Προστασία οπτικοακουστικών έργων

Ωχ, σόρι! Δικιολογούμαι λόγω πυρετού.

Daeman, ευχαριστώ για τη σύσταση. :)

Από την Ελευθεροτυπία:
Από την περασμένη Τετάρτη, όταν η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προχώρησε στην απενεργοποίηση του gamato.info, το Διαδίκτυο στο εσωτερικό της χώρας μας παρουσιάζει εικόνα που εύκολα μπορεί να συγκριθεί με εκείνη των κεντρικών λεωφόρων της Αθήνας την Κυριακή του Πάσχα.

Η κίνηση μεταξύ των δικτύων των εταιρειών που διασυνδέουν τους Ελληνες χρήστες με το Διαδίκτυο έχει πέσει κατά 70%, κάτι που είχε ξανασυμβεί τον περασμένο Δεκέμβριο όταν οι διαχειριστές του gamato.info είχαν κλείσει τον κόμβο, ανακοινώνοντας πως θα πραγματοποιήσουν εργασίες αναβάθμισης.

Στο κέντρο ελέγχου του GR-ΙΧ, της υπηρεσίας του Εθνικού Δικτύου Ερευνας και Τεχνολογίας, έβλεπαν την πτώση της εσωτερικής κίνησης και μάλλον δεν πολυπίστευαν στα μάτια τους. Την ίδια στιγμή, όμως, οι διαχειριστές των υποδομών στις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες έβλεπαν την κίνηση να αυξάνει στις διεθνείς διασυνδέσεις. Οπως ήταν αναμενόμενο, με το κλείσιμο του gamato.info πολλοί από τους χρήστες του στράφηκαν σε παρόμοιες υπηρεσίες που λειτουργούν στο εξωτερικό.


Απ' ό,τι μου λένε, ο ΑΝΤ1 έχει ανεβάσει το πρόγραμμά του ή έστω κάποιες δημοφιλείς σειρές του στο διαδίκτυο, αλλά όχι για τους θεατές εξωτερικού (Έλληνες της διασποράς)! Δηλαδή κι αυτοί πρέπει να γίνουν "κλέφτες", για μια στοιχειώδη υπηρεσία που δεν τους παρέχεται, ενώ θα έπρεπε.
 

nickel

Administrator
Staff member
Από το σημερινό σημείωμα της Λώρης Κέζα στο Βήμα:

Ανεπιστρεπτί tzampa.gr

Οι 850.000 επισκέπτες του www.gamato.info κινδυνεύουν. Σύμφωνα με τον νόμο δύναται να ασκηθούν διώξεις εναντίον τους. Όποιος κατέβασε έστω και ένα τραγουδάκι στον υπολογιστή του μπορεί να βρεθεί στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών. Κλέφτης δεν είναι μόνο ο διαχειριστής μιας ιστοσελίδας που διακινεί ταινίες, μουσική, λογισμικό χωρίς την άδεια των δημιουργών, κλέφτης είναι και όποιος έκανε το σχεδόν αθώο κλικ για να αποκτήσει δωρεάν κάποιο προϊόν που κανονικά πωλείται. Ας περιγράψουμε όμως το έγκλημα, για όσους τυχόν δεν κατέχουν την τέχνη της τζαμπατζοσύνης. Ένας έξυπνος τύπος και η παρέα του στήνουν μια ιστοσελίδα από την οποία διαθέτουν ό,τι ψηφιακό τραβάει η ψυχή μας. Θέλουμε να δούμε τα Όσκαρ προτού βγουν στο σινεμά; Τα έχουμε. Θέλουμε το ολόφρεσκο CD της Εϊμι Μακ Ντόναλντ; Το έχουμε. Ο διαχειριστής της ιστοσελίδας τα κερνάει. Πλην όμως πρόκειται για ξένα κόλλυβα. Δεν έχει καμία κολεγιά με τους δημιουργούς, δεν υπάρχει συμφωνητικό, απλά υφαρπάζει τα δημιουργήματα για να τα διαθέσει αφιλοκερδώς στον πλανήτη όλο.

