Τα των συντάξεων

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Έχει πάντως και το ΤΣΜΕΔΕ τις δικές του αμαρτίες - λέγε με Attica Bank.
 

SBE

¥
Φυσικά. Και είναι αποτέλεσμα της κακοδιαχείρισης των αποθεματικών του ταμέιου την τελευταία δεκαετία. Είπα εγώ το αντίθετο; Αντιθέτως, αυτό ακριβώς είπα.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Γι ατα άλλα ταμεία, όπως γράφουν οι ερευνητές ήταν αδύνατο να αποκτήσουν στοιχεία να τα μελετήσουν. Εϊπαμε ότι στη σημερινή Ελλάδα, η πιο επαναστατική πράξη είναι να μετρήσεις, να αξιολογήσεις και να σχεδιάσεις με βάση διεθνώς αποδεκτά στάνταρ.

Αυτά είναι που κάνουν τους δικαιούχους να γκρινιάζουν, όχι οι αμαρτίες του ΙΚΑ.

Όχι. Κατά τη γνώμη μου, οι περισσότεροι γκρινιάζουν επειδή θεωρούν ότι έχουν πληρώσει τα χρήματα των συντάξεών τους, ενώ είναι οφθαλμοφανές και εμπειρικά πόσο άδικο έχουν. Είναι χαρακτηριστικά τόσο τα δύο διαγράμματα που συνοδεύουν την έρευνα και δείχνουν πόσο πολύ επιδοτούνται διαγενεακά και ενδογενεακά ακόμα και οι τρέχουσες, κλαδεμένες συντάξεις, όσο και η απορία ενός σχολιαστή στον τοίχο του καθ. Ματσαγγάνη στο ΦΒ, που ρώτησε γκρόσο μόντο: «καλά, μόνο 2% πάνω από τον πληθωρισμό απόδοση έχουν τα χρήματα των ταμείων;»

Όπως φαίνεται, πριν από τις περικοπές υπήρχαν συντάξεις όπου κάποιοι με 200Κ εισφορές θα αποκόμιζαν 700Κ συντάξεις, ενώ τώρα αυτή η ψαλίδα έχει μικρύνει και μοιάζει να έχει μπει κάτι σαν πλαφόν στο διπλάσιο των καταβληθεισών εισφορών.

Για ευκολία:



 

Attachments

  • d1.jpg
    d1.jpg
    83.6 KB · Views: 219
  • d2.jpg
    d2.jpg
    78.5 KB · Views: 208

SBE

¥
Αναφέρεσαι στο ΙΚΑ.
Εγώ αναφέρομαι στα άλλα ταμεία, τα υποτίθεται υγιή που βρέθηκαν να χρειάζονται κρατική βοήθεια. Αν αυτό δεν είναι δείγμα ότι κάπου στο δρόμο έγινε κακή διαχείρηση ή ίσως και κατάχρηση, τότε τί είναι;
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Η μελέτη αναφέρει ότι στα άλλα ταμεία η κατάσταση ήταν και είναι ακόμα πιο ευνοϊκή υπέρ των παροχών. Προφανώς αυτό είναι θεμελιώδες και βασικό στοιχείο κακής διαχείρισης (πολλαπλάσιες εκροές από εισροές). Όπως λες κι εσύ, «υποτίθεται»ότι ήταν υγιή, όπως «υποτίθεται» ότι όλοι παίρνουν συνταξιοδοτικά τα λεφτά που έχουν βάλει για την ασφάλισή τους.

Εμφανώς πρόκειται για αστήρικτες υποθέσεις.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Δυστυχώς στη μελέτη δεν βλέπω να γίνεται καμία μνεία στο ΤΣΜΕΔΕ...
Απ' ό,τι διαβάζω, δεν έχουν κανένα άλλο ταμείο πλην του ΙΚΑ επειδή δεν τους έδωσαν στοιχεία.
 
Όταν λέμε για υγιή ταμεία, εννοού(σα)με αυτά που είχαν αποθεματικά. Τα αποθεματικά όμως είναι μύθος. Δεν φτάνουν ούτε για ζήτω.
 

