Μπορεί και να τεθεί το ερώτημα: «Έχετε απορροφητήρα στο σπίτι σας;»
Ε, ήρεμα! Έχουμε σχετικό νήμα:
http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?15956-Δημοψήφισμα-Ναι-ή-Όχι
Μπορεί και να τεθεί το ερώτημα: «Έχετε απορροφητήρα στο σπίτι σας;»
Εγώ δεν βλέπω καμία αντιφατικότητα. Προφανώς θα είναι πολιτικό πρόβλημα για την ευρωζώνη μια χρεοκοπία της Ελλάδας, όπως θα είναι πολιτικό πρόβλημα ένα Grexit ή ένα Graccident. Πολιτικό πρόβλημα είναι όμως ταυτόχρονα η γνώμη των πολιτών στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, πολιτικό πρόβλημα η τήρηση συμφωνιών ή μη, πολιτικό πρόβλημα η συστηματική μη διαπραγμάτευση εκ μέρους μας (από όσο καταλαβαίνω· φυσικά δεν γνωρίζω τι γίνεται, όπως υποθέτω ότι δεν γνωρίζουν παρά ελάχιστοι στη χώρα).
Δουλειά των πολιτικών είναι να μετράνε τα στοιχεία και τις συνέπειες των πολιτικών προβλημάτων και να αποφασίζουν.
Προφανώς με κάλυψε ο Νίκελ, αλλά να προσθέσω κάτι για το πιο πάνω. Το οικονομικό είναι (ή γίνεται) πολιτικό, το πολιτικό είναι (ή γίνεται) οικονομικό. Αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα (και γι' αυτό δεν καταλαβαίνω και την επιμονή όσων προσπαθούν να συζητήσουν πολιτικά χωρίς αναφορά σε αριθμούς αλλά μόνο σε κάποια «ποιοτικά» στοιχεία (που ο καθένας τα καταλαβαίνει και τα ορίζει όπως νομίζει εκείνος).Τα περισσότερα από τα παραπάνω που παράθεσα γράφουν για οικονομικό κόστος, όχι μόνο πολιτικό.
Helle, δεν καταλαβαίνω τι σε έπιασε με την αξιολόγηση των δηλώσεων για το Grexit και την αποτίμηση της σοβαρότητας των παραγόντων με κριτήριο sound bites που απευθύνονται σε διαφορετικές περιστάσεις σε διαφορετικά ακροατήρια. Χοντρικά αυτό που θέλουν να πουν στις αγορές είναι ότι το Grexit δεν θα καταστρέψει την ευρωζώνη. Και αυτό που θέλουν να πουν σε άλλους αποδέκτες είναι ότι το Grexit δεν πρέπει να συμβεί για τον άλφα ή βήτα λόγο. Είναι δύσκολο να καταλάβεις τη σκοπιμότητα που επιβάλλει κάτι τόσο σοβαρό να ζωγραφίζεται με διαφορετικούς τρόπους;
Θέλει να σου πει ότι η δήλωση «Πιθανό Grexit θα σήμαινε το τέλος της Ευρωζώνης» γίνεται για να μην πάει άπατο το ελληνικό χρηματιστήριο (υποθέτω και να μη συμπαρασύρει και άλλα). Και εγώ θα προσθέσω ότι αν ήταν σοβαρή και η δική μας κυβέρνηση θα φρόντιζε για τον ίδιο λόγο να μην κάνει ακραίες δηλώσεις άλα Λαπαβίτσα.
Helle, εγώ πέντε γραμμές είχα χρόνο να γράψω και, αν θέλεις και μπορείς, καταλαβαίνεις τι θέλω να πω. Αν όχι, μέχρι εκεί μπορώ.
Επίσης δεν είναι ότι έχω απλά την υποψία· ξέρω ότι μπορείς μέχρι πολύ περισσότερο, αλλά για τον άλφα ή βήτα λόγο νιώθεις πιο άνετα να πιστεύεις πράγματα όπως τα προαναφερθέντα.
Είναι πολύ ενδιαφέρον αυτό. Σε ποιο βιολογικό είδος θεωρείς ότι ανήκει ο Νίκελ, Χέλλε, και σε ποιο εσύ;
Την ώρα που το λες αυτό, ελπίζω να στέκεσαι μπροστά στον καθρέφτη, ε;Εν προκειμένω θεωρώ απλά ότι τραβάτε απ' τα μαλλιά την λογική για να ταιριάξει σε μια εικόνα που έχετε προαποφασίσει και για τον έναν ή τον άλλον λόγο προτιμάτε.
Την ώρα που το λες αυτό, ελπίζω να στέκεσαι μπροστά στον καθρέφτη, ε;
Helle, πάλι μου δίνεις την εντύπωση ότι συζητάς αυτό που αφορά τους ξένους, όχι αυτό που νοιάζει εμάς. Δηλαδή, αν χρεοκοπήσουμε, έχουμε πιστωτικό γεγονός (και γμ τους ευφημισμούς!), βρεθούμε εκτός ευρώ ή κάτι αντίστοιχα σοβαρό για την καμπούρα μας, θα κοιτάμε εκείνη τη στιγμή πόσο ζημιώσαμε τους ξένους; Να μάθουν τα κωλόπαιδα να μη μας ξανακάνουν τέτοιο χουνέρι;
Επειδή είναι πολύ πιθανό να έχω παρεξηγήσει αυτό που θέλεις να πεις, κάνε το λιανά, σε παρακαλώ. Είναι θολωμένο το μυαλό μου αυτές τις μέρες.