O έξυπνος διαχειριστής από τη μύτη πιάνεται. Για τη λειτουργία του gamato.info συνελήφθησαν έξι άτομα στην Αθήνα, στη Λάρισα, στην Πέλλα και στη Θεσσαλονίκη, με την κατηγορία της παράβασης του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ασχολήθηκε με την υπόθεση ύστερα από μήνυση της Εταιρείας Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων. Υπολογίζεται ότι στα επτά χρόνια λειτουργίας της συγκεκριμένης ιστοσελίδας χάθηκαν πνευματικά δικαιώματα αξίας 1 δισ. ευρώ. Μία υποσημείωση:

Δεν μιλάμε για τους Ρομπέν των ψηφιακών δασών αλλά για επιτήδειους που σφετερίζονται ξένο κόπο, και μάλιστα εισπράττουν έσοδα από διαφημιζομένους στην ιστοσελίδα τους. Ταυτόχρονα κλέβουν και την Εφορία, αλλά τούτο δεν είναι του παρόντος.

Δεν χρειάζεται καμιά βαθυστόχαστη ανάλυση για τη δημοτικότητα τέτοιων ιστοσελίδων. Είναι συναρπαστικό να βρίσκεις τα πάντα μέσα από το κομπιούτερ: παλιές ηχογραφήσεις, σπάνια βίντεο, ακριβά παιχνίδια, σίριαλ της καλωδιακής.

Γίνεται ακόμη πιο συναρπαστικό να χαρίζονται τα καλούδια. Στον αντίποδα, οι εταιρείες παραγωγής κάνουν τα πάντα για να μπουν στο μάτι των απλών ανθρώπων, κάνουν τα πάντα για να προκαλέσουν την κλοπή. Πωλούν σε αδικαιολόγητα υψηλές τιμές: τα CD δεν είναι πανάκριβα λόγω των πνευματικών δικαιωμάτων αλλά λόγω της απληστίας των παραγωγών. Το ίδιο ισχύει και για τις ταινίες: τα DVD αλλά και το εισιτήριο είναι πολύ ακριβά σε συνάρτηση με τη μαζικότητα. Επιπλέον τα μεροκάματα των καλλιτεχνών είναι παλαβά. Ποιος θα λυπηθεί τους U2 που το 2009 είχαν κέρδη 108 εκατ. δολάρια; Ποιος θα συμπαρασταθεί στον Στίβεν Σπίλμπεργκ με κέρδη 80 εκατ. δολάρια τον χρόνο; Ποιος θα σκεφτεί ότι αδικεί την Εμα Γουάτσον που είναι 19 χρόνων και κάνει ετήσια σούμα 30 εκατ. απλά και μόνο επειδή έπαιξε στις ταινίες «Χάρι Πότερ»; Και για τον Μπιλ Γκέιτς με την περιουσία των 53 δισ. δολαρίων, τι να πούμε, ότι θα είχε τα διπλά αν οι χρήστες δεν αντέγραφαν τη δουλειά του; Εκεί ίσως βρίσκεται η εξήγηση της πειρατείας: όσοι αποδέχονται τα κλοπιμαία νιώθουν να απαλλοτριώνουν όλους αυτούς τους στουμπωμένους με χρήματα.

Παρά τα δικαιολογητικά, η κλοπή παραμένει κλοπή. Πέρα όμως τις ηθικές αναστολές, οι συνθήκες είναι μη αναστρέψιμες. Οι 850.000 επισκέπτες του gamato.info θα κυκλοφορούν πεινασμένοι στο Διαδίκτυο ώσπου να βρουν άλλον πάροχο. Θα τον βρουν, αυτό είναι το μόνο βέβαιο. Θα βρεθούν και ο άνθρωπος και ο τρόπος για να διακινούνται τζάμπα όλα αυτά. Είτε το εγκρίνουμε είτε όχι, έχει συντελεστεί μια επανάσταση, με τους εξεγερμένους να αρνούνται να πληρώσουν. Η τεχνολογία είναι με το μέρος τους. Πληθυσμιακά υπερτερούν. Όσο κι αν τους κυνηγήσει ο εισαγγελέας, έχουν βάλει τη διακίνηση της τέχνης σε μιαν άλλη ρότα, ανεπιστρεπτί. Και για όσους κινδυνολογούν λέγοντας ότι θα καταστραφεί η μουσική και κινηματογραφική βιομηχανία με τέτοιες πρακτικές, υπάρχει απάντηση: η βιομηχανία ίσως καταρρεύσει, η τέχνη ποτέ.
 