SBE

¥
Δεν έχω χρόνο να το ψάξω, πάντως θυμάμαι ότι πριν από κάμποσα χρόνια το ΤΕΕ είχε κάνει συνέδριο με θέμα πως θα επενδύσουν την περιουσία του ταμείου (η οποία παρεμπιπτόντως, αν κοιτάξουμε μόνο τα ακίνητα ήταν αρκετά μεγάλη). Ο λόγος που το θέμα ήταν επείγον ήταν γιατί υπήρχε πρόβλεψη ότι στο μέλλον θα υπήρχε άυξηση του αριθμού των συνταξιούχων του ταμέιου. Ως γνωστόν πολλοί μηχανικοί δεν έπαιρναν ποτε σύνταξη, γιατί εργάζονταν σαν ελέυθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες, οπότε το ταμείο είχε επωφεληθεί ιδιαίτερα από το ότι πλήρωναν εισφορές- υποχρεωτικές για άδεια άσκησης- χωρίς να εισπράττουν ποτέ σύνταξη. Αυτό που μάλλον δεν είχαν προβλέψει ήταν το πόσο γρήγορα θα αυξανόταν ο αριθμός των μελών. Παράδειγμα, όταν γράφτηκα εγώ στο ΤΕΕ είχα αριθμό μέλους 50000-κάτι, δηλαδή από την ίδρυση του τη δεκαετία του '20 μέχρι το 1990-κάτι είχε 50.000 μέλη. Δέκα χρόνια αργότερα γνώρισα κάποιον με αριθμό μέλους 100.000 και κάτι. Πενήντα χιλιάδες νέα μέλη μέσα σε μια δεκαετία. Προφανώς όλοι αυτοί θα βγουν στη σύνταξη μετά το 2030-2035, οπότε ακόμα το ταμέιο δεν έχει αισθανθεί το βάρος των συντάξεών τους. Αντίστοιχα, το ταμέιο επωφελείται από τις εισφορές όλων αυτών, γι'αυτό ακόμα έχει χρήματα να παίζει με τράπεζες Αττικής και λοιπά πράσινα άλογα.

Από την άλλη το ΙΚΑ που πληρώνει συντάξεις σε όλους, περι το 2030 θα έχει μείωση των συνταξιούχων του, αφού ο πληθυσμός μειώνεται και τώρα βρισκόμαστε στο σημείο που η μεγάλη μάζα του πλήθυσμού βγαίνει στη σύνταξη τώρα.
 
Δεν έχει πολύ σημασία η μείωση των συνταξιούχων το 2030. Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας που έφερε ο Δόκτορας, το κράτος μπαίνει μέσα για κάθε συνταξιούχο του ΙΚΑ κατά 63.600 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι αυτά τα λεφτά θα πρέπει -αν δεν αλλάξει κάτι- να αφαιρεθούν από τις μελλοντικές συντάξεις των τωρινών εργαζομένων ή να γίνει κάποιο θαύμα και να αυξηθούν οι αποδόσεις των ταμείων με κάποιον μαγικό τρόπο, ας πούμε επενδύοντας σε άκρως επισφαλή ομόλογα. Διαφορετικά, ακόμα κι αν βγούμε από τον τωρινό σκόπελο, θα χτυπήσουμε σε βράχια πολύ σύντομα, στην επόμενη δεκαετία.
 

SBE

¥
Αυτό για την περίπτωση του ΙΚΑ. Για την περίπτωση ταμείων σαν το άλλο παράδειγμα;
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
SBE, λογαριασμό στο ΦΒ έχεις, πανεπιστημιακός είσαι, γιατί δεν ρωτάς απευθείας τον καθηγητή Ματσαγγάνη που από όσο έχω καταλάβει είναι πρόθυμος να συζητάει επιστημονικά και να διευκρινίζει αυτά τα θέματα; Η γενική εκτίμηση που διατυπώνει πάντως είναι ότι όλα τα άλλα ταμεία είχαν ακόμη πιο ευνοϊκές συνθήκες για τους ασφαλισμένους τους.
 

SBE

¥
Δηλαδή μου λες να σταματήσω τη συζήτηση. ΟΚ, ελήφθη.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Όχι, σου λέω ότι εγώ δεν μπορώ να συνεισφέρω τίποτα άλλο σε αυτά που ρωτάς. Το νήμα είναι ανοιχτό για όποιον μπορεί να συμβάλει με οτιδήποτε.
 
