nickel

Administrator
Staff member
Καλά, θα ξεσπάσουμε πάνω στη Νιγηρία. Την Αργεντινή τη λυπάμαι από τώρα.

(Ρογήρε, τρυφερά!)
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
το 'πνιξε ο τέρμας

Παρέμβαση με δυνατότητες ορολογικής εξέλιξης για την ευκολότερη κατανόηση ποδοσφαιρικών συζητήσεων και αρξαμένων φαινομένων μέρες που περνάμε και από τις οποίες (κατά πώς φαίνεται) έρχονται περισσότερες.

Καμία από τις έννοιες που δίνει π.χ. το ΛΚΝ για το ρήμα πνίγω δεν φαίνεται να δίνει με ακρίβεια την ακριβή ερμηνεία της φράσης (και, με τίποτε φυσικά, την αηδία με την οποία πρέπει να εκφέρεται) -τέρμας είναι, φυσικά, ο τερματοφύλακας. Ευρήματα στον γκούγκλη υπάρχουν, αλλά το ψάξιμο δεν είναι εύκολο επειδή η φράση προσφέρεται για μη τυποποιημένη χρήση. Θα βρείτε «το 'πνιξε το γκολ (ή το γκολάκι)» αλλά πιο συχνά, «το 'πνιξε ο τάδε [όνομα τερματοφύλακα]». (Υπάρχει και σε άλλη ποδοσφαιρική εκδοχή, «το 'πνιξε το πέναλτι/μπενάλ(ν)τι ο ρέφερης», αλλά δεν θα μας απασχολήσει --προς το παρόν-- εδώ.)

Η σημασία της φράσης είναι ότι ο τερματοφύλακας έφαγε κοροϊδίστικο γκολ, παιδικό, από αυτά που δεν τρώνε ούτε αρχάριοι --και ήδη, έχουν μπει δύο τέτοια γκολ στο παγκόσμιο κύπελλο της Νότιας Αφρικής (ελληνιστί, Μουντιάλ). Μετά το χτεσινό που «έπνιξε» (δέχτηκε, έφαγε, ρούφηξε) ο Άγγλος τερματοφύλακας, ήρθε σήμερα και η σειρά του Αλγερινού. Και οι δύο φαίνεται να υποτίμησαν τα φάλτσα της ειδικής μπάλας των αγώνων, της Τζαμπουλάνι (την οποία κάποιοι καλοί τερματοφύλακες, όπως ο Ισπανός Κασίγιας, χαρακτήρισαν «καλή για την παραλία»).

Και για να ολοκληρωθεί η μικρή ποδοσφαιρογλωσσική παρέμβαση, ποιος θα μου εξηγήσει τι σημαίνει ποδοφαιρικά η λέξη ματσκιά {ματσουκιά;} στη φράση: Εμένα δε με νοιάζει πως θα πάρει διπλό, αν έχασε εκεί, αν τράβηξε ματσκιά ο επιθετικός ή το πνιξε ο τέρμας; (από φόρουμ οπαδών του Παναιτωλικού);
 

daeman

Administrator
Staff member
Χωρίς ψάξιμο, θα έλεγα ματσουκιά, χτύπημα δηλαδή, απ' το ματσούκι (ραβδί) που λένε εδώ (και όχι μόνο).
 
Εικάζω.... ματσκιά = ματσουκιά, όπως μαντεύεις, δηλ. ο επιθετικός βρήκε την μπάλα με το καλάμι (συνεπώς το σουτ αντι προς το τέρμα πήγε αλλού γι'αλλού;); Λέμε τώρα.....
 
Last edited by a moderator:

daeman

Administrator
Staff member
Χωρίς συγκείμενο, δεν μπορώ να κρίνω πώς χρησιμοποιείται στην ποδοσφαιρική, αλλά στην κοινή θεσσαλική σημαίνει ράβδισμα (ή γενικότερα χτύπημα), οπότε φαντάζομαι ότι εκεί θα σημαίνει ότι ο επιθετικός έκανε κατσουκανιά επιθετικό φάουλ.
Πολύ πιθανό να κάνω λάθος, βέβαια, και να εννοεί ότι ο επιθετικός σούταρε άτσαλα, χρησιμοποιώντας το πόδι του σαν άκαμπτο, ξύλινο ραβδί, όπως λέει ο ΤζιμΆνταμς.
 