daeman

Administrator
Staff member
Με αφορμή την τελευταία πρόταση του παραπάνω άρθρου, στο γνωστό επιχείρημα-σλόγκαν (που χωράει πολλή συζήτηση, αυτήν που κάνουμε εδώ;-) Η πειρατεία σκοτώνει τη μουσική, αντιτάσσω το Η μουσική βιομηχανία στραγγαλίζει την τέχνη της μουσικής, για να περάσουμε και στο θέμα της ποιότητας των μουσικών παραγωγών και πόσο την επηρεάζει η επικρατούσα νοοτροπία της αχόρταγης μουσικής βιομηχανίας.

Περαστικά εύχομαι, Κώστα. :-)
 

nickel

Administrator
Staff member
Υπολογίζεται ότι στα επτά χρόνια λειτουργίας της συγκεκριμένης ιστοσελίδας χάθηκαν πνευματικά δικαιώματα αξίας 1 δισ. ευρώ.
Δεν θέλω να κάνω το συνήγορο των ιδιοκτητών του gamato.info (δεν με βρίσκει σύμφωνο ο τίτλος του νήματος) αλλά θα πρέπει να ξαναπούμε (και κάπου αλλού είχα διατυπώσει την αντίθεσή μου σ' αυτή τη λογική) ότι αυτός είναι ένας μπακαλίστικος υπολογισμός. Δεν σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι χρήστες θα πλήρωναν για να αποκτήσουν αυτά που αντέγραψαν δωρεάν. Με την ίδια μπακαλίστικη λογική, θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος ότι στους συγκεκριμένους πελάτες δεν θα είχε πουληθεί στην κανονική τιμή ούτε ένα από τα όσα κατέβασαν στο τζάμπα.
 
Τον τίτλο του νήματος τον έβαλα για να περιγράψω τη δήλωση-κάλεσμα των ΟΠ. Προσωπικά, ούτε καν γνώριζα την ύπαρξη του gamato.info!
Πάντως, η κα. Κέζα τα λέει πάρα πολύ καλά, και σφαιρικά. Σε όλες τις εποχές, όταν τα κέρδη και οι ανισότητες (εδώ, της πρόσβασης στην κουλτούρα ανάλογα με το βαλάντιο) ξεπερνούν ένα επίπεδο, υπάρχει μοιραία αντίδραση, thank God!

Θενκς, Daeman!
 
agezerlis
Εξαρτάται από πού ξεκινάει κανείς, π.χ. από την άποψη που θέλει την ιδιοκτησία ένα από τα "φυσικά" ανθρώπινα δικαιώματα. Στην άλλη λογική, κλοπή υπάρχει μόνο σε βάρος της κοινωνίας.

Αν όλα αυτά σου φαίνονται περίπλοκα (αν δηλ. θεωρείς ότι κάθε σχέση είναι ιδιοκτησιακή), τότε ελπίζω ότι θα σε καλύψει φιλοσοφικά η παρακάτω προσθήκη-διευκρίνιση:
Η ατομική ιδιοκτησία είναι κλοπή.
 
Αν όλα αυτά σου φαίνονται περίπλοκα (αν δηλ. θεωρείς ότι κάθε σχέση είναι ιδιοκτησιακή)

Δεν είπα ότι είναι περίπλοκα: μπερδεμένα είναι. Και δεν έχει να κάνει με το αν θεωρώ εγώ κάθε σχέση ιδιοκτησιακή: η κλοπή είναι κλοπή μόνο αν έχεις ορίσει την ιδιοκτησία πρώτα (αλλιώς δεν θα ήταν κλοπή αλλά π.χ. χρήση). Όταν μετά πας και λες ότι η ιδιοκτησία είναι κλοπή τότε τα κάνεις σαλάτα.
 
