Για να αναπτύξω τις απόψεις μου, θα χρειαστώ χώρο και χρόνο. Ίσως σε κανένα νήμα με τίτλο "(ονειρεύτηκα πως ή) πώς έπλασα τον δικό μου δημοκρατικό παράδεισο" .
Συμφωνώ απόλυτα. Είναι φανερό ότι ο παράδεισός σου υπάρχει μόνο στη σφαίρα της φαντασίας --όπως και όλων μας, άλλωστε, αφού ο καθείς μας έχει τη δική του ουτοπία. Ποιος λογικός άνθρωπος δεν θα ήθελε να ζει σε έναν κόσμο χωρίς ταξικές, φυλετικές ή άλλου είδους διακρίσεις, όπου κάθε πρωί ο καθένας μας θα ξεκινούσε (αν
ήθελε, φυσικά!) για τη δουλειά των ονείρων του, όπου θα δούλευε πλάι πλάι με χαρωπούς συντρόφους, χωρίς ανταγωνισμούς, χωρίς ανασφάλειες, χωρίς αγωνίες για το αύριο, χωρίς το φόβο του χαφιέ, χωρίς την ανάγκη ή την παρόρμηση να παρανομήσει. Όπου η τροφή και η στέγη των ονείρων του θα ήταν εξασφαλισμένη έτσι κι αλλιώς με ένα μαγικό τρόπο, όπου θα είχε άφθονο ελεύθερο χρόνο να περνά με τους αγαπημένους του, όπου η πείνα και η αρρώστια θα είχαν καταπολεμηθεί χάρη στα θαυμαστά επιτεύγματα λαμπρών επιστημόνων, όπου, όπου, όπου... Ξέρω ότι
εγώ θα ήθελα πολύ να ζω σε έναν τέτοιο κόσμο.
Όμως, αν δεν θέλουμε να καταφεύγουμε σε χιλιαστικά οράματα, είμαστε αναγκασμένοι να παραδεχτούμε ότι κάθε θεωρία αξίζει μόνο όσο η έμπρακτη εφαρμογή της. Κι αυτό ισχύει για όλες τις θεωρίες, χωρίς εξαίρεση.
Μέχρι στιγμής, κατά την ταπεινή μου άποψη, αυτή η ρημάδα η δημοκρατία είναι το μόνο πολίτευμα που
παρά τη στρεβλή εφαρμογή της στην πράξη εξασφαλίζει (στη χειρότερη) το μίνιμουμ κάποιων πραγμάτων που προσωπικά θεωρώ εκ των ων ουκ άνευ. Ακόμη και αυτό που φαίνεται ως
αδυναμία της (να εγγυάται, δηλαδή, τη δυνατότητα πρόσβασης στην καρδιά της -και να τους δίνει βήμα να ακουστούν- σε πολίτες που τη μισούν και την αρνούνται, αλλά βρίσκονται εκεί χάρη
στη δική της ύπαρξη ενώ σε ένα οποιοδήποτε αυταρχικό πολίτευμα, αντίθετο προς την ιδεολογία τους, θα τους είχε φάει η μαρμάγκα) δεν είναι παρά το μεγαλείο που
κανένα άλλο πολίτευμα δεν διαθέτει.
Λοιπόν, μέχρι να γίνουμε άγγελοι και να πλάσουμε τον αγγελικό κόσμο των ονείρων μας, ας δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε με αυτό που έχουμε τώρα στα χέρια μας.