Last edited:

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Δεν ξέρω αν σας ενοχλούν κι εσάς οι βουβουζέλες, αλλά εγώ τις βρίσκω ανυπόφορες. Απορώ πώς παίζουν οι παίκτες μ' αυτόν τον εκκωφαντικό ήχο.
 

daeman

Administrator
Staff member
Με ωτασπίδες;
Μήπως γι' αυτό βλέπουμε και κουφά γκολ σαν αυτό που έπνιξε ο τέρμας της Αγγλίας προχτές; :p
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Με ωτασπίδες;
Πάντως, σήμερα στην Τσαπανίδου ένας ρεπόρτερ έλεγε ότι οι παίκτες διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους επειδή δεν ακούνε τη φωνή του συμπαίκτη τους.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Τα πολλά γκολ δεν φέρνουν την ευτυχία

:D

Στην τοπική κατηγορία του αυστριακού ποδοσφαίρου στο Μουρ της Στυρίας, το πρωτάθλημα κρινόταν την Κυριακή που μας πέρασε. Αν και οι αγώνες ξεκίνησαν μαζί, πρώτη ολοκλήρωσε τοv αγώνα της η Κνίτελφελντ, με το επιβλητικό 21-0, που της έδινε το προβάδισμα τερμάτων σε κάθε ισοβαθμία.

Σε κάθε ισοβαθμία; Δυστυχώς όχι. Στον άλλο κρίσιμο αγώνα, ο τερματοφύλακας είχε διαρκώς προβλήματα τραυματισμών. Έτσι όταν έληξε ο αγώνας της Κνίτελφελντ, έμεναν άλλα εννέα λεπτά ποδόσφαιρο στο άλλο παιχνίδι. Εννέα λεπτά γεμάτα ομορφιά του ποδοσφαίρου: Έντεκα γκολ, δύο κίτρινες κάρτες, ο διαιτητής δεν προλάβαινε να δείξει τη σέντρα και να σημειώνει τα γκολ (που προλάβαινε πάντως να τα πνίγει ο τέρμας). Το τελικό 30-1 ανέδειξε πρωταθλήτρια τη Ζανκτ Λορέντσεν.

Για λίγα βράδια όμως. Μετά την κατακραυγή, οι ομάδες με τους σούπερ κυνηγούς και οι αντίπαλές τους, με τους πνίχτες τερματοφύλακες, θα τιμωρηθούν και την προαγωγή θα κερδίσει μάλλον η τρίτη του ομίλου, Γκάαλ. Οδηγός της ομοσπονδίας για την απόφαση θα είναι το ανάλογο προηγούμενο σε τοπική κατηγορία της Βιέννης το 2001, όπου οι δύο διεκδικητές κέρδισαν τα παιχνίδια τους με 34-0 και 48-0 (ήταν ακριβά τότε τα κινητά τηλέφωνα και, προνοητικοί, είχαν ξεκινήσει από νωρίς:rolleyes:). Οι τέσσερις εκείνες εμπλεκόμενες ομάδες είχαν τιμωρηθεί με υποβιβασμό, πρόστιμο 1500 ευρώ, και τριετή στέρηση των επιχορηγήσεών τους.

Από την τοπική Kleine Zeitung (γερμανιστί :)).
 
Υποκλίνομαι στο μεγαλείο του ποδοσφαίρου και προβληματίζομαι για τις τάσεις συγχώνευσής του με το μπάσκετ (όταν παίζεται με μία μπασκέτα, βεβαίως βεβαίως).
 