Σαφώς όχι.
Αυτό ισχύει μόνο αν αποδίδεις στην ιδιοκτησία οντολογική υπόσταση (οπότε μπορείς να κατανοήσεις την κλοπή μόνο σαν "άρνηση της ιδιοκτησίας"). Συμφωνώ ότι αυτή ακριβώς είναι η λογική τούτου του κόσμου - όμως γνωρίζουμε (π.χ. μέσα από την εθνολογία και την ιστορία), κι ακόμα περισσότερο μπορούμε να φανταστούμε, κι άλλους κόσμους.
Η ιδιοκτησία είναι, κατά τη γνώμη μου, μόνο μια σχέση -και μάλιστα μια πολύ ιδιαίτερη μορφή σχέσης- ανάμεσα σε κάποια πράγματα (υλικά ή λιγότερο υλικά) και κάποια πρόσωπα (ατομικά ή συλλογικά). Η σχέση αυτή είναι υποχρεωτικά προσωρινή - όσο προσωρινά είναι και (τουλάχιστον) τα πρόσωπα. [Σε ό,τι έχει να κάνει με την "πνευματική ιδιοκτησία", η υπέρ της αιωνιότητας άποψη εκφράστηκε, πολύ μετριοπαθώς (αλλά για πρακτικούς λόγους), με την επέκταση από τα 50 στα 70 χρόνια.]
Ή, για να το πιάσουμε διαφορετικά, νομίζεις ότι μια έννοια όπως ο "σφετερισμός δικαιώματος" προϋποθέτει την έννοια της ιδιοκτησίας;
Αναγνωρίζω ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στα θέματα αυτά, δεν δέχομαι όμως ότι υπάρχει φιλοσοφικό πρόβλημα, κι ακόμα περισσότερο ανυπέρβλητο φιλοσοφικό πρόβλημα, στην εκδοχή που παρουσίασα - παρά μόνο για τους ταγμένους οπαδούς μιας πολύ ιδιαίτερης άποψης.
 
Δεν υπάρχει τίποτα το μπερδεμένο εδώ: μόνο διαφορετικές οπτικές και διαφορετικές δεσμεύσεις.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Να επισημάνω ότι δεν έχουν συλληφθεί οι διαχειριστές τού gamato.info (οι οποίοι είναι δύο και βρίσκονται στην Ολλανδία), αλλά mods και vip members.

Για τον buccaneer (#49): Το περιουσιακό δικαίωμα της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι αυτό που έχει χρονική διάρκεια 70 χρόνια, όχι το ηθικό.
 

nickel

Administrator
Staff member
Στην Καθημερινή της Τρίτης γράφει ο Πάσχος Μανδραβέλης για το θέμα αυτό, με τίτλο «Παραλογισμοί και παρανομία...».
Είναι σίγουρο ότι αν μπορούσαν οι δισκογραφικές εταιρείες, θα είχαν ποινικοποίηση και το σφύριγμα.
[...]
Ετσι, ενώ η ισχύς των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας των πνευματικών έργων πρωτοξεκίνησε για μια οκταετία, σήμερα με την ψήφο των -νομίμως αργυρώνητων- Αμερικανών βουλευτών έφτασε τα 70 χρόνια.
[...]
Η αμερικανική ισχύς επιβάλλει αυτόν τον κερδοφόρο για λίγους παραλογισμό σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Ακόμη και η νόμιμη στο παρελθόν ανταλλαγή πνευματικών έργων (π. χ. ο δανεισμός ενός βιβλίου) θεωρείται από τις εταιρείες και διώκεται από τις αστυνομίες ως κλοπή. Και όχι μόνο διώκεται, αλλά η ημέτερη ΕΛ.ΑΣ. πλειοδοτεί αφενός με συλλήψεις και αφετέρου με την αναπαραγωγή στα Δελτία Τύπου της ψευδών στατιστικών στοιχείων που ανερυθρίαστα κυκλοφορούν διάφοροι λομπίστες της παράλογης ιδιοκτησίας.
Σύμφωνοι με όλα αυτά, αλλά κι αυτή η μονόπλευρη ματιά είναι παραπλανητική. Γιατί το πρόβλημα δεν αφορά τους δημιουργούς που έχουν πεθάνει και έχουν αφήσει τους κληρονόμους τους να μασουλάνε τα ψίχουλα και τις εταιρείες το ψαχνό.
 

