, θα ανέβαζαν την τιμή του πακέτου στα € 15! Τότε όμως θα σκότωναν την κότα που τους γεννάει χρυσά αυγά! Έτσι, υιοθετούν τη λογική της «ποτοαπαγόρευσης» και χρησιμοποιούν τις φασίζουσες απαγορεύσεις, ως άλλοθι για την ανεπαρκέστατη πολιτική τους γύρω από τη δημόσια υγεία και πρόνοια! Τα καταστρεπτικά για τους χρήστες, τις οικογένειές τους και την ολόκληρη την κοινωνία ναρκωτικά, που προκαλούν βεβαιωμένους θανάτους, διάλυση οικογενειών και εγκληματικότητα διακινούνται σχεδόν ελεύθερα στις δυτικές -τουλάχιστον- κοινωνίες. Αν οι πόροι -χρόνος, χρήμα, ανθρωποώρες- που επενδύονται στο αντικαπνιστικό μένος, είχαν επενδυθεί στην αντιμετώπιση του τεράστιου αυτού κοινωνικού προβλήματος, αν δεν το είχαν εξαλείψει, σίγουρα θα το είχαν μειώσει σημαντικά. Όχι, όμως. Στον τόπο μας, δυστυχείς χρήστες ναρκωτικών ουσιών περιμένουν χρόνια να μπουν σε -έτσι κι αλλιώς αμφίβολης αποτελεσματικότητας- προγράμματα μεθαδόνης, ελλείψει πόρων. Στην ουσία όμως δεν λείπουν οι πόροι. Απλώς γίνεται στρεβλή αξιολόγηση των κοινωνικών προτεραιοτήτων.
Συμπερασματικά: ας αναρωτηθούν οι όποιοι υπεύθυνοι και ανεύθυνοι: τι «βλάπτει περισσότερο τη Συρία»; Το κάπνισμα ή τα ναρκωτικά; Γιατί σίγουρα δεν τη «βλάπτουν εξίσου»!