Επί της ουσίας, για να δούμε, υπάρχει τρόπος να αυξήσει το κράτος τα έσοδά του από την Εκκλησία...
α. δημεύοντας εκκλησιαστική ακίνητη περιουσία- και υποθέτω εν συνεχεία πουλώντας την ή αξιοποιώντας την εμπορικά
β. διακόπτοντας τη μισθοδοσία των κληρικών
γ. φορολογώντας τα εισοδήματα της εκκλησίας
Για το (α) έχω σοβαρές επιφυλάξεις. Βλέπεις υποσχεθήκαμε το '52 ότι δεν θα υπάρξει συνέχεια και ήδη υπάρχει προηγούμενη απόφαση προσφυγής της Εκκλησίας στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο, όπου δικαιώθηκε η εκκλησία για απαλλοτριώσεις. Αλλά ακόμα κι αν ξεπερνούσαμε το νομικό πρόβλημα, δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στο κράτος ότι θα μπορέσει να επωφεληθεί οικονομικά από την ακίνητη περιουσία που θα αποκτήσει. Για παράδειγμα, ένα μέρος της είναι είτε δασικές εκτάσεις, είτε εθνικοί δρυμοί ή προστατευμένοι βιότοποι, αλλά ας υποθέσουμε ότι δεν μας ενδιαφέρουν οι δασικές εκτάσεις ή η καλλιεργήσιμη γη, μόνο τα ακίνητα εντός σχεδίου πόλεως. Εκεί νομίζω ότι θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο μπέρδεμα, γιατί υποψιάζομαι ότι τα πιο πολλά είναι περιουσία φιλανθρωπικών σωματείων και ιδρυμάτων ή ίσως και επιχειρήσεων κερδοσκοπικού χαρακτήρα, και όχι απευθείας ιδιοκτησία των μητροπόλεων. Μ'άλλα λόγια χωρίς τη συνεργασία της εκκλησίας θα είναι πολύ δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία. Α, ναι, είπα χρονοβόρα και φαίνεται ότι ξεχνάμε ότι ακόμα κι αν ξεκίναγε η διαδικασία τώρα, μέχρι να ολοκληρωθεί θα έχει βγει η Ελλάδα από την κρίση με άλλους τρόπους.
Για το (β) ισχύει ό,τι και για το (α), δηλαδή ότι αν το κράτος δεσμεύτηκε νομικά δεν ξεφεύγει εύκολα. Το μόνο εύκολο είναι να περιορίσει τον αριθμό των μισθοδοτούμενων ή το μισθό τους, μέσα σε λογικά πλαίσια φυσικά, δεν περιμένω π.χ. να πληρώνονται λιγότερα από τον κατώτερο μισθό οι κληρικοί.
Για το (γ), αυτό ναι, νομίζω ότι σηκώνει συζήτηση κάμποση. Δεν έχω όλα τα στοιχεία για το τι φορολογείται τώρα ώστε να δω τι άλλο θα μπορούσε να φορολογηθεί, αλλά είμαι σίγουρη ότι εκεί όλο και κάτι μπορεί να βρεθεί. Εννοείται μέσα στα όρια της λογικής και της ισονομίας, που σημαίνει ότι αν φορολογούνται οι δωρεές προς την εκκλησία, θα πρέπει να φορολογούνται και δωρεές προς τον Ερυθρό Σταυρό, τη Διεθνή Αμνηστία, το Χαμόγελο του Παιδιού, τη Γκρηνπης κλπ.