LostVerse

Member
Καμιά φορά για να πουλήσεις πολύ πρέπει να ρίξεις την τιμή.

...ή αλλιώς, καλύτερα να παίρνεις λίγα από τους πολλούς, παρά πολλά από τους λίγους.
 
Δυο κομμάτια υλικού για σκέψη. Το πρώτο (συνημμένο .pdf) είναι ένα δείγμα υπεράσπισης του κοπιράιτ από ένα δικηγόρο που δουλεύει για το Playboy, και επομένως μιλάει για φωτογραφίες, αλλά δεν πειράζει, για κοπιράιτ μιλάει (και απειλεί).

Το δεύτερο (ιστοσελίδα) είναι το Εκλογικό Μανιφέστο του Pirate Party UK. Ενδεικτικά:

When copyright was first introduced, the government decided it should protect new works for 14 years. Ever since then, lobbyists have spent huge sums of money buying longer and longer extensions to copyright. Currently copyright carries on for more than 70 years after the author of a work dies. We want to speak up for the majority of people who believe that taking money from lobbyists in return for biased laws is wrong. We believe that in this fast moving world, 10 years of copyright protection is long enough. Shorter copyright will encourage artists to keep on creating new work, will allow new art forms (such as mash-ups) and will stop big businesses from constantly reselling content we have already paid for. Our 10 year copyright length will include a renewal after 5 years (allowing works that the creator is no longer interested in to fall into the public domain after 5 years). An exception will be made for software, where a 5 year term will apply to closed source software, and a 10 year term to open source, in recognition of the extra rights given to the public by open source licences. We will remove the loophole in copyright law that allows 'restarting the clock' by simply moving content to a new format, or making a small change to it.
 

Attachments

  • The-7-Deadly-Myths-of-Internet-Copyright.pdf
    36.9 KB · Views: 253

nickel

Administrator
Staff member
Δύο άκρα έχουμε εδώ, που καλύτερα να μην τα βάλεις ποτέ σ' ένα τραπέζι — αποκλείεται να συνεννοηθούν. Καμία, ωστόσο, από τις δύο αυτές πλευρές δεν αντιμετωπίζει το καίριο πρόβλημα: ότι με τις βελτιώσεις και τη διάδοση των νέων τεχνολογιών όλο και περισσότεροι (κάποια στιγμή όλοι θεωρητικά) θα μπορούν να κατεβάσουν στον υπολογιστή τους δωρεάν και με κάθε άνεση ένα βιβλίο, ένα άλμπουμ, μια ταινία, μια εφημερίδα (σε λίγο ένας θα αγοράζει συνδρομή στην εφημερίδα Times και θα τη μοιράζει δωρεάν στους τζαμπατζήδες) από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας τους. Όχι δηλαδή μετά από 5 χρόνια ή αφού θα έχουν προλάβει να εξασφαλίσουν ένα λογικό κέρδος. Ο άπληστος αλλά φτωχός νέος αποκλείεται να είναι ποτέ πελάτης· θα είναι πάντα πειρατής και παράνομος. Είναι δυνατόν να γεμίσουν οι φυλακές με ανθρώπους που υπό άλλες συνθήκες δεν θα ήταν πελάτες σου; Ή μήπως πρέπει να κοιτάξουμε το «από τον καθένα ανάλογα με τις δυνατότητές του, στον καθένα ανάλογα με τα... χόμπι του»; :)
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Ή μήπως πρέπει να κοιτάξουμε το «από τον καθένα ανάλογα με τις δυνατότητές του, στον καθένα ανάλογα με τα... χόμπι του»; :)
Θαυμάσιο αυτό και συμφωνώ απόλυτα, αλλά ποιος σου είπε ότι αυτοί που πρεσβεύουν το "τζάμπα" ως ιδεολογία θα δώσουν έστω και μια δεκάρα; Όταν οι Radiohead έδωσαν το άλμπουμ τους διαδικτυακά και ζήτησαν να πληρώνει ο καθένας ό,τι προαιρείται, υπήρξε ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που δεν έδωσαν τσακιστή δεκάρα και το κατέβασαν δωρεάν. Δεν επρόκειτο βέβαια να φτωχύνουν αν έδιναν π.χ. 50 σεντς, αλλά δεν τα έδωσαν.
 