Η περίπτωση του ΤΣΜΕΔΕ έχει ως εξής. Οι συνταξιούχοι του ταμείου είναι περίπου 22.000. Οι συντάξεις που λάμβαναν κυμαίνονταν* από 1200 ως 2700 ευρώ. Ο αριθμός των εν ενεργεία ασφαλισμένων στο ταμείο είναι περίπου 112.000*. Αυτά σύμφωνα με το υπουργείο εργασίας και το ΕΤΑΑ. Αν πάρουμε το κατώτατο όριο, οι ετήσιες συντάξιμες αποδοχές που αποδίδει το ταμείο είναι 316.800.000 και οι μέγιστες 712.800.000. Με αποθεματικά 2 δις, πες μου πόσο υγιές καθίσταται ένα ταμείο που ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός μελών του αδυνατεί να αποπληρώσει τις εισφορές του και τι ύψος εισφορών απαιτείται από τους ασφαλισμένους, όχι για την δική τους σύνταξη αλλά για να αποδίδεται το τερατώδες ποσό των -πάνω-κάτω- 500 εκ. ευρώ σε συντάξεις 22.000 ατόμων. Μελλοντικά, εξάλλου, ο αριθμός των μηχανικών ολοένα θα μειώνεται, καταστώντας το ταμείο ακόμα λιγότερο υγιές.



* το 2012.
 

SBE

¥
Η πλήρης σύνταξη του ΤΣΜΕΔΕ είναι ίση με την ανώτατη σύνταξη του ΙΚΑ< δηλαδή το 2010 ήταν 1400 ευρώ.
Μέχρι το 2010 απαγορευόταν να πληρώνεις εισφορές για επικουρική σύνταξη αν ήσουν ελέυθερος επαγγελματίας και αν ήσουν υπάλληλος απαγορευόταν να πληρώνεις για κύρια σύνταξη και πλήρωνες μόνο για επικουρική σύνταξη (η κύρια ήταν στο ΙΚΑ, το δημόσιο ή άλλου). Ίσως παλιότερα (πριν ασφαλιστώ εγώ) να υπήρχαν άλλες δυνατότητες. Το 2700 που λες είναι μάλλον κύρια σύνταξη (1400), συν επικουρική (700) συν κάτι άλλο που δεν ξέρω τί είναι και πολύ θα ήθελα να μάθω. Και σίγουρα δεν δίνει πολλές τέτοιες συντάξεις.

Τώρα, μια που λέμε για νούμερα, τα τελευταία στοιχεία που βρίσκω είναι του 2010 και δείχνουν για το ΤΣΜΕΔΕ:
Περιουσιακά στοιχεία- αποθεματικό κλπ 3.7 δις. Αυτό πλέον έχει μειωθεί κατά ένα δις λόγω του PSI
Έσοδα από εισφορές ασφαλισμένων: 754 εκ.
Συνολικά έξοδα (παροχές, συντάξεις και όλα τα λειτουργικά έξοδα): 435 εκ. (36 εκ το μήνα για συντάξεις το 2010)
Πλεόνασμα: 300 εκατομμύρια.

Τα έξοδα έχουν προφανώς μειωθεί λόγω των περικοπών σε συντάξεις και της μείωσης μισθοδοσίας.
Τα έσοδα λέγεται ότι έχουν μειωθεί λόγω αδυναμίας πληρωμής εισφορών, αλλά αριθμό δεν έχω. Παράλληλα έχει αυξηθεί το ποσό των εισφορών, οπότε μάλλον ισοφαρίζουν όλα αυτά.
Η αναλογία ασφαλισμένων-συνταξιούχων παραμένει 7:1, που είναι σαφώς πολύ καλύτερο από την αναλογία στο ΙΚΑ.

Αυτά.
 
Κύρια Σύνταξη: Από 509,47 (κατώτατα όρια για 20 έτη ασφάλισης) έως 1.146,31 για 45 έτη ασφάλισης

Ειδική Προσαύξηση: Από 33,88 (για 1 έτος ασφάλισης) έως 1.524,60 για 45 έτη ασφάλισης

Ήτοι ανώτερο ποσό σύνταξης για 45 έτη ασφάλισης που μπορεί να λάβει μονοσυνταξιούχος είναι 1.146,32 Κύρια Σύνταξη και 1.524,60 Ειδική Προσαύξηση, Σύνολο 2.672,92



http://www.hva.gr/el/article.php?id=489
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member

SBE

¥
Δεν ξέρω τί γίνεται στη Γερμανία, αλλά δε νομίζω ο κύριος με τη σύνταξη 25 ευρώ το μήνα να μην δικαιούται άλλη κρατική οικονομική βοήθεια, δωρεάν πρόσβαση στην υγεία κλπ.
Το ζητούμενο είναι σε μια χώρα με δυτική οικονομία που ανήκει στις 20-30 πλουσιότερες στον κόσμο να μην πεθαίνει ο κόσμος από την πείνα και τις αρρώστιες στο δρόμο και να μην στηρίζεται στην αβέβαιη ελεημοσύνη των ιδιωτών, των ΜΚΟ κλπ.
Στην Ευρώπη σχεδόν όλες οι χώρες έχουν αποφασίσει να πληρώνουν φόρους ώστε όλοι οι πολίτες να απολαμβάνουν κάποια στοιχειώδη αγαθά όχι μόνο από ελεημοσύνη αλλά και γιατί η ευημερία της χώρας στηρίζεται (και) στην ευτυχία των πολιτών.