:D

Εννέα λεπτά γεμάτα ομορφιά του ποδοσφαίρου: Έντεκα γκολ, δύο κίτρινες κάρτες, ο διαιτητής δεν προλάβαινε να δείξει τη σέντρα και να σημειώνει τα γκολ (που προλάβαινε πάντως να τα πνίγει ο τέρμας). Το τελικό 30-1 ανέδειξε πρωταθλήτρια τη Ζανκτ Λορέντσεν.
...

Θεϊκό! Σε μικρές κατηγορίες στην Ελλάδα έχουν συμβεί κάμποσες φορές τέτοια περιστατικά (αλλά κι αλλού). Τουλάχιστον οι πρωταγωνιστές της ομορφιάς θα τιμωρηθούν κατά τα φαινόμενα! Κάτι είναι κι αυτό!
:)Ζανκτ Λορέντσεν ομαδάρα, οέο!!!!
 

nickel

Administrator
Staff member
Από τον σημερινό Μιχαηλίδη:

Μια φωτογραφία: ο σκορπιός

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ γράφτηκε από τον Ουρουγουανό δημοσιογράφο και συγγραφέα Εντουάρντο Χιουζ Γκαλεάνο και έχει τον πιο πάνω τίτλο.

«Λονδίνο, στάδιο Ουέμπλεϊ, φθινόπωρο του 1995.

Η ποδοσφαιρική ομάδα της Κολομβίας αντιμέτωπη με το αξιοσέβαστο εγγλέζικο ποδόσφαιρο στην έδρα του και ο Ρενέ Ιγκίτα κάνει κάτι ανήκουστο μέχρι τώρα. Ο Αγγλος επιθετικός σουτάρει σαν αστραπή. Ο τερματοφύλακας με το σώμα οριζόντιο στον αέρα, αφήνει την μπάλα να περάσει και την αποκρούει με τα τακούνια, λυγίζοντας τα πόδια σαν σκορπιός, που στρίβει την ουρά του.

Αξίζει να κοιτάξει κανείς πολλή ώρα τις φωτογραφίες που επιβεβαιώνουν τον κολομβιανό άθλο. Η αποκάλυψη δεν είναι τόσο το κατόρθωμα του Ιγκίτα όσο το χαμόγελο που απλώνεται στο πρόσωπό του τη στιγμή που διαπράττει την ανεπίτρεπτη βεβήλωση».

Το βιντέακι:


Αλλά τα πράγματα δεν έρχονται πάντα δεξιά. Από τον ίδιο συγγραφέα:

In the '90 World Cup Cameroon unseated Colombia after winning a brilliant match against Germany. The African team's winning goal came on a foolish mistake by keeper Rene Higuita, who took the ball up to midfield and lost it there. The same people who like to cheer such audacity when it turns out well wanted to eat Higuita alive when he got back to Colombia.

 
Για την ιστορία, το σουτ το έκανε ο μέσος των άγγλων Τζέιμι Ρέντναπ (γιός του νυν κόουτς Χάρι Ρέντναπ), για τον οποίο το συγκεκριμένο ματς ήταν και το πρώτο του με τη φανέλα της εθνικής.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Πάντως, τα φαβορί τα καθαρίζουμε και με τη δεύτερη ομάδα μας... :D :D
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Και τώρα...

 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Αν μπορούσε τώρα ο εκφωνητής της ΝΕΤ να μην τσιρίζει έτσι υστερικά όταν μια φάση πάει για γκολ, αλλά τελικά δεν μπαίνει...
 

nickel

Administrator
Staff member
Το κακό είναι που δεν κουράστηκαν οι μυς του λάρυγγά του. :mad:
Αστειεύομαι. Διασκεδαστικό ήταν!
 
Αν μπορούσε τώρα ο εκφωνητής της ΝΕΤ να μην τσιρίζει έτσι υστερικά όταν μια φάση πάει για γκολ, αλλά τελικά δεν μπαίνει...

Να σου πω... δεν τον άκουγα, τον σκέπαζαν τα ουρλιαχτά μου...
 
Top