Google Starts Censoring BitTorrent, RapidShare and More (Torrent Freak)

It’s taken a while, but Google has finally caved in to pressure from the entertainment industries including the MPAA and RIAA. The search engine now actively censors terms including BitTorrent, torrent, utorrent, RapidShare and Megaupload from its instant and autocomplete services. The reactions from affected companies and services are not mild, with BitTorrent Inc., RapidShare and Vodo all speaking out against this act of commercial censorship.

The entertainment industries’ quest to root out piracy on the Internet has yet again resulted in commercial censorship. A few weeks ago Google announced that it would start filtering “piracy related” terms from its ‘Autocomplete‘ and ‘Instant‘ services and today they quietly rolled out this questionable feature.

Without a public notice Google has compiled a seemingly arbitrary list of keywords for which auto-complete is no longer available. Although the impact of this decision does not currently affect full search results, it does send out a strong signal that Google is willing to censor its services proactively, and to an extent that is far greater than many expected.

Among the list of forbidden keywords are “uTorrent”, a hugely popular piece of entirely legal software and “BitTorrent”, a file transfer protocol and the name of San Fransisco based company BitTorrent Inc. As of today, these keywords will no longer be suggested by Google when you type in the first letter, nor will they show up in Google Instant.

All combinations of the word “torrent” are also completely banned. This means that “Ubuntu torrent” will not be suggested as a user types in Ubuntu, and the same happens to every other combination ending in the word torrent. This of course includes the titles of popular films and music albums, which is the purpose of Google’s banlist.

TorrentFreak contacted BitTorrent Inc. for a reaction, and Simon Morris told TorrentFreak that he believes the scope of this filter is too broad.

“We respect Google’s right to determine algorithms to deliver appropriate search results to user requests. That being said, our company’s trademarked name is fairly unique, and we’re pretty confident that anyone typing the first six or seven letters deserves the same easy access to results as with any other company search,” Morris said.

“A quick search for ‘BitTorrent’ currently returns a variety of legitimate and useful links, including company information, our software, our open-source protocol, and more. What Google may not realize is that our technology is used for many purposes that provide significant value to the technology industry, companies, artists and consumers at large,” he added.

Google’s new “Piracy” filter (no autocomplete) (εικόνα στο ίδιο το σάιτ)

What is most surprising about the new filter is that the keywords appear to be picked arbitrarily. It includes BitTorrent clients such as uTorrent and Xunlei, but not BitComet and Vuze. While cyberlockers such as RapidShare and Megaupload are banned, prominent sites such as 4shared, HotFile and MediaFire are not.

In addition, all the names of popular torrent sites including The Pirate Bay are not included in Google’s banlist either. BitTorrent’s Simon Morris agrees that this is odd, to say the least.

“There’s no reason for Google to throttle search results for our trademarks, including BitTorrent, µTorrent and torrent. Indeed, they do still enable autocomplete for many third-party clients that use the BitTorrent protocol, including BitComet, BitLord, and even sites like The Pirate Bay and Isohunt.”

Morris further points out that the inclusion of Xunlei is a little hypocritical since Google is one of the investors in the Chinese BitTorrent client.

“We’d also like to point out that while Google doesn’t enable autocomplete for Xunlei (China’s largest software client that uses the BitTorrent protocol) Google did invest $5 million in the company in 2006, according to reports,” Morris says, adding, “We sincerely hope Google will recognize the value of BitTorrent and reevaluate this decision expeditiously.”

RapidShare is not pleased with Google’s new filter either, at least not with its current scope in today’s roll-out.

“We knew about Google’s plans for quite a few weeks now. We embrace that certain search suggestions will not put a wrong complexion on RapidShare anymore, but we are concerned that at the same time the legitimate interests of our users will also be affected. We believe it was the wrong decision to remove the term ‘RapidShare’ from the search suggestions,” RapidShare told TorrentFreak.

“RapidShare is one of the most popular websites worldwide. Every day hundreds of thousands of users rely on our services to pursue their perfectly legitimate interests. That is why Google has obviously gone too far with censoring the results of its suggest algorithm. A search engine’s results should reflect the users’ interests and not Google’s or anybody else’s,” the company added.