Στο ΗΒ όλοι, είτε έχουν πληρώσει είτε όχι, εφόσον έχουν συμπληρώσει την ηλικία δικαιούνται οικονομική βοήθεια από το κράτος ίση με το ποσό της κρατικής σύνταξης (το οποίο είναι σταθερό και είναι λίγο παραπάνω από το επίδομα ανεργίας). Παράλληλα, αν χρειάζονται βοήθεια με το ενοίκιό τους, μπορούν να έχουν ως 100% κάλυψη του ενοικίου, η δωρεάν υγεία είναι φυσικά αγαθό για όλους, οπότε δεν αλλάζει κάτι εκεί. Το κράτος δεν σου ζητάει να πουλήσεις ό,τι έχεις και δεν έχεις. Απλά για να πάρεις όλα όσα δικαιούσαι πρέπει να έχεις οικονομίες στην τράπεζα κάτω από 6000. Αν έχεις από 6000 ως 16000 σου αφαιρείται μία λίρα για κάθε πεντακοσάρικο, κι αν έχεις πανω από 16000 δεν δικαιούσαι τίποτα. Δεν σου ζητάνε να πουλήσεις τα κοσμήματά σου για να ζήσεις. Αν έχεις στεγαστικό δάνειο και επομένως δεν δικαιούσαι βοήθεια με το ενοίκιο όπως οι ενοικιαστές, το κράτος σε βοήθάει να κάνεις διακανονισμό με την τράπεζα και καλύπτει κάποια έξοδά σου. Σε όλα αυτά λαμβάνεται υπόψη το ότι μπορεί στο μέλλον να χρειαστείς οίκο ευγηρίας και επομένως θα πρέπει να έχεις ταχτοποιήσει τα οικονομικά σου ανάλογα. Οι ηλικιωμένοι δικαιούνται επίδομα θέρμανσης και υπάρχουν διάφορες υπηρεσίες που αναλαμβάνουν να έρχονται να σε βλέπουν, να έρχεται κάποιος μια φορά την εβδομάδα να σου κάνει τα ψώνια, να έρχεται νοσοκόμα να σε φροντίζει, να σου φέρνουν φαγητό στο σπίτι κλπ κλπ.

Να θυμίσω ότι το ΗΒ δεν είναι Σκανδιναβία και ότι άμεση φορολογία δεν είναι χαράτσι βορειοευρωπαϊκού τύπου. Φυσικά τα πιο πάνω δεν έχουν λύσει τα προβλήματα των ηλικιωμένων, ούτε είναι η χώρα παράδεισος για τους γέρους γιατί τα χρήματα δεν είναι ποτέ αρκετά. Και ναι, υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι θα προτιμούσαν να μην πληρώνουν φόρους για τίποτα και ειδικά για να στηρίξουν τους συμπολίτες τους.
Και μου φαίνεται απίθανο να είναι χειρότερα στη Γερμανία.


ΥΓ Παρεμπιπτόντως, η αρθρογράφος πληρώνει 1000 ευρώ το μήνα για 40 χρόνια με σκοπο να εισπράξει 300 ευρώ το μήνα για 15-20 χρόνια; Τότε τη συμφέρει καλύτερα να βάζει τα 1000 ευρώ το μήνα στην τράπεζα (και ναι, δεν έχω υπολογίσει πληθωρισμό κλπ.) Αλλά προφανώς ένα μέρος από τα χρήματα που πληρώνει κάθε μήνα πηγαίνουν για να στηρίξουν οικονομικά αυτούς που δεν πλήρωσαν μία.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Όχι, δεν είπε ότι θα παίρνει 300 ευρώ τον μήνα όταν θα έχει πληρώσει 40 χρόνια. Είπε ότι θα πάρει τα 300 αν σταματήσει τώρα, που είναι 37 χρονών, να πληρώνει. Κι ότι έχει σκοπό να πληρώσει άλλα 30 χρόνια, μέχρι τα 67 της για να πάρει αναλογικά πολύ περισσότερα.
 
Top