Δεν ξέρω τί γίνεται στη Γερμανία, αλλά δε νομίζω ο κύριος με τη σύνταξη 25 ευρώ το μήνα να μην δικαιούται άλλη κρατική οικονομική βοήθεια, δωρεάν πρόσβαση στην υγεία κλπ.
Το ζητούμενο είναι σε μια χώρα με δυτική οικονομία που ανήκει στις 20-30 πλουσιότερες στον κόσμο να μην πεθαίνει ο κόσμος από την πείνα και τις αρρώστιες στο δρόμο και να μην στηρίζεται στην αβέβαιη ελεημοσύνη των ιδιωτών, των ΜΚΟ κλπ.
Στην Ευρώπη σχεδόν όλες οι χώρες έχουν αποφασίσει να πληρώνουν φόρους ώστε όλοι οι πολίτες να απολαμβάνουν κάποια στοιχειώδη αγαθά όχι μόνο από ελεημοσύνη αλλά και γιατί η ευημερία της χώρας στηρίζεται (και) στην ευτυχία των πολιτών.
Στο ΗΒ όλοι, είτε έχουν πληρώσει είτε όχι, εφόσον έχουν συμπληρώσει την ηλικία δικαιούνται οικονομική βοήθεια από το κράτος ίση με το ποσό της κρατικής σύνταξης (το οποίο είναι σταθερό και είναι λίγο παραπάνω από το επίδομα ανεργίας). Παράλληλα, αν χρειάζονται βοήθεια με το ενοίκιό τους, μπορούν να έχουν ως 100% κάλυψη του ενοικίου, η δωρεάν υγεία είναι φυσικά αγαθό για όλους, οπότε δεν αλλάζει κάτι εκεί. Το κράτος δεν σου ζητάει να πουλήσεις ό,τι έχεις και δεν έχεις. Απλά για να πάρεις όλα όσα δικαιούσαι πρέπει να έχεις οικονομίες στην τράπεζα κάτω από 6000. Αν έχεις από 6000 ως 16000 σου αφαιρείται μία λίρα για κάθε πεντακοσάρικο, κι αν έχεις πανω από 16000 δεν δικαιούσαι τίποτα. Δεν σου ζητάνε να πουλήσεις τα κοσμήματά σου για να ζήσεις. Αν έχεις στεγαστικό δάνειο και επομένως δεν δικαιούσαι βοήθεια με το ενοίκιο όπως οι ενοικιαστές, το κράτος σε βοήθάει να κάνεις διακανονισμό με την τράπεζα και καλύπτει κάποια έξοδά σου. Σε όλα αυτά λαμβάνεται υπόψη το ότι μπορεί στο μέλλον να χρειαστείς οίκο ευγηρίας και επομένως θα πρέπει να έχεις ταχτοποιήσει τα οικονομικά σου ανάλογα. Οι ηλικιωμένοι δικαιούνται επίδομα θέρμανσης και υπάρχουν διάφορες υπηρεσίες που αναλαμβάνουν να έρχονται να σε βλέπουν, να έρχεται κάποιος μια φορά την εβδομάδα να σου κάνει τα ψώνια, να έρχεται νοσοκόμα να σε φροντίζει, να σου φέρνουν φαγητό στο σπίτι κλπ κλπ.
Να θυμίσω ότι το ΗΒ δεν είναι Σκανδιναβία και ότι άμεση φορολογία δεν είναι χαράτσι βορειοευρωπαϊκού τύπου. Φυσικά τα πιο πάνω δεν έχουν λύσει τα προβλήματα των ηλικιωμένων, ούτε είναι η χώρα παράδεισος για τους γέρους γιατί τα χρήματα δεν είναι ποτέ αρκετά. Και ναι, υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι θα προτιμούσαν να μην πληρώνουν φόρους για τίποτα και ειδικά για να στηρίξουν τους συμπολίτες τους.
Και μου φαίνεται απίθανο να είναι χειρότερα στη Γερμανία.
ΥΓ Παρεμπιπτόντως, η αρθρογράφος πληρώνει 1000 ευρώ το μήνα για 40 χρόνια με σκοπο να εισπράξει 300 ευρώ το μήνα για 15-20 χρόνια; Τότε τη συμφέρει καλύτερα να βάζει τα 1000 ευρώ το μήνα στην τράπεζα (και ναι, δεν έχω υπολογίσει πληθωρισμό κλπ.) Αλλά προφανώς ένα μέρος από τα χρήματα που πληρώνει κάθε μήνα πηγαίνουν για να στηρίξουν οικονομικά αυτούς που δεν πλήρωσαν μία.