Indeed, RapidShare has certainly touched a nerve here. It is clear that this filter is the result of pressure from the entertainment industries, which is not at all in the interests of users. Now that Google has begun proactively censoring their services for commercial reasons, more companies will demand the same. At the same time, the entertainment industries will continue to pressure Google to go even further, and censor the actual search results.

Apparently Google has decided that its users should not be searching for the keyword BitTorrent, so why list any results then? It’s the beginning of the end.

Jamie King, the founder of Vodo – a platform where artists can share their work with million of people at no cost – agrees with this assessment. Searching for one of their perfectly legal releases on Google used to suggest the word “torrent” with a link to the download page, but not anymore.

“Google already showed it will censor for the highest bidder — China Inc. springs to mind. Now it’s doing it for MPAA & Co.,” King told TorrentFreak.

“I guess it’s simple: our favorite search monopoly cares less about helping the thousands of independent creators who use BitTorrent to distribute legal, free-to-share content than they do about protecting the interests of Big Media in its death throes.”

Indeed, Google is going down the wrong path by willingly and broadly censoring its services to please a few big companies. This is not the way to get rid of piracy, it’s the way to a corporate controlled Internet. Google may have been proud to leave China because of its political censorship, but it should be ashamed of promoting commercial censorship worldwide.
 

LostVerse

Member
Indeed, Google is going down the wrong path by willingly and broadly censoring its services to please a few big companies.


Το "please" είναι μάλλον ευφημισμός για το "lawsuit". Δε νομίζω ότι την ενδιαφέρει την google να ικανοποιήσει καμία evil megacorporation, όσο το να αποφύγει ατέρμονες δικαστικές εμπλοκές.

This is not the way to get rid of piracy

OK, ας πούμε ότι δεν είναι. Και ποιος είναι άραγε αυτός λοιπόν...;

In other news...
Χειροπέδες στους διαχειριστές του www.thegreekz.com
 
Δεν νομίζω ότι υπάρχει έδαφος για μήνυση επειδή δεν λογοκρίνεις ως Google Autocomplete ή Instant τα δυνητικά αποτελέσματα της αναζήτησης! Άρα είναι σαφώς to please και όχι από το φόβο δικαστικών διαμαχών.

Όταν δεν έχεις βρει τη λύση ενός προβλήματος δεν σημαίνει ότι νομιμοποιείσαι να υιοθετήσεις μια μη λύση, που θίγει και άλλους που δεν φταίνε, στο όνομα της λύσης που δεν έχεις ακόμα βρει.
 
Σε σχέση με το thegreekz, στο λινκ που έδωσες, στα σχόλια, βρήκα και το εξής σχόλιο, από κάποιον alkis:

Να καταθέσω και της προσωπικές μου εμπειρίες από το εν λόγο φόρουμ.. εδώ και ένα χρόνο περίπου πέραν από την γνωστή του δραστηριότητα είχε αρχίσει και μια παράλληλη πολιτική δραστηριότητα σε αυτό... Θέσεις κλειδιά σε αυτό είχαν κατακτήσει άτομα που ανήκουν στον χώρο της ακροδεξιάς και βασικότερα μέλη της Χρυσής Αυγής και μέσα από την ενότητα της στήλης εφημερίδα του φόρουμ αναδημοσίευαν άρθρα από γνωστές εφημερίδες του χώρου τους αλλά εδώ και μήνες αναδημοσίευαν και άρθρα από διάφορα μπλόγκς που συνήθως ήταν των ίδιων ατόμων που ανέβαζαν τα κείμενα αυτά κυρίως ρατσιστικού χαρακτήρα ενώ μεγάλο βάρος έδιναν στης ρατσιστικές ενέργειες που γινόταν στην περιοχή του Άγιου Παντελεήμονα και της Πλατείας Αττικής.. μάλιστα μέσα από το φόρουμ αυτό μέσω προσωπικών μηνυμάτων πιθανών να στρατολογούσαν και νεαρά άτομα που στην συνέχεια έπαιρναν μέρος στα γεγονότα στους αναφερόμενους χώρους....